Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Гласови Асистенти Google Home – Всичко което трябва да знаете

google home rykovodstvo

Какво е Google Assistant?


Ако някога сте използвали мобилно устройство с Android, може би вече сте запознати с Google Assistant. Това е виртуална гласова платформа, захранвана от изкуствен интелект.

На смартфона си може би ползвате Google Assistant при търсене на нещо в мрежата, упътване за маршрут и други. Но от както Google внедри тази платформа в своите Гласови асистенти и разшири функционалността му, популярността на помощника стана огромна.

гугъл асистент

Какво е Google Home?


Google Home е умният домашен говорител/иконом на Google. Захранва се от Google Assistant, подобно на телефоните с Android. Използвайки само вашия глас, можете да му задавате въпроси и да му давате команди.

Можете да го попитате или изкомандвате каквото и да е: Колко далеч е Луната от Земята? Как да кажете Здравейте на френски? Да зададете таймер за 10 минути и много други, които ще разгледаме по-надолу.

Home може да направи много сам, но става сто пъти по-мощен, когато е свързан с други услуги. Свържете го с вашия Spotify акаунт и той може да стартира вашите плейлисти при поискване. Ако имате умно осветление (крушки или ключове), можете да заглушите/димирате светлините, когато стане късно. Можете дори да излъчвате филм от Netflix на вашия Chromecast, без никога да докосвате дистанционно. Благодарение на интеграцията с IFTTT, можете да настроите свои собствени сцени за хиляди автоматизирани действия.

Google Home е един от двата най-популярни избора при покупката на интелигентен говорител. Точно като Echo устройствата на Amazon, Home има много функционална стойност сам по себе си. Но ще видите истинския му потенциал, след като го свържете с други устройства и услуги.

Какво прави Google Assistant?


Google Assistant излезе на сцената през 2016г. Той замества “пенсионирания” вече Google Allo (платформа за обмяна на съобщения, файлове, гласови бележки и изображения). Google го пусна на пазара като полезен бот, който може да търси в мрежата от ваше име, да прави резервации в ресторанти и да се справя лесно с други задачи. Оттогава списъкът му с възможности нараства забележително.

Нека ви преведем през основните функции на Google Home. Ще научите как да го командвате и ще ви покажем как да добавите нови умения (skills). Дори и да нямате никакви устройства за интелигентен дом, статията ще ви бъде полезна. Ето няколко от основните му функционалности:

Приемане на гласови команди

Гугъл икономът няма бутон за активиране. Активирането става само чрез вашия глас. Използвайки една от активиращите фрази „OK Google“ или „Hey Google“, можете да изпратите широк набор от гласови команди на Google Assistant. Може да ви помогне да извършите гласово търсене, да контролирате устройства в интелигентния си дом, да проверявате календара си и да изпращате съобщения.

гласов контрол с гугъл хоум

Това, което го прави превъзходен спрямо повечето други гласови асистенти, е начина му за провеждане на диалог. След като започнете разговор, не е нужно да продължавате да повтаряте задействащата фраза. Освен това той може да разпознава отделни гласове, като разпознава човека, който говори и съответно адаптира отговора към него. Друг важен момент е, че може да обработва няколко заявки едновременно.

Функции за интерпретация

В началото на 2019г. Асистентът включи и “Interpreter Mode“, което означава: режим на преводач ( т.е можете да помолите Google Assistant да преведе разговора ви с човек, който не говори вашия език). Използването на тази функция може да ви помогне да разговаряте на десетки различни езици. Функцията работи на всички Home устройства.

За да стартирате режим на преводач, кажете “Hey Google, be my Italian interpreter” („Хей Google, бъди моя италиански преводач“). С тази команда получавате писмен превод в реално време на вашия дисплей (ако говорителя/асистента е с такъв), както и говорима версия на аудио.

