Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Защо Всеки Дом с Радиатори Трябва да Има Смарт Термоглави?

В това ръководство ще обясним всичко, което трябва да знаете, за да можете да решите дали във вашия дом има място за интелигентни радиаторни термоглави.

Какво е интелигентна радиаторна термоглава вентил и какви функции има?

Интелигентните термостатни радиаторни термоглави (Smart TRVs) са устройства, които са проектирани да осигурят индивидуален контрол на отоплението за всяко отделно помещение, като работят могат да създадат многозонова отоплителна система, която може лесно да се управлява чрез приложение за смартфони, таблети или компютри.

Подобно на традиционните термостатични радиаторни глави, те контролират потока на гореща вода в радиатора, но носят редица предимства:

 • Управлявате смарт термоглавите дистанционно чрез приложение за телефон, независимо къде се намирате;
 • Възможност да създадете дневен и седмичен график за отопление, чрез който климатът в помещенията да е напълно автоматичен;
 • Настройвате конкретна температура с хирстерзис за работа на всеки радиатор във вашия дом/офис;
 • Наличие на енергоспестяващи интелигентни функции, като например „разпознаване на отворен прозорец“, “режим почивка”, “режим против замръзване” могат да ви помогнат да губите по-малко енергия.

управление на радиатори от телефон

Какво обещават производителите на безжични електронни термоглави?

Най-популярните марки на качествени смарт термоглави са: Tuya Smart Life, Salus, Drayton, Honeywell, Tado, Devolo, Netatmo, Eve, Hive и Energenie. Както виждате има не малък избор на производители.

Според производителите, интелигентните безжични радиаторни термостатни глави извеждат отоплението на дома в следващото ниво.

Те обещават спестявания между 12% и 30% от сметките ви за отопление. Ако се настроят и използват правилно, те са по-устойчив и комфортен метод за отопление на къщата ви в сравнение с традиционните TRV.

Основни разлики между обикновена и умна термоглава за радиатор

Много домове и офиси вече имат класически “не умни” термостатни глави на своите радиатори. Те работят, като отчитат температурата в помещението и включват или изключват в зависимост от това дали стаята има нужда от отопление или не.

Стандартните термостатни клапани имат стойности между 0 и 5. Позиция 0 указва, че термоглавата е в изключено (затворено) положение, а 5 указва, че вентилът е максимално отворен.

обикновена термостатна термоглава

Зависимостта на стойностите от 1 до 5 може да варира в зависимост от марката на термостатния клапан, но общо взето означават следното:

 • позиция 0 – вентилът е напълно затворен, радиаторът е студен.
 • позиция 1 – температура под 10-15°С
 • позиция 2 – температура под 15-17°С
 • позиция 3 – температура под 18-20°С
 • позиция 4 – температура под 21-23°С
 • позиция 5 – температура над 24°С до 30°С максимална температура

От горепосоченото следва че не може да се поддържа изключително точна температура. С интелигентна радиаторна термоглава може да зададете абсолютно точна температура в градуси за всяка стая.

Това има смисъл, тъй като не винаги ни е нужна еднаква температура във всяка стая.

Например, може да искате спалнята да бъде на 20°C, докато дневната стая на 23°C. С интелигентните клапани можете лесно да регулирате температурата по желание.

Инсталирането на TRV на радиаторите ви позволява да настроите температурата в отделните стаи. Това ви улеснява да поддържате постоянна и комфортна температура в стаите и спестявате от сметки за отопление, като отоплявате само стаите, от които се нуждаете.

монтирана смарт термоглава на радиаторен вентил

Къде намират приложение електронните термголави?

