Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Спестяват ли топлоенергия интелигентните радиаторни термоглави – вентили?

как да изберем термоглава за радиатори

Как работят радиаторните вентили?

Преди да говорим за умни радиаторни термоглави, си струва бързо да разгледаме различните типове клапани/вентили за радиатор.

И така, преди десетилетие, повечето радиатори просто имаха следното:

Стандартен (не термостатен и не интелигентен) радиаторен клапан.

стандартен радиаторен кран вентил

Това е стандартна свързаност с Т-образна тръба. По този начин горещата вода изпомпвана от котела, ще минава през радиатора. Това означава, че радиаторът винаги ще бъде включен (отдава топлина), което води до огромни загуби на топлинна енергия.

По-късно светът се модернизира и се наложи екологична промяна. Някои страни започнаха да налагат термостатни радиаторни клапани (TRV). Това е вече задължително устройство, ако не искате да хвърляте парите си на вятъра:

Стандартен (неинтелигентен) терморестатичен радиаторен клапан, монтиран на радиатор.

стандартен термостатен клапан

Тези TRV глави следят за температурата в помещението (вграден терморегулатор)  и ще позволяват гореща вода да влиза в радиатора (т.е. радиаторът да “се включва”), ако температурата на околната среда е достатъчно ниска.

Задаването на TRV на “4” или “5” означава, че радиаторът ще се включва много по-често от настройка на “1” или “2”.

Вентилите за интелигентен радиатор обаче правят тази стъпка по-напред.

умен термостатен клапан

Вместо и те да използват система за номериране “1-5”, чрез която да се определя дали трябва да се включи радиатор (в относително изражение), интелигентната термоглава може да следи точната температура на помещението. По този начин топла вода ще преминава в радиатора, само когато се достигне предварително определена температура.

И тъй като са умни, може естествено да се използва мобилно приложение, графици за работа, автоматизация с други смарт устройства или гласово управление, за да се отвори /затвори клапанът.

Интелигентните клапани се захранват с обикновени батерии, така че трябва периодично да сменяте батериите (веднъж годишно), иначе те просто ще функционират като стандартен радиаторен клапан.

Може ли умните термоглави да спестят пари?

Като цяло, да!

Умните термоглави имат потенциала да ви помогнат да спестите пари. Те ви дават възможност да управлявате температурата в отделните стаи поотделно. Например, ако имате стая, която през зимата е обикновено по-топла, може да монтирате умна радиаторна термоглава и да я настроите да активира радиатора по-рядко. Въпреки че това се постига и с обикновен термостат, интелигентните термоглави предлагат допълнително удобство, като дистанционно управление и включване в автоматизирани системи.

Например:

 •  В мобилното приложение Smart Life оградете домът си с радиус 1км. Когато влезнете в този периметър с мобилния си телефон, термостатните глави ще се включат и вие ще се приберете в топъл дом.
 • Сложете сензор за врата. Когато отворите вечерта входната си врата, радиаторите ще заработят автоматично.

Производителите на умни термоглави твърдят, че ще спестите в един сезон между 12% и 30% от месечните си сметки за парно.

В известен смисъл това има логика.

Понякога не се нуждаем от еднаква температура във всички помещения. Може в спалнята да искате да се отоплявате на 200C, а във всекидневната на 230C. Чрез тези смарт вентили ще постигнете това изключително лесно и прецизно.

Сравнение между не умна термостатна глава и умна такава

Класическите термостатни глави имат стойности от 0 до 5, като 0 указва изключено положение.

Числата от 1 до 5 варират в зависимост от марката на TRV, но грубо казано, означават:

 • 1 – под 10-15 °C
 • 2 – под 15-17 °C
 • 3 – под 18-20 °C
 • 4 – под 21-22 °C
 • 5 – максимално (клапанът е винаги отворен)

В повечето случаи радиаторните глави са настроени на “4”, а някои са настроени на “3”, ако определена стая е твърде топла.

Това работи наистина добре и е голяма стъпка нагоре в сравнение с традиционните (не термостатни) радиаторни клапани, които винаги са отворени.

А ето част от възможностите, които пропускате ако нямате електронни термоглави:

✔️ Способността за интелигентно управление на вентилите – контрол от всяка точка на Земята от мобилен телефон.

✔️ Прецизни настройки кога точно енергоспестяващите глави да се отворят – в момента може да изберете настройки “1-5”, но това не ви позволява да кажете “Този клапан трябва да бъде отворен под 18°C сутрин и под 20°C вечерта”.

✔️ График за работа – настройвате графици за делнични и почивни дни. Така сутрин преди излизане (и вечер след прибиране) няма да ви се налага да обикаляте от стая на стая да намалявате (увеличавате) отоплението, а всичко това ще става автоматично.

✔️ Работа според вашето местоположение – още по автоматизирано управление според това къде е вашата локация. Умните термостатни глави ще знаят какво е вашето местоположение и когато се прибирате или излизате ще заработят в друг режим.

✔️ Защита от външна намеса (обикновено деца) – децата са склонни да променят настройките на термоглавите. Умните термоглави не позволяват това, чрез заключване на екрана / настройките.

Интелигентните термоглави за радиатори могат да ви спестят пари и са добра алтернатива на не интелигентните термостати. Ако искате неограничен и автоматизиран контрол на климата във вашия дом, може да се замислите за ъпгрейд.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

3 коментара за "Спестяват ли топлоенергия интелигентните радиаторни термоглави – вентили?"

 1. Здравейте,
  Не мога да открия тази настройка ,
  В мобилното приложение Smart Life оградете домът си с радиус 1км. Когато влезнете в този периметър с мобилния си телефон, термостатните глави ще се включат и вие ще се приберете в топъл дом.
  Моля Ви за пояснение.
  Благодаря Ви.

  1. Smart Life (Tuya): Най-отдолу се намира бутона Scenes (Сцени). Създавате сцена, като избирате When Location Changes. От там избирате задействане при Arrive (Влизане в зоната) или Leave (Излизане от зоната).

 2. Страхотна екстра ,
  Заслужават си ,особено за радиатори на втория етаж
  Ще си взема още Термоглави .
  Благодаря Ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.