Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Aqara смарт устройства и работа с приложението Aqara Home

aqara екосистема от смарт устройства

Днес ще обърнем повече внимание на един по-малко известен играч на пазара за интелигентни устройства за Умен дом, а именно Aqara (Акара).

Ще ви бъде простено, ако никога не сте чували за колекцията от умни сензори и ключове на Aqara (компания Lumi United Technology), но вероятно сте запознати с Xiaomi.

Китайски производител на електроника, известен със своя евтин, но добър хардуер Xiaomi, прави много неща, включително смартфони и впечатляваща гама от умни устройства за дома, които се продават в Китай и другаде под своята марка Mi.

Докато Xiaomi произвежда изключително много продукти и има линия от устройства за Умен дом, то Aqara е производител само на такива.

Приликите между устройствата са огромни, както визуално, така и по характеристики. Основната визуална разлика, е че сензорите на Xiaomi имат кръгла форма, докато Aqara поддържа квадратна форма със заоблени краища.

разлики между aqara и xiaomi

Друга разлика е във функциите на устройствата. Макар че са създадени да вършат една и съща работа, то при Aqara винаги ще имате минимум по една допълнителна (екстра) функция.

Поради факта, че свързващият протокол е Zigbee, то и тук е задължително използването на Хъб (Център).

До скоро имаше и една основна разлика – Поддръжката на Apple HomeKit (само от Aqara), но след излизането на новия Хъб на Xiaomi Gateway Multi-mode и те застъпиха тази съвместимост.

Екосистема и асортимент на Акара

Aqara има прилична и нарастваща екосистема от продукти, но в сравнение с Xiaomi, има какво още да се желае.

Компанията предлага различни видове интелигентни решения за дома със сензори и контролери.

По отношение на сензорите, това са готови за използване сензори за движение, сензори за температура и влажност, сензори за врати и прозорци, водни сензори и сензори за вибрации.

В областта на контролерите, разполагате с интелигентни щепсели (преходници), интелигентни ключове за осветление, интелигентни брави, лампи, контролери за завеси, контролери за климатик, умни бутони.

А ето и всички съществуващи Акара устройства:

Aqara сензори и датчици Aqara Door & Window Sensor
Aqara Motion Sensor
Aqara Temperature & Humidity Sensor
Aqara Vibration Sensor
Aqara Water Leak Sensor
Aqara осветителни ключове и бутони Aqara Wireless mini Switch
Aqara Wall Switch D1 (single, double and tripple rocker)
Aqara Wireless Remote Switch D1 (single and double rocker)
Aqara/Opple Wireless Switch (2, 4 & 6-button)
Aqara смарт контакти/преходници – Aqara Wall Outlet
– Aqara US Smart Plug
– Aqara Air Conditioning Companion
Aqara смарт осветителни тела и крушки – Aqara/Opple MX960 ceiling light
– Aqara/Opple MX650 ceiling light
– Aqara/Opple MX480 ceiling light
Aqara LED Light Bulb (Tunable White)
Aqara контролери за завеси и щори – Aqara Curtain Controller
– Aqara B1 Curtain Controller
– Aqara Roller Shade Controller
Aqara интелигентни брави – Aqara S2 Door Lock
– Aqara S2 Pro Door Lock
Aqara камера – Aqara G2H / Aqara Smart Camera Gateway Edition
Aqara Други устройства Aqara Cube
– Aqara Wireless Relay Controller
– Aqara Hub
Aqara Hub M1s
Aqara Hub M2

Акара хъб

Сърцето на системата е Хъбът (център) на Aqara. Това е основополагащото устройство за всички умни продукти на Aqara.

Тази контролна станция работи чрез протокола Zigbee, а не чрез WiFi, Z-wave или Bluetooth.

Aqara hub

Можете да свържете до 32 различни продукта към хъба Aqara. А хъба прави една единствена връзка към рутера с честота 2.4 Ghz.

