Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Какво е IFTTT? За Какво служи и Как работи?

какво е ifttt

Какво представлява IFTTT?

IFTTT е уебсайт и мобилно приложение. Абревиатурата му означава If This Than That (ако това, тогава това), т.е. ако се изпълни дадено условие, следва да се включи друга задача автоматично.

Безплатната услуга (ъпдейт: вече само до 3бр. автоматизации – прочетете по-надолу защо) стартира през 2010г. със следния лозунг: “Поставете Интернет да работи за вас“. Тя се промени много през последните години. Понастоящем, с IFTTT, можете да свържете всичките си “услуги” заедно, така че задачите да се изпълняват автоматично. Има много начини да свържете всичките си услуги – и получените комбинации се наричат аплети” (Applets).

 Аплетите по същество автоматизират ежедневния ви работен поток, независимо дали управлява устройства или приложения на уебсайтове. 

Така например
✅Ако притежавате интелигентно осветление, можете да използвате IFTTT за автоматично включване на светлините всеки път, когато сте тагнати във Facebook;
✅Добавете песни от любимите си видеоклипове в YouTube в плейлист Spotify;
✅Получете имейл, когато прогнозата е за дъжд утре;
✅Автоматичен запис на телефонните обаждания от вашия телефон в Google Spread Sheets;
✅Пожелайте автоматично честит рожден ден на приятелите си във Facebook;
✅Ако пристигнете на работа, автоматично да изключи звука на телефона ви;
✅Напомнете си да пиете повече вода през деня и хиляди други примери.

 IFTTT ви дава възможност да създавате правила, които вашите устройства ще следват. Това е чудесно решение, ако искате да автоматизирате определени задачи. 

Как действа IFTTT?

Присъединете се

Регистрирайте се в сайта или приложението на IFTTT. Това е едноетапен процес, който изисква само имейл, потребителско име и парола. Можете дори да влезете през Facebook и Google ID. След като се присъедините, ще можете да намерите и настроите първия си аплет.ifttt регистрация

Услуги

Понастоящем IFTTT поддържа повече от 600 услуги. Ще откриете интеграции за всичко от iRobot прахосмукачка до Instagram. Нашите умни продукти, също може да ги откриете.търсене на услуги и аплети в ifttt

Аплети

Аплетите са специфични неща, които могат да се случат, когато свържете услуги. Например, можете да използвате аплет, за да синхронизирате Amazon Alexa със задачите си в Google Календар, или можете да използвате такъв, който ви позволява да създавате събития в календара си чрез Google Асистент. Има множество от създадени вече аплети, от които да избирате; IFTTT казва, че има 11 милиона потребители, които използват повече от един милиард аплета месечно.

Интерфейс

Уеб интерфейсът на IFTTT има ярък, модерен и привлекателен дизайн с ярки цветове, големи елементи и плавни анимации. Най-отгоре ще видите следните раздели:  Откриване, Моите аплети, Активност и Търсене. В раздела “Откриване” се открояват няколко различни колекции от бележки, като например тези, които са насочени към фотографи или космически ентусиасти. Под него се препоръчват аплети, които могат да ви интересуват въз основа на вече създадените или активирани.ifttt dashboard и аплети

Ако кликнете върху някой от тях, IFTTT отваря специална страница за аплета с по-подробно описание. Можете да активирате аплета директно от тук, както и да видите кой го е създал (например IFTTT, самата услуга или отделен потребител), колко хора го използват и какви приложения комбинират. Можете да кликнете върху отделните потребителски профили, за да видите какви други аплети са създали. Полюбопитствайте и може да откриете доста подхождащи и на вас аплети. Ако не откривате такъв, много лесно се създава нов.

Как се създава аплет в IFTTT

Имате две възможности, когато става въпрос за аплети в IFTTT: или използвате такава, която някой друг вече е създал, или създавате свой собствен. За да добавите аплет към профила си, трябва само да преминете към разделите „Открий“ или „Търсене“, за да предизвика творческия процес. Ако видите нещо, което ви харесва, просто кликнете върху картата и го включете.

Например – ако утре ще вали, изпратете ми текстово съобщение.

Или можете да използвате IFTTT за автоматично изпращане на текст от устройството ви с Android към съпруга (или който и да е), когато напускате работата си всеки ден.

Други аплети просто разчитат на приложението IFTTT, за да изпращат известия.

Например – можете да активирате аплет, който ви уведомява всеки път, когато Международната космическа станция минава над дома ви. Някои приложения ще искат от вас допълнителна верификация, като имейл, нужда от това да се впишете (Log/Sign in) или телефонен номер.

Но да преминем към процеса за изработване на индивидуален аплет.

 • Влезте в сайта или мобилното приложение на IFTTT;
 • Отидете на потребителското си име и кликнете върху Нов аплет;
 • Изберете синия линк +This – Това ще ви позволи да потърсите “спусъка”, който ще каже на вашия аплет кога да се активира;създаване на спусък в ifttt
 • След това можете да търсите и да изберете услуга. В този пример ще използваме Facebook. Трябва да се свържете с него и да разрешите достъп до профила си;
 • След това ще видите избор на тригери. Изберете едно. В примера избираме когато сме тагнати на някоя снимка;
 • Сега трябва да изберете синия линк +That – Тук ще посочите какво искате да се случи по-нататък;изпълнение на автоматизация от ifttt
 • Изберете услуга за действие. Например ние тук избираме снимката автоматично да се запази/качи в Dropbox;
 • Прегледайте своя аплет и кликнете върху Готово, когато сте готови;
 • Сега вече аплета е активен. За да го видите, изберете Моите аплети от горната част на таблото за управление на IFTTT;
  Ако искате да го промените или преконфигурирате, щракнете върху иконата на зъбно колело на картата на аплета, настройте детайлите и кликнете върху save.

Какво представляват притурките (widgets) в IFTTT?

Widgets са преки пътища, които ви позволяват да изпълнявате някои аплети с натискане на бутон на вашето устройство с iOS или Android. За да ги използвате, трябва да имате приложението IFTTT на телефона си. След като включите аплет с приспособление, можете да го добавите като икона в екрана на Today в iOS или на началния екран на iOS или Android. Освен от телефона си, вие може да управлявате тези widgets и чрез гласовите асистенти на Амазон Алекса и Гугъл Хоум. Повече информация може да получите от Помощния център на IFTTT.

IFTTT PRO

На 10 Септември 2020, платформата IFTTT представи своята платена PRO версия.

Вече безплатни са само първите 3 автоматизации.

В кратък период от време (нещо като промоция), компанията предоставя на потребителите сами да решат колко да плащат като месечна такса: $3.99, $5.99 или $9.99

След изтичане на промоцията на 07 Октомври 2020г, цената за нови клиенти след 3тата автоматизация, ще бъде само $9.99. Ние наричаме това корпоративна алчност.

Искате да знаете повече?

Сега сте начинаещ потребител на IFTTT. Отидете да се забавлявате, изследвайки безбройните начини за автоматизиране и опростяване на живота ви. Разгледайте помощния център на IFTTT за повече подробности за това как работи услугата, както и удобни видео и текстови уроци.  Също така IFTTT не е единствен, има си и конкуренция, наречена Zapier, но тази услуга не е напълно безплатна и ще ви таксува за най-добрите си услуги. 

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.