Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Ръководство за Homebridge: Как да направим всичко съвместимо с HomeKit?

homebridge настройки за homekit

Колкото и да е добър Apple HomeKit, предоставящ както гласов контрол, така и мощна автоматизация, платформата е доста ограничена, когато става въпрос за хардуерна поддръжка. Например няма да намерите поддръжка за Nest, Arlo, Sonos или Ring, както и други други малки и големи марки / производители.

Тук е мястото, където идва на помощ Homebridge.

Способен да работи практически на всеки компютър, Homebridge е (както подсказва името) мост между HomeKit и други интелигентни домашни устройства.

Лек по хардуерни изисквания NodeJS сървър, който емулира iOS HomeKit API, Homebridge е софтуер с отворен код, който осигурява поддръжката, която липсва от платформата. Той така или иначе не е свързан с Apple и както при целия софтуер с отворен код, инсталирайте го на свой риск.

Тази статия има за цел лесно да ви преведе през първоначалната инсталация. Ще ви покажем как да конфигурирате системата, как да добавяте устройства и да стартирате.

На кой компютър трябва да стартирам Homebridge?

Homebridge работи с Windows, macOS, Linux и Raspberry Pi. Най-важното е, че на каквото и устройство да го инсталирате, то трябва да бъде включено през цялото време, за да работи. Поради тази причина има смисъл да го инсталирате на Raspberry Pi, тъй като малкият компютър се нуждае от малко енергия, за да работи.

Струва си да прочетете инструкциите за инсталиране на Raspberry Pi в Homebridge Wiki, за да инсталирате първоначалните необходими компоненти, преди да се върнете на страницата Homebridge GitHub за инструкции за инсталиране на Homebridge.

Ако нямате Raspberry Pi и просто искате да изпробвате системата на друг тип компютър, първо трябва да изтеглите и инсталирате най-новата версия на Node.js, която е достъпна за Windows, Mac и Linux.

Когато за първи път стартирате своя Raspberry Pi, той ще стартира остаряла версия на Node.js и мениджъра на пакети NPM. Ще трябва да актуализирате и двете, за да инсталирате и стартирате Homebridge.

Първо, трябва да въведете тези две команди, за да актуализирате списъка с пакети.

sudo apt update sudo apt full-upgrade

След това трябва да кажем на Pi да получи най-новата версия на Node.js, което правим чрез добавяне на текущото хранилище с тази команда:

curl -sL https://deb.nodesource.com/setup_15.x | sudo -E bash –

След това сте готови да актуализирате новите си пакети, така че въведете следните команди (напишете Y, когато бъдете подканени):

sudo apt install npm

След като бъде инсталиран, следвайте стъпките на страницата Homebridge GitHub, за да изтеглите и инсталирате Homebridge. Трябва да използвате следния команден ред от терминален прозорец, когато инсталирате:

npm install -g –unsafe-perm homebridge sudo npm install -g –unsafe-perm homebridge

След като приключите, сте готови и Homebridge е инсталиран на вашия компютър. Можете да го стартирате, като използвате командния ред и като напишете “homebridge”.

На екрана ще видите QR код, заедно със съобщение, което ви казва, че няма файл config.json и че нямате приставки. Засега напуснете Homebridge, като отидете до прозореца на терминала и натиснете CTRL + C (Apple + C на Mac).

homebridge първоначална инсталация

Вече има уеб интерфейс, който улеснява управлението на Homebridge. За да инсталирате това, вдигнете командния ред и напишете:

sudo npm install -g –unsafe-perm homebridge homebridge-config-ui-x

След това искаме да инсталираме Homebridge като услуга, така че да стартира, когато компютърът ви стартира. Можете да направите това с тази команда:

sudo hb-service install –user homebridge

След като приключите, можете да видите на екрана IP адреса на компютъра си и адреса на портала за управление на уеб сървъра. Струва си да дадете на вашия компютър Homebridge фиксиран IP адрес, което е най-лесно, ако използвате функцията за DHCP резервация на вашия рутер.

Вземете пълния адрес на вашия сървър на Homebridge и го поставете в браузър (ще бъде нещо като, http://192.168.0.61:8581). Потребителското име и паролата по подразбиране са “admin“.

Когато влезете, ще видите цялата информация за вашия сървър, включително QR кода, за да го добавите към Apple Home.

homebridge уеб интерфейс

Инсталиране на приставки и конфигуриране на Homebridge

Когато използвате метода за инсталиране по-горе, Homebridge ще се инсталира с конфигурационен файл по подразбиране, така че вече няма нужда да го създавате.

Използването на уеб интерфейса актуализира автоматично файла за конфигуриране, така че вече не е необходимо да го редактирате на ръка. Все пак е удобно да знаете какво трябва да има във файла, за всеки случай.

Това, което следва, е как ръчно да настроите сървъра, но можете да преминете надолу към раздела Добавяне на приставки за Homebridge по-долу. Освен инструкциите по-долу, можете да намерите и файла “Config” в уеб интерфейса, като щракнете върху Config.

