Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

IPv4 срещу IPv6: Какви са разликите?

IPv4 срещу IPv6

Съществената разлика между IPv4 и нейния по-съвременен вариант IPv6, се крие в адресирането.

IPv6 предоставя над 1000 пъти повече единствени адреси в сравнение с IPv4. Налице са и други технически различия, които правят IPv6 по-защитен и универсален, но скоростта му обикновено не варира в сравнение с IPv4.

Интернет протоколът (IP) представлява комплект от установени правила, които се прилагат за пренос на информационни пакети през Интернет до тяхната крайна дестинация.

Днес се работи с две версии на IP: IPv4 и IPv6.

Ще започнем с обяснение как функционират IP адресите, след което ще проучим какво представляват IPv4 и IPv6.

IP адреси: Кратък преглед

Когато информацията се праща по мрежата, тя се разбива на отделни сегменти, наричани пакети данни. За да се гарантира, че данните се събират отново на правилното място, устройствата които са свързани с интернет, разполагат с IP адреси. Тези адреси указват на информационните пакети къде да отидат.

Всяко устройство като смартфон или настолен компютър има свой IP адрес, но и други устройства като принтери и умни високоговорители разполагат с такива, понеже са свързани с интернет и получават информация. Данните се изпращат до конкретен IP адрес по мрежата, който им помага да открият вашето устройство сред всички останали устройства, свързани с Интернет.

Какво е IPv4?

IPv4 е първата версия на интернет протокола, която се приложи в широк мащаб. Не е изненадващо, че нейното означение се декодира като Internet Protocol Version 4. Въведен е за първи път през 1983 г. и продължава да се използва до днес.

IP адресите, които използват този протокол, представляват набор от 11 числа, разделени с точки, техниката е известна като шестнадесетична нотация с точки. Пример за IPv4 адрес би бил:

192.168.10.150

Всяко число в IP адреса съхранява информация, указваща на пакетите данни къде да се отправят. Всяка група числа може да пази един байт информация и във всеки IPv4 адрес са налични четири такива групи, което дава общ капацитет за съхранение на информация от 32 бита. Поради тази причина, адресната система на IPv4 се нарича 32-битова система.

IPv4 образуване на адреси

Тази система позволява до 4,3 милиарда уникални адреси, което може да изглежда достатъчно, докато не се осъзнае колко хора и устройства са свързани с интернет в наши дни. Устройствата във “интернет на нещата” (IoT) също се нуждаят от IP адреси.

Този бурен ръст на използването, насърчен от все по-голямата ни зависимост от Интернет, означава, че адресната система на IPv4 изчерпва своите ресурси. Тук се включва IPv6.

Какво е IPv6?

IPv6 е последваща версия на интернет протокола, която предлага по-дълги адреси, съдържащи както цифри, така и букви. Въпреки че е по-нова от версия 4, IPv6 не е наскоро разработена: първоначалното й внедряване е от 1999 година.

IPv6 адресите разполагат с 128 бита за съхранение на информация. Те се изписват в шестнадесетичен формат, разделен с двуеточия, което означава, че всяка група от цифри и букви е отделена от следващата с двуеточие (:) вместо с точка.

Един примерен IPv6 адрес би изглеждал така:

3002:0bd6:0000:0000:0000:ee00:0033:6734

Тази по-разширена система за адресация поддържа 2^128 уникални адреса или 1028 пъти повече от броя на IPv4 адресите. 4,3 милиарда, умножени по 1028, осигуряват… достатъчно уникални IP адреси, за които няма да се налага да се притесняваме, че биха могли да свършат скоро.

IPv6 образуване на адреси

А къде изчезна IPv5?

IPv5 всъщност никога не е съществувал.

Въпреки че съществува IP версия с номер 5, само две версии на протокола се идентифицират по своите номера: IPv4 и IPv6.

Това, което обикновено наричаме IPv5, официално е познато като Internet Stream Protocol (ST).

