Меню Затваряне

Tuya Smart Life прекратява поддръжката на IFTTT

tuya smart life spirat ifttt

На 27 Април 2020г всички потребители на Tuya Smart Life приложението получихме нотификация, че от 26 Май 2020г спират поддръжката на платформата IFTTT.

tuya Спира поддръжка ifttt

IFTTT означава If This then That и работи с така наречените аплети. След като бъде открит определен „спусък“, ще се случи нещо друго.

Много прост пример: Ако някой натисне смарт звънеца на врата (спусъка), лампите в къщата ще мигат.

Това означава, че ако имате създадени аплети с IFTTT и в тях участват продукти от платформата Tuya Smart Life, те няма повече да работят след 26 Май.

Как точно е това и защо поддръжката спира, засега не е ясно.

Няколко потребители в Redit съобщават, че са се свързали с Туя, питайки защо поддръжката е спряла. Според Туя има две различни причини.

tuya smart life ifttt

Първо, финансите. Напоследък IFTTT искали повече пари, за да може да предложи подкрепата си. Според Туя това е просто твърде скъпо.

Второ, Туя вярва, че много от тези функции могат да бъдат създадени и в самото приложение Smartlife. Това отчасти е вярно, що се отнася до самите продукти на Tuya, но за сътрудничество с интелигентни продукти на трети страни това става много по-трудно. Накрая, Туя съобщава, че препоръчват интелигентен високоговорител за управление на устройства 🙂

Алтернативи на Smart Life

Ако сте автоматизирали определени неща чрез IFTTT, ще имате проблем от 26 май. Какви са алтернативите тогава?

✅ Разбира се, можете да използвате само приложението Smartlife, както Туя би искала, но тогава пропускате много възможности за автоматизация с други продукти от други платформи. Можете сами да автоматизирате действията в приложението Smart Life, но сте ограничени до интелигентните продукти на Tuya.

✅ Най-лесното решение е миграция към мобилното приложение Brilliant Smart – тя е една и съща базирана на Tuya Smart Life, но с платена поддръжка за IFTTT. Просто трябва да преместите всичките си устройства на нея отначало. Изтеглете от тук за Android и за iOS мобилни устройства.

✅ Google Home е възможност, но се пропускат определени опции за настройки. Можете да създадете рутинни процедури с английския вариант, което ви предоставя повече възможности за автоматизиране на действия, но например холандско говорещият Google Assistant все още няма тази опция. Ако използвате английския вариант, това е (частично) възможно.

✅ По-напредналият потребител може да си поиграе с фърмуера на продуктите на Tuya и да използва Home Assistant, но това не е така за много хора. Изисква солидно количество на знания.

✅ Ако сте напреднал потребител в ръчното програмиране, вижте Tasmota или Homey, но те твърде често не предлагат пълна подмяна на вашите опции за IFTTT, тъй като много продукти и опции все още не се поддържат в тези приложения. Изглежда също, че API на Tuya, също ще бъде затворен – или поне променен – ​​на 26 май. Все още не е ясно как точно ще се отрази на интеграцията с различни платформи и услуги.

Още много неща не са ясни

Наистина ли става въпрос за пари? Или Tuya може би ще стане много по-затворена платформа? Може би Tuya наистина иска да бъде напълно независима и повече или по-малко принуждава потребителите да правят всичко чрез приложението Smart Life.

Тогава Tuya ще трябва да работи усилено, тъй като в момента приложението със сигурност не е пълен заместител на IFTTT. Все още не знаем как точно работи с поддръжката на IFTTT и други приложения на Tuya (като LSC Smart Connect от Action или WOOX).

Веднага след като стане известно, ние ще актуализираме тази статия.

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *