Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Home Assistant – Как да го настроите и използвате с Raspberry Pi в няколко лесни стъпки?

home assistant лого

Какво е Home Assistant и как работи?

Ако има нещо неприятно в устройствата за интелигентен дом, е че няма един производител, който да предлага всичко нужно. Това често води до купуване на различни смарт устройства, работещи с различни приложения / платформи, които не са съвместими по между си. А това от своя страна не позволява да се обединяват в автоматизации, което е същността на умния дом.

Другият минус е, че почти винаги устройствата не работят локално, а използват облак. Това пък допринася за забавяне на някои автоматизации. Секунда, две са значително време ако даден сензор за движение трябва да включи крушка или ключ.

Съществуващите платформи имат ограничения: HomeKit има ограничена поддръжка на устройства и работи само на устройства на Apple; SmartThings има ограничена поддръжка и се нуждае от закупуване на доста хардуер.

Home Assistant прескача тези проблеми.

Това е Център за автоматизация на дома. Или софтуер за домашна автоматизация, за да бъдем по-точни. Той е безплатен, с отворен код и страхотна алтернатива на неща като HomeBridge и SmartThings. Той ви дава силата на автоматизацията на дома без облака, така че няма да зависите от Интернет връзка или отдалечени сървъри.

Home Assistant изисква само Raspberry Pi 3 или Raspberry Pi 4 да работи. Веднъж инсталиран (необходимо е да имате и SD карта памет), можете да го свържете със стотици устройства, благодарение на интеграциите му, като ви дава едно място за управление на всичко в дома ви.

raspberry pi мини компютър

Освен това е съвместим и с HomeKit, като ви позволява да управлявате устройства, които обикновено не се поддържат от приложението.

Страхотното е, че Home Assistant ви позволява да създавате автоматизации, така че вашият интелигентен дом може да работи автоматично по начина, по който искате, чрез зададените от вас правила. Въпреки че можете да правите подобни неща с IFTTT, тук автоматизациите ви дават повече контрол и много по-бързо задействане.

В тази статия искаме да заложим основите по инсталирането и стартирането на системата, както и конфигурирането на основните автоматизации в HomeKit.

Да започваме…

Инсталиране на Home Assistant

Вместо да работи като приложение върху операционната система Raspberry Pi, Home Assistant изпълнява собствена операционна система, която трябва да бъде инсталирана от нулата.

За да направите това, първо трябва да изтеглите Balena Etcher, инструмент за флашване на OS файлове на SD карти и USB устройства.

Веднъж изтеглени и инсталирани, поставете вашата microSD карта в четец на вашия компютър и стартирайте Etcher.

etcher флашване от уеб адрес

Изберете опцията Flash от URL и след това трябва да въведете правилния URL на базата на Raspberry Pi, който имате. Текущите опции са:

Операционна система Raspberry PI

Raspberry Pi 4 64-bit: https://github.com/home-assistant/operating-system/releases/download/5.13/hassos_rpi4-64-5.13.img.xz
Raspberry Pi 4 32-bit: https://github.com/home-assistant/operating-system/releases/download/5.13/hassos_rpi4-5.13.img.xz
Raspberry Pi 3 64-bit: https://github.com/home-assistant/operating-system/releases/download/5.13/hassos_rpi3-64-5.13.img.xz
Raspberry Pi 3 32-bit: https://github.com/home-assistant/operating-system/releases/download/5.13/hassos_rpi3-5.13.img.xz

Можете да проверите за актуализирани URL адреси на страницата за инсталиране на Home Assistant.

Копирайте един от горните адреси, отговарящ на вашия “сетъп” и го поставете – след това потвърдете с бутона OK.

etcher поставяне на операционна система за raspberry pi

След това щракнете върху Избор на цел и изберете вашата microSD карта от списъка.

etcher избор на устройство за инсталация

Уверете се, че сте избрали правилното устройство, тъй като избраното от вас ще бъде форматирано.

etcher избиране на таргетирана карта памет

Когато приключите, щракнете върху Flash и операционната система ще бъде изтеглена и след това инсталирана на избраната от вас SD карта.

etcher флаш на обект върху карта памет

След като инсталацията приключи, ще видите изображението отдолу като потвърждение.

etcher флашване прилключено

Стартиране на Raspberry Pi

След като приключите, можете да поставите microSD картата във вашия Raspberry Pi, да включите Ethernet кабел и захранващ адаптер.