Със скоби можете да създадете нов файл от менюто “File > New menu”. Отидете на “Save” и след това трябва да дадете на файла правилното име и да го поставите в правилната директория.

За Windows трябва да въведете следното име на директория в диалоговия прозорец за запазване:

c:\users\\.homebridge.

За потребители на Mac в диалоговия прозорец за запазване натиснете Apple + Shift + G, след което въведете:

~/.homebridge.

И за двете въведете името на файла като config.json.

Със скоби вашият файл config.json е винаги достъпен, когато отворите приложението, така че за бъдещи актуализации можете да изберете файла, да въведете текста, който ви е необходим, и да щракнете върху “Save”.

Вече можете да започнете да добавяте информацията, от която се нуждаете. Първо, имате нужда от основна конфигурация, като тази:

{ “bridge”: { “name”: “Homebridge”, “username”: “CC:22:3D:E3:CE:30”, “port”: 51826, “pin”: “031-45-154” }, “description”: “My Homebridge server.”, “ports”: { “start”: 52100, “end”: 52150, “comment”: “This section is used to control the range of ports that separate accessories should bind to.” } }

Можете да промените потребителското име и щифта, но трябва да запазите форматирането и дължината еднакви.

homebridge първоначално конфигуриране

Добавяне на приставки за Homebridge

От уеб интерфейса можете да управлявате своите плъгини за Homebridge, които ви дават контрол над устройства, които обикновено нямат поддръжка за Homebridge.

За да добавите нова приставка, щракнете върху “Plugins” (Приставки) и потърсете тази, която искате. Често ще получавате множество възможности за избор, но изберете този, който казва „‘Verified“ (Проверено) и кликнете върху връзката “Инсталиране”.

homebridge инсталиране на плъгини и приставки

Ще получите изскачащ прозорец, който ви показва напредъка на инсталацията. Когато инсталирането на приставката завърши, ще получите нов прозорец с опции за конфигуриране. В много случаи, както при Ring, всичко което трябва да направите, е да влезете в акаунта си и се виждат поддържани устройства.

След като сте свързани, можете да щракнете върху бутона “Settings” (Настройки), за да видите опциите и допълнителната конфигурация. Например с Ring, звънците на вратите могат да се показват като бутони, които могат да задействат събития; това вероятно не е много полезно, така че можете просто да ги скриете от погледа.

homebridge инсталиране на RING

Някои приставки са по-сложни за конфигуриране и изискват допълнителни стъпки, като SmartThings. След като инсталирате тази приставка, ще видите дълъг списък от задължителни полета, които трябва да въведете, но за тях има малко информация.

Ако ви се стори в даден момент объркващо и зациклите, струва си да проверите официалния уебсайт на Homebridge за инструкции за инсталиране на приставката: потърсете за името на плъгинът, който искате и след това прочетете инструкциите.

SmartThings например, изисква да се извърши някаква работа в самата SmartThings, както обясняват инструкциите за инсталиране на Homebridge SmartThings.

В този случай игнорирайте инструкциите за използване на приложението SmartThings Classic (това е прекратено), но използвайте новото приложение SmartThings и ще намерите приложението Homebridge под Smart Apps: трябва да изберете кои устройства ще бъдат достъпни за HomeKit като следвате инструкциите на екрана и ще намерите подробностите, необходими за конфигуриране на приставката под опцията “Render the platform data”.

Това ви дава конфигурационен файл, който можете да копирате и поставите в конфигурационния файл на Homebridge. Можете обаче просто да копирате и поставите информацията от този файл направо в полетата на страницата “Plugins” в уеб интерфейса на Homebridge.

smarrthings homebridge конфигурация

Можете да продължите да добавяте приставки по същия начин, изграждайки всичките си свързани устройства.

Добавяне на Homebridge към вашия телефон

Когато вашата конфигурация работи, отворете приложението Home на вашето iOS устройство. След това изберете “+” и изберете “Add accessory”. Докоснете Нямам код или Не мога да сканирам (“Don’t have a Code” или “Can’t Scan”), след което изберете компютъра си с Homebridge на следващата страница.

Ще ви кажат, че това е несертифициран аксесоар (Uncertified Accessory), но изберете “Добавяне все пак” (Add Anyway). Въведете ръчно кода за настройка на HomeKit (основният ПИН във вашия конфигурационен файл). Сега вашите Homebridge устройства ще бъдат намерени и добавени към Home, но не се изненадвайте, ако има повече, отколкото си мислите.

homebridge настройка за iOS устройства

Например с термостатите Nest получавате превключвател, който включва или изключва еко режим, основния контрол на термостата и превключвател, който задава дали сте у дома или не.

Всички устройства, които добавяте, ще се появят, докато сървърът на Homebridge работи.

homebridge и NEST устройства

След като устройствата ви са в HomeKit, те ще се появят по подразбиране в стаята, където сте добавили концентратора. Можете да премествате устройства във всяка стая и да ги управлявате точно както всяко друго устройство HomeKit.

Можете също да ги използвате в автоматизации и сцени на HomeKit, като смесвате и съпоставяте с родните устройства HomeKit.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.