Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Каква е разликата между WiFi усилвател, повторител и разширител?

WiFi повторител рипийтър бустер

Колкото домовете ни стават по-умни, с повече свързани продукти, толкова по-голямо натоварване предаваме на рутера си, а искаме равномерно свързване – без значение къде се намира устройството.

Две бюджетни решения, които решават този проблем със свързаността са WiFi повторителите и WiFi разширител, спомагащи за засилване на връзката на вашите безжични устройства във вашия дом.

Какво прави всеки от тях и как да намерите вида на WiFi усилването, от което се нуждаете? Това е въпросът, но който ще отговорим в тази статия.

Каква е разликата между WiFi бустер (усилвател), повторител (рипийтър) или разширител (екстендер – удължител)?

Стана ли ви още по-объркано от понятията чуждици по-горе?

Най-вероятно да. В тази статия ще обясним какво е общото и различното в тези устройства.

WiFi усилвателите, повторителите и удължителите са предимно едно и също нещо – устройства за подобряване на WiFi покритието.

Няма ясно определена разлика между устройствата, които производителите описват като „повторители“ и устройствата, описани като „удължители“.

Не всички WiFi бустери обаче работят по абсолютно същия начин. Налични са два различни вида устройства и тук ще обясним какви са тези разлики и как работят, така че да можете да изберете най-добрия WiFi усилвател за вашите нужди.

Но нека първо да уточним какво означават всички тези понятия и след това ще изброим плюсовете и минусите.

Какво е WiFi бустер?

Терминът WiFi бустер е обща фраза за цялата гама от устройства, които разширяват или усилват WiFi сигнала. Това ще рече, че WiFi бустер (усилвател) е всеобхващащото понятие за двата вида мрежови устройства: повторител и ретранслатор. Може да срещнете понятието и точка за достъп.

След като уточнихме какво означава първият термин, ред е на следващите две понятия. Често те се смятат за едно и също нещо, но това не е така.

Какво е WiFi повторител, рипийтър, ретранслатор?

Това устройство служи за усилване на сигнала на вече съществуваща WiFi мрежа, чрез повтарянето й.

Разширителят на WiFi обхват по същество е повторително устройство, което приема оригиналния WiFi сигнал от безжичния рутер и го отскача допълнително, за да усили сигнала.

Повторителя не се свързва физически с компютъра или оригиналния рутер, а само приема WiFi сигнал. WiFi повторителя създава изцяло нова безжична мрежа, с която ще трябва да се свържете, и ще намали наличната честотна лента на тази връзка до 50%.

WiFi повторителите съдържат два безжични рутера (един приемащ и един предаващ)- единият от безжичните рутери приема съществуващия WiFi сигнал и го предава към другия рутер. Вторият рутер (предаващия) след това “разпръсква” оригиналния WiFi сигнал и по този начин увеличава зоната на покритие.

 

какво е WiFI усилвател

Какво е WiFI екстендер, разширител, удължител?

Това устройство, наричано различно с посочените горе 3 термина, работи на друг принцип в сравнение с повторителя.

Разширителят се свързва се с вашата домашна мрежа чрез кабелна Ethernet връзка. По този начин той разширява съществуващата мрежа вместо да създава нова безжична мрежа. 

По този начин не се намаля честотната лента на мрежата, т.е. не губите от скоростта на оригиналния си сигнал.

WiFi удължителят е идеален за онези сценарии, в които имате зони в дома си, където вашата безжична мрежа е напълно мъртва (те са известни като “мъртви зони”). Това може да се дължи на по-голямата отдалеченост от безжичния рутер. Или пък може да е стая със стени, направени от материали които блокират сигнала.

В таблицата отдолу в 4 реда обобщаваме какви са разликите между устройствата.

WiFi бустери/усилватели
WiFi повторител/рипийтър/ретранслатор WiFi екстендер/разширител/удължител
Мрежово устройство, служещо да повтори настоящ WiFi сигнал Мрежово устройство, служещо да разшири обхвата на вашата WiFi мрежа
Свързва се безжично към сигнала, било той и слаб Свързва се с Ethernet кабел
Създава нова WiFi мрежа Не създава нова WiFi мрежа, а само разширява оригиналната
Скоростта и латентността на WiFi мрежата намаля Не намаля скоростта

Често Задавани Въпроси

Имам проблеми с получаването на WiFi сигнал в някои ъгли на къщата ми. Какво трябва да опитам първо?

