Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Интелигентни Ключове или Крушки: Какво е Най-Доброто за Вашето Осветление?

интелигентен ключ или интелигентна крушка

Интелигентното осветление предлага разнообразие от функции, които могат да улеснят ежедневието ви и да направят вашата къща по-удобна и енергоефективна.

Въпросът е дали да изберете интелигентни ключове или интелигентни крушки.

За да ви помогнем да вземете решение, ще разгледаме предимствата и недостатъците на всяка опция, като се фокусираме на функциите, които търсите:

  • управление от телефон;
  • гласово управление;
  • регулиране на светлината;
  • промяна на цветовете;
  • автоматично включване/изключване.

Интелигентни ключове

Дефиниция и функции

Интелигентните ключове са устройства, които заменят стандартните ключове за осветление в дома ви. Имат вграден комуникационен чип модул: WiFi, Zigbee, Z-Wave, Bluetooth.

Те предлагат дистанционно управление на осветлението чрез мобилен телефон или гласова команда. Също така, те позволяват на потребителите да настройват автоматични графици за осветление, което може да спомогне за подобряване на ефективността на енергията.

Интелигентните ключове могат да бъдат инсталирани на мястото на съществуващите ключове и да се използват със съществуващата инсталация за осветление. В част от случаите може да е необходим нулев проводник, което е рядко срещано при електрическите инсталации в България.

След замяната на традиционният ключ с умен, светлините ви вече ще са интелигентни. Това означава, че вероятно няма да е необходимо да купувате нови крушки, но ако искате да използвате възможностите за димиране (ако новият ключ има тази функция), ще трябва да имате димируеми крушки.

сензорни ключове

Предимства

– Управление от телефон и гласово управление;
– Възможност за настройка на таймери и графици;
– Подходящи за качествено LED осветление.

Недостатъци

– Може да изисква нулев проводник в конзолата;
– Не предлага промяна на цветовете;
– Предизвикателство при девиатори и кръстати.

Последното предизвикателство при електрическите интелигентните превключватели е, че има много различни типове и ще трябва да намерите най-доброто решение за вашата инсталация. Има еднопосочни (еднополюсни), димируеми, сензорни за движение и девиаторни ключове, плюс комбинации от всички. Докато първите три са донякъде ясни, двупосочните превключватели могат да бъдат трудни.

За да се реши проблемът, повечето производители предлагат безжични ключове или ключове за сцени, които да се поставят на мястото на вторият (или повече) ключ.

Интелигентни крушки

Дефиниция и функции

Интелигентните крушки са LED крушки, които могат да бъдат управлявани безжично чрез смартфон или гласово управление. Те предлагат регулиране на светлината, промяна на цветовете и автоматично включване/изключване.

rgb многоцветни смарт крушки

Най-популярният тип интелигентно осветление са интелигентните LED крушки, главно защото са лесни за инсталиране и настройка. Докато преди бяха много скъпи, цените паднаха драстично и можете да си купите интелигентна LED крушка само за 13лв.

Повечето (но не всички) интелигентни крушки са димируеми, с пълноцветен спектър и регулируемо бяло осветление (където можете да регулирате цветовата температура от студена към топла, което е начинът, по който работи осветлението с циркаден ритъм).

цветове на интелигентна крушка

Друга причина да изберете интелигентни крушки е, ако искате възможността да променяте цветовете. Не получавате тази функционалност с интелигентни превключватели. Интелигентните крушки са добри за ъпгрейд на лампи, малки тела и друго декоративно осветление, като стенни аплици.

Предимства

– Управление от телефон и гласово управление;
– Лесно се инсталират и могат да бъдат поставени във всяка лампа или осветително тяло;
– Регулиране на светлината и промяна на цветовете;
– Автоматично включване/изключване;
– Възможност за групово управление на няколко крушки.

контрол на смарт крушки от мобилен телефон

Недостатъци

– Може да изисква съвместим хъб или мост за управление;
– Обикновено по-скъпи от стандартните LED крушки;
– Не могат да се използват при липса на Интернет;
– Липса на разнообразие на форми – предлагат предимно стандартна форма на крушка, което ограничава видът на осветителните тела, в които могат да се използват. Интелигентните крушки не се предлагат за флуоресцентни осветителни тела с дълги крушки. Интелигентните крушки в много от по-малките размери за полилеи не са налични, което елиминира броя и типа осветителни тела, в които можете да използвате интелигентни крушки
– Превключвателят за осветление – След като изключите физическия ключ, интелигентната крушка губи захранване, а без захранване няма контрол.

