Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Платформи за Умен дом – Преглед на играчите Част 1

платформи за интелигентен дом

Искате да започнете с първата покупка на смарт устройство за вашия бъдещ умен дом?

Тогава е добре, да прочетете предварително тази статия, обхващаща най-популярните платформи за интелигентен дом. Ще обърнем повече внимание на безплатните платформи, с които може да започнете веднага и не изискват допълнително окабеляване (т.е. те са безжични). Но няма да пропуснем и кабелния умен дом и най-големите играчи там (повече за тях в Част 2 на тази статия).

Ако стартирате сега, е много важно да се спрете на 1-2 платформи, които имат в портфолиото си всички необходими за вас продукти. 

Разбира се, винаги можете да закупите различни видове продукти, които след това да контролирате индивидуално чрез собственото им приложение. И все пак това не е съвсем намерението на интелигентната къща. В крайна сметка искате смарт устройствата да могат да комуникират помежду си в една система или да имат някакъв конектор между различните.

Какво ви е необходимо тогава? 

Платформа за интелигентен дом. Интелигентните домашни платформи варират от прости и евтини решения до цялостни системи за автоматизация на дома, които можете сами да инсталирате или програмирате.

Разлика между Платформа за интелигентен дом и Протокол за интелигентен дом

Първо накратко ще разгледаме понятието “Платформа за управление”.

Някои хора бъркат понятията Платформа и Протокол за свързване на устройствата за умен дом. Противно на това, което може би смятате, протоколът и платформата за умен дом не са едно и също нещо.

☑️ Протоколът гарантира, че устройствата могат да се свързват помежду си. Можете да видите протокол за интелигентен дом като Bluetooth или WiFi, където продуктите могат да комуникират помежду си на една и съща честота. Това всъщност е специфичен език.

Други примери за свързващ протокл са ZigBee или Z-Wave. В тази статия сме разгледали подробно трите основни протокола за умен дом: WiFi, Zigbee и Z-Wave.

☑️ Платформата за интелигентен дом, е системата която управлява свързаните устройства. Без значение от протокола, ако устройството е добавено в платформата, то може да бъде управлявано.

В света на интелигентния дом няма единен стандарт за платформата за интелигентен дом. Ако беше така, щеше да означава, че можете да обслужвате всички интелигентни продукти на пазара с една и съща платформа. Но не би.

Вместо това трябва да изберете платформа за интелигентен дом, когато купувате първото си умно устройство. Не само за този първи продукт, но и за бъдещите продукти, които може да искате да закупите.

Важно е да изберете платформа, която напълно отговаря на вашите нужди. По този начин можете да управлявате интелигентния си дом чрез една платформа.

А ето ги и основните “играчи” на пазара.

Google

Една от най-известните платформи за умен дом е Google Home (в тази статия сме писали за възможностите му подробно). Чрез приложението можете да свързвате и управлявате интелигентни продукти, а също така да контролирате гласа си с Google Assistant. Предимството на Google е, че повечето производители на смарт устройства добавят съвместимост с него.

google home приложение

Освен това може да контролирате устройствата и с гласа си. Това може да стане не само чрез Google Assistant на вашия смартфон, но и чрез високоговорителите на Google Home, Google Nest Hub, серията JBL Link , високоговорителя LG WK7 или например серията Harman & Kardon Citation One .

Сред продуктите, които работят с Google Assistant, намираме интелигентните термостати и звънци на вратите от Nest, интелигентното осветление от Philips Hue, интелигентните контакти на различни марки, но и услуги като YouTube и Spotify.

Потърсете логото „Работи с Google Assistant“ на опаковката или в описанието на продукта, за да се уверите, че той ще е съвместим с тази платформа.

Alexa

Въпреки че Google Home е една от най-известните платформи за умен дом, тя със сигурност не е най-голямата. Amazon работи с Alexa от известно време и това се отразява в броя поддържани интелигентни продукти и популярността й.

Чрез приложението Alexa на вашия смартфон можете да свържете умните продукти и например да създавате групи. След това можете да давате команди чрез гласа си в комбинация с високоговорителите на Amazon Echo или Echo Show.