Предимството на този протокол е, че устройствата ще продължат да функционират и да “отговарят” на заложените автоматизации, дори и да нямате Интернет/WiFi свързаност.

Въпреки че Aqara се фокусира силно върху поддръжката на HomeKit и гласовата поддръжка чрез Siri, можете също да управлявате Aqara чрез Google Home или Amazon Alexa . Има и поддръжка за Homey.

Инсталирането на Aqara Hub е лесно. Изтеглете приложението Aqara Home (достъпно за iOS и Android), включете хъба в електрически контакт и натиснете бутона “+” в приложението, за да добавите хъба. Следвайте стъпките за инсталирането му и след това можете да добавите всичките си други устройства.

Mi Home или Akara Home?

По принцип можете да изберете дали да използвате приложението Mi Home (на Xiaomi) или Aqara Home.  Не можете обаче да използвате и двете едновременно.

Mi Home или Aqara Home

Приложението Mi Home съществува от по-рано.

Aqara също направи продукти за приложението Mi Home, но след време компанията реши да разработи свое собствено, а именно Aqara Home.

Акара се фокусира изцяло върху собствените си продукти с протокола Zigbee, въпреки че могат да се добавят и продукти от Mi Home, които поддържат Zigbee.

В Aqara Home обаче имате поддръжка на HomeKit и това приложение е специално разработено в комбинация с Aqara Hub.

Следователно обикновеният потребител, който иска да започне работа с Aqara Hub, ще е доволен от приложението Aqara Home. Ако обаче искате да разширите още повече своя интелигентен дом, дори извън продуктите на Aqara (например Xiaomi Smart Home), тогава може да се възползвате от приложението Mi Home (дано не сме ви объркали).

Накратко можем да кажем, че Aqara работи с Mi Home / Mijia, но не всички устройства Mi Home / Mijia работят с Aqara. Въпреки това, Aqara Home с Aqara Hub има пълна поддръжка HomeKit и приложението е изцяло фокусирано върху Aqara Hub, което дава повече възможности за автоматизация, когато се комбинира с HomeKit, за да накара тези продукти да работят заедно.

Mi Home, всичко това в комбинация с Mijia Hub, вместо с Aqara Hub, обаче отваря вратите за по-различни видове умни устройства, също и от други марки. Комбинирането с Home Assistant е по-лесно и с по-стария Mijia Hub.

Както бе посочено по-горе, ако възнамерявате да се придържате към устройства, които работят с HomeKit чрез хъба Aqara, тогава наистина има малка причина да използвате приложението Mi Home и можете да използвате приложението Aqara без проблем.

Добавяне на устройства към Aqara Home

Когато става въпрос за региони и сървъри, приложението Aqara е подобно по много начини с Mi Home. Вие създавате акаунт, след което влизате с избрания от вас сървър.

Също като приложението Mi Home, списъкът на устройствата, към които можете да добавяте промени въз основа на кой сървър да отидете.

Aqara сензори и датчици

Голямата разлика с Aqara Home обаче е, че можете да излезете от приложението, което не е възможно с приложението Mi Home. След като излезете, вие сте ефективно в това, което се нарича „HomeKit режим“.

И двете приложения имат своите предимства. От вас зависи най-вече какво искате от вашия интелигентен дом и дали искате да се разширите в области, които Mi Home покрива по-добре (по отношение на хардуерния избор), отколкото приложението Aqara или като цяло HomeKit системата.

Ако не, тогава Aqara премахва регионалните блокировки, които са налични в приложението Mi Home, и ви позволява да добавяте устройствата, които поддържа, без да се притеснявате, че няма да можете да използвате вашия китайски хъб в ЕС, например ,

Много положителни страни може да намерите, ако решите да инвестирате в умни устройства от Акара: достъпна цена, хубав хардуер на устройствата, лесна интеграция и наличие на основни съвместимости (HomeKit, Alexa, Google).

Със сигурност ние предпочитаме устройствата на Акара, пред тези на Xiaomi.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.