Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Как да създадете Смарт Дом? За Начинаещи

Смарт Дом

В тази статия ще ви разкажем накратко за устройствата и технологиите, от които ще се нуждаете, за да създадете и управлявате своя Интелигентен Дом. Не е задължително да имате скъп смарт телевизор, климатик, кафе машина, бойлер и други интелигентни уреди за да ги управлявате дистанционно. Ще започнем от Първостепенните устройства за управление и ще стигнем до продуктите, които може да добавяте според вашия бюджет.

Интернет свързаност и Рутер

качествен рутерПървото нещо от което ще се нуждаете е наличие на Интернет и качествен Рутер. Ако имате Интернет кабел, но нямате рутер, ще трябва да си набавите качествен такъв за да имате WiFi мрежа. Повечето стари рутери поддържат 802.11 стандарт. Той не е лош, но ако доставчика ви на интернет доставя със скорост от 100 Mbps или повече, вие няма да може да се възползвате от тази бързина.  Друго нещо, което трябва да предвидите е обхвата на рутера – проверете дали ще имате добро покритие в целия си Дом.

Един добър безжичен рутер задължително ще има няколко Ethernet портове и USB портове в задната си част, за да се свърже директно до вашите устройства.

Напоследък почти всички добри рутери са двулентови – Dual Band.

Какво означава Dual Band рутер – това означава, че може да работи на две честотни ленти: 2.4Ghz и 5Ghz. Основната разлика между двете е скоростта. 5GHz честота може да поддържа скорости до 1300Mbps, докато 2.4GHz честота поддържа до 600Mbps. Обхвата на 2.4Ghz честота е по-голям от 5Ghz честота, поради по-добрата проводимост на сигнала през стени и други препятствия. 90% от смарт продуктите НЕ изискват 5Ghz честотна лента.

Управление на Интелигентния Дом

Управлението на уредите обикновено става през мобилния ви телефон или таблет и друго устройство не ви е нужно. Но когато сте в своя дом и не искате да бъркате в джоба си и да търсите съответния уред, помислете за управление чрез своя глас. Добре ще е да знаете малко чужд език – Английски, Немски, Италиански, Испански, Френски или Японски, защото Българският все още не е добавен.

Но кой Гласов Асистент да изберете. Всички те ще ви свършат работа ако смарт продуктите, които впоследствие ще закупите са съвместими с тях. Например трябва да пише: Works with Alexa and Google.гласови асистенти

 • Amazon Echo  – Най-популярният Гласов Асистент за управление чрез Алекса. Сваляте си приложението Alexa, бърза настройка и вече може да управлявате уредите чрез своя глас. Ако притежавате говорителите Amazon Echo Plus или Amazon Echo Show 2 – вие ще можете да управлявате и уреди с Zigbee протокол без допълнителен хъб. (Повече информация в линка);
 • Google Nest – Отново ще трябва да свалите приложението за телефон Google Home Assistant за да управлявате уредите и продуктите, които могат да работят с този асистент;
 • Apple Homepod – Ако имате само продукти на Apple и сте фен на марката, ви препоръчваме да се насочите към този асистент, използващ Siri. Но имайте на предвид, че това ще ви ограничава само до устройства, които поддържат Apple, т.е. няма да поддържа Android;
 • Cortana – Устройството на Майкрософт е ново на пазара и засега поддържа доста ограничен списък от устройства и услуги, които може да използвате. Има приложение съвместимо с iOS и Андроид устройства;
 • Samsung Bixby – Макар Самсунг да произвеждат само Андроид телефони, техния Асистент може да се управлява и от телехони и таблети с iOS операционни системи. Поддръжката за Андроид устройства е от Samsung S8/S8+ и нагоре.

Това са Гласовите Асистенти, чрез които ще можете да управлявате своя Умен Дом само със своя глас. Те се напасват според вашите нужди и стават все по-интелигентни и интуитивни колкото повече ги използвате.

Но както казахме, те не са задължителни – те са екстра. Ако не ги желаете, може да минете и без тях.

Колкото повече WiFi устройства има свързани къв вашия рутер, толкова повече вашата Интернет скорост ще намалява. Спада в скоростта не е значителен, но трябва да се има в предвид.

Zigbee/Zwave Хъб  – някои смарт устройства не поддържат WiFi свързаност. Те се свързват по друг начин към други устройства.

Например протоколите Zigbee и Zwave. Също така Дистанционните управления за климатика, телевизора и други уреди работят с инфрачервена (IR) или радио честота (RF). От това следва, че за да управлявате тези устройства и уреди, които не се свързват с WiFi, вие се нуждаете от Хъб. Този Хъб трябва да бъде свързан към вашия рутер. Основен плюс при използването на Хъб, е че скорстта на Интернета ви у дома няма да се промени.