амазон алекса приложение за контрол

Понастоящем има 60 000 различни умни домашни устройства от 7 400 различни марки, които можете да контролирате с Alexa.

Искате да знаете дали даден продукт може да се управлява от Alexa? Просто потърсете логото „Работи с Алекса“ на опаковката или в описанието на възможностите на продукта.

Недостатък е че не можете да говорите с асистента на български, а трябва да комуникирате с него на Английски, Немски или друг масов език.

Apple

Apple има и собствена платформа за умен дом, наречена Apple HomeKit.

Можете да управлявате свързаните устройства от вашия iPhone или iPad, но също и с Apple HomePod (смарт говорител на Apple) чрез гласовия асистент Siri.

apple homekit платформа

За да разберете дали даден продукт е съвместим с тази платформа, потърсете логото „Работи с Apple HomeKit“ или погледнете характеристиките на устройството. Ето тук ще намерите пълния списък от съвместими устройства.

Samsung

Samsung също имат своя собствена платформа за свързване на смарт устройства. Тази платформа се нарича SmartThings.

Можете да свържете устройства чрез приложението SmartThings и да ги управлявате от вашия смартфон. Техните устройства работят със Zigbee протокол, което ще рече, че ще ви е необходим Хъб за свързването им.

samsung smartthings платформа

Samsung също така имат собствен гласов асистент, а именно Bixby. И ако имате телефон на Samsung, чрез Bixby ще можете да контролирате различни устройства с гласа си.

Samsung също работи върху собствения си интелигентен говорител – Samsung Galaxy Home. Беше обявено, че говорителя ще се появи през третото тримесечие на 2019г., но досега неговото представяне вече 2 пъти се отлага.

В допълнение, SmartThings може да бъде интегриран с Google Home и Amazon Alexa. Така че можете да използвате гласовите асистенти, за да контролирате вашите умни устройства, които са свързани към Samsung SmartThings.

Tuya

Името Туя вероятно няма да ви е познато. И все пак платформата Tuya Smart има огромен принос, що се отнася до решенията за интелигентен дом.

Tuya е американско-китайска компания, основана от бивши служители на Alibaba. Туя съществува само от няколко години, но сега има офиси в САЩ, Германия, Индия, Япония и Китай. Компанията позволява на производителите да разработят решение за интелигентен дом само за няколко стъпки и понастоящем има 180 000 клиенти в 190 различни страни.

Според Tuya в момента има 90 000 различни продукти, поддържани от техния софтуер в повече от 500 различни продуктови категории. С това Tuya бързо се превръща в една от най-големите платформи за интелигентен дом в света.

Tuya сама не прави интелигентни домашни продукти, но се грижи за основните технологии и облачния трафик чрез 4A IoT платформата. Той осигурява хардуерен достъп до мрежови модули, основния облак и софтуер за разработване на ваше собствено приложение.

tuya smartlife приложение

Тuya обаче е много повече от това. 

Всъщност всеки може да започне своя собствена линия за интелигентен дом през Tuya. Компанията работи с 3000 производители (най-вече китайски компании), с които можете да отидете директно в морето чрез съответната платформа, за да настроите собствена серия продукти.

Xiaomi и Aqara

Тук ще разкажем накратко за двете компании накратко. Докато Xiaomi е производител на стотици продукти и има продуктова линия за умен дом, то от друга страна Aqara работи само в тази насока. Смарт продуктите и на двете компании работят основно със Zigbee (много рядко с WiFi или Bluetooth) протокол на свързване, за което ще ви е нужен Хъб за свързване.

mi home екран платформа

Хубавото е че техните продукти са съвместими едно с друго, т.е. ако имате Xiaomi Хъб, може да свързвате към него Aqara устройства и обратно.

Двете компании, особено Xiaomi непрекъснато бълват нови продукти, чрез които могат да привлекат и най-взискателния потребител. Техните мобилни платформи за управление на устройствата са MiHome и Aqara Home.

Home Assistant

Home Assistant (Hass) е Hub за домашна автоматизация. Или софтуер за домашна автоматизация, за да бъдем по-прецизни. Но пък тук се изискват познания в писането на код от потребителите му (т.е. не е подходяща платформа за начинаещи).