Навигация с Google Maps

Асистента също работи с Google Maps както на Android, така и на iOS устройства, за да оптимизира вашето пътуване. Използвайки само вашия глас, той ви позволява да добавяте нови локации, да търсите конкретни места по маршрута, да пускате музика, да отговаряте на текстови съобщения и да споделяте ETA (Estimate time of arrival – време за пристигане) със семейството и приятелите си.

Текстовите съобщения работят както на SMS, така и на приложения за множество съобщения като Whatsapp, Viber и Telegram.

За да стартирате Google Maps на устройството си, кажете например: “Hey Google, take me home” („Хей Google, заведи ме у дома“) – и ще ви посочи маршрута да вашия дом.

Други страхотни функции, на които можете да се насладите, включват:

 • Слушане на музика
 • Достъп до информация от календара на вашето устройство
 • Работещи таймери и напомняния
 • Четене на вашите известия
 • Контрол на интелигентен дом и устройства в екосистемата

Как работи Google Assistant


По същество асистента взаимодейства със съвместими устройства и провежда разговори с вас, за да извърши широк спектър от задачи. Той се възползва от огромните ресурси, налични в резултатите от онлайн търсенето на Google, които обхващат цялата мрежа, което е очевидно предимство пред повечето му конкуренти.

Всеки път, когато търсите, вашия личен асистент разширява мащаба си на разбиране и става по-умен при по-честа употреба.

Видове Home Говорители


Имате избор от 5 вида умни Home говорители, но той е напълно достатъчен и не объркващ, както при Echo устройствата .

Google Home

Google Home е оригиналният интелигентен говорител, който за първи път представи Assistant в интелигентния дом. Предлага се в дизайн, наподобяващ освежител за въздух. Качеството на звука е над средното. Този и всички други високоговорители от гамата Home имат сензорен интерфейс в горната част. За да регулирате силата на звука, движете пръстите си с кръгови движения, като докосвате корпуса, а ако почукате отгоре ще включите или паузирате музиката.

google home асистент

Google Home Mini / Nest Mini

Mini варианта е чудесен бюджетен избор. С красив минималистичен дизайн, облечен в плат, ще се слее с декора на всеки дом. Имате избор от няколко цвята.

google home mini chalk

Google Home Max

Ако търсите високо качество на звука, Home Max ще бъде перфектен избор. Той е най-скъпия от трите високоговорителя на Google Home, но пък има най-доброто качество на аудио изхода. Според Google той има 20 пъти по-голяма сила от Google Home.

google home max

Google Nest Hub и Nest Hub Max

Като последно допълнение към домашната гама от устройства, Google Nest Hub 2 (по-рано Google Home Hub) представлява асистент с дисплей. Комбинирайки сензорен интерфейс и Гугъл асистента, той ви позволява да виждате желаната информация, не само да я чувате.

Той също има функция, известна като Home View, която осигурява достъп до всички устройства в мрежата за по-лесен контрол. Само Nest Hub Max има предна камера, която се използва за видео разговори.

google nest hub

Поддържани езици


Асистента понастоящем поддържа тринадесет езика: датски, холандски, английски, френски, немски, хинди, италиански, японски, корейски, норвежки, португалски (бразилски), испански и шведски. Може да говорите на два езика (втори език се добавя допълнително от менюто с настройки) и асистента ще ви разбере.

Диалектите, от които може да избирате са:

 • шест Английски диалекта: Австралия, Канада, Индия, Сингапур, Великобритания и САЩ.
 • два Френски диалекта: Канада и Франция.
 • три Испански диалекта: Мексико, Испания и САЩ.
 • два Немски диалекта: Австрия и Германия.

Как да настроите Google Home


Google Home е много лесен за настройване. Прост го включете в електрически контакт и изтеглете приложението “Google Home” за Android или за iOS. Следвайте първоначалните стъпки и приложението автоматично ще открие новия ви дом и ще ви преведе през процедурата. Необходимо е да имате профил в Google.