Има няколко решения, които да опитате, преди да изберете WiFi удължител.

Най-простото е да опитате да преместите местоположението на вашия WiFi рутер (вижте статията ни със страхотни съвети при избор на нов рутер).
Той трябва да е на възможно най-централното място. Ако това не помогне (или ако промяната на местоположението просто не е практично), помислете дали проблема се дължи на рутера, а не заобикалящите го препятствия.

Ако имате старичък модел от доста години, може да е време за надстройка до по-мощен и нов модел.

Моят рутер е във възможно най-доброто местоположение и е нов/актуален! Но покритието ми все още е ненадеждно!

Добре, WiFi удължител или повторител може да бъде решението за вас! В нашия онлайн магазин имаме 2 налични устройства, които могат да работят и като удължител и като повторител. Това е страхотна възможност за приспособимост, защото винаги може да реагирате според физическите промени в дома си или според нуждите.

Това са Pix Link 300 и двубандовия Pix Link 1200.

А ето и режимите, които поддържат:

режими на WiFi рипийтър бустер

Как се инсталира WiFi повторител?

WiFi повторителите са много лесни за инсталиране. Всичко, което трябва да направите, е да поставите ретранслатора (включите в електрически контакт) на място, което може да приеме вашата съществуваща WiFi мрежа.

След това можете да влезете в WiFi повторителя чрез компютъра си и да въведете данните за вход и паролата на съществуващата си WiFi мрежа, за да позволите на повторителя да се свърже и да я разшири.

Как се инсталира WiFi разширител?

WiFi разширителите също не са трудни за инсталиране. И те трябва да се включат в контакт. Особеното тук е че трябва да включите в тях LAN кабел. Това е всичко.

Ако използвам повторител, моят лаптоп/мобилно устройство автоматично ли ще превключва между мрежите?

Само ако излезете изцяло извън обхвата на първата мрежа.

WiFi повторителите създава втора мрежа. Ако първата ви мрежа не е налична, вашето устройство ще се свърже с втората. Но в някои части на дома ви устройството ви ще може да открива и двете мрежи едновременно.

Това означава, че ако искате да преминете от оригиналната към усилената мрежа, ще трябва да го направите ръчно.

Ще бъде ли мрежата сигурна?

Да. WiFi ретранслаторите и екстендерите обикновено предлагат същите нива на сигурност като традиционните WiFi рутери (WEP, WPA, WPA2 и т.н.).

Ще има ли загуба на скорост?

Всички ретранслатори на WiFi мога да причинят известна загуба на скорост, някои дори намаляват скоростта значително (обикновено тези с неизвестен произход/марка).

Латентността или времето за реакция на WiFi мрежата обикновено се увеличава. Ако имате разширител, няма да почувствате осезаема загуба на скорост.

Как да избера WiFi бустер?

  • Колкото повече антени, толкова по-добре. На практика всички усилватели идват с 2 антени (било то вътрешни/вградени или външни), като едната е за приемане на безжичен сигнал, а другата за предаване.
  • Ако имате статичен компютър, игрова конзола или друго устройство, което не местите, но се намира извън обхвата на рутера, добра идея ще е да търсите бустер с повече Ethernet портове – тук ще срещнете термина, че поддържа Клиентски режим;
  • Вижте обхватът на устройството, т.е. до какво разстояние може да усили сигнала;
  • Обърнете внимание на защитните протоколи, като  WPA2, WPA и WEP, наред с други;

Заключение

Всички тези термини се използват взаимнозаменяемо от производители и търговци, което е доста объркващо.

Ако някога искате да потвърдите дали устройството е WiFi рипийтър или WiFi разширител, попитайте дали то „препредава“ съществуващата безжична мрежа (повторител) на рутер или дали се включва в кабелен порт (разширител).

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

1 коментар за "Каква е разликата между WiFi усилвател, повторител и разширител?"

  1. Много полезна статия за объркан човек като мен 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.