IPV4 срещу IPV6: По какво се различават?

Основните разлики между двата протокола варират във вида на всеки IP адрес и общото количество налични уникални адреси, но съществуват и допълнителни, по-специфични различия между двете версии.

Някои от основните характеристики на IPv4 включват:

 • Протокол без необходимост от предварително установена връзка;
 • Улеснява формирането на опростен виртуален комуникационен слой върху различни устройства;
 • Изисква по-малко памет за съхранение;
 • Адресите са по-лесни за запомняне;
 • Вече е поддържан от милиони устройства по света.

Основните характеристики на IPv6 включват:

 • Липса на NAT (Network Address Translation – транслация на мрежови адреси), което позволява пряка свързаност от край до край на IP ниво;
 • Мултикаст (предаването на пакет от данни до множество дестинации едновременно) е стандартно включен;
 • Предотвратява конфликтите между частни адреси;
 • По-прост формат на заглавката на пакета;
 • Опростено и по-ефективно маршрутизиране;
 • Подобрено качество на услугата (QoS) или така нареченото „маркиране на потока“;
 • Вградена сигурност (IPsec);
 • Гъвкави опции и разширения;
 • По-лесно управление (без нужда от DHCP).

IPv6 носи някои подобрения спрямо IPv4, включително по-голям брой налични IP адреси, подобрена сигурност и по-ефективно маршрутизиране. За разлика от IPv4, който използва четири групи от по четири десетични числа, IPv6 използва осем групи от четири шестнадесетични числа и букви, разделени с двоеточия.

Това прави IPv6 значително по-мощен отколкото IPv4 в контекста на бъдещото развитие на интернет и Internet of Things (IoT), където милиарди устройства трябва да бъдат уникално идентифицирани и свързани.

Често задавани въпроси

Въпрос: Можем ли да твърдим, че IPv6 е по-бърз от IPv4?

Отговор: Общо взето, IPv6 не изглежда значително по-бърз от IPv4. Технологичната компания Sucuri, сравни тези два IP адреса в множество условия и не наблюдава значителна разлика в бързината.

Въпреки това, има случаи, в които IPv6 може да се окаже по-бърз.

Facebook направи интересен тест през 2015 г. и отчете, че неговият сайт се зарежда с 10-12% по-бързо, когато използва IPv6. Разнообразието на факторите при сравнение на двата обаче прави определението кой е по-бърз, без обстойно тестване в строго контролирана среда, труден процес.

Въпрос: Каква част от Света използва IPv6?

Отговор: Тъй като IPv4 е на пазара от доста повече време, то е по-широко разпространено, но употребата на IPv6 се увеличава с изчерпването на старите IP адреси.

По данни на Google, около 40.82% от хората в света използват IPv6 към юли 2023 г. Google предоставя тези данни разделени по държави, като има значителни разлики.

Например, в САЩ приемането на IPv6 е над 50%, докато в Австралия е над 29%, в Швеция е около 19%, а в Аржентина е 18,4%.

В България, IPv6 се използва от 16.7% от устройствата (към месец Юли 2023г).

статистика за използването на IPv6 в България

Въпрос: Мога ли да използвам IPv4 и IPv6 едновременно?

Отговор: IPv4 и IPv6 не са съвместими един с друг, което означава, че не можете да използвате и двата едновременно.

Интернет доставчиците обаче са измислили метод, наречен Dual Stack, който позволява на мрежовите устройства да бъдат конфигурирани както с IPv4, така и с IPv6 свързаност. По този начин IPv4 и IPv6 трафикът се обработват едновременно.

Заключение

IPv4 и IPv6 са интернет протоколи, които са свързани с устройствата, които са свързани към интернет. Мислете за тях като за идентификатор за всяко устройство в интернет.

Вашият IP адрес също съхранява вашето географско местоположение и друга информация, като устройството, което използвате, и др.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.