Вашият Pi автоматично ще се зареди в Home Assistant. Дайте на Pi няколко минути да се зареди и след това от уеб браузър можете да посетите http://homeassistant.local:8123/.

Home Assistant първо трябва да се конфигурира, така че ще видите уеб страница, която ви казва, че се конфигурира и че процесът може да отнеме до 20 минути, така че трябва да изчакате тази задача да завърши.

home assistant вход в операционната система с име и парола

Ако след отваряне на адреса има проблем и не може да влезнете, ще бъде необходимо да направите следното:

  • Отворете SD картата;
  • Създайте папка “CONFIG”;
  • В папката “config” създайте друга папка;
  • В новата папка създайте файл “my-network” без разширения;
  • Добавете следния код във файла:

[connection]
id=my-network
uuid=e95afc7a-0e11-4bce-bfe2-984c2401ab26  # Use https://www.guidgenerator.com/ to generate an UUID
type=802-11-wireless

[802-11-wireless]
mode=infrastructure
ssid=<SSID>  # Add your SSID if you want to use your Wireless network (not recommended)
# Uncomment below if your SSID is not broadcasted
#hidden=true

[802-11-wireless-security]
auth-alg=open
key-mgmt=wpa-psk
psk=<WIFI-PASSWORD>  # Enter your WIFI Password here

[ipv4]
method=manual
address=192.168.5.220/24,192.168.5.1  # <static-ip-addres>/24,<ip-address-router>
dns=192.168.5.1;1.1.1.1; #<ip-address-router>;<ip-address-public-dns-server>

[ipv6]
addr-gen-mode=stable-privacy
method=auto

Запазете файла и стартирайте Raspberry Pi.

Настройки на Home Assistant за управление на вашия интелигентен дом

След като завършите процеса по инсталацията, ще бъдете подканени да въведете потребителско име и парола, така че продължете и след това щракнете върху “Създаване на акаунт“. След това използвайте картата, за да поставите вашето местоположение и щракнете върху “Напред“.

На следващия екран ще видите, че Home Assistant автоматично е открил някои от устройствата, които е намерил във вашата домашна мрежа.

Можете да щракнете върху всяко открито устройство, за да започнете да го настройвате, или можете да пропуснете това и да конфигурирате устройства по-късно.

home assistant автоматично открити устройства

Инсталиране на устройства

Независимо дали конфигурирате устройствата си по време на инсталацията или ще го направите по-късно, инструкциите са същите. За да добавите нови устройства, отидете на “Конфигурация” и след това “Интеграции“.

Първата страница ще ви покаже списък с открити устройства: същата като по време на инсталацията.

За да добавите ново, щракнете върху него. Тук избрах Philips Hue, който изискваше да натисна бутона на Hue Bridge и след това щракнах Submit.

След това Асистентът на дома включва списъка със светлини Hue, като ги поставя в същите стаи, както сте конфигурирали. Сензорите също ще бъдат открити, въпреки че трябва ръчно да ги поставите в зони (стаи).

home assistant добавяне на хъб гейтуей

Повечето открити устройства са също толкова лесни за конфигуриране. Например с Tado просто трябваше да въведа потребителското си име и парола, за да свържа акаунтите. След това откритите устройства могат да бъдат поставени в зона с помощта на падащите менюта.

Ако имате други устройства, които не са открити, можете да ги добавите, като щракнете върху бутона “Добавяне на интеграция” и след това търсите това, което искате.

Конфигурирането е до голяма степен просто.

Повторете, докато не добавите всички интеграции, които искате.

Имайте предвид, че някои интеграции се нуждаят от малко повече работа. Например SmartThings изисква известна настройка на бекенда. Ако се борите с автоматизация, всяка от тях има специална помощна страница на страницата за интеграция на Home Assistant, която ще ви преведе през стъпка стъпка по инсталация.

Ако искате да контролирате къде се показват устройствата, трябва да щракнете върху “Обекти“, да намерите устройството, което искате, да го изберете и след това да използвате падащото меню “Разширени настройки“, за да преместите местоположението му.

Контролиране на устройствата

След като добавите устройствата си, можете да щракнете върху връзката “Общ преглед” в страничното меню и ще видите основното табло за управление, с устройства, групирани под области.

Устройствата, които можете да включвате и изключвате, като светлините, ще имат превключвател до тях.

