Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Топ 5 Места за Поставяне на Смарт Сензор за Откриване на Течове от Вода

локации за поставяне на сензори за вода

Какво е сензор за вода и за какво се използва?

Сензорите за вода откриват течове в дома/офиса и алармират на мобилният телефон, за да знаете, че има вода там, където не трябва да има. Сензорите за вода се предлагат в различни размери, но като цяло са доста малки.

датчик с WiFi за водни течове

С няколко добре разположени сензора за теч на вода в дома или офиса можете да си спестите много пари за ремонт, тъй като ще бъдете уведомени чрез предупреждение и автоматично вода та ще спре (автоматизацията с клапан е по избор), ако бъде открит теч.

Повредата от теч на вода може да бъде скъпо нещо за отстраняване. Често не знаем, че има проблем, докато голяма част от щетите вече не са нанесени.

Повечето щети се случват поради:

 • прогнили и скъсани уплътнения;
 • запушени тръбопроводи;
 • замръзнали тръби;
 • разхлабени връзки;
 • прекомерно водно налягане;
 • разцепен маркуч, свързан към вашата пералня и много други.

Точно тук се намесва интелигентното откриване на течове в дома, офиса, склада, гаража и много други.

възможни течове на вода

Как работи сензорът против наводнение?

Всеки път, когато някой чуе за сензори за течове на вода, първият въпрос в съзнанието им неизбежно е как работи откриването на течове?

Просто е.

Когато купувате интелигентен WiFi сензор за теч на вода, всичко което трябва да направите, е да го поставите някъде, където водата инцидентно може да изтече. След това го свързвате с WiFi мрежата си безжично и той вече е в работно състояние.

течове от домакински уреди и тръби за вода

Сензорът за теч на вода е снабден с 2 или 3 чувствителни електроди в долната си част, чрез които може да открие вода и по този начин да ви предупреди, ако и когато започне теч – потенциално спестявайки хиляди левове щети.

Някои сензори са снабдени и със сонда, за да може да се използва за под ниски уреди или за пълнене на големи водосъдържатели (кладенци, шахти, джакузита, аквариуми и други).

интелигентен сензор за вода със сонда

Защо ранното откриване на течове на вода е важно?

 • Предотвратяване получаването на огромна месечна сметка за вода;
 • Предотвратяване на проникването на замърсители във водата, която използваме;
 • Предотвратяване на големи щети по стени и подове.
 • Защита имуществото от сериозни щети;
 • Бързо справяне с проблемите, преди те да станат неуправляеми;
 • Защита на основите на вашата сграда от повреди.

Къде е най-добре да се заложат детектори за откриване на течове?

Ефективността на датчика за теч на вода зависи от това къде е поставен. За да извлечете максимума от вашата система за откриване на течове на вода, ето някои от най-добрите места, които препоръчваме да ги поставите:

1) Мазе на къща

Знаете ли, че 98% от мазетата са засегнати от щети от вода в даден момент?

Не само това, но наводненото мазе причинява значителни щети, така че това е едно от най-критичните места за инсталиране на интелигентен детектор за теч на вода.

теч на вода от тръба

2) Баня

Това е друго първокласно място за наводнения. Вашата баня е оборудвана с много водопроводни инсталации.

Както беше отбелязано по-рано, тоалетните, душовете и ваните, да не говорим за мивките, често са основните виновници за течове на вода поради износени клапи, шайби и уплътнения.

Така че това е още едно отлично място за поставяне на детектор за теч на вода.

детектор за вода в шкаф за баня

3) Бойлер

Около бойлерите е другото препоръчително място за инсталиране на детектор за теч на вода, тъй като те са предразположени към повреда и изненадващи течове.

Поставянето на сензор за теч на вода тук може да ви спести много пари и много проблеми.

спукана тръба за вода

4) Кухня

Както споменахме по-горе, течовете в тръбите под мивката могат да се развият бавно и да не бъдат забележими, докато вещите ви не бъдат унищожени.

Изпращането на предупреждение веднага щом бъде открит теч е изключително важно за поддържането на вашата кухня и предметите в нея сухи.