Видове Смарт Продукти

Съществуват редица смарт продукти, които ще улеснят вашето ежедневие. Всеки има предимства и недостатъци и обикновено няма най-добър продукт. Това е така, защото случаите в които ни трябват са толкова много и не съществува ТОП Продукт, който да реши всеки проблем. Едни от първите, с които можете да започнете са:

 • Смарт Крушки – Управляват се най-често чрез WiFi, но има и такива работещи с Zigbee и Zwave протоколи. Много лесни за инсталация и се поддържат от почти всички Гласови Асистенти. Чрез тях или чрез телефон/таблет можете да сменяте яркостта и цвета на осветлението. Да задавате графици на включване и изключване. Минусът е че при изключено осветление от бутона на ключа, вече не можете да ги контролирате, защото няма захранване до тях. Така че за да имате постоянен достъп до вашите смарт лампи, трябва да се уверите, че ключа е винаги включен.
 • Смарт Фасунга – Това е преходник, който се завива за вашата фасунга и върху него се поставя обикновена LED крушка. Така вече може да управлявате тази крушка дистанционно, дори да се намирате в чужбина. Недостатък е че увеличава размера и понякога няма да може да се побере в дадено осветително тяло.
 • Смарт ключ за осветление – Ако имате например абажур с 6 лампи, ще ви излезе доста скъпо да го снабдите изцяло със Смарт крушки. Инсталирайки един смарт ключ за осветление, вие може да управлявате всички свързани към него най-обикновени лампи. Смарт ключовете могат да бъдат управлявани чрез WiFi или 3G/4G. Но ако искате можете да се сдобиете и с такива, работещи с Zigbee. Тук независимо дали ключа е изключен ръчно, вие пак ще можете да го управлявате дистанционо с глас или телефон (за разлика от Смарт крушката).
 • Смарт Контакти – Може би едни от най-полезните и лесни за употреба Смарт продукти. Обикновено се управляват чрез WiFi. Но отново, ако сте почитатели на Zigbee и Zwave – има и такива продукти, които да управлявате чрез своя Хъб. Можете да включвате и изключвате уредите си дистанционно. Също така може да следите изразходваната от тях електроенергия. Или да им зададете график на включване и изключване за да оптимизирате разходите си за електричество. Те могат да бъдат подвижни преходници или вградени контакти.
 • Смарт Камери – Наблюдавате на живо или запис случващото се в дома ви при ваше отсъствие. Известява ви при засичане на движение. Възможност за двустранен разговор с присъстващия в стаята, включване на аларма, използване като бебефон и купища други екстри. IP камерите са вече много често срещани в домовете и са отлично допълнение към сигурността им.
 • Умен Термостат – Управляване на уредите за отопление или охлаждане в помещението посредством температурен датчик. Задавате че искате температура в дадена стая между 22 и 24 градуса и смарт термостата ще се погрижи за това. Съществуват и интелигентни термоглави за вашето парно. Инсталират се на мястото на старите и те автоматично могат да завъртят крана в дадена посока.
 • Смарт Видео Шпионка – Те са доста разнообразни на вид и затова инсталацията им е различна. Някои се нуждаят от постоянно електрическо захранване за да работят. Други имат голяма литиево йонна батерия и издържат няколко месеца без да се налага презареждането й. Според настройките, които направите, можете да получавате видео известия на вашия телефон. При движение пред вашата входна врата или при натискане на звънеца, винаги ще знаете кой стои пред вратата ви.
 • Смарт Ключалка – Отключване и заключване чрез телефона си. Има възможност за управление и чрез глас. Може да контролирате достъпа дистанционно, а също да настроите ключалката за редица известия. Има възможност да се настройват графици за отключване и заключване. Например вечер в 20:00 да заключи вратата ако е останала отключена. Или сутрин в 7:30 да отключи офиса за да могат служителите да влезнат на работа.
 • Смарт Датчици и СензориДатчик за Отваряне на прозорец/врата; Сензор за наводнение; Сензор за движение; Датчик за температура и влажност; Безжична аларма; Датчик за дим, датчик за газ и въглероден диоксид и още много други.  Обикновено работят с IFTTT (If this than that) технологията. Например можете да настроите датчика за температура – ако температурата в помещението достигне 23 градуса, да се включи климатика.
 • Интелигентни Щори / Моторизирани Завеси – на пръв поглед изглеждат като обикновени щори / завеси и се монтират като такива. Управляват се отново дистанционно или чрез глас. Могат да се задават графици на отваряне и затваряне на клапите или вдигане и пускане на самите щори. Ако имат датчик за светлина, самият той може да ги управлява.

Има още редица други полезни смарт продукти на пазара. Винаги преди покупка на някой от тях, се уверете че ще са съвместими с устройството, с което ще ги управлявате. Било то с Гласов Асистент, с Хъб или с операционната система на вашия телефон/таблет.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

2 коментара за "Как да създадете Смарт Дом? За Начинаещи"

 1. Кирил Филипов каза:

  Браво, много полезна статия, както и всичко в сайта Ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.