Веднага след като завършите процеса на настройка, вашият помощник е готов да се справи с всички основни, предварително програмирани команди.

Сега се позабавлявайте за да го разучите. Не забравяйте, че всяка команда трябва да започва с „OK Google“ или „Hey Google“:

 • Play rock music / Play music by Queen– Използвайте безплатната радио услуга Google Play Music, за да слушате комбинации от музика, съсредоточена около жанр, изпълнител или албум.
 • Wake me up at 7 AM tomorrow  – Задайте аларма за събуждане.
 • Set a timer for 10 minutes  – Задайте таймер за оповестяване.
 • What’s the weather today?  – Чуйте дневната прогноза за вашето населено място.
 • How many grams are in a kilogram? – За моментални преобразувания на единици.
 • What’s 5 times 14? – Нека Google да свърши математиката.
 • What is the nearest sushi place? – Получете информация за локални бизнеси (ресторанти, авто сервизи, магазини и др.). Можете да проследите този въпрос с When do they close? или What is their phone number? Google Assistant разбира, че имате предвид бизнеса, за който току-що попитахте, когато казвате „they“.
 • Tell me a fun fact – Чуйте случаен анекдот, когато просто искате да чуете нещо смешно/интересно.
 • How old is Brad Pitt? – Получете информация за известни личности.
 • Stop  – Отменете всичко, което ви казва Google Home.
 • Tell me about my day – Получавате информация за времето, трафика, срещите ви от Гугъл Календара за деня.
 • What can you do? – Получете повече помощ направо от източника.

Следващото нещо, което е препоръчително да направите, е да научите Асистент на гласа си (Voice Match). Това е важна стъпка, тъй като дава възможност на виртуалния асистент да ви разпознае и да адаптира отговорите си към вашите предпочитания. Правилното гласово съвпадение е решаваща стъпка, ако не живеете сами. Можете да добавите до 6 членове от семейството в Voice Match.

Добавяне на умения

Всички горепосочени команди работят, веднага след като преминете през първоначалната настройка. Но можете да продължите още повече, като добавите някои умения/услуги за допълнителна функционалност. Интересното е, че всъщност не е необходимо да добавяте изрично (или от приложението) тези интеграции, както при Amazon Echo.

Google Home ще ви накара да говорите с бота за  конкретно приложение/услуга. Ще чуете различен глас и той ще работи с изцяло нов набор от команди. В началото е малко объркващо, но стига да знаете с коя услуга говорите, ще се справите.

Фрази за активиране/събуждане

Както вече споменахме, умния иконом отговаря само на две думи, „Hey Google“ и „OK Google“. Въпреки че можете да промените името на устройството си в настройките, новото име няма да замени тези будни думи.

Интересното е, че можете да обучите своя помощник, да ви нарича с име по желание. Ако винаги сте се чувствали като благородник, може да искате да започнете с “Your Royal Highness” („Ваше Царско Височество“).

Съвети и трикове за контрол на Умния Дом


В допълнение към функциите, изтъкнати по-горе, Google Assistant крие доста трикове в ръкава си. Той се развива с нови интеграции и функции, които се добавят постоянно. Така че след като сте готови да попитате за времето, да го помолите да пусне любимите ви песни и да зададете таймери, ето още няколко съвета, които да ви помогнат да се възползвате максимално от него:

Google Duplex

Това може да е една от най-вълнуващите разработки в екосистемата на Google (по настоящем работи само в САЩ, но се очаква да обхване други региони). Duplex е разработка на Google, която прави обаждания по телефона от ваше име. Да, правилно разбрахте, вие не провеждате обаждането, а това го прави изкуствения интелект на Duplex. Може да правите резервации по телефона от ваше име и да записва работни срещи например.

Автоматизиране на всичко в интелигентния ви дом с Google Home

Друг начин, по който можете да използвате Google Home, е като център за гласов контрол за приспособления за интелигентен дом .

