Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Smart Life Tuya – Подробно Ръководство за Използване

Smart Life приложение

През последните години пазарът на интелигентни технологии се разраства главоломно. Вече можете да намерите интелигентни и автоматизирани устройства за повечето домакински уреди от хиляди производители, включително интелигентни крушки, контакти, термостати,  високоговорители и много други.

Всички тези умни устройства могат да бъдат контролирани дистанционно с помощта на приложение за смартфон или гласови команди чрез интеграция на Amazon Alexa, Google Assistant или Microsoft Cortana. Но изобилието от умни домашни устройства също идва с едно усложнение – изобилие от приложения за смартфони. Колкото и да е удобно да имате смарт джаджи у дома, неудобството да ги контролирате с различни приложения, води до отказване.

Именно тук идва приложението Smart Life (Tuya)!

В тази статия ще направим изчерпателен преглед на приложението Smart Life, неговите основни функции, настройки и как да го използвате.

Smart Life е единно интегрирано безплатно решение на проблема с вашите интелигентни домашни приложения (apps). Това е централизирано приложение за мобилни устройства/смартфони (App Store или Google Play), проектирано от Tuya, една от водещите световни IoT платформи.

Вместо да контролирате умните си устройства с няколко отделни приложения за смартфони, сега можете да ги добавите в приложението Smart Life. Следователно, можете да контролирате всичките си умни устройства от едно централно приложение. (Преди каквато и да е покупка, се уверете че смарт устройството е съвместимо с Smart Life)

Освен това, тъй като всички ваши устройства за интелигентен дом са свързани към приложението Smart Life, можете също така да изградите сложни автоматизации и команди чрез него и IFTTT. Например, можете да настроите рутина, която включва светлините и климатика веднага след като се върнете у дома. Или можете да настроите сцена, която да включва кафемашината веднага щом алармата ви за събуждане се активира.

Изтегляне на Smart Life и регистрация

За да изтеглите приложението, посетете един от следните линкове:

 • за Android – изтегли от тук
 • за iOS – изтегли от тук

инсталация на Smart Life

След като изтеглите приложението направете регистрация с имейл или телефон. Потвърдете регистрацията от имейла си или чрез получения SMS.

Как да добавите устройство към приложението Smart Life

добавяне на устройство Smart Life

 • Стартирайте приложението Smart Life и докоснете иконата „+“ в горния десен ъгъл.
 • Свържете интелигентното си устройство към източник на енергия и се уверете, че е активирано.
 • Ще видите списък с различни видове категории устройства в приложението. Изберете съответния тип категория, а след това намерете устройството, което ще добавяте. Има и други две опции за откриване на вашето интелигентно устройство – Бърза връзка с QR код и режим автоматично търсене “Auto Scan” (за него е нужен GPS/Локация да е включен).
  Ако искате автоматично търсене, докоснете “Auto Scan” и се уверете, че индикатора на смарт джаджата (обикновено LED лампичка) мига бързо. Ако вашето интелигентно устройство е активирано коректно и сте избрали WiFi мрежа, приложението Smart Life ще го открие и ще преминете към следващата стъпка.
  Като алтернатива можете да докоснете бутона [-] в горния десен ъгъл на екрана, да разрешите на приложението да изплозва вашата камера и да сканирате QR кода на устройството (при положение, че има такъв).
 • Ще трябва да въведете паролата за безжичната си мрежа. Някои интелигентни устройства поддържат само 2.4GHz WiFi мрежи, докато някои поддържат и 5GHz мрежи. Моля, свържете се с безжична мрежа, която устройството ви поддържа. Докоснете „Потвърди“.
 • Потвърдете домашната си мрежа и докоснете „Свържи сега“.
 • Изчакайте отброяването 100% да завърши за успешно свързване на системата.
 • Вашето устройство вече е свързано с приложението Smart Life и можете да го управлявате дистанционно.

