Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Z-Wave Plus срещу Z-Wave – Какви са разликите?

z-wave plus сравнение s z-wave

Какво представлява Z-Wave?

Технологията Z-Wave е форма на безжична комуникация, специално разработена за наблюдение и докладване на състояния в жилищни и малки бизнес среди. Казано просто, това е безжична мрежа, която свързва устройства за домашна автоматизация. Технологията работи на принципа на Mesh мрежа.

Това означава, че устройствата ще предават сигнали един на друг чрез междинно устройство, което позволява да се изпрати безжично съобщение до друго, което иначе би било извън обхвата. Всяко устройство има обхват от 50-100 метра, така че докато всяко устройство е в рамките на 50-100 метра от поне едно друго устройство, цялата мрежа може да бъде толкова голяма, колкото е необходимо.

Всъщност мрежата на Z-Wave може да поддържа до 232 устройства, което ви дава общо покритие над 21км. Това е повече от достатъчно за дори най-големите обекти и площи.  В тази статия сме описали по-подробно за този вид протокол и сме го сравнили със Zigbee и WiFi мрежите. 

Какво представлява Z-Wave Plus?

Z-Wave Plus е сертификат за продукти, които използват разширени функции на следващото 5то поколение Z-Wave технология. Докато Z-Wave и Z-Wave Plus имат много общи неща, има и някои големи различия във функционалността, тъй като продуктите “Plus” се възползват от разширени функции.  Устройствата са „по-интелигентни“, по-лесни за инсталиране и като цяло значително подобрение спрямо последното поколение Z-Wave. 

Z-Wave срещу Z-Wave Plus – прилики

Както бе споменато по-горе, Z-Wave Plus е разширение на оригиналната Z-Wave, така че основната технология е до голяма степен същата.

🔹Двупосочна безжична комуникация – Вашият интелигентен Хъб и свързаните устройства могат да говорят един с друг. Ако дадено съобщение не е потвърдено от едното или другото, съобщението се повтаря. Тази гаранция за непрекъсната комуникация прави вашия Умен дом да работи по-гладко и последователно.

🔹Следене на Състояние – Z-Wave технологията ви позволява да следите състоянието (status updates) на всяко устройство, свързано към вашата система. Светлините, отоплението, уредите и много други са всички отчети за състоянието на онлайн изпращане.

🔹Mesh мрежи – Z-Wave разполага с Mesh мрежа, която покрива мъртвите точки. Този аспект на технологията гарантира, че вашият дом ще бъде свързан дори на дълги разстояния и е идеален за големи инсталации.

🔹Лесното управление – Z-Wave технологията е лесно контролируема и предлага разнообразни методи за достъп и контрол на вашия дом. Използвайте дистанционно управление, централен хъб, приложение за смартфон или уебсайт, за да поддържате дома си с максимална ефективност.

Z-Wave срещу Z-Wave Plus – разлики

Въпреки че двете имат много общо, Z-Wave Plus е ясно подобрение спрямо предшественика си. Разширените функции включват:

🔹Увеличен обхват – Устройствата могат да комуникират до 150 метра, стига да няма значителни смущения.

🔹Живот на батерията – 50% по-дълъг живот на батерията поддържа устройствата ви онлайн по-дълго.

🔹Скорост – 250% повече честотна лента означава, че вашата мрежа може да обработва по-големи количества данни и да продължи да работи с максимална ефективност.

🔹F-канали – Три включени “F-канала” подобряват връзките на вашето устройство, свеждат до минимум смущенията и увеличават честотната лента.

🔹Plug-n-Play – Нови устройства могат да се добавят по-лесно от всякога. С удобна инсталация свързвате нови устройства към вашата smarthome мрежа.

🔹Подобреното самолечение – Z-Wave Plus е по-добре да продължи да работи, когато нещо се обърка, предприемайки самостоятелни стъпки, за да се справи с проблема и да бъде по-устойчив с отказоустойчивост, използвайки функцията “Explorer Frame“.

🔹Стандартизирани актуализации – Независимо от устройството Z-Wave Plus, всички те използват стандартен метод за актуализации на фърмуера извън ефира.

🔹Подобряване на информацията за продукта – Z-Wave Plus може по-лесно да улавя информация за нови продукти за базата данни за сертифициране.

Съвместима ли е Z-Wave Plus със Z-Wave?

 Z-Wave Plus е обратно съвместима със Z-Wave, но има няколко неща, които трябва да имате предвид. 

Може да се повлияе както на обхвата на вашите устройства, така и на Хъба. Ако включите редовни продукти на Z-Wave plus в мрежата на Z-Wave, няма да можете да се възползвате от увеличения диапазон, който предлагат контролерите „Плюс“. Освен това, ако вашият Хъб е Z-Wave, а не Z-Wave Plus, никой от продуктите в мрежата ви не може да се възползва от функциите на Plus.

Накратко, уверете се, че имате Хъб Z-Wave Plus, ако купувате продукти Plus, а редовните продукти на Z-Wave могат да се използват в мрежата на Plus, макар и без част от функционалността.

Какво представлява Z-Wave Alliance?

z-wave-allianceZ-Wave Alliance е група от лидери в индустрията, които работят заедно, за да поддържат Z-Wave стандарт за интелигентни домашни технологии. Въпреки че се използват над 70 милиона устройства Z-Wave, все още се използват други форми на комуникация.

Целта е да се добавят нови продукти към дома ви и всичко да работи безпроблемно в една и съща мрежа, тъй като притежаването на изключителни устройства задушава иновациите и вреди на крайния потребител. Основан през 2005 г., алиансът продължава да си сътрудничи за бъдещето, където всички интелигентни устройства могат да работят заедно.

Z-Wave plus има много предимства и ще ни позволи да създадем по-стабилни и богати на функции системи. Както при много нови технологии, отнема време за новите функции да се превърнат в реализуеми ползи, тъй като околните технологии догонват.

 

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.