Интелигентните термоглави предоставят иновативно и функционално решение за отопление, което може да бъде приложено в множество области и среди. Ето няколко примерни места, където те могат да се използват:

 • Къщи и Апартаменти: Идеални за индивидуални домакинства, които искат да оптимизират отоплението на всяка отделна стая и да реализират икономии от енергията;
 • Офиси: Помага на бизнесите да управляват отоплението по-ефективно, като същевременно осигуряват комфорт за служителите;
 • Хотели: Позволява на хотелиерите да предоставят индивидуален комфорт на своите гости, като същевременно намаляват разходите за отопление;
 • Учебни Заведения: Училища, университети и други образователни институции могат да поддържат оптимални температурни условия за ученици и преподаватели;
 • Болници и Медицински Центрове: В такива среди е изключително важно да се поддържа правилна температура за благополучието на пациентите;
 • Търговски Центрове и Магазини: Подходящи за търговски обекти, които искат да предоставят комфорт на клиентите, докато оптимизират разходите;
 • Спортни Зали и Фитнес Центрове: Тези пространства изискват специфични температурни настройки за различните активности, които се провеждат в тях;
 • Публични Сгради: Библиотеки, музеи, културни центрове и други публични пространства, които искат да предоставят комфорт за посетителите;
 • Промишлени Обекти: В зависимост от типа на промишлеността, интелигентните термоглави могат да бъдат използвани за точно и ефективно управление на температурата.

Тези устройства предлагат гъвкавост и адаптивност, което ги прави идеални за почти всяка среда, където е необходимо точно и ефективно управление на отоплението.

Как се монтира енергоспестяваща термоглава

Радиаторната термоглава се монтира се монтира изключително лесно към съвместим вентил, без необходимост от помощта на професионалист. Най-разпространените размери на вентилите за радиатор са м30 х 1.5 и м28 х 1.5.

Повечето производители слагат в комплектите на главите различни адаптери, които позволяват безпроблемно монтиране към разнообразните модели вентили. Преди да купите, за всеки случай предварително проверете размерът на вентилите си.

електронна термоглава с адаптери за монтаж

В повечето случаи стъпките за демонтаж и монтаж на термоглава са:

 • Отвийте старата термоглава обратно на часовниковата стрелка от вашия радиатор;

демонтаж на термоглава от радиатори

 • Поставете правилния адаптер на вентила, ако е необходим;
 • Поставете батериите в безжичната енергоспестяваща термоглава;
 • Прикрепете и затегнете в посока на часовниковата стрелка TRV към вашия радиатор;

сваляне на термоглава от радиатор

 • Повторете стъпките с всички радиатори и добавете новите термоглави в мобилното приложение.

Имам ли нужда от нещо друго за да работят термоглавите?

Да, повечето интелигентни TRV изискват някакъв хъб, за да се свържат с вашия WiFi. Разбира се има и малки изключения, при които не се изисква.

Според марката и типът на термоглавите, този хъб (може да го срещнете с име: Гейтуей, Мост, Шлюз, Център) ще бъде със свързващ протокол Zigbee, Z-wave или Bleutooth. Често

Ако тепърва започвате с интелигентно отопление, повечето производители продават стартови пакети, които включват свързващото устройство и интелигентни радиаторни термоглави за вентили.

настройка на температура на термоглава от телефон

Заслужават ли си умните радиаторни термоглави?

Хората често си мислят, че единственото нещо, което трябва да се вземе предвид тук, е „спестяват ли пари TRV?“.

И отговорът на това е, ДА.

С течение на времето ще видите разлика в сметката си за енергия, тъй като няма да губите пари за отопление на неизползваеми части от дома си. Като пример за това, една неизползвана спалня може да остане по-хладна от останалата част от къщата, докато нямате гости.

спестяване на пари за отопление със смарт термоглави

Но те имат много други страхотни предимства, които си струва да обмислите.

В крайна сметка зависи за какво искате интелигентно отопление, за да решите дали си струва да го получите. Интелигентните радиаторни вентили предлагат високи нива на контрол, но понякога това не е подходящо за всеки.

Многозоново отопление

Многозоналното отопление ви позволява да разделите дома си на множество зони с индивидуален контрол на отоплението, като използвате интелигентни контроли за отопление. Това означава, че не е нужно да се задоволявате само с една температура в целия дом.

Едно от най-добрите и използвани решения за това се постигат чрез интелигентните термоглави.

