Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Могат ли Твърде Много Устройства да Забавят или да Сринат Вашия Wi-Fi Рутер/Мрежа?

колко броя устройства забавят WiFI Мрежата

Могат ли твърде много устройства да забавят или да сринат вашия Wi-Fi рутер или мрежа?

Разгледайте своето цифрово пространство. Вероятно имате повече от едно „умно“ устройство – телефон, часовник, телевизор или гласов асистент. Това е в допълнение към всички компютри, принтери или таблети, които използвате за ежедневни задачи. Тези устройства могат да направят живота ви по-лесен, но могат ли твърде много устройства да забавят или дори да сринат вашия Wi-Fi рутер?

Тъй като Интернет заема толкова голямо място в живота ни, възможно е вашият рутер да се почувства „претоварен“. Резултатът е претоварен, бавен Wi-Fi, на който просто не можете да разчитате. Междувременно не можете да не мислите за обещаващия капацитет, който ви беше продаден заедно с вашия Wi-Fi рутер.

Въпреки че съвременните рутери могат да осигурят достъп за до 250 устройства наведнъж, този брой е условен. Това, което разглеждаме, са устройства с различна честотна лента. Освен това те трябва да споделят една и съща безжична мрежа и интернет връзка, осигурени от вашия доставчик на широколентови услуги.

Наличието на твърде много свързани устройства не е задължително да доведе до срив на вашия рутер, но определено може да окаже влияние върху производителността и свързаността. Проблемите обикновено включват забавени времена на зареждане, буфериране, латентност и понякога необходимост от повторно свързване на устройства, за да се конкурират за честотна лента.

Цифрово задръстване

Всяко устройство, което изпраща сигнали към една и съща точка за достъп, използва част от честотната лента на Wi-Fi мрежата. Обикновено само едно устройство може да използва даден сегмент от мрежата наведнъж. Ако две или повече устройства се опитват да го направят едновременно, нито едното няма да може да работи гладко. В един момент различните устройства започват да се редуват, като чакат текущата комуникация с едно устройство да приключи или да бъде поставена на пауза, преди да изпратят своя сигнал.

Колкото повече устройства използват една и съща интернет връзка, толкова повече време може да отнеме на всяко устройство да получи достъп до мрежата. Ако има твърде много устройства, чакането може да стане толкова дълго, че да предизвика забавяния и прекъсвания на връзката.

задръстване на мрежата с данни

Производителност на споделена Интернет връзка

Производителността на споделена интернет връзка ще започне да се влошава, тъй като повече устройства и компютри се опитват да осъществят достъп до Wi-Fi връзката едновременно. Сдвоете това с фърмуера на устройството, който просто не е в състояние да се справи с натоварването, и те са склонни към неизправност, когато бъдат оставени да работят твърде дълго.

равно разпределяне на скорост от рутер

Други причини за забавяне на Wi-Fi рутера

Wi-Fi рутерите могат да се напълнят – не само с активност, но и с други проблеми, които го забавят. Някои други причини, които карат Wi-Fi рутерите да се забавят и влияят на скоростта, са:

 • Неизвестни потребители или устройства: Носенето на тежестта на твърде много устройства, някои от които дори не са ваши, може да остане непланирано, докато настройвате вашата Wi-Fi връзка, и може да причини смущения.
 • Ниска честотна лента: Дори когато натоварването на вашата мрежа не изглежда необичайно, понякога може да се сблъскате с бавна или неравномерна свързаност. Помислете за надграждане на вашата Wi-Fi услуга, за да отговаря на вашите изисквания. Връзка с по-голяма честотна лента може да се справи с лична и работна употреба.
 • Смущения в мрежата: Понякога радиочестотата от домакински устройства като микровълнови печки може да попречи на Wi-Fi, причинявайки проблеми със свързването.

Притеснявате ли се, че твърде много устройства натоварват връзката ви? Проверете колко устройства действително са свързани. Вероятно ще се изненадате!

Не забравяйте обаче, че освен ако свързаното устройство не предава активно данни, това вероятно няма да повлияе значително на производителността на безжичната връзка. Това означава, че докато вашите интелигентни домашни уреди са свързани към Wi-Fi, те може да не оказват влияние, освен ако връзката не се използва активно.