Това е безплатен и отворен код и напълно локална алтернатива на неща като HomeBridge и SmartThings. Той ви дава силата на домашната автоматизация без облака, така че няма да зависите от Интернет връзка или отдалечени сървъри. Това води до по-бърза работа и надеждност.

home assistant контрол

Hass превръща Raspberry Pi (или друго устройство) в най-добрия център за домашна автоматизация. С Home Assistant можете да се съсредоточите върху интегрирането на вашите устройства и сами да пишете автоматизациите си. Разбира се всичко това ще е възможно ако знаете какво правите.

Естествено има и други безплатни софтуери с отворен код, които работят локално, например OpenHAB или WebThings на Mozilla. Но към момента Home Assistant има повече интеграции. Освен това, тъй като използва Python, (един от най-популярният език в света) – той също благоприятства за броя на разработчиците, които допринасят със своята работа за този проект.

Homey

Ако следите малко развитието на пазара на интелигентни дома, вероятно познавате Homey.

Този продукт на компанията Athom, така нареченият интелигентен център за дома беше представен през 2014 година. Целта на Homey е да обедини цялото умно оборудване за дома (макар и от различни производители, работещи с различен протокол на свързване) в един хъб и една платформа, за да улесни автоматизирането на вашия дом.

homey app

Свързаните устройства могат да се контролират от приложението Homey и да се добавят различните устройства към групи или сцени (Flows).

Хъбът е страхотен и поддържа следните протоколи на свързване: WiFi, Bluetooth, радиочестоти, инфрачервена връзка, Zigbee и Z-Wave.

В допълнение, има приложения (Apps) чрез Homey Appstore за почти всички популярни продукти за умен дом, за да можете лесно да ги свържете към центъра.

Вече можете дори да свържете Homey с професионална KNX система (кабелен умен дом – четете за нея по-надолу).

Целта е очевидна тук: да обедините цялото си оборудване и устройства в една централизирана платформа, с което след това можете да автоматизирате дома си.

EnOcean

EnOcean е малко известна, но пък интересна компания. Тя е разработчик на устройства с безжична технология, не изискващи никакво захранване, дори и от батерии.

Компанията произвежда и разпространява енергийно-автаркични (концепция за самодостатъчност) безжични модули за използване в сгради, умни домове и IoT. Решенията на EnOcean са базирани на миниатюризирани енергийни преобразуватели, енергоефективна електроника и надеждни стандарти за безжична комуникация в под 1 GHz обхвата (EnOcean-Wireless) и в диапазона 2.4 GHz (ZigBee или бъдещ Bluetooth).

enocean приложение

Уникалността на технологията от EnOcean е, че енергията за безжичните модули на устройствата се произвежда локално от енергийни преобразуватели. Те могат да бъдат породени от движение, светлина или температура (разлика).

Стандартът EnOcean за безжична комуникация е силно фокусиран върху осветление, отопление и климатизация.

Протоколът е много енергийно ефективен, но пък е бавен и затова не е подходящ за безжична комуникация с данни. Софтуерът им работи както на настолни компютри, така и на мобилни устройства и поддържа Хъбове на различни производители.

HomeMatic (eQ-3)

Под името HomeMatic, немската група eQ-3 предлага интелигентни домашни продукти за контрол на дома. Повече от осемдесет различни HomeMatic компоненти се управляват безжично (SRD), контролират и конфигурират от централно устройство – Хъб.

Като централен елемент, се използва Хъб CCU2, който управлява множество задачи за контрол, наблюдение и конфигуриране за всички устройства в инсталацията. Възможно е и да не се използва Хъб, но тогава се губи безжичното удобство, защото е нужен LAN кабел.

homematic ip платформа

Контролният панел комуникира безжично с устройствата (чрез SRD 868 MHz). Той се визуализира с Интернет браузър на компютъра чрез софтуер WebUI (Windows операционна система) или чрез мобилното приложение Homematic IP ( съвместимо с iOS и Android), които предлагат много функционалности:

  • конфигуриране и работа на устройствата HomeMatic;
  • заявка за състояние;
  • директна връзка между устройства;
  • задаване на сложни контролни задачи;
  • собствени логически функции.

Има повече от осемдесет различни устройства HomeMatic в областите на приложение за климатизация, осветление, сигурност, безопасност  и наблюдение.

