Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

SwitchBot – там където си трябва натискане

Switchbot включва кафемашина

През 2015г на бял свят се появи Японската компания Wonderlabs. Стартът на първия й продукт е даден през 2016г чрез платформата за набиране на средства за креативни проекти Kickstarter, като преизпълниха в пъти поставената си цел за първоначално генериране на бюджет. От необходимите $3000 за създаването на прототип, компанията успя да събере $72311 с подкрепата на 667 дарители.

И така, през 2019г, Японците пуснаха на пазара първото си устройство, наричайки го SwitchBot Button Presser  (натисквач на бутони).

Това е най-малкият безжично управляван робот в света с огромен потенциал. Той е мост, свързващ нашия физически и дигитален святКонъри Лий - изобретател и основател

Каква е идеята на SwitchBot

Понякога всичко, от което се нуждаете, е натискане на бутон. Независимо дали става въпрос за включване на кафе машина, отваряне на вратата на микровълновата, включване на аудио уредба или стартиране на телевизор, има някои устройства, които изискват натискане на бутон.

Представете си следния пример: Имате кафе машината, но тя има бутон, който се натиска за да получите кафе. Без да го натиснете, няма да пиете от кофеиновата напитка. Така е и с интелигентните телевизори. Те са супер умни, но когато са включени. А самото включване искаме да го автоматизираме.

За онези от нас, които наистина се нуждаят и искат тази автоматизация, решението е просто: малък робот с механично задвижен “пръст”.

Представете си абсолютно всички ваши уреди, електроника, осветителни ключове и каквито и да е други устройства. Най-вероятно те имат бутон за включване, било то механичен или сензорен. Поставяйки малкия бот до бутона им, той ще може да ги включва и изключва с лекота.

Нека първо видим едно видео за това как изглежда, за да ви стане по-ясно.

Автора на статията ще направи едно признание.
Когато за пръв път започнах да чета за SwitchBot, трябва да призная, че не ме заля еуфория. Изглеждаше евтина и грозна джаджа. Въпреки това, като върл фен на всичко що е смарт ми се прииска да го тествам и се радвам, че го направих. В момента имам два бота и един хъб и всеки ден сякаш мисля за нова и нова употреба за SwitchBot. Въпреки че не го ползвам за осветителни ключове, защото е прекалено видим там (а и съм с изцяло смарт осветление), малкото роботче може да автоматизира много неща, които в по-голямата си част не знаех, че искам да автоматизирам,. Тук изключвам кафе машината, която според мен е първия уред, който всеки иска да тества.

Да разгледаме роботчето за натискане по-обстойно

На пръв поглед изглежда като някаква пластмасова кутийка.

switchbot button presser

Някои може да го нарекат грозен и ще се съгласим с тях 😛 . Да не е най-красивото нещо, което може да се гледа, но пък свикнете с него. Имате и опцията да избирате цвят: бял или черен, което не е лошо. Що се отнася до използвания пластмасов материал, той не се чувства евтин, което е хубаво. Вътре в кутията ще получите освен 1 брой SwitchBot (с CR2 батерия), две парчета 3M лепенка (което е много лепкаво), аксесоар за добавки с корда (Add-on), позволяващо да дръпнете механичен превключвател (например ключ за осветление) и ръководство за употреба.

switchbot push natiskane

Издърпването на превключвател/бутон изисква малко повече работа за настройка.

switchbot add on аксесоар

Трябва да използвате аксесоара за добавки с корда (Add-on), който представлява малко парче пластмаса, което се залепя с 3M лепенка към това, което искате да издърпате.

switchbot ключ за осветление

Това всъщност е доста добра идея и работи много добре. Кордата се закача към “пръста” на бота, а лепенката се залепя за бутона, който искаме да вдигнем. Ето пример с механичен ключ за осветление, който ще светва и гаси лампите.

switchbot on off лампа

Свързване на SwitchBot към Хъб и мобилно приложение за управление

Има два варианта за управление на бота – със и без Хъб.

switchbot със или без хъб

Да, за съжаление за да използвате роботчето с пълния му потенциал, ви е необходим Хъб (не какъв, а грозния Хъб на SwitchBot). Както роботчето, така и Хъба е с особен външен вид.

switchbot hub

Отново изглежда евтино, но формата му е като облак 😈  Защо, защо? Скрийте го някъде за да не го гледате. Има и RGB нощна светлина, в която не виждаме смисъл да се използва, но пък я има.

Хъба се свързва към вашата 2.4 Ghz WiFi мрежа. А връзката между Хъба и SwitchBot Button Presser става с Bluetooth LE (Low Energy). Обхвата му е до 80 метра, което е напълно достатъчен за един дом. Освен това SwitchBot Hub притежава и 360° IR управление, т.е. ще може да го използвате и като универсално дистанционно за уреди с инфрачервен порт (климатик, телевизор и други).

switchbot app приложение

Мобилното приложение е безплатно и е съвместимо с Android и iOS. Освен това SwitchBot поддържа управление от Гласови асистенти (Алекса и Гугъл Хоум) и интеграция с IFTTT.

Какви други устройства имат японците

Към момента освен горепосочените 2 устройства, може да закупите и SwitchBot Meter (смарт Термометър и Хигрометър). Чрез него следите за температурата и влажността, в помещението в което е поставен. Също така може да създавате автоматизирани сцени според показателите.

Друг уред е SwitchBot Smart Humidifier, чрез който може да овлажнявате въздуха у дома. Вместимостта на резервоара е 3.5 литра, а те ще са достатъчни за 48ч непрекъсната работа. Имате възможност за настройка на изпусканата водна мъгла, като максимумът, който може да зададете е 220 милилитра на час.

Написахме в началото към момента, защото по време на писането на статията, отново в Kickstarter и Indiegogo е публикуван нов прототип на компанията, който се нарича SwitchBot Curtain. switchbot curtain

Този бот се използва за издърпване на завеси в двете посоки. Не е необходим никакъв монтаж, просто се поставя върху релсата на пердето.

switchbot curtain support

Проектът отново е събрал достатъчно средства за стартиране на производството и вече първите устройства са в продажба на цена от $75.

Какво мислим за SwitchBot

Ще си признаем, продуктите изглеждат наистина глупаво. Но пък от друга страна има известна гениалност в тях. SwitchBot не са монополист на пазара. Имат 1 конкурент в лицето на Microbot, но с драстично по-висока цена.

Не са за всеки дом, не могат да служат еднакво добре с различни електроники (например на някои копчето изисква повече сила за натискане, а SwitchBot натиска с 0.8 до 1кг сила). А и не са евтини. Един SwitchBot Button Presser струва $29 а Хъба е на цена $49. Но пък от друга страна феновете на смарт технологиите търсим всякакви нови функционалности и автоматизации и това няма да ни спре.

Повече може да видите на следните адреси:

Ще се радваме да споделите мнение и варианти за използване на SwitchBot в коментарите.

В нашия магазин може да откриете друг подобен продукт: FingerBot, който смятаме че е значително подобрено устройство.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.