Инсталирането на Smart TRV позволява управление на отоплението от стая до стая. Това е жизненоважен начин да спестите пари с интелигентно отопление, защото позволява уникални графици за различни стаи в зависимост от употребата.

зонално отопление с умна термостатна глава

Някои стаи са естествено по-студени от други и ние не използваме всяка част от къщата си през цялото време. Интелигентните радиаторни вентили правят това бързо.

Поставянето на различни температури на отделни радиатори (или група радиатори в различни помещения) е едно от онези неща, които са наистина полезни, когато го направите.

Чрез приложението можете лесно да задавате графици. Така че можете да поддържате стаи като кухнята и всекидневната топли през деня, а спалните много по-студени. След това сменете нещата през нощта.

Плюсове и минуси на интелигентните радиаторни вентили

Предимства

 • Лесно задаване на температурата;
 • Контрол от разстояние;
 • Създаване на зонирано отопление в различни стаи;
 • Възможност за интеграция с други съвместими продукти и гласови асистенти;
 • По-голяма прецизност и контрол върху отоплението.

Недостатъци

 • По-висока цена в сравнение с традиционните вентили;
 • Зависимост от интернет връзка за да се управляват от мобилно устройство;
 • Обикновено са заключени към една марка.

Често задавани въпроси

Имам ли нужда от смарт TRV на всеки радиатор?

Препоръчваме да инсталирате интелигентни радиаторни термостати във всички стаи, които искате да управлявате интелигентно. Зоните, в които прекарвате по-голямата част от времето си, като всекидневна, кухня, трапезария и т.н., са най-подходящи за управление от интелигентни радиаторни термостати.

Трябва ли да инсталирам професионално моите интелигентни радиаторни вентили?

Не, те се монтират лесно – дори няма да е необходимо да почиствате праха от кутията с инструменти.

Всичко, което трябва да направите, е да развиете сегашния термостатен вентил на радиатора и да завиете вашите нови. След като това стане, отворете мобилното приложение за управление, посочено от производителя и следвайте няколко прости стъпки за да го свържете.

Колко издържат батериите в smart TRV?

Умното устройство обикновено се захранва от две АА батерии, които издържат до 12-18 месеца. Ще бъде посочено от производителя.

Имайте предвид, че ако термоглавата е поставена на автоматичен режим с хистерзис 1°C, то термоглавата ще отваря и затваря изключително много пъти, т.е. ще имате по-голяма консумация на батериите.

TRV контролира ли температурата?

Да, термостатната термоглава може да контролира температурата във всяка стая поотделно.

Колко точни са TRV?

Правилно избрани и инсталирани, TRVs доказано осигуряват точен контрол на температурата в отделните стаи, намалявайки разходите за отопление и повишавайки комфорта.

Също така повечето модели имат възможност за калибрация.

Всички термоглави еднакви ли са?

Смарт радиаторните термоглави се предлагат във всякакви форми и размери. Позволяват разнообразен монтаж: вертикален, хоризонтален, страничен и т.н.

Шумят ли вентилите TRV?

Радиаторните вентили издават лек бръмчащ звук, тъй като имат инсталиран двигател, който се нуждае от достатъчно мощност, за да натисне буталото на радиаторния вентил. Всеки клапан от време на време ще се калибрира.

Заключение

Всеки дом има душа и характер, който ни прави да се чувстваме защитени и обичани.

Интелигентните радиаторни термоглави представляват не просто технологичен напредък, но и нов начин за грижа за нашите любими пространства.

Представете си комфорта на топлина, която ви обгръща точно когато и колкото е необходимо.

управление на умна термоглава от смартфон

Съчетанието на иновация и уют преобразява не само дома, но и начина, по който го изпитваме. В света на интелигентното отопление, всяка стая става място за спокойствие, ефективност и истинска грижа.

Нека вашите пространства да отразяват вашата визия за комфорт и модерен стил. Създайте дом, в който технологията се среща с топлината на семейните моменти.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.