HomeMatic работи и с приложения от други доставчици, които дават възможност за контрол и наблюдение чрез смартфон или компютър (iOS, Android и Windows).

digitalSTROM

Друга интересна и иновативна платформа е притежание на Швейцарският производител на интелигентни жилища digitalSTROM. Те използват нормалното електрическо окабеляване за пренос на данни между мрежовите компоненти с контролния панел.

Вашите уреди и устройства са свързани към електрическата мрежа, като се използват малки интелигентни съединители с интегриран чип с високо напрежение (като клемни блокове). Това означава, че не се изисква допълнително окабеляване на дома.

digitalstrom мобилна платформа

Интелигентните IP устройства са свързани чрез WLAN. Управляващите устройства, като сървърът и цифровият електромер, са поставени в корпуси, предназначени за монтиране върху релса и могат да бъдат закрепени в кутията на предпазителите/бушоните.

Всяка схема има цифров измервателен уред (dSM) като главна шина за комуникация с dS устройствата и dS терминалите. За свързване с други групи, dS измервателните уреди са свързани чрез двупроводна шина (RS485). Сървърът като платформа за dS-Apps е незадължителен, но всъщност незаменим (има сървър за монтаж на DIN шина и отделна версия). Сървърът осигурява връзката с Интернет (дистанционно управление чрез компютър или смартфон) и позволява локален достъп до домашната мрежа за конфигуриране на dS приложенията. Надеждността на мрежовата комуникация се гарантира от мрежов филтър.

За свързване и управление на различните видове устройства, DigitalSTROM доставя терминални устройства (които приличат малко на цветни Lego тухли) с различно, предварително конфигурирано поведение на стандартни устройства. Тези устройства могат да бъдат превключвателите, бутоните, сензорите, лампите, щорите, алармените устройства и електрически управляваните отоплителни клапани.

лего блокчета digitalstrom

Функциите на терминалите (включване / изключване, затъмняване, комуникация, изпълнение на малки програми, измерване на ток) са конфигурируеми и могат да бъдат свързани с други устройства за реализиране на обширни сценарии. В допълнение към клемите има още кабелни превключватели / димери, модули за реле и управление на светлината, управление на вентила на радиатора и други модули с интегриран dS чип.

Понастоящем на уебсайта digitalSTROM за свободно изтегляне има голям брой приложения и услуги, които улесняват настройването на функции като превключватели на време, симулация на присъствие или известия за дома без специални познания.

dS предлага също NFC транспондер/таг, с който можем да инициираме предварително програмирани действия с смартфон с активиран NFC и приложението NFC.

Fibaro

Полската марка Fibaro участва в играта за интелигентни домове в продължение на почти десетилетие и има набор от сензори, превключватели, контролери и интеграции в арсенала си. Придобита през 2018г от Nice Group – италианска компания за домашна автоматизация и домашна сигурност, която също притежава 75% от Abode – за огромните 73 милиона долара, Fibaro силно се специализира в устройствата за Homekit (iOS), отколкото за Android.

fibaro платформа

Протоколът на свързване е Z-wave, което означава, че е необходим Хъб Home Center за интегрирането на всички устройства. Те ще работят и с продукти на Samsung Smart Things.

Може би това е една от платформата с най-скъпи устройства за крайния потребител.

Matter – Thread

Matter започна своето съществуване през 2019 г. под името Project CHIP (Connected Home over IP), като резултат от сътрудничеството между някои от водещите компании в областта на технологиите, включително Apple, Google, Amazon, Samsung, Zigbee Alliance и множество други технологични марки. Целта им беше да разработят унифициран стандарт за умни домове.

сравнение между Thread zigbee WiFi Z-wave и bluetooth

Какво представлява Matter и как функционира?

Вместо да въведе напълно нова технология, която би противоречила на целта за обединение, Matter се основава на вече съществуващи стандарти.

Ако използваме технически термини, Matter е софтуерен пакет, предлагащ операционно съвместим приложен слой за безжични IoT устройства.

В практически термини, поне за първата версия на Matter, това означава, че се използват Ethernet, Wi-Fi, Bluetooth Low Energy (за начално свързване) и Thread – сравнително нов мрежов протокол, който свързва продукти от различни марки без необходимостта от хъб.