В зависимост от възможностите на вашите смарт устройства, можете да правите неща като включване и изключване, да променяте настройките и да задавате рутинни автоматизации. Асистентът се усъвършенства непрекъснато и Google скоро ще позволи на производителите на интелигентни домашни технологии и уреди да създават свои собствени команди за гласов контрол.

автоматизация с google home

Ето някои команди на Google Assistant, за да продължите с вашия умен дом:

 • Hey Google, turn the living room lights to blue” – Задайте цвят на осветлението си;
 • Hey Google, turn on bedroom light” – Включете осветление в дадено помещение;
 • Hey Google, dim the living room lights” – Регулирайте интензитета на осветлението;
 • Hey Google, turn on all the switches” – Изключете всички контакти и осветителни ключове;
 • Hey Google, set the heating to 22 degrees” – Задайте на климатика/термостата температура на отопление/охлаждане;
 • И много, много други.

Един от начините за пълно използване на потенциала на Assistant е това, което е известно като „услуга за създаване на аплети“, обикновено идентифицирано с акронима IFTTT (Ако стане това, тогава направи това). След като изтеглите приложението IFTTT, можете да създадете прости команди, като използвате тази услуга, за да автоматизирате почти всеки процес.

Можете да го настроите да отговаря на първия си „Hey Google“ сутринта, като инициирате поредица от рутинни действия.

Например: Да се включи осветлението в коридора и кухнята, кафе машината да се включи, температурата да се покачи с 2 градуса, а след 10минути да ви прочете новините, прогнозата за времето и актуалното състояние на трафика

Ето няколко готови аплета, които може да използвате с IFTTT:

Пазаруване със свободни ръце с Google Home и Assistant

Assistant работи съвместно с платформата за пазаруване Google Express, за да автоматизира покупките ви. Услугата позволява да избирате от десетки магазини, като изчислявате общите си разходи (включително данък и доставка) и след това потвърждавате поръчката си.

Персонализиран сутрешен отчет

Чуйте своя сутрешен брифинг с универсалната команда „Tell me about my day“. Най-добрата част от тази команда е, че можете да я персонализирате, за да предложи точния вид информация, от която се нуждаете.

По този начин можете да получавате актуализации за трафика, метеорологични прогнози, напомняния в календара на Google, информация за  полети, наред с редица други подробности. Те ще бъдат изчетени от Асистента под формата на новини, специално за вас.

гугъл разкажи ми за деня

Гласов контрол за Chromecast

Потребителите на Chromecast може да се възползват от гласовото управление. Уверете се, че Chromecast и Google Home са в една и съща WiFi мрежа и ги свържете от приложението си. Пуснете си клип от youtube само с гласа си.

home mini chromecast

Сдвояване на Google Home с Bluetooth тонколони

Тази функция ви позволява да свързвате интелигентни високоговорители и Bluetooth високоговорители, за да слушате музика с по-добро качество или в други помещения. След като всичко е свързано, можете да контролирате (слушате музика на) отделни високоговорители в групата или всички тях наведнъж с помощта на гласовото управление.

Промяна на гласа на асистента

Ако не харесвате особено гласа по подразбиране на Google Assistant, можете да го смените (само за САЩ). В момента има осем гласови опции, от които да избирате. Може да направите нещата още по-интересни, като промените и акцентите, от настройките по подразбиране.

Въпроси относно поверителността


Умните високоговорители предизвикват доста дебати относно личната поверителност на ползвателите им.

Една от причините хората да се страхуват да получат интелигентен говорител, особено такъв от компания, която вече знае толкова много за нашия онлайн живот, е поверителността.

Както от Амазон при Алекса, така и от Гугъл твръдят, че Google Home се активира и слуша само при произнасяне на събуждащата фраза. Важно е всеки сам да претегли рисковете за поверителност и да определи дали иска изобщо такова устройство у дома си. Но ако сте собственик на такова устройство и ви мъчи този въпрос, винаги може да изключите иконома от контакта или бутона за заглушаване, при нужда от поверителност.

