Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

5 неща, които трябва да знаете през 2024г, преди да купите нов Рутер

рутер

Ако търсите повече “конски сили” от домашната си мрежа през 2024г., основната стъпка е чрез нов WiFi рутер. Проблемът е, че ако разгледате пазара, може да се объркате много бързо.

Със сигурност има много спецификации и технически нюанси, които са свързани с безжичната мрежа, но ако просто търсите надежден рутер, за който не е нужно да мислите прекалено много, ще се справите добре, ако разберете няколко ключови основи. Ето какво да знаете, преди да направите покупка.

Оценките на скоростта са глупост 

Оценките на скоростта, които ще видите на опаковката, докато се разхождате в магазина по алеята на рутера, по същество са безсмислени.

Говорим за цифри като “AC1200” и “AX6000.” Цифрите там ви казват каква версия на WiFi се поддържа от маршрутизатора (рутера): “AC” за WiFi 5 или 802.11ac и “AX” за WiFi 6, известен също като 802.11ax. Цифрите ви дават грубо усещане за комбинираните скорости на всяка от честотните ленти на рутера – които са 2.4 и 5GHz.

ax6000 рутер

Проблемът е, че можете да се свържете само с една от тези ленти наведнъж. Когато добавите техните максимални скорости заедно, резултатът е силно надута цифра, която не представлява скоростите, които реално ще изпитате.

За да стане по-лошо, тези максимални скорости, написани на кутията всъщност са теоретични максимуми, получени от лабораторни тестове на производители, които не вземат предвид фактори в реалния свят като разстояние, физически препятствия или задръствания в мрежата. Дори и на близко разстояние реалната ви връзка ще бъде много по-бавна.

Нищо от това не спира производителите да използват тези оценки на скоростта, за да опишат колко бързи са техните продукти. Например, този хипотетичен рутер AX6000 може да твърди, че поддържа скорост до 6 000Mbps – което е глупост. Рутер е само толкова бърз, колкото е най-бързата му лента. Не се заблуждавайте.

Вашият Интернет доставчик задава ограничението на скоростта

Имайте предвид, че няма значение колко бърз е вашият рутер – ще можете да се свързвате само толкова бързо, колкото позволява планът от вашия доставчик на Интернет услуги. Ако плащате за скоростта на изтегляне, да речем 100Mbps, тогава това ще е максималната скорост, с която някога ще разполагате.

Напоследък виждаме нарастващ брой рутери, които могат лесно да достигат скорост от 1000Mbps или по-бърза – но със средната фиксирана широколентова скорост в България, която в момента е с малко над 100Mbps (или по-малко, ако вашия доставчик ограничава връзката ви), малко от нас могат да се надяват да сърфират в мрежата толкова бързо.

Това не означава, че бързите рутери не си заслужават. Надграждането до по-бърза и по-мощна точка за достъп може да ви помогне да извлечете максимума от Интернет връзката си, особено когато търсите обхват на сигнала и бързина на комуникация.

WiFi 6 е тук – но все още е рано

WiFi 6 е най-новата, най-бърза версия на WiFi и това е основната причина, поради която започваме да виждаме толкова много нови рутери, способни да достигат лесно гигабитните скорости. Можете да прочетете повече за начина, по който работи бързият нов стандарт в нашата статия за WiFi 6, но същността е, че той позволява на вашия рутер да изпраща повече информация по-ефективно на няколко устройства наведнъж.

Предлагат се всякакви нови рутери, които поддържат WiFi 6, включително такива, които струват много по-малко, отколкото бихте очаквали – но все още има сравнително малко WiFi 6 клиентски устройства извън ранните флагмани като iPhone 11 и Samsung Galaxy S10 (и по-нови). Имайте предвид, че WiFi 6 е обратно съвместим, така че все пак ще работи с вашите съществуващи WiFi устройства от по-стар род. Просто няма да направи нищо, за да ги ускори, защото тези по-стари устройства не поддържат новите функции, които правят WiFi 6 по-бърз от преди.

В крайна сметка ще започнем да виждаме поддръжка на WiFi 6 в неща като медийни стриймъри, таблети, приспособления за интелигентен дом и други обикновени клиентски устройства. Докато изпълвате дома си с устройства като тези, WiFi 6 рутер ще се превърне в по-смислено надграждане (и отново ще помогне, ако скоростта на Доставчика ви е толкова бърза). Засега обаче, това е екстра за евентуално бъдещо ползване, отколкото задължителна спецификация.

