Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Заслужават ли си цената смарт противопожарните детектори?

засичане на дим от датчик

А заслужава ли си изобщо да имаме детектор за дим – ДА – 100%. Това е когато си правим Каско на колата след катастрофа, или си правим застраховка на имота след наводнение, или добавяме алармена система в дома си след обир.

Нужно ли е и тук да добавим сензор за дим след пожара, като можем да го предотвратим или ограничим пораженията му, като се вземат превантивни мерки. Домашният пожар е потенциално опустошително събитие, което може да причини големи материални щети и телесни наранявания.

Обикновените противопожарни детектори за дим са изключително евтини. Един такъв може да бъде закупен за 15-20лв.

Тогава оправдано ли е да дадем 50лв и повече за смарт датчик за дим?

Няма да казваме ДА или НЕ, а ще сравним двата вида детектори с плюсове и минуси.

Какво e интелигентен детектор за дим?

Умният детектор на дим не издава само аларма (както традиционния), а изпраща известия и на телефона ви, така че ще сте наясно с опасността, независимо къде се намирате. Той също така се свързва с домашната ви WiFi мрежа и вашата система за домашна сигурност.

Това ще рече, че ако имате обикновен детектор за дим и вие не сте вкъщи, няма как да реагирате своевременно.

Според проучване на USFA (Пожарната администрация на САЩ) повечето пожари в дома се случват между 23:00 ч. и 7:00 ч.

Ако се притеснявате, че къщата ви ще се запали, докато сте на път, едно от най-добрите неща, което можете да направите, е да инсталирате интелигентен детектор за дим. А чрез него всичките ви близки могат да получат оповестяване на телефоните си за настъпило събитие.

Захранване на детекторите за дим

Има две важни неща, които трябва да имате предвид, когато избирате подходящия детектор за дим за вашия дом. Трябва да помислите кой тип детектор за дим би работил най-добре за вас и дали искате той да е кабелен или захранван с батерия.

Детекторите могат да бъдат захранени по два начина: чрез захранващ кабел (кабелни) или чрез батерии (безжични).

Когато обмисляте какъв да изберете, поддръжката и надеждността са най-важните фактори.

Кабелните детектори обикновено се инсталират от професионални електротехници. Разбира се трябва да имате и осигурен кабел до желаното място за инсталация. Обикновено за да го свалите за проверка и почистване, е необходимо да изключите електрическото захранване.

монтаж на кабелен димен детектор

При безжичните детектори, инсталацията е изключително лесна. Избирате място и го монтирате безкабелно.

Детекторите на дим, задвижвани от батерии, обаче трябва да бъдат редовно проверявани, за да се гарантира че работят – мъртва батерия прави алармата безполезна.

Безжичните смарт датчици за дим правят това вместо вас. Те ще ви оповестят, когато е необходимо батериите да се заменят.

Видове датчици за дим

На пазара има много марки димни аларми, но те попадат под два основни типа: йонизационни и фотоелектрически.
Йонизационните и фотоелектричните димни аларми откриват различни видове пожари.

Йонизационните детектори за дим използват радиация за откриване на дим, а фотоелектричните (фото-оптични) детектори за дим използват инфрачервена светлина, за да виждат и сигнализират за димните частици.

Алармите с йонизационен сензор, реагират на дим по-бързо при горящи пожари. Фотоелектричните димни аларми, от друга страна, по-бързо реагират на тлеещи пожари.

Повечето смъртни случаи, причинени от пожар, са причинени от вдишване на дим. Фотоелектрическите сензори могат да ви предупредят за бавно горящ пожар по-рано от алармите за йонизация, които са по-добри за откриване на пожари с много пламъци, но с по-малко дим.

Също така алармите за йонизационен дим могат да причинят фалшиви аларми от неща като пара от готвене или висока влажност. Докато фотоелектричните димни аларми могат да задействат фалшиви аларми от натрупване на прах.

Вместо да обяви един от най-добрите детектори за дим, USFA препоръчва домовете да бъдат оборудвани и с двете.

Напоследък се забелязват и модели с двоен сензор (комбинирани). Те дават значително по-голяма сигурност и логично на по-висока цена.

Фалшива аларма

Детекторите за дим имат славата, че понякога алармират без да има настъпил пожар. Редица са причините за това:

Неправилен монтаж

❌ Не инсталирайте детектор в кухнята над котлоните или в банята – парата и влагата са предпоставка за фалшива аларма;

❌ В гаража – изгорелите газове от автомобила могат да задействат датчика;

❌ До вентилационни отвори или над отоплителни уреди – въздушната конвекция може да не позволи на димът да достигне до сензора, а някои модели имат и топлинен сензор;

❌ До прозорец или врата – въздушната тяга може да попречи на акуратната работа на сензорите, дори да предизвика илюзията за дим с частици, които са навлезли отвън.

