Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Tuya Smart Life прекратява поддръжката на IFTTT

tuya smart life spirat ifttt

Важно: от 01.07.2020г приложението Smart Life може да се използва съвместно с IFTTT.

На 27 Април 2020г всички потребители на Tuya и Smart Life приложенията получихме нотификация, че от 26 Май 2020г спират поддръжката на платформата IFTTT.

tuya Спира поддръжка ifttt

IFTTT означава If This then That и работи с така наречените аплети. След като бъде открит определен „спусък“, ще се случи нещо друго.

Много прост пример: Ако някой натисне смарт звънеца на врата (спусъка), лампите в къщата ще мигат.

Това означава, че ако имате създадени аплети с IFTTT и в тях участват продукти от платформата Tuya Smart Life, те няма повече да работят след 26 Май.

Как точно е това и защо поддръжката спира, засега не е ясно.

Няколко потребители в Redit съобщават, че са се свързали с Туя, питайки защо поддръжката е спряла. Според Туя има две различни причини.

tuya smart life ifttt

Първо, финансите. Напоследък IFTTT искали повече пари, за да може да предложи подкрепата си. Според Туя това е просто твърде скъпо.

Второ, Туя вярва, че много от тези функции могат да бъдат създадени и в самото приложение Smartlife. Това отчасти е вярно, що се отнася до самите продукти на Tuya, но за сътрудничество с интелигентни продукти на трети страни това става много по-трудно. Накрая, Туя съобщава, че препоръчват интелигентен високоговорител за управление на устройства 🙂

Алтернативи на Tuya

Ако сте автоматизирали определени неща чрез IFTTT, ще имате проблем от 26 май. Какви са алтернативите тогава?

✅ Разбира се, можете да използвате само приложението Smartlife, както Туя би искала, но тогава пропускате много възможности за автоматизация с други продукти от други платформи. Можете сами да автоматизирате действията в приложението Smart Life, но сте ограничени до интелигентните продукти на Tuya.

✅ Най-лесното решение е миграция към мобилното приложение Brilliant Smart – тя е една и съща базирана на Tuya Smart Life, но с платена поддръжка за IFTTT. Просто трябва да преместите всичките си устройства на нея отначало. Изтеглете от тук за Android и за iOS мобилни устройства.

✅ Google Home е възможност, но се пропускат определени опции за настройки. Можете да създадете рутинни процедури с английския вариант, което ви предоставя повече възможности за автоматизиране на действия, но например холандско говорещият Google Assistant все още няма тази опция. Ако използвате английския вариант, това е (частично) възможно.

✅ По-напредналият потребител може да си поиграе с фърмуера на продуктите на Tuya и да използва Home Assistant, но това не е така за много хора. Изисква солидно количество на знания.

✅ Ако сте напреднал потребител в ръчното програмиране, вижте Tasmota или Homey, но те твърде често не предлагат пълна подмяна на вашите опции за IFTTT, тъй като много продукти и опции все още не се поддържат в тези приложения. Изглежда също, че API на Tuya, също ще бъде затворен – или поне променен – на 26 май. Все още не е ясно как точно ще се отрази на интеграцията с различни платформи и услуги.

Още много неща не са ясни

Наистина ли става въпрос за пари? Или Tuya може би ще стане много по-затворена платформа? Може би Tuya наистина иска да бъде напълно независима и повече или по-малко принуждава потребителите да правят всичко чрез приложението Smart Life.

Тогава Tuya ще трябва да работи усилено, тъй като в момента приложението със сигурност не е пълен заместител на IFTTT. Все още не знаем как точно работи с поддръжката на IFTTT и други приложения на Tuya (като LSC Smart Connect от Action или WOOX).

Веднага след като стане известно, ние ще актуализираме тази статия.

Важно: от 01.07.2020г приложението Smart Life може да се използва съвместно с IFTTT.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.