Не забравяйте за покритието

Говорейки за покритието на сигнала на рутерите, истината е че има само две скорости на WiFi, които имат значение в повечето случаи: „достатъчно бърз“ и „не достатъчно бърз“. В крайна сметка, бързата връзка в една и съща стая с рутера е страхотна, но означава малко, ако не можете да получите силен сигнал, когато се опитвате да стриймвате късно вечер Netflix в спалнята си от другата страна страна на дома.

Ето защо за повечето хора най-смисленият ход, който можете да направите за домашната си мрежа, е да надстроите от самостоятелен, едноточков рутер до разширяваща се мрежова система (mesh мрежа), която използва множество устройства, за да разпространява по-бързо сигнала в цялата ви къща. Мрежовите системи като тези обикновено няма да достигат максимална скорост, която е толкова висока, колкото едноточков рутер, но те го компенсират, като доставят WiFi, който е “достатъчно бърз” до всички кътчета на вашия дом.

mesh рутер система

През последните няколко години, ъпгрейдът до mesh бе скъпо предложение, като повечето опции струваха поне 800лв. За щастие, това започва да се променя с неотдавнашен приток на нови мрежови системи от второ поколение, които струват много по-малко от преди.

Друг бюджетен вариант е добавяне на WiFi повторител/ретранслатор в 1-2 електрически контакта.

WiFi повторител

За какви екстри да гледате ако са нужни

✅ Достатъчен брой изходящи LAN портове – Преценете какви устройства включвате във вашия рутер. Обикновено това са LAN кабел към настолен компютър, към цифрова телевизия, телевизор, аудио уредба, устройство за стриймване и други;

рутер ethernet портове

Достатъчен брой USB портове – Обикновено Хард диск, устройство за стриймване и други. Препоръчително е стандарт 3.0;

Споделяне на принтер (Printer Sharing) – Ако принтерът ви не поддържа WiFi свързаност, лесно може да го споделите с всички компютри и мобилни устройства, само като го включите в рутера;

VPN поддръжка – Ако искате да създадете своя VPN мрежа;

Отдалечен достъп (Remote access) – Ако желаете да имате достъп до компютрите в мрежата по всяко време, ви е необходима тази функция през 3G/4G;

Двубандов рутер (с две честотни ленти) – Честотите са 2.4GHz и 5Ghz – ще имате две WiFi мрежи у дома с качествен, бърз сигнал и повече съвместимости с други устройства;

Трибандов рутер (с три честотни ленти) – Честотите са 1 брой на 2.4GHz и 2 броя на 5Ghz – търсете такъв, ако имате наистина много устройства у дома;

Мрежа за гости (Guest Network) – Когато хората посещават дома ви, често първият им въпрос е „Каква е вашата парола за WiFi?“ Може да откриете, че давате паролата си на всеки гост, приятел и дете, което влезе през вратата. Най-доброто решение e да се свържат WiFi мрежа за гости. Тази мрежа е чудесен начин да предоставите на гостите на къщата достъп до Интернет, без да споделяте парола си за WiFi или да им давате достъп до всичко в основната ви мрежа;

Родителски контрол (Parental Controls) – С нарастването на поточното видео и социалните медии предпазването на децата от дадено съдържание в Интернет е нарастваща грижа за много родители. Маршрутизаторите не само управляват безжичните мрежи на вашия дом, но също така могат да управляват кой да има достъп и до какво онлайн съдържание;

Gigabit Ethernet – Силно препоръчваме да имате такъв порт/портове за да се възползвате от скорости до 1000Mbps, ако доставчика ви може да я осигури, разбира се;

Beamforming – Традиционно, когато вашият маршрутизатор излъчва WiFi сигнал, той излъчва данните във всички посоки. Чрез Beamforming, рутера определя къде се намира вашето устройство – лаптоп, смартфон, таблет или каквото и да е друго и проектира/предава по-силен сигнал в тази конкретна посока;

Quality of Service (QoS – Качество на услуга) – Не целият интернет трафик е равен. Стриймването на HD видео или провеждането на видео обаждане през Skype вероятно е по-важно за вас, от изтеглянето на голям файл. Функцията за QoS на рутера  позволява да давате приоритет на нещата, които ви вълнуват (и са ви необходими в момента), така че те се случват по-бързо от нещата, които не са необходими на момента;

QoS рутер скорост

MU-MIMO (Multi User – Multiple-Input Multiple-Output) – Повечето съвременни рутери използват “SU-MIMO” или “Single User, Multi-Input, Multi-Output”. С тези маршрутизатори само едно устройство може да получава данни във всеки даден момент. Това означава, че ако има един човек, който гледа Netflix, а друг гледа Youtube, ако трябва да стартирате и двата потока в точно едно и също време, едно устройство ще има приоритет, докато другото трябва да изчака, докато първото е буферирало няколко бита данни за себе си.