Гласови команди Smart Life App

Повечето интелигентни устройства могат да се контролират и чрез гласови команди за удобство. За да контролирате устройствата чрез гласови команди, ще трябва да добавите Smart Life към приложението на вашия гласов асистент, било той Amazon Alexa, Google Home или друг.

alexa google cortana гласови асистенти

Следва преглед на стъпките, участващи в процеса на конфигуриране на гласовите асистенти.

Конфигурация на приложението Amazon Alexa 

 • Отворете приложението Amazon Alexa и отидете на „Меню“> „Умения“ (Skills & Games).
 • Въведете „Smart Life“ в лентата за търсене отгоре.
 • Изберете го след намиране и докоснете „Enable“.
 • Изберете вашата държава и въведете идентификационните данни на вашия акаунт за Smart Life. Докоснете „Свързване сега“> „Разрешаване“.
 • Двете приложения вече са официално свързани. Докоснете „Готово“.
 • Докоснете „Откриване на устройства“, за да импортирате смарт устройствата от приложението Smart Life в акаунта си в Alexa.
 • Сега ще може да видите всичките си съвместими устройства в Alexa app.
 • Вече можете да контролирате своите смарт устройства чрез гласовия асистент Алекса.

Конфигурация на приложението на Google Assistant

 • Отворете приложението Google Home и отидете на „Меню“> „Контрол на Дома“ (Home Control).
 • Докоснете иконата „+“, за да добавите нови устройства или приложения.
 • От списъка с устройства и приложения изберете Smart Life.
 • Изберете вашата държава и въведете идентификационните данни на вашия акаунт за Smart Life.
 • Докоснете „Свързване сега“.
 • Google Home ще открие съвместимите ви устройства от приложение Smart Life и ще ви помоли да „Посочите помещения/стаи“. Това е функция за групиране на вашите устройства за по-добро управление.
 • Вашите интелигентни устройства вече ще се показват на началната страница в Google Home app.
 • Сега можете да контролирате своите смарт устройства чрез гласовия асистент Google Assistant.

Конфигурация на приложението на Smart Cortana на Microsoft

 • Отворете приложението Microsoft Cortana и отидете на „Меню“> „Бележник“> „Свързан дом“.
 • Превключете опцията „Активиране на свързания дом“.
 • Въведете идентификационните данни на акаунта си в Microsoft, за да влезете.
 • Потърсете „Smart Life“ в лентата за търсене.
 • Изберете го и въведете идентификационните данни на вашия акаунт.
 • Microsoft Cortana ще открие всички ваши съвместими устройства и ще ги импортира.
 • Вече можете да контролирате умните си устройства с гласови команди чрез Cortana.

Функции на Smart Life 

Това мобилно приложение е едно от най-големите централизирани приложения за управление на хиляди интелигентни устройства. С него можете да контролирате своите интелигентни устройства дистанционно и да настроите сложна верига от команди и автоматизации.

Нека разгледаме някои от най-известните функции на Smart Life. Но имайте предвид, че следният списък от функции в никакъв случай не е изчерпателен – функциите са толкова големи, колкото и броя на умните устройства, които притежавате, защото повечето умни устройства също се предлагат със собствен уникален набор от функции.

Дистанционно управление

С Smart Life можете да контролирате всичките си умни устройства дистанционно от телефон или таблет. Независимо дали сте в друга стая, на работа или на друг континент, можете да контролирате умните си устройства, като използвате само Интернет свързаност и мобилното приложение.

Това може да бъде невероятно полезно в няколко ситуации.

През нощта не е нужно да обикаляте цялата си къща, като се уверите, че всички светлини са изключени – просто ги изключете дистанционно с един бутон.

Ако се сетите, че сте оставили климатика включен, когато излизате от къщата, не е нужно да се ядосвате – можете просто да го изключите дистанционно.

Управлявайте няколко устройства

Приложението Smart Life е съвместимо с много широка гама от интелигентни устройства във всички категории. Можете да конфигурирате всички тях в едно приложение за смартфон и да ги контролирате заедно.

Гласов контрол

Можете да конфигурирате приложението с помощта на гласови команди чрез Amazon Alexa, Google Assistant и Cortana. Това означава, че можете да контролирате всичките си устройства, използвайки гласови команди..