Насекоми

Влезнало през отворите на устройството, едно насекомо може да бъде причинител на неприятна аларма.

Натрупване на прах

Както вече споменахме, натрупването на прах също може да повлияе на алармата ви за дим По тази причина специалистите препоръчват да почиствате вашите детектори за дим с прахосмукачка (вакумна четка) поне веднъж годишно.

Силни миризми от химикали

Детекторите за дим също са чувствителни към частици във въздуха, които се отделят от силно миришещи химикали. Ако правите ремонт в дома си, почиствате го или използвате силни химикали по друга причина, това може да е причина за фалшиви аларми.

Изтощени батерии

Алармата ви за дим ще излъчва силен, продължителен писък или повтарящ се висок звуков сигнал за да ви информира, че батериите трябва да бъдат сменени.

В случай на фалшива аларма при обикновения датчик, ще трябва да вземете стълба и да се качите до него за да натиснете бутона за спиране, докато при умния датчик ще използвате телефона си за да заглушите алармата от приложението.

заглушаване на аларма на димен датчик

Къде да монтираме димните датчици

Димът се издига, така че алармите за дим трябва да бъдат инсталирани на тавана или във високите точки на стените. При монтаж се препоръчва минимален отстъп от ъглите на помещението 10см от стената и 30см от тавана. Таванните и стенните ъгли са зони на „мъртъв въздух“, където циркулацията на въздуха е ниска. “Мъртвият въздух” може да попречи на дима да достигне димовия детектор.

Ако имате скатен таван или таван с ъгъл, инсталирайте алармата в зоната между 10см и 90см от върха. Димните детектори се нуждаят от достъп до циркулиращия въздух, така че е важно да не инсталирате детектора точно под върха.

монтаж на димен датчик за таван

Препоръчителни зони за монтаж:

✅ Във всяка спалня. Повечето специалисти препоръчват да се инсталират детектори за дим във всяка спалня, за да се гарантира, че всички се събуждат в случай на пожар.

✅ Извън всяка зона за спане. Въпреки че може би вече имате аларми в спалните, инсталирането на детектори за дим в коридорите и проходите извън зоните за спане добавя допълнително ниво на сигурност. Ако пожарът е извън спалнята, датчика ще може да открие дим и да събуди хората.

✅ Кухнята. За правилното поставяне на детектора за дим в кухнята поставете детектора за дим високо на таван или стена, далеч от котлоните.

✅ Мазето. Правилното поставяне трябва да включва най-малко една аларма за дим на всяко ниво на вашия дом и това включва мазето, в което често се намира котел или бойлер за гореща вода – и двете могат да се превърнат в източници на огън.

Съвет: Знанието къде да поставите детектори за дим е само един аспект на пожарната безопасност. Поставете пожарогасители в кухнята, стаите с камини, гаража и мазето. Съобразете вида пожарогасител според пожара, който може да се наложи да гасите.

видове пожарогасители

Как да изберем детектор за дим

По същество детекторите за дим могат да спасят животи и като толкова много домашни уреди, те стават все по-умни. Избирайки интелигентен детектор за дим над обикновения, ви позволява да се възползвате от множество иновативни функции. Ще може да го свържете със системата за наблюдение на вашия дом, като направите дома си по-безопасен и енергийно ефективен.

Едно от важните неща, които трябва да вземете предвид, когато обмисляте покупка на аларма за дим, е да няма необходимост да взаимодействате с нея повече.

Настройвате датчика и забравяте за него, докато не свърши своята работа (да се надяваме никога да не се наложи) или когато трябва да смените батериите или почистите.

Да, да можете да заглушите алармата от телефона си е доста готино, но колко често наистина ще ви се наложи да направите това?

Или да можете да проверите състоянието на батериите и дори да ги тествате от телефона си, без да изваждате стълба или стол. Това все още е незначителна досада, но необходимост при обикновените датчици.

Една от причините да мислите, че интелигентните димни аларми са по-добрият избор е, че те по някакъв начин предлагат подобрено разпознаване на дим над не-умни аларми за дим. В края на краищата те са „умни“, така че трябва да са по-добри в това, нали?

В действителност интелигентните аларми за дим идват със същите сензори, като всяка друга обикновена аларма за дим.

В крайна сметка, подобно на повечето умни приспособления за дома, вие плащате повече за малко удобство. Колко струва това зависи от вас. Но обикновената аларма за дим може да ви запази също толкова, колкото и по-интелигентният му братовчед, стига да сте у дома си. Ако пък не сте (на работа,на разходка, на почивка… ), е добре да обмислите варианта за смарт детектор за дим.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.