„MU-MIMO“ рутери, от друга страна  са в състояние да разделят тази честотна лента на отделни потоци, като всички споделят връзката равномерно, независимо от приложението. MU-MIMO рутерите се предлагат в три варианта: 2х2, 3х3 и 4х4, което се отнася до броя потоци, които могат да създадат за всяко устройство от вашето домакинство.

На пазара вече се срещат и рутери с поддръжка на MU-MIMO OFDM (Multiple-input, multiple-output orthogonal frequency-division multiplexing) – обещаваща технология на предаване за енергийно ефективни 5G безжични комуникации.

Виртуални LAN и множество SSID – Много рутери от бизнес класовете надхвърлят предлагането на фукцията “мрежа за гости”. Те ще ви позволят да създадете множество, отделни персонализирани мрежи, използвайки това, което обикновено се нарича виртуални LAN (VLAN). Те също така ще позволят множество SSID да предлагат виртуални безжични мрежи.

Можете например да създадете VLAN за управление, където може да се споделя чувствителна фирмена информация, VLAN за редовни служители за споделяне на файлове и VLAN за гости, предоставящи ограничен достъп до Интернет.

IPv6 поддръжка – Резервите от IPv4 адреси в интернет вече са изчерпани, така че преходът към следващото поколение интернет протокол, IPv6, вече е неизбежен.

Производителите на рутери започнаха да добавят поддръжка на IPv6 към своите продукти само наскоро, затова, макар и миграцията от IPv4 към IPv6 да може да отнеме години, е важно да проверите дали рутерът, който възнамерявате да закупите, поддържа IPv6. Това може да бъде вградено в устройството от самото начало или да бъде осигурено чрез актуализация на фърмуера.

✅ DHCP резервации – Динамичното присвояване на IP адреси чрез DHCP е удобно, но ако имате устройства, които се нуждаят от постоянен IP адрес (както е при сървърите, принтерите или в някои случаи при компютри, използвани за отдалечен достъп), настройването на статични адреси ръчно може да бъде обременяващо и да отнема много време.

Рутер, който поддържа DHCP резервации, ви дава възможност да определите специфичен IP адрес за употреба от конкретно устройство. Това гарантира, че въпросното устройство винаги ще използва същия IP адрес.

Защита от зловреден софтуер и спам – Рутерите, които включват допълнителни функции за сигурност, обикновено се наричат “unified threat management” (UTM – унифицирани шлюзове за управление на заплахи). Те обикновено включват антивирусна, анти-спам и филтриране на съдържание, за да блокират опасни или неподходящи сайтове и имейли. Въпреки, че е силно препоръчително компютрите да имат инсталиран антивирусен инструмент, шлюзът на UTM може да помогне за улавяне на зловреден софтуер, преди да достигне до отделни компютри, осигурявайки двойна защита.

Двоен или резервен WAN порт (или 4G поддръжка) – Рутер, който включва два WAN / Интернет порта (или 4G поддръжка) ви дава друга Интернет връзка за архивиране или балансиране на натоварването.

Свържете маршрутизатора към две кабелни или DSL линии от различни доставчици на услуги или включете USB 4G адаптер и ще имате резервна връзка, ако една от тях ви подведе. Някои рутери ви позволяват да увеличите честотната лента, като използвате двете Интернет връзки едновременно. Това обикновено се нарича балансиране на натоварването.

Мобилно приложение за управление – За лесна и бърза настройка. Администраторът може да наблюдава силата на сигнала, конкуренцията на каналите, включените устройства в мрежата, затихването на сигнала и много други от своето мобилно устройство.

WPA Enterprise – Безжичните мрежи могат да бъдат ефективно сигурни с WPA/WPA2 Personal (известен още като WPA/WPA2 PSK или предварително споделен ключ). За още по-висока степен на сигурност, обмислете използването на рутер, поддържащ WPA Enterprise.

При WPA Personal, всички устройства в мрежата използват една и съща парола за достъп. Ако тази парола попадне в грешни ръце или ако устройство, което я съдържа (например откраднат лаптоп), бъде компрометирано, ще трябва да смените паролата на всички устройства, което може да бъде трудно при голям брой от тях.

От друга страна, WPA Enterprise осигурява   автентификация на потребителите чрез външен сървър, използвайки потребителско име и парола, и осигурява на всеки компютър уникален ключ за криптиране, който потребителите не виждат и не могат да споделят.