Фамилно споделяне

Можете да споделяте управлението с различни членове на семейството. Можете също така да оторизирате колко “власт и контрол” имат различните членове на семейството, за да не си играят с устройства, които не трябва.

Оповестяване в реално време

Приложението може да ви сигнализира в реално време. Ако сензорът ви за движение се задейства, ако димната ви аларма се включи, или в други безброй ситуации. Ако сте си изградили собствена охранителна инсталация от смарт джаджи, независимо къде се намирате, можете да бъдете сигурни, че ще бъдете оповестени при взлом, пожар, наводнение и други опасности.

Режим “Няма ме вкъщи”

Можете да задействате “Away Mode“, така че приложението автоматично и произволно да включва и изключва светлините ви. Това може да възпре евентуални крадци, защото ще изглежда, че домът ви е зает, но вие сте някъде на почивка.

Автоматизация

С Smart Life можете да изградите прости и сложни сцени за автоматизация. Тук може да включите и IFTTT за да добавите и още условности при изпълнението им. Достатъчно е само вашето въображение.

 • можете да настроите автоматизация за да изключите всичките си устройства, когато излизате от вкъщи;
 • да изключите някои устройства, когато лягате;
 • да промените цвета на светлината според времето навън.
 • и много, много други

Създаване на Групи

Можете да групирате своите смарт устройства в различни категории въз основа на функционалност, местоположение, възможности или други категории.

Например: може да свържете всички светлини в дома си към една група, наречена „Lights“, или можете да свържете всички устройства във вашата кухня към една група, наречена „Kitchen“. Това ви позволява да управлявате няколко устройства с едно докосване.

График за работа

Можете да установите графици за това кога определени устройства трябва да се включват или изключват.

Например: можете да планирате всичките си светлини да се изключват автоматично в 22:00 или всички светлини да се включват в 17:00 вечерта.

Настройването на графици също ви помага да се уверите, че нито едно устройство не е включено, когато не е трябвало да бъде включено.

Smart Life график

Таймери

Имате възможност да зададете таймери за различни смарт устройства, така че те автоматично да се изключват след определен период. Това е особено полезно за кухненски уреди като микровълновата или тостера. Вместо да следите часовника, можете да бъдете сигурни, че устройството автоматично ще се изключи след определен период от време.

Мониторинг на Електроенергията

Приложението Smart Life проследява потреблението на енергия – но само ако свързаното устройство има функция за мониторинг на енергията, като смарт контакт, контролер и други.

Smart Life енергиен мониторинг

Изисквания и максимални количества

Управление Описание Лимит
Брой графици Максимален брой графици, които могат да бъдат създадени за дадено устройство 30
Брой домашни устройства Максимален брой устройства, които могат да се добавят към дома 200
Брой сцени Максимален брой сцени, които могат да бъдат създадени за дом 100
Брой автоматизации Максимален брой автоматизации, които могат да бъдат създадени за един дом 100
Брой действия на сцената Максимален брой действия, които могат да бъдат създадени в сцена 150
Брой действия за автоматизация Максимален брой действия, които могат да бъдат създадени в сцена за автоматизация 150
Брой условия на автоматизация Максимален брой условия, които могат да бъдат създадени в сцена за автоматизация 10
Брой едновременни влизания Максимален брой мобилни устройства, поддържани от един акаунт за едновременно влизане 200
Брой домове Максималният брой домове, които може да създаде акаунт 20
Брой членове на дома Максимален брой членове, които могат да бъдат добавени към дом 20
Брой стаи Максимален брой стаи, които могат да бъдат създадени за един дом 20
Брой стайни устройства Максимален брой устройства, които могат да бъдат добавени за една стая 50
Брой устройства в група Максимален брой устройства, които могат да бъдат добавени към група устройства 100
Брой групи Максимален брой групи, които могат да бъдат създадени за дом 20
Брой потребители в споделяне на група устройства Максимален брой потребители, с които може да бъде споделена една група устройства 20
Брой потребители при споделяне на устройство Максимален брой потребители, с които може да бъде споделено едно устройство 20
Брой присъединени домове Максималният брой домове, към които може да се присъедини акаунт 20