не изключвай ключа

Последното е наистина фатален недостатък – ако инсталирате смарт крушки, вашите съществуващи ключове за осветление стават безполезни.

Има някои заобиколни решения отвъд безпомощното залепване на тиксо върху вашия ключ за осветление.

Можете да опитате да насърчите домакинството си само да използва гласов контрол. Но това отнема повече време от натискането на превключвател и ще срещне съпротива.

Можете да настроите рутинни процедури и автоматизации, като използвате приложение за смартфон или платформа за интелигентен дом, за да включвате и изключвате осветлението си в определени часове на деня или като използвате интелигентни сензори за движение (често се изисква отделен хардуер, но повечето производители продават съвместими сензори).

Но тези решения могат да бъдат трудни за реализиране при повече от 3 членно семейство!

Но ако държите на многоцветното осветление, най-простото решение на проблема с превключвателя на светлината е да закупите безжични дистанционни управления или ключ за сцени за вашите интелигентни крушки. Ако ги монтирате на стената, те стават безжични ключове за осветление. Предимството е, че можете да ги инсталирате сами, без да се забърквате с окабеляването.

Сравнение между интелигентни ключове и крушки

Ако вече сте инвестирали в качествено LED осветление и търсите допълнителни удобства, интелигентните ключове може да са по-подходящи за вас. Обаче, ако искате да имате възможността да променяте цветовете на светлината и да управлявате няколко крушки едновременно, интелигентните крушки са по-добър избор.

Сдвояването на интелигентен превключвател с интелигентна крушка не работи, тъй като интелигентният превключвател изключва захранването на крушката, точно както обикновения превключвател.

клюз за смарт крушка

Превключвателите с димиране също не се свързват с интелигентните крушки, тъй като затъмняването прекъсва захранването на крушката, карайки я да прави странни неща като трептене или спиране на реакцията. Смарт крушките могат да се димират софтуерно.

Функционалност

Интелигентните ключове позволяват дистанционно управление на осветлението, както и други устройства в дома. Интелигентните крушки могат да променят цвета и интензитета на светлината, и могат да бъдат програмирани да работят по определен график.

промяна на цвета на крушка от телефон

Инсталация

Ако нямате минимални познания за боравене с електрическа инсталация, смарт ключовете ще изискват професионална инсталация, тъй като те се свързват директно с електрическата система на дома. Общо взето инсталацията им не се различава от тази на обикновен традиционен ключ.

Преди покупка на смарт ключ, обърнете внимание от какви кабели се нуждае. Възможно е да е необходим нулев проводник и ако нямате такъв в конзолата на ключа, няма да може да го инсталирате.

Интелигентните крушки са по-лесни за инсталиране – просто ги завъртете във фасунката и ги свържете с приложението на смартфона ви.

инсталиране и управление на смарт крушка

Цена

Цените на интелигентните крушки и ключове могат да варират в зависимост от марката, модела и функциите, които предлагат.

Интелигентните крушки обикновено са по-евтини от интелигентните ключове. Особено ако се включи и евентуалната цена на услугата за монтаж от специалист, ключовете със сигурност ще ви струват повече.

Например, в един онлайн магазин, цената на интелигентна крушка може да започва от около 13 лева, докато цената на интелигентен ключ може да започва от около 40 лева. 

Въпреки това, е важно да се има предвид, че цената не е единственият фактор, който трябва да се вземе под внимание при избора на интелигентно осветление. Важно е да се избере такова, което отговаря на нуждите и предпочитанията на потребителя.

Съвместимост

И двата продукта обикновено са съвместими с основните домашни автоматизационни системи като Google Home, Amazon Alexa и Apple HomeKit.

Енергийна ефективност и устойчивост

Интелигентните ключове и крушки могат да допринесат за енергийната ефективност, като позволят дистанционно и автоматизирано управление на осветлението.

Интелигентните крушки обикновено са LED, което ги прави по-ефективни и дълготрайни от традиционните крушки.

Друга гледна точка е че все пак те са консуматив и все някога крушките ще изгорят.

