Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Често Задавани Въпроси относно Умният Дом.

Може би забелязвате, че ние сме обсебени от технологиите за умен дом. Част от нашата работа е да отговаряме на Ваши въпроси. Забелязахме няколко въпроса, които получаваме много често. Затова решихме да ги изброим тук.

Независимо дали започвате сега или искате да се сдобиете с поредното ново смарт устройство, ето някои въпроси, които може би си задавате.

КАКВО Е УМЕН ДОМ?
Това е дом със смарт устройства за неща като осветление, сигурност, отопление и развлечения, които са свързани с Интернет. Умните домове автоматизират и свързват вашите домакински уреди, като ви дават повече контрол от всякога. Всичко обикновено е свързано с WiFi, въпреки че може да използва и протоколи като ZigBee и Z-Wave.

С устройства, свързани с интернет, можете да настроите:

Идеята на интелигентния дом е да се използват технологии за подобряване на сигурността, безопасността, ефективността, комфорта и удобството в дома. Умните устройства ви позволяват да настройвате рутинни процедури и да автоматизирате задачи, които обикновено вършите ръчно.

ЗАЩО ДА ИМАМ УМЕН ДОМ?
Технологиите за интелигентен дом са във възход. Понастоящем 33,2% (в САЩ) и 3.2% (в България) от домовете имат някаква технология/устройство за интелигентни домове, като прогнозираният растеж до 53,9% (в САЩ) и 11.8% (в България) до 2023 г. (източник). Но дори и с бързия си растеж, много хора се чудят дали наистина трябва да свържат основни домакински уреди/устройства, като електрически крушки към Интернет.

Но представете си живота преди няколко години – преди смарт телевизорите. Ако искахте да гледате YouTube на телевизорът си, трябваше да включите HDMI кабел от вашия лаптоп. Сега е много по-удобно да изтеглите Netflix, HBO, Hulu, YouTube, музикални приложения и много други директно на телевизора, използвайки приложенията му. В крайна сметка технологията за интелигентен дом ще стане толкова нормална, колкото и смарт телевизорите и телефоните.

Макар че със сигурност има безсмислени устройства, които твърдят, че са умни, определено технологията за интелигентен дом има стойност. Умният дом може да ви спести пари: например интелигентните термостати намаляват консумацията на електроенергия. Надграждането със смарт устройства понякога си струва. Вижте тук какво може да спечелите от умният дом.

КАК ДА ЗАПОЧНА С ПРОЕКТА СИ ЗА УМЕН ДОМ?
Започнете, като огледате дома си и забележите малките досадни неща, които искате да бъдат автоматизирани. Ако постоянно регулирате температурата на помещенията, вероятно имате нужда от интелигентен термостат или сензори за температура или универсално дистанционно. Ако случайно оставите осветлението включено, може да го изключите от разстояние чрез вашия телефон или автоматично по график. Загрижени ли сте за обезопасяването на дома си от евентуален обир? Интелигентните камери за сигурност, сензорите и алармата са пътят към това.

След като изберете умно устройство за дома, може би ще искате да проучите и други джаджи, които да свържете. Но преди да закупите ново, проучете дали те са съвместими помежду си.

ОТ КАКВО СЕ СЪТОИ СТАНДАРТНАТА СИСТЕМА ЗА ИНТЕЛИГЕНТЕН ДОМ?
Стандартната система се състои от елементи и устройства за автоматизация на осветление, климатизация, уреди от домакинството, мултимедия и много други.
НЕ СЪМ ТЕХНИЧЕСКИ ГРАМОТЕН - ЩЕ МОГА ЛИ САМ ДА ИНСТАЛИРАМ УМНИ УСТРОЙСТВА?

Зависи от устройството, но те са проектирани така, че да бъдат лесни за инсталиране и работа. За много устройства, ако можете да инсталирате приложение на телефона си, значи сте повече от квалифицирани и не е нужен електротехник.