WiFi Thread мрежа

Подобно на Zigbee и Z-Wave, Thread може да свърже всички вашите устройства в една голяма мрежа. За разлика от Zigbee и Z-Wave, Thread не изисква хъб за умни домове, за да ги свърже. Matter е създаден да функционира локално във вашия дом, което намалява зависимостта от облака.

Устройството за управление на Matter също трябва да бъде локално, според указанията. Контролерите на Matter ще бъдат мозъкът на вашия умен дом Matter; те ще управляват комуникациите, автоматизацията и дори отдалечения достъп.

Няма да ви е необходим нов хъб за умен дом на Matter, но технологията може лесно да бъде интегрирана в съществуващи устройства. Интелигентни високоговорители, рутери, цифрови дисплеи и други подобни могат да функционират като контролери на Matter; компании като Google, Amazon, SmartThings и Apple вече са актуализирали множество от своите съществуващи устройства, за да станат контролери на Matter.

Освен това, много от тези устройства ще функционират и като гранични рутери на Thread и/или мостове на Thread, за да включат други протоколи като Zigbee или Z-Wave.

KNX

Асоциацията KNX е сътрудничество от три организации, които разработват автобусни системи (EIB, EHS и BatiBUS) за автоматизация на сгради. KNX е единственият отворен стандарт в световен мащаб за домашни и строителни системи. Организацията KNX не предлага продукти, но определя стандарта за устройства; палитрата варира от контрола на осветлението до охранителни системи, отопление, вентилация, охлаждане, наблюдение, алармени системи, контрол на водата, управление на енергията, както и домакински уреди, аудио / видео и други.

Членският списък на KNX включва повече от 495 компании по целия свят, които разработват и продават съвместими с KNX устройства и софтуер (над 8000 продукта). KNX не е обвързан с конкретна комуникационна среда, но може да работи с комуникация чрез усукана двупроводна връзка, безжични системи, мрежата или IP / Ethernet.

Функциите се контролират, проследяват и следят от датчици чрез единна система, без да са необходими допълнителни центрове за управление, както често се случва с други системи за домашна автоматизация. Имат три вида софтуер: ETS Lite (бюджетен за малки проекти – до 20 устройства) ETS Inside (бюджетен и предпочитан вариант за едно фамилни умни домове) и ETS5 Professional (най-скъпият софтуер за цялостни решения за сградни инсталации – 1000 евро към момента на писането на статията).

IFTTT

Много пъти сме говорили за IFTTT, но и тук накратко ще я споменем отново. Това е платформа или услуга, която ви позволява автоматично да стартирате различни процеси в интелигентния дом (и не само).

IFTTT означава „If This then That“. С други думи, ако се случи действие, друго действие ще последва автоматично. А най-хубавото е че може да обедините устройства от различни платформи да работят синхронно (ако платформите им поддържат IFTTT).

ifttt услуга за аплети

Можете да настроите услугата чрез уеб сайта или приложението им. Услугата работи с така наречените аплети. Потърсете в платформата IFTTT продукти, които притежавате, и разгледайте възможните аплети за вашите умни устройства. Имате възможност да изградите свои собствени ситуации и последващи автоматизации.

IFTTT може да е малко по-сложен за начинаещите потребители на смарт устройства, но услугата се ангажира да я направи възможно най-лесна.

Проверете уебсайта на IFTTT, за да видите кои продукти се поддържат или потърсете логото „Работи с IFTTT“ на опаковката.

Заключение на Част 1

Разнообразието от платформи е голямо и е един от най-важните избори на кого ще доверите управлението му, когато сглобявате умен дом.

Много умни устройства поддържат множество платформи за интелигентен дом. Например, можете да използвате интелигентното осветление от Philips Hue с почти всички платформи за умен дом. Има изключително много продукти продукти (от водещи марки), като: смарт контакти, термостати, сензори, камери и други, които работят с повече от една платформи. Просто трябва да се информирате за поддръжките в продуктовите характеристики или на самата опаковка на устройството. Защото има много изключения.

В част 2 ще говорим за още платформи, като ще обхванем повече кабелни системи за умен дом.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.