проверка на скоростта на WiFi Мрежата

Как да увеличите скоростта си, когато имате твърде много свързани устройства

В някои домакинства, особено с множество устройства, стриймващи наведнъж, скоростта със сигурност ще се превърне в проблем. Производителността на Wi-Fi ще намалее, когато към мрежата се добавят повече потребители и устройства. Ето няколко начина за разрешаване на този проблем:

 • Инсталиране на втори рутер или усилвател на мрежата: Това помага да се разпредели мрежовото натоварване. Това създава място за настаняване на повече устройства и добавяне на още точки за достъп, ако е необходимо.
 • Свържете се с вашия доставчик на интернет услуги (ISP): За да увеличите скоростта на вашата услуга. Вашият интернет доставчик може да ви посъветва относно нуждите от честотна лента въз основа на това колко устройства имате в дома си и за какво ги използвате.
 • Планирайте разумно използването на интернет: Координирайте вашите дейности и дейностите на членовете на вашето семейство, като имате предвид пиковите часове. Това означава изтегляне на по-големи файлове или съдържание през нощта или извън пиковите часове.
 • Мрежовите мрежи: Те могат да подобрят безжичната свързаност у дома. Вместо един рутер, мрежовата мрежа използва множество рутери за разпространение на Wi-Fi в по-голяма област.

Mesh Мрежа и WiFi мрежа

Колко устройства можете да свържете към вашия Wi-Fi?

Повечето безжични рутери технически могат да имат до около 250 устройства свързани наведнъж, но този брой варира доста. Разликата в скоростта и капацитета между рутерите зависи от производителя и спецификациите на рутера. Най-общо казано, броят на възможните свързани устройства далеч ще надхвърли нуждите на типичен дом.

много WiFi клиенти към една WiFi Мрежа

Отново вероятно ще срещнете проблеми с производителността, преди да достигнете физически лимит от устройства за вашия рутер. Като се има предвид това, ако имате много неактивни устройства и интелигентно домашно оборудване, може да имате обратния проблем.

Имайте предвид, че всяко устройство, което се добавя към вашата мрежа, намалява честотната лента, налична за другите устройства. Много производители на рутери започват да поставят таван на броя устройства, разрешени за свързване.

Например, еднобандовият рутер (Linksys) може да свърже до 32 устройства, а двулентовият (Netgear Nighthawk) може да свърже до 64 устройства. Тези ограничения предполагат, че стриймингът е безпроблемен в определен диапазон.

Кой е най-добрият рутер за вашия интелигентен дом

Изборът на правилния рутер за вашите нужди може да изглежда обезсърчително. Осмислянето на числата, които идентифицират скоростта, точността и обхвата, може просто да влоши нещата. Ето списък на основните неща, които трябва да търсите, когато избирате вашия рутер:

 • Размерът на вашия дом: Физическият размер на вашия дом е фактор, който трябва да имате предвид. Докато по-малките домове могат да се справят добре с рутер с по-малък обхват, по-големите домове се нуждаят от повече Wi-Fi покритие във всичките си стаи. Мрежестите рутери работят чудесно за много големи домове.
 • Вашата интернет скорост: Преди да купите рутер с невероятна скорост, не забравяйте, че тя е ограничена от интернет пакета, който имате с вашия интернет доставчик.
 • Брой устройства: Помислете за закупуване на рутер, който побира голям брой устройства.
 • Сигурност: Без мерки за сигурност вашият рутер е лесно достъпен за нежелани елементи. Дръжте очите си отворени за рутери с допълнителни функции за сигурност.
 • Тип рутер: Рутерите се предлагат в два различни типа; традиционните едноблокови рутери и по-новите мрежести рутери. Рутерите с едно устройство създават локална област на мрежа. Те са идеални за малки или средни домове или работни помещения. Мрежестите рутери са чудесни за по-големи пространства. Мрежовите мрежи са няколко отделни единици, които са разположени равномерно в дома. Тези единици осигуряват по-широко покритие.

различни видове рутери и mesh системи

Заключение

Рутерите играят необходима роля в управлението на нашия интернет в множество устройства. По-актуален сега от всякога, звездният рутер е много полезен за хората, които работят и учат от вкъщи днес. Планирането на използването на интернет и инвестирането в надежден рутер ще избегне ситуации с тесни места. Това помага на всички в семейството да управляват работата си и да напредват в живота.

Броят на устройствата, свързани към вашия Wi-Fi, със сигурност може да окаже влияние върху вашата скорост и производителност. За щастие има начини за смекчаване на тези проблеми.

По отношение на скорост, покритие и допълнителни функции има много опции за рутер, от които да избирате. Направете своя избор въз основа на размера на вашия дом, скоростта на вашата интернет услуга и колко устройства планирате да свържете. Помислете за подходящи протоколи за сигурност и всякакви други функции, които смятате за критични. Родителският контрол и ограничаването на достъпа до определени уебсайтове са полезни инструменти за безопасност на децата онлайн.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.