Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Как да автоматизирате с един бутон…Routines

Автоматизиране на Routine с един бутон

В предходната статия вече говорихме за сцените и тяхното внедряване в автоматизацията на устройствата. Но ако искаме например 5 устройства да се задействат, т.е. да работят за вас по определен начин, в точно определено време трябва да изготвим Routines (на български да се разбира: Съчетания, Програми, Режими или Установен ред).

Ежедневни рутини

 Най-често срещаните Routines във вашите приложения за автоматизация са: 

 • Good morning – Добро утро
 • Bedtime – Време е за лягане/Лека нощ
 • Leaving home – Излизам от дома
 • I’m home – Прибрах се
 • Commuting to work – Пътувам към работа
 • Commuting home – Пътувам към дома

 Може още така да срещнете и Съчетания/Режими като: 

 • Play Movie – Гледане на филм
 • Party – Празненство вкъщи
 • Vacation – Ваканция
 • и много други, които потребителят може сам да изготви и зададе.

Ако използвате например гласов асистент Google Home или Alexa Echo, част от тях ще са вградени. Те (Routines) могат да бъдат редактирани според вашите предпочитания.

Routine ok google good morning

Да вземем например какви действия могат да се извършат чрез Режим “Добро утро”. Задействате сцената, като кажете на своя Google/Alexa асистент ключовите думи: Ok Google/Alexa, Good Morning!

 • Включва се звука на телефона ви;
 • Включва се кафе машината;
 • Включва се осветлението в коридора, банята и кухнята със сила на осветеност 60%;
 • Вдигат се щорите в предварително определена позиция;
 • Регулира се температурата на отоплителния/охлаждащия уред, според сезона;
 • Чувате прогнозата за времето;
 • Получавате информация за трафика и приблизително време за пътуване до работа;
 • Напомняне за предстоящи събития в календара и напомняния;
 • Пускане на музика, новини, радио или подкаст;

Всички тези действия/сцени са обединени под шапката на един бутон или една фраза:Good Morning“.

Какви са първите стъпки за създаване на Routine?

  • В SmartThings кликнете на Automation (Автоматизиции) и след това се уверете, че в горната част е избран разделът Routines;
  • По същият начин се създават режими и в Apple Home – Изберете най-долният десен бутон Automation и сте точно там, където трябва да бъдете;
  • Ако използвате Amazon Alexa – изберете от лявото меню Routines;

Алкеса създаване на Routine

 • В случай, че използвате приложението Google Home,  трябва да докоснете бутона „Routines“, след това Manage Routines (Управление на рутинни програми);
 • В приложението Smart Life кликнете отдолу на Smart и след това изберете Scenario.

Ако има предварително конфигурирана програма „Добро утро“, можете да я изберете, за да редактирате или просто да създадете чисто нова. За да започнете нова, докоснете бутона „създаване“ или „добавяне“.

Сега какво искаме да направим?

Нека да кажем, че всяка делнична сутрин ставате в 6:30 и искате климатикът да стартира тогава на 22oС. Нека също да кажем, че искаме светлините на спалнята да се включат автоматично на много слабо ниво, за да не ви дразнят при събуждане. И може би ще искате осветлението в коридора и кухнята да светне, за да не се спънете, докато отивате за чаша горещ чай/кафе. О, и може би ще искате Телевизора да се включи на определена програма, за да чуете новините.

Създайте нова автоматизиция и настройте светлините да се включат в 6:00ч – на 30% в спалнята и на 70% в кухнята и коридора. Изключете Събота и Неделя – никой няма да иска да му светне осветлението през уикенда ако почива. Изберете също така опцията “Когато съм вкъщи” – това гарантира, че сцената няма да се задейства ако не сте у дома. След това изберете вашето интелигентно дистанционно и изберете това за Климатикът – и него настройте да се включи в 6:00ч на 22oС и да се изключи в 7:30 (а след това може да го редактирате, като изберете да се изключи в Режим “Пътувам към работа“). От същото смарт дистанционно изберете в 6:05 да се включи телевизорът на определен канал, за да чуете новините.

 По този начин може да добавяте още сцени и да редактирате такива. 

Независимо кое приложение използвате за управление на вашите смарт устройства, то ще може да изготвя сцени (scenes) и режими (routines) в точно определен час, когато сте вкъщи или не. Може също така да задействате тези сценарии ръчно с едно натискане на бутона на вашия телефон или чрез гласов асистент: Alexa, I’m Home.

Мога ли да създам Routines ако нямам интелигентни устройства?

Може разбира се, но ви трябва телефон. В случая ще дадем пример за телефон с операционна система Android 6.0 и по-нова.

Първото нещо, което трябва да проверите е дали имате инсталиран Google Home. Ако нямата приложението, го изтеглете от тук.

След изтегляне, отворете приложението Home, докоснете секцията Routines и докоснете Manage Routines – изберете някой режим от предварително зададените (или започнете изготвянето на нов).

Гугъл Routine избор на режим програма

Натиснете предварително подготвен сценарий Good Morning – Изберете какво искате да чуете когато се активира този режим – Прогноза за времето, Трафикът до работата Ви (трябва да зададете домашен адрес и адрес на месторабота), ако имате събития в календара ще ги чуете или някакви други напомняния.

Good Morning Routine при гугъл асистент

Добавете още действия ако желаете от синият линк Add Action. След това изберете какво искате да чуете: Музика, Новини или Радио (Изберете източник), подкатст, друго или нищо. Може да променяте редът на задействане за всяка задача.

избор на новини от гугъл хоум асистент

Запазете зададените настройки. Кажете на глас OK Google, Good Morning – режимът ще се включи и ще бъде изпълнено всяко действие.

Друг начин за активация, вместо с изричане на командата, е с вашата сутрешна аларма например. Трябва да имате инсталирано приложението на Google – Clockизтеглете го от тук.

инсталиране на Google Clock

Отворете приложението Clock, отидете в секцията Alarm и докоснете голямата синя плюс икона в долната част, за да създадете нова аларма. Задайте времето, в което искате да започнете рутината (Дали да ви събуди или рутината да започне например 10 минути след събуждане), докоснете OK и го настройте да се повтаря (ако искате) и звъни или вибрира.

добавяне на аларма и Routine в Google Clock

След като направите това, докоснете новата опция „Google Assistant Routine“ под „Label“ и ще видите същата страница с Routines както в Google Home приложението. За да започнете, докоснете малкото поле „Настройване на рутината“ в долния десен ъгъл.

Ако не виждатеGoogle Assistant Routine“, следвайте тези стъпки: Отворете приложението Google, най-отдолу вдясно кликате More и след това избирате Settings/Google Assistant/Assistant – най-отдолу изберете вашето мобилно устройство и включете Асистента на Гугъл.

Заключение

Започнете да тествате първоначално малки сцени. След това донастройте и разширете с още повече ако е необходимо. След като тествате всяка създадена рутина, ще разберете кое ви е нужно и кое не, с какви допълнителни настройки и т.н. Освен че е забавно, то е и много улесняващо. Ето това е истинска автоматизация.

Ще се радваме да чуем в коментарите какви Routines използвате.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.