Разбира се, не всички умни продукти са толкова прости. За някои, като интелигентно отопление и сензорни ключове за осветление, може да предпочетете професионален монтаж. 

ИМАМ ЛИ НУЖДА ОТ ИНТЕРНЕТ, ЗА ДА СЪЗДАМ УМЕН ДОМ?

Въпреки че можете да настроите някои умни устройства без достъп до Интернет, работата им ще бъде сериозно ограничена.

Освен това без Интернет ще пропуснете ключови функции на интелигентния дом като отдалечен достъп до камерите за видео наблюдение или получаване на сигнали, когато не сте вкъщи.

Умните устройства също се нуждаят от периодични актуализации на софтуера, включително пачове за сигурност и надстройки на функциите. С достъпа до Интернет те се случват автоматично, като поддържат вашите умни домашни устройства сигурни и работят най-добре.

КАКВО СЕ СЛУЧВА СЪС СМАРТ УСТРОЙСТВО АКО ТОКА ИЛИ ИНТЕРНЕТА МИ ПРЕКЪСНЕ?

Зависи от устройството. Някои устройства може да продължат да работят офлайн и на батерии, но губят интелигентна си функционалност. Други може да разчитат напълно на WiFi.

Например, интелигентните аларми ще продължат да работят като нормална аларма, но губят функции, като отдалечен мониторинг. По същия начин, интелигентните безжични и сензорни ключове могат да включват и изключват осветлението, но не и дистанционно през вашия телефон.
Камерите за сигурност може да продължат да работят, но да не могат да съхраняват видео онлайн. Други може да имат опция за локално архивиране.

Прекъсванията на Интернет и електричеството обикновено са редки, но е важно да сте информиран за евентуални недостатъци, когато се случат.

Наистина зависи от продукта, така че е разумно да проверите преди да купите.

КАК МОГА ДА РАЗБЕРА, КОИ УСТРОЙСТВА РАБОТЯТ ЗАЕДНО?
Тъй като не всички устройства за интелигентен дом са съвместими помежду си, важно е да проучите и да направите план за вашия умен дом. В описанието на всяко умно устройство е описано добре с кои платформи работи и кой гласов асистент може да ги управлява. Дори да използват различни протоколи WiFi, Zigbee, Z-wave, ако и двете устройства поддържат IFTTT или работят с едно приложение като Smart Life (Tuya), то те най-вероятно ще могат да работят заедно.
КАКВО Е ХЪБ?
Интелигентните домашни хъбове са малки устройства, които се свързват вашия рутер (с Ethernet/Lan кабел или чрез WiFi). Те обикновено не впечатляват с външния си вид (за който има значение), но те функционират като мозъци зад вашия умен дом. Обикновено устройствата работещи с протоколите Zigbee и Z-wave се нуждаят от хъб. Популярни хъбове са SmartThings, Wink и Hubitat. Тези хъбове комуникират с устройствата в дома ви, свързвайки ги помежду си и с вашия рутер.

Голямото предимство на хъбовете е, че ви позволява да автоматизирате повече умни приспособления за дома заедно. Хъбовете ви позволяват също да контролирате всички съвместими устройства в рамките на едно приложение. Така че вместо да превключвате между приложенията на Philips Hue, Arlo и Nest в телефона си, можете да ги контролирате в рамките на едно приложение.

Освен това има и мостове или базови станции, които понякога погрешно се наричат хъбове. Те също се включват във вашия рутер, но те свързват само конкретна марка устройства към вашата WiFi. Например, Philips Hue има мост, който е необходим за свързване на крушките към вашия интернет, но той не е предназначен да свързва Hue към устройства на трети страни като Wink или SmartThings.

Ще попитате защо ми е хъб, не може ли всички устройства да се свързват към рутера ми? Може, ако всичките ви устройства работят с WiFi свързаност. Но ако имате и едно устройство със Zigbee или Z-wave свързаност, то задължително ще имате нужда от съвместим Хъб. Някои рутери имат ограничение за свързване например до 10 или 20 устройства едновременно.