Освен това Асистент помни всичко, което някога сте казвали по подразбиране. Това е предпоставка за изтичане на чувствителни данни при злонамереност. Ето защо някои потребители избират да изключат опцията за съхранение или изтрият съхранената информация от системата, за да предотвратят тези рискове. Тези настройки се извършват от акаунта ви в Google: Data & personalization>Web & App Activity.

Конкуренти на Google Assistant


Google Assistant срещу Alexa на Amazon

Виртуалният помощник Алекса със сигурност е най-популярния гласов асистент, с огромна доминация на този пазар. Това се дължи на факта, че Alexa поддържа по-широк набор от устройства, предлагайки по-обширна интеграция за управление на интелигентен дом.

гугъл срещу алекса

Въпреки това, асистентът на Google според всички е по-добър при водене на разговори с него. Асистентът е по-естествен и е известен със способността си да разбира контекста на въпроса/разговора. Освен това Google има далеч по-добри възможности за търсене (все пак използва Google Engine).

Битката за надмощие ще е дълга и жестока, но за сметка на това, тя е в полза на потребителите. И двата помощника непрекъснато добавят нови функции и подобряват услугата си. Само времето ще покаже кой ще излезе като едноличен лидер в класацията.

Google Assistant срещу Apple HomeKit (Siri)

Apple HomeKit, захранван от виртуален асистент Siri, е достъпен както на устройства на Apple, така и на HomePod. HomeKit не предлага повече предимства пред Google Assistant. И двете устройства имат възможността да контролират интелигентния дом през приложението си и гласово.

HomeKit също така предлага автоматична интелигентна екосистема за дома чрез iPhone GPS. Това означава, че когато например напуснете къщата си, тя може автоматично да изключи светлините и да включи алармата. Говорили сме веча за Geofencing тук.

Обхватът на съвместимите устройства за HomeKit е ограничен. Тук със сигурност Google Assistant надделява, тъй като разполага с богат избор от устройства за завършване на екосистемата на вашия умен дом.

Google Assistant срещу Cortana на Microsoft

Друг претендент в състезанието за асистенти с изкуствен интелект, е виртуалният асистент на Microsoft Cortana. Кортана е стандартна добавка за компютри с Windows 8 и 10. Можете също да го изтеглите на устройства с Android и iOS. Точно като Google Assistant, Cortana може да поеме контрола над вашия умен дом, използвайки системата за интелигентни високоговорители Harman Kardon Invoke. С този говорител можете да получите достъп до някои от функциите, налични в Google Home. Cortana има страхотна способност, че може да контролира свързаните с работата функции на персонални компютри с операционни системи на Microsoft.

Основният отличителен аспект между Cortana и Google Assistant е, че първият се фокусира повече върху корпоративното приложение, а не домашното използване. Въпреки че това може да се изплати в дългосрочен план, в момента Cortana е значително ограничен във възможностите за автоматизация на дома поради ниската съвместимост на устройствата. Google Assistant, от друга страна, разполага с голям набор от съвместими устройства за интелигентния дом. Засега Google Assistant е на километри пред Кортана.

Защо да купувате Google Home?


Най-доброто сравнение за Google Home, очевидно е Amazon Echo. И двата говорителя имат идентични функции, извличат музика от подобни източници и са затрупани до голяма степен от един и същ набор от въпроси. Възможността на Гугъл да проследява контекста на разговора при последващи въпроси, го поставят на челна позиция при заявките за търсене.

Google Home си остава страхотен продукт. В много отношения с Google Assistant е по-лесно да се говори и дава много по-добри резултати при търсене от Amazon Alexa. От отговора на въпроса: За какво ще използвате гласовия асистент, ще разберете дали да той е за вас.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

3 коментара за "Гласови Асистенти Google Home – Всичко което трябва да знаете"

 1. Кога ще има подръжка и на български език?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.