Забележка: За използване на WPA/WPA2 Enterprise е необходим RADIUS сървър или услуга. Някои опции включват TekRADIUS (безплатно), Evolynx (199 долара) и AuthenticateMyWiFi, хоствана услуга (130 долара годишно).

Трафикметър – Ако сте с ограничен месечен абонамент и се е случвало интернет доставчикът да спре услугата при достигнат ресур, няма да е лошо да имате тази функция.

Рутер с функция за трафикометър проследява консумацията на данни (както качване, така и сваляне) от всички устройства във вашата мрежа, а не само от един компютър. Той може да ви уведоми, когато достигнете предварително зададен лимит. При необходимост, той може дори да прекъсне вашата интернет връзка, за да предотврати допълнителни такси за превишение на лимита.

Къде да поставите вашия рутер, за да получите абсолютната най-добра WiFi връзка

☑️ Поставете рутера на централно място – Маршрутизаторите изпращат сигнала във всички посоки, така че ако той е оставен в ъгъла на вашия дом, значителен процент от вашето безжично покритие се изпраща извън вашия дом. Най-добре е да преместите рутера на централно място, за да оптимизирате сигнала.

рутер обхват на сигнал

☑️ Избягвайте да го заобикаляте с метални предмети – Единственият материал, който най-вероятно ще заглуши вашия WiFi сигнал, не е дърво или стъкло или дори тухла. Това е металът. Независимо дали става въпрос за метални рафтове, стоманено бюро, хладилник или бойлер, големи метални предмети ще отразяват и поглъщат WiFi сигнала, създавайки мъртви зони. Ако вашият рутер е точно до метален предмет, тази мъртва зона може да е цяло крило на дома ви.

☑️ Избягвайте друга електроника  – Опитайте се да изберете място, което е далеч от друга електроника.  Един уред, който задължително трябва да се избягва, е микровълновата фурна. Тя излъчва силен сигнал в диапазона 2.4GHz, същата безжична лента, в която работи вашия рутер.

☑️ Поставете го високо – Рутерите разпространяват сигнал надолу и настрани, така че е най-добре да монтирате рутера възможно най-високо, за да увеличите максимално покритието. Опитайте да го поставите високо на етажерка или да го монтирате на стената на незабележимо място.

рутер монтаж на стена

☑️ Антените са от значение – Някои рутери изобщо нямат антена, но някои имат до осем. Тези антени помагат за насочване на сигнала. Ако на вашия рутер има две или повече антени, не ги поставяйте в една и съща посока. Антена, сочеща нагоре ще осигурява по-добър хоризонтален обхват, а насочена настрани е за по-добро вертикално достигане.

Ако стигайки до тук сте прочели всичко, вече ще сте по-подготвени когато избирате своя нов рутер.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

5 коментара за "5 неща, които трябва да знаете през 2024г, преди да купите нов Рутер"

 1. Теодора Вачева каза:

  Когато избирам рутер, за мен е важно описанието на скоростта – често пренебрегвано в описанието на онлайн магазините.

  От показателите за скорост по WiFi зависи дали ще мога да стриймна филм или музика с високо качество между две устройства в мрежата ми – без да се накъсва сигнала.

  Името на модела, често ме ориентира към общата събирателна скорост на интернет, по двете честоти. Примера с АХ6000, името на модела подсказва описанието в спецификациите – на 5 GHz до 4804 Mbps, на 2.4 GHz до 1148 Mbps. След като зная тези показатели, мога да преценя колко устройства в мрежата могат да работят според очакваната от мен скорост, заедно с устройствата на всеки член на семейството. Скоростта на връзката ще се разделя на броя устройства по wifi, а ако има lan кабел закачен за рутера, то той ще вземе половината връзка и по wifi ще се раздели останалата половина – това са впечатления за до wifi 5 свързаност, за “next-gen” и “mesh” устройства не съм проверявала задълбочено. Наложи се да купя в различно време последните четири години 3 рутера, за различни нужди, с различен бюджет, и обикновен потребител много трудно може да се ориентира ако не потърси допълнителна информация.

  Разбира се примера с АХ6000 е за много добри показатели за домашен рутер на голямо семейство, но има и по-ограничени ценово, решения – когато е важно да се прецени какви са нуждите.

  Много интересна и изчерпателна статия на български език, благодаря.

  1. Благодарим Ви за страхотния коментар и оценка!

 2. Стоян Генев каза:

  Това е най-добрата и полезна статия която съм чел. Много ми помогнахте с изборът на нов рутер. Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.