Представете си вашите устройства, които имате в момента и използват домашната мрежа – лаптоп, настолен компютър, таблет, мобилните телефони на всички членове на семейството, смарт телевизор и други. Станаха доста нали. А сега добавете още 4-5 смарт джаджи и сензори. Когато всички те се свържат към вашия рутер, е възможно да забавят скоростта на Интернет и обмена на данни. Може дори вашият рутер да “блокира” и ще се нуждае от ръчен рестарт – по този начин неможе да имате доверие на тази мрежа.

КАКВИ ИНТЕЛИГЕНТНИ ПРОДУКТИ ТРЯБВА ДА КУПЯ ПЪРВО?

Започнете с бебешки стъпки. Започнете с малко и евтино приспособление за интелигентен дом, което е съвместимо с друга технология. След това, ако ви допадне, можете да добавите още джаджи. Няколко добри опции за първите продукти за интелигентен дом могат да включват: смарт крушка, умен контакт, универсално дистанционно, камера или защо не гласов асистент.

СКЪПО ЛИ Е ДА ИМАШ УМЕН ДОМ?

Не е задължително. Страхотно нещо за технологията за интелигентен дом е, че можете да започнете само с едно или две устройства и да добавите още, когато искате. Така че, това наистина зависи от вашия бюджет и това, което искате да постигнете.

За много хора интелигентните контакти или умните електрически крушки са идеална входна точка. Те са сравнително евтини и лесни за използване. Когато имате само няколко устройства и не се нуждаете от Хъб или Гласов Асистент, можете да използвате приложението на устройствата и да ги контролирате със своя смартфон.

МОЖЕ ЛИ УМНИЯ ДОМ ДА НАМАЛИ СМЕТКАТА МИ ЗА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО?

Интелигентната технология има потенциал да направи домовете по-енергийно ефективни.

Интелигентните термостати, дистанционни управления или ключовете за бойлер помагат за по-ефективно управление на отоплението и горещата вода от традиционните системи. Просто възможността да включите/изключите отоплението си, докато сте навън, спестява пари. Но някои, като термостата за обучение на Google Nest, могат да направят още повече. Те програмират себе си, интелигентно се настройват за условия като времето и вашия собствен график, оптимизирайки енергийната ефективност на вашия дом.

Интелигентното осветление и интелигентните контакти могат да се изключат дистанционно, чрез сензор или да бъдат програмирани, което ви помага да използвате по-ефективно осветлението и уредите си. Например осветление, което само се изключва, когато излизате от помещението.

ЩЕ РАБОТЯТ ЛИ ПРИЛОЖЕНИЯТА С МОЯ СМАРТФОН?

Тук трябва да се вземат предвид две неща: приложения за гласов асистент, които контролират вашия умен дом, като Google Assistant и Amazon Alexa, и приложения, използвани за контрол на отделни устройства.

Приложенията Google Assistant и Amazon Alexa са достъпни за Android и iOS (iPhone), така че трябва да работят с почти всички смартфони.

За отделни смарт устройства в повечето случаи приложенията са налични за Android и iOS, но те варират от устройство до устройство, така че винаги проверявайте преди да купите.

Ако се съмнявате, всички наши умни устройства имат информация за съвместимост.

СИГУРНИ ЛИ СА УМНИТЕ ДОМОВЕ?

Всичко, свързано с Интернет, е отворено за атака и трябва да помислите как да го защитите. По същия начин вие вземате предпазни мерки преди излизане от дома си – затваряте прозорците и заключвате вратите.

Задайте силни пароли, променяйте ги периодично и имайте различна парола за всеки акаунт. Настройте сигурно устройствата. Не разчитайте само на настройките по подразбиране. Проверете какви са наличните контроли за поверителност и сигурност. Деактивирайте всички функции на устройството, които не са ви необходими.
Инсталирайте всички актуализации. Актуализациите на приложения и устройства съдържат най-новите обновления за сигурност, както подобрения и нови функции.
Имайте отделен WiFi за гости. По този начин, ако трябва да споделите паролата си за WiFi с посетител, те няма да имат достъп до мрежата с вашите смарт устройства.