Можете също да щракнете върху устройство, като някои светлини Hue, за да получите разширени контроли, като селектори за цвят и температура.

home assistant контрол на смарт устройства

Някои устройства позволяват контрол с по-разширени опции в сравнение с други.

tado управляване от home assistant

Мобилен контрол

Ако искате мобилен контрол, има приложение Home Assistant за iOS и Android, което ви дава същия интерфейс.

Когато изтеглите и стартирате това приложение, то трябва автоматично да намери вашия сървър Home Assistant в мрежата. Трябва да изберете това и след това да влезете с вашето потребителско име и парола.

home assistant приложение за мобилни телефони

Първи стъпки с автоматизации и сцени

Едно от основните предимства на Home Assistant е, че можете да създадете автоматизация, за да стартирате вашия Smart Home автоматично.

За да създадете нов, отидете на уеб интерфейса и щракнете върху “Конфигурация“, след което щракнете върху “Автоматизация“. За да добавите нова, щракнете върху “Добавяне на автоматизация“.

Първо трябва да въведете името на вашата автоматизация. Уверете се, че е описателно, като например „Включи автоматично градинските светлини“ и щракнете върху “Създаване“.

Home Assistant ще разгледа името, което сте дали на Автоматизацията, и след това ще предложи устройства за контрол.

Например ако изберете светлини и ще получите списък с крушки / ключове, от които да избирате, и можете да зададете как искате те да реагират.

След като направите това, трябва да изберете своя “спусък” (trigger – за задействане). Има няколко опции, но това са основните. Устройството ви позволява да стартирате автоматизацията, когато се използва устройство, да речем, когато лампата се включва или изключва.

State” ви позволява да избирате от списъка със сензори, например сензор за движение.

Геолокацията ви позволява да задействате въз основа на местоположението на избраното мобилно устройство.

“Sun” ви позволява да изберете Изгрев или Залез.

“Времето / Time” ви позволява да изберете определен час от деня.

Има и други задействания (спусъци), някои от които изискват малко кодиране, за да работят и можете да научите повече за тях на страницата за задействане на Home Assistant.

И накрая, можете да зададете условие, при което автоматизацията работи само ако условието е изпълнено. Най-полезните са “Време” или “Изгрев / Залез”. За “Време” можете да зададете времето преди и след и приложените дни (да речем, след 18:00 и преди полунощ, всеки ден от седмицата).

За “Изгрев / Залез” можете да настроите условието да се изпълнява преди или след това, както и да зададете отместване на времето, да речем 10 минути след залеза. Компенсациите се въвеждат като HH: MM: SS (01:00:00 означава един час).

home assistant автоматизации

Писане / Програмиране на собствени автоматизации

Home Assistant има цял скриптов език (python), който ви позволява да поемете пълен контрол над автоматизациите, програмирайки ги как искате да реагират.

Не сме ги разглеждали тук (защото тази статия е за начинаещи), защото визуалният интерфейс ще ви даде 99% от това, от което се нуждаете, и е много лесен за използване.

И накрая, Scenes” (сцени / рутини) са подобни на “Automations“, тъй като можете да изберете куп устройства и да зададете техния режим. Разликата е, че “Scenes” може да се добави към зона и да се стартира ръчно.

Например, можете да имате сцена на “Movie Night“, която усилва отоплението и автоматично затъмнява светлините.

Настройка на HomeKit

Home Assistant е съвместим и с HomeKit, като ви позволява да добавяте устройства, контролирани от Home Assistant, които да бъдат откривани чрез приложението Apple Home.

Това ви позволява да добавяте устройства, които традиционно не поддържат HomeKit.

За да добавите поддръжка за HomeKit, отидете на “Configuration” и изберете HomeKit, ако е открит (ако не, ще трябва да го добавите чрез бутона “Add Integration“).

Следвайте съветника и можете специално да изключите някои устройства. Например ако имате крушка Philips Hue, която вече е съвместима с HomeKit, не искате да я добавяте два пъти и трябва да я изключите в Home Assistant.

Когато приключите, щракнете върху иконата за известия (долу вляво на уеб интерфейса) и ще видите QR код на HomeKit. От приложението Home на телефона си изберете “Добавяне на аксесоар” и след това сканирайте QR кода, за да добавите всичките си устройства Home Assistant в HomeKit.

настройка на homekit и home assistant

След това можете да създадете автоматизация и сцени на HomeKit както обикновено.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.