смарт сензор за вода под мивка

Освен това, ако вашият хладилник е по-стар или има ледогенератор, важно е да имате сензор под него, тъй като може да не разберете че има теч, докато не започнат да се образуват локви.

Относително старите съдомиялни машини са също част от уредите, които могат да причинят щети при изтичане.

5) Перално помещение

Това е друго умно място за поставяне на сензор, тъй като пералните машини често се запушват или изтичат, причинявайки много досадни и скъпи щети.

Когато даден уред се повреди, като пералня, поставянето на сензор за вода под него или непосредствено до него, ще помогне да защитите подовете, стените и предметите в пералното помещение.

Поради количеството вода, използвано от пералните машини, течът може да причини наводнение за няколко минути.

теч на вода от перална машина

От колко сензора за вода имате нужда?

Препоръчително е да закупите толкова сензори, колкото смятате за необходими за размера на вашия дом и колко податлива е всяка стая на теч на вода.

Най-добрият брой сензори за начало е четири, за да защитите вашата кухня, баня, перално помещение и мазе.

Въпреки това, може да искате да закупите повече от самото начало или в бъдеще, ако искате да защитите своя бойлер, покривен прозорец, допълнителна мивка, ОВК система и други.

Връщането у дома с наводнени стаи или мазе е опустошително не само по отношение на щети, но и по отношение на финансови разходи. За съжаление, това е кошмарът осъзнаван от десетки домове всеки ден!

повдигнат ламиниран паркет след наводнение

Като вземете предвид, че застрахователните компании са известни със селективност при изплащането на щети от вода, предотвратяването на щети от вода е жизненоважно.

Точно както детекторите за дим, монтирани в опасните зони (кухня, котелно и други), детекторите за течове на вода трябва да се монтират там, където може да започне повреда от вода.

Колко струва сензор за теч на вода?

Това зависи каква защита търсите.

Ако търсите само ранно оповестяване по телефона, смарт сензорите за засичане на вода са средно между 35лв и 45лв.

Но, ако искате да стигнете до край и да имате решение за този проблем, трябва да добавите Интелигентен сферичен кран или автоматичен раменен спирателен кран. Моделът, който се монтират върху 1/4 спирателният кран е около 150лв, а моделът който се свързва към входящата тръба (досущ като водомер) е около 220лв.

 • спиране на теч на вода с умен кран

За какво да гледате, когато пазарувате?

Когато търсите сензор за течове на вода, има множество опции на пазара. Ето ключовите характеристики, на които трябва да обърнете внимание:

 • Изисквания към хъба: Някои сензори изискват допълнителен хъб, докато други работят директно с вашата WiFi мрежа;
 • Протоколи за свързване: Налични са разнообразие от сензори, който поддържат протоколи като WiFi, Zigbee, Z-Wave, Bluetooth или Thread. WiFi устройствата – не изискват Хъб, а всички други – изискват (за да се постигне отдалечен контрол);
 • Интеграция: Предимство е сензорът за теч на вода да може да комуникира с други смарт устройства в дома ви;
 • Размер: Ако трябва да инсталирате сензора в ограничено пространство, проверете размерите му;
 • Захранване: Някои модели се захранват от батерии, докато други изискват постоянно AC захранване;
 • Сирена: Вградена сирена може да ви предупреди незабавно при откриване на теч;
 • Допълнителни функции: Някои сензори предлагат мониторинг на температурата и влажността, но това може да повиши цената.

В заключение, важно е да изберете сензор, който отговаря на вашите нужди и бюджет.

Заключение

Сензорите за теч на вода представляват критична част от съвременните домове, които допринасят за устойчивостта и безопасността на домакинствата.

Те не само предпазват от скъпи ремонти, но също така осигуряват психологическо спокойствие на собствениците, благодарение на известията в реално време.

Изборът на подходящ сензор може да е от ключово значение за защитата на вашето имущество, семейство и ценни вещи. В интелигентния дом, където технологията и безопасността се преплитат, сензорите за вода са несъмнено един от най-ценните инструменти в арсенала ни за предпазване от непредвидими щети.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.