Как да изберем?

В крайна сметка, изборът между интелигентни крушки и ключове зависи от нуждите и предпочитанията на потребителя.

Интелигентните ключове са подходящи, ако вече сте инвестирали в качествено LED осветление и търсите допълнителни удобства. Обаче, ако искате да имате възможността да променяте цветовете на светлината, интелигентните крушки са по-добър избор.

Всъщност най-ефективната интелигентна настройка на осветлението в дома вероятно ще бъде комбинация от интелигентни крушки и интелигентни превключватели (въпреки че не е разумно да ги използвате в една и съща осветителна линия).

Предизвикателството тук е, че има много малко компании, които предлагат и двете. Така че, вместо да отваряте две-три различни приложения, за да контролирате светлините си, ще искате да използвате платформа за интелигентен дом като Google Home, Apple HomeKit, Samsung SmartThings или Amazon Alexa, за да контролирате цялото си осветление.

Ще трябва да изберете платформа за интелигентен дом и протокол.

Добрата новина е, че благодарение на новия стандарт за интелигентен дом, наречен Matter , който обещава съвместимост между различни платформи, няма да се налага да се притеснявате с коя платформа за интелигентен дом работи лампата или коя технология използва за комуникация (Wi-Fi, Zigbee, Bluetooth или друго). Ако една крушка или превключвател е сертифицирана от Matter, тя ще работи с всяка платформа, съвместима с Matter, и ще взаимодейства с всяко друго устройство на Matter.

Лошата новина е, че Matter няма да бъде тук до по-късно тази година, така че междувременно ще трябва да изберете платформа и протокол, преди да започнете вашето интелигентно осветление. (Вижте „Как да изберете протокол“ по-долу за повече информация).

Ако всичко това звучи твърде обезсърчително, не се притеснявайте – можете да започнете само с една марка и да “намокрите краката си”, като използвате нейното приложение за контрол и да прераснете в по-голяма интелигентна система за осветление, докато се чувствате по-комфортни с технологията и начина, по който тя пасва на вашите потребности.

Често задавани въпроси

Мога ли да интегрирам интелигентните ключове и крушки с други смарт устройства в дома ми?
Да, повечето интелигентни ключове и крушки могат да бъдат интегрирани с други смарт устройства в дома ви, като смарт говорители, смарт термостати и сигурностни системи, за да създадете напълно свързан смарт дом.

Каква е дълготрайността на интелигентните ключове и крушки?
Интелигентните ключове и крушки са проектирани да издържат години на употреба. Интелигентните LED крушки обикновено имат живот от 15 000 до 25 000 часа.

Как мога да се уверя, че моите интелигентни ключове и крушки са сигурни?
За да поддържате сигурността на вашите интелигентни ключове и крушки, е важно да използвате силни пароли, да актуализирате софтуера на устройствата редовно и да следите за нови сигурностни функции и актуализации от производителя.

Мога ли да използвам интелигентни ключове и крушки, ако нямам Wi-Fi?
Някои ключове и крушки могат да се контролират и с Bluetooth от близко разстояние. Въпреки това, за пълноценно използване на функциите и отдалеченото управление на тези устройства, обикновено е необходима WiFi свързаност.

Какво означава, че интелигентните ключове и крушки са “съвместими с Alexa” или “съвместими с Google Home”?
Това означава, че устройствата могат да бъдат контролирани чрез гласовите асистенти Alexa или Google Assistant. Можете да давате гласови команди за управление на устройствата, като “Alexa, включи светлината” или “Google, заключи вратата”.

Какво означава “сцена” в контекста на интелигентни ключове и крушки?
“Сцена” е предварително зададена комбинация от настройки за вашите интелигентни устройства. Например, може да имате сцена “Вечер”, която намалява светлината на вашите интелигентни крушки и заключва вашите интелигентни ключове.

Как мога да ресетна моя смарт ключ или крушка?
Процедурата за ресетиране може да варира в зависимост от модела и производителя на устройството. Обикновено тя включва изключване и включване на устройството няколко пъти или натискане на бутон за ресетиране. За точни инструкции, проверете ръководството на потребителя на устройството.

Има ли други начини за управление на осветлението от телефон?
Да, може да използвате смарт модули, които се инсталират зад вашите традиционни ключове.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.