Често задавани въпроси за Smart Life App

Tuya vs Smart Life: Кое е по-доброто приложение?
Приложението Tuya често се счита за алтернатива на приложението Smart Life. И двете приложения са разработени от една и съща организация: Tuya Inc – и двете са идентични. Можете да използвате което и да е от тях, но приложението Smart Life е по-популярният избор, затова препоръчваме това. Tuya не поддържа IFTTT, докато Smart Life поддържа интеграцията.

Ще работи ли Sonoff с приложението Smart Life?
Sonoff е конкурент на приложението Smart Life със собствени продукти, също съвместимо за телефони с iOS и Android операционни системи. Поради това Sonoff няма да работи с приложението Smart Life. Можете обаче да намерите решение за това чрез автоматизацията на IFTTT.

Какви устройства работят с приложението?
Приложението Smart Life е едно от най-популярните приложения за смарт устройства и е съвместимо с хиляди устройства. Всеки път, когато проучвате устройство, първо трябва да проверите дали то работи с Smart Life.

Приложението проследява ли потреблението на енергия?
Приложението Smart Life проследява потреблението на енергия – но само ако свързаното устройство има функция за мониторинг на енергията. Ако свързаното устройство има функция за мониторинг на енергията, то ще имате тази информация. Ще виждате колко волта (V) е вашия ток, колко вата (W) в момента консумира вашия уред и други детайли. Също така ще имате данни за дневен, седмичен, месечен и годишен отчет, допълнен с графики и исторически данни.

Как да групирате смарт устройствата си в приложението Smart Life

 • Изберете което и да е устройство, след това горе вдясно натиснете иконата за редактиране и докоснете „Create Group“ (Създай Група).
 • Изберете интелигентните джаджи, които искате да добавите към тази група.
 • Натиснете “Save” и вече сте създали първата си група

Как да премахнете устройство от приложението Smart Life

 • Изберете устройството.
 • Докоснете иконата за редактиране в горния десен ъгъл.
 • Докоснете „Премахване на устройството“.

Заключение

Приложението Smart Life понастоящем е едно от най-модерните приложения за смартфони за управление на много различни смарт устройства от един централизиран източник. Моля, не забравяйте, че Smart Life не е съвместим с всяко едно умно устройство. Ако искате всичките ви умни устройства да бъдат контролирани от едно приложение, първо се уверете, че устройството, което купувате, е съвместимо Smart Life.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

6 коментара за "Smart Life Tuya – Подробно Ръководство за Използване"

 1. Пробвах няколко пъти и с двете апликации и така и не успявам да го прибавя в Google Home даденото устройство. Всичко е направено според описанието, акоунт ми е линкнат в Google и не се появява. Някакви предложения да пробвам. Благодаря за информацията. 🙂

  1. В Smart Life, влизате в устройството и натиснете горе вдясно моливчето (бутона за настройки). Виждате ли съвместимост с Google Home? Ако не, значи то не е съвместимо с това приложение.

 2. Да виждам, че е съвместимо с Google Home и линквам акоунта. В настройките на Google показва, че апликацията е линкната, в настройките на Smart Life показва също, че е линкната. Но при добавяне винаги изписва няма такова устройство.

  1. Би трябвало автоматично да се открие / добави в Google Home. Опитайте с изтриване и повторно добавяне в Smart life.

 3. Александър Тотов каза:

  Здравейте. Не успях да настроя Smart Life да командва умните устройства когато е извън зоната на Wifi. Не съм сигурен дали изобщо има такава опция. Google assistant го прави. Моля за малко помощ.

  1. Явно не сте оторизирали достъп.
   За да не ровите из настройките на разрешенията в телефона: Изтрийте приложението (деинсталирайте го) и отново го инсталирайте, но този път оторизирайте исканията за достъп (всички).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.