МОГАТ ЛИ РАЗЛИЧНИТЕ МАРКИ СМАРТ УСТРОЙСТВА ДА РАБОТЯТ ЗАЕДНО?

Да. Ключовото е, че те споделят общ език. Например устройства от различни марки, които са съвместими с Google Assistant, Alexa или приложението Smart Life/Tuya, могат да работят заедно. А устройства, които използват протокол като Zigbee за комуникация, като осветлението на Philips Hue, могат да работят заедно.
Въпреки това, дори ако дадено устройство не е пряко съвместимо с вашата система, може да сте в състояние да го свържете с помощта на приложението IFTTT.

Google, Amazon и Apple постоянно актуализират устройствата, които поддържат, така че възможностите непрекъснато се увеличават.

ТЕЗИ ДЖАДЖИ ИЗИСКВАТ ЛИ СПЕЦИАЛНО ОКАБЕЛЯВАНЕ?
Повечето устройства за домашна автоматизация, които работят на 220/240V изискват неутрални проводници. Повечето нови домове разполагат с неутрални проводници – окабеляването, необходимо за много умни приспособления, но при по-старите домове може да се наложи да извърши повторно окабеляване. Но дори ако домът ви няма подходящо окабеляване, може да успеете да настроите интелигентна система, която работи на батерии.

Друго нещо, което е важно при монтиране на смарт устройства за вграждане е да имате по-дълбоки розетки (кутии за вграждане на ключове за осветление и контакти). Причината е че смарт контактите и ключове за осветление в задната си част имат WiFi модули, които заемат повече място от традиционните модели. А по-големите кутии помагат за безпрепятственото им инсталиране, като осигуряват и достатъчно място за побиране на кабелите.

МОГА ЛИ ДА ВЗЕМА СЪС СЕБЕ СИ УМНИ УСТРОЙСТВА, КОГАТО СМЕНЯ ЖИЛИЩЕТО?

Да. Умните устройства не са трайно и перманентно свързани, т.е. те могат да бъдат премахнати и пренастроени.

Някои, като гласовите асистенти, умните крушки или интелигентните контакти, не са физически свързани, така че са лесни за вземане.

Други, като интелигентните брави на вратите, ключовете за осветление или интелигентните термостати, са инсталирани чрез вграждане, така че ще бъдат необходими усилия за премахване. Също така ще е необходимо да оставите нещо друго функционално на тяхно място. Но пък от друга страна, те могат да донесат допълнително точки пред клиентите, ако ще продавате жилището.
Ако решите да оставите някои устройства зад себе си, не забравяйте да ги изключите от собствените си акаунти или да прехвърлите достъп до новия собственик. Това е особено важно за интелигентните продукти за сигурност като интелигентни брави за врати и интелигентни камери.

ЩЕ МИ СТРУВАТ ЛИ НЕЩО МОБИЛНИТЕ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА УМЕН ДОМ
Много от приложенията, които контролират умни устройства за дома, са безплатни. Приложенията Smart Life/Tuya, Google Home, Alexa и други подобни са 100% безплатни. Приложенията за музика и услуги за стрийминг на видео може да имат месечна такса. Приложенията за някои устройства може да имат свързани услуги, като камери за сигурност, които изискват такси за съхранение или наблюдение в облак. Затова е добре да проверите преди да купите.
МОГА ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ ТЕХНОЛОГИИТЕ ЗА УМЕН ДОМ ЗА МОЯ БИЗНЕС?
Абсолютно. Нашите търговски клиенти управляват и използват смарт устройствата в редица бизнеси: бутикови хотели, барове, ресторанти, офиси, конферентни зали, магазини, складови помещения и много други.

Други въпроси?
Имате ли други въпроси за умен дом? Ако е така, не се колебайте да се свържете с нас по телефона, чрез формата ни за контакт или през социалните мрежи.