Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Превърнете стария си телефон в домашна камера за сигурност или бебефон безплатно

камера телефон безплатно

Това, че вашият смартфон е на няколко поколения, не означава, че не може да бъде използван за нещо друго. Той все още е мини компютър, пълен с модерни сензорни технологии.

Ако имате някъде стар телефон или таблет, който събира прах в чекмедже, вместо да го изхвърлите или да го препродадете за по-малко от това, което сте платили първоначално, защо да не пренастроите устройството и да го превърнете в камера за сигурност или бебефон?

Цялата настройка ще отнеме не повече от 5 минути. Ето какви са стъпките, които е необходимо да направите:

1. Изтеглете и инсталирайте приложението “Alfred”

Трябва да имате приложението на стария и на новия телефон: изтеглете за iOS от тук, за Android от тук.

Това е крос-платформа, така че няма значение дали старият ви телефон е с Android или iOS. Същото важи и за вашия нов телефон.

Алфред е безплатен за използване. Дава отдалечен достъп и картина на живо, засичане на движение с нотификации, безплатно облачно съхранение, двупосочно аудио и използване на предната и задна камери.

За да отключите допълнителни функции, като гледане и запис с по-висока разделителна способност, възможности за мащабиране, премахване на реклама и 30-дневно облачно съхранение, можете да надстроите до Alfred Premium, но смятаме че безплатната версия е напълно достатъчна.

2. Настройте приложението

Логнете се чрез профил в Google, Facebook или Aplle ID. Използвайте един и същи профил за двата телефона.

В приложението ще видите, че имате две опции: Camera и Viewer.

На стария телефон изберете опцията “Camera”, а на новия “Viewer” (Зрител)

alfred app приложение

След като и двата телефона са влезли в Алфред, вие сте почти готови с настройката.

☑️ В iOS можете да активирате само засичане на движение, да избирате между предната и задната камера и да активирате или деактивирате аудио.

☑️ Ако използвате устройство с Android, имате горепосочените опции и можете също така да активирате непрекъснат фокус, Алфред автоматично да се отвори отново, ако телефонът се рестартира, зададете резолюция и активирате заключване с парола.

От новия си телефон можете да промените още няколко настройки, като например: включване на известия при загуба на връзка, задаване на име на камера или зрител, добавяне на други хора към вашия Trust Circle (Кръг на доверие – предоставяне на достъп на други хора до вашите видео емисии), премахване на камера, проверка колко пъти камерата е изключила, регулиране чувствителността на откриване на движение и активиране на филтър с ниска осветеност на камерите.

Уловката е, че трябва да имате усъвършенстван стар смартфон, за да се възползвате от всички тези функции, така че използването на особено стар телефон може да не е много ефективно.

Изберете настройките и нотификациите, които са ви необходими и преминете към следващата стъпка.

3. Позиционирайте и захранете новата си камера

След като видеото стартира и работи, ще трябва да настроите и позиционирате камерата. Може да искате да се съсредоточи върху входната врата на вашия дом, задния ви двор, мястото, където съхранявате ценности или точка, която смятате за особено уязвима. Можете също така да наблюдавате и вашето бебе.

Ако имате множество стари телефони, които лежат наоколо, можете да настроите няколко камери за доста стабилно видео покритие.

За да монтирате или позиционирате камерата, малък статив на смартфон или вендуза за кола може да създаде чудеса и да ви помогне да позиционирате камерата на незабележимо място. Или пък бъдете креативни.

позициониране на телефон

За да разширите зрителното поле (ако е нужно), помислете за закупуване на широкоъгълен обектив за телефона си – нещо, което може да бъде закупено за между 5 и 15лв онлайн. Друга възможност е да поставите телефона на високо, за да обхване по-голяма площ.

Видеото консумира енергия, а и телефонът ще бъде 24/7 включен. За това е необходимо да го позиционирате близо до източник на захранване. Ако пък нямате наблизо контакт, може да използвате по-дълъг Micro-USB или Lightning кабел, който ще ви осигури по-голяма гъвкавост в това къде да поставите телефона.

Въпреки че Алфред е солиден избор, имайте предвид, че това не е единственият избор. Всъщност далеч от това. Manything, Salient Eye и Prisot са солидни безплатни решения с достъпен абонаментен план, ако се нуждаете от повече функции.

Може дори да опитате и страхотното приложение на Едуард Сноудън (шпионинът от ЦРУ). Неговото приложение се казва Haven и е достъпно за изтегляне от тук (за Андроид) и тук (Github). Това приложение работи досущ като шпионско: може да започне да записва, когато физически телефонът ви помръдне (използва вибрационен сензор), чуе звук, забележи движение, може да изпрати SMS (трябва да има SIM карта) при някаква нередност и доста други.

И ето, че вече използвате стария си телефон за нещо допринасящо за домашната сигурност безплатно, вместо само да стои в шкафа. Ще се радваме да споделите статията и да кажете мнението си за нея в коментарите отдолу.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

4 коментара за "Превърнете стария си телефон в домашна камера за сигурност или бебефон безплатно"

 1. Здравейте много полезна статия и вече пробвах. Работи добре. Имам един въпрос- искам да наблюдавам една къща на село в която ходя само лятото. Мисля за камера но нямам Интернет там. А ми се иска да имам постоянно онлайн наблюдение. Как може да стане това. Ако оставя телефон с мобилен Интернет там дали мога да свуржа камера към него и да гледам дистанционно на друг телефон. Благодаря.

  1. Здравейте, благодарим Ви за оценката. Статията има само информативна цел. По въпроса ви – ДА, а камерата трябва да поддържа WiFi свързаност за да се свърже към Hotspot на телефона. Но вместо да губите телефон за тази цел, мобилните оператори предлагат USB бисквитки с 4G Интернет.

 2. Здравейте,много полезно. Изпробва и имам поне два въпроса:
  Ако няма интернет на телефона наблюдател в момента, записите напр от 24 ч ще се съхраняват в устройството налюдател и пак може да свършат работа така,нали?(само се губи живото наблюдение).

  Каква трябва да е картата памет,за да има достатъчно предвидено място за записи за поне 24ч?каква може да препоръчате?

  Поздрави

  1. Здравейте. Статията има само информативна цел. Не са посочени конкретни модели телефони, т.е. всичко зависи от настройките за запис на видеото (качество) на Вашият телефон. С един тест, би трябвало да може сами да си отговорите. Благодарим Ви за оценката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.