Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Как да изберем Прожектор според нуждите – Ръководство

как се избира прожектор

Независимо от нуждите, индустрията, собствеността или употребата, прожекторите са чудесно допълнение към сградите и откритите пространства, подобрявайки външния им вид и добавяйки сигурност през нощта. Макар да е ясно, че външното осветление е необходимост поради редица фактори, отделните специфични нужди от осветление изискват повече информация.

Прочетете нашето ръководство за избор на прожекторно осветление и научете повече за различните видове прожектори, тяхната употреба, ефективност, най-добри приложения и съвети за лесен монтаж.

Съдържание на ръководството:

1  Какво е прожектор?
2  За какво се използва прожектор?
3  Видове прожектори
3.1  Видове прожектори според приложението
3.2  Видове прожектори според ъгъла на осветителните лъчи
3.3  Видове прожектори според възможностите и екстрите
3.4  Видове прожектори според целта на осветление
3.5  Видове прожектори според вида на светлинния източник
4  Характеристика на светлината
5  Колко прожектора трябва да купите?
6  Как се инсталира прожектор?
7  Захраване на прожектор
8  Заключение

Какво е прожектор?

Прожекторите са изкуствена форма на светлина с широк лъч. Те осигуряват широко обхватно лъчисто осветление, покриващо големи площи и скрити кътчета, които може да не са лесни за осветяване.

Тези светлини могат да помогнат за защита на хора и имущество от грабежи, както и сгради и други обществени пространства от вандализъм. Прожекторите още се наричат “наводнителни светлини” (flood lights).

видове прожектори

За какво се използва прожектор?

Прожекторите са често срещани при осветление на големи обществени пространства, стадиони, мостове, паркинги, гаражи, улици, детски и спортни площадки. Могат да бъда използвани за фасадно и акцентно осветление на сгради, в паркове, градини, дървета и много други архитектурни елементи.

Намират идеално приложение в големи търговски закрити площи като работни цехове, рекламни пана, складове и рампи за товарене на камиони.

приложение и използване на прожектори

Прожекторите също се използват като работни светлини. Миньорите използват прожектори, за да хвърлят светлина в тъмните проходи и пещерите, в които работят.

Прожекторите с батерии се използват като аварийни светлини на места, където е изключително важно да има постоянен източник на осветление.

Преносими прожекторни светлини се използват и от спасителите в райони, застрашени от бедствия, където няма други видове източници на светлина.

използване на водоустойчиви прожектори

Прожекторите разширяват ъгъла на осветлението чрез рефлектор. Използват крушка или LED чипове, които при светене се отразяват в светлоотражателя, който разпръсква светлината.

Както виждате, предимствата и използването на прожектори са практически неограничени, което ги прави един от най-популярните източници на осветление от малки къщи до манежи и други големи площи.

Видове прожектори

Видове прожектори според приложението


За външна употреба

От самото предназначение се подразбира, че този вид прожектори трябва да имат висок сертификат за защита от навлизане на вода и прах. Препоръчва се за външна употреба сертификатът да е по-голям от IP44 – защита от водни пръски и твърди предмети по големи от 1мм.

Друго важно нещо е материалът на изработка. Прожектори с пластмасов корпус не се препоръчват за екстериорна употреба. С течение на времето и различните метеорологични условия е твърде вероятно корпусът да се напука и да загуби защитата си от проникване на влага, прах и вода.

Прожекторите за външна употреба трябва да са изработени от алуминиева сплав, графен или друг метал. Те трябва да са прахово боядисани с нанесено антикорозионно покритие. Стъклото на прожектора трябва да бъде темперирано и закалено. Всички свързващи елементи и електрически проводници трябва да са изолирани чрез гумени маншони и уплътнения.

За вътрешна употреба

Прожекторите за вътрешна употреба не изискват висок IP рейтинг или условности от материала на изработка. Все пак е добре да се прецени според мястото за монтаж. Ако монтажът ще бъде интериорен във влажна и прашна среда, се препоръчва да бъде с по-висок сертификат за влагозащита и прахоустойчивост.

Видове прожектори според ъгъла на осветителните лъчи


Ландшафтен / Пейзажен

Пезажните прожектори разпръскват широко своите светлинни лъчи. По този начин те осветяват много големи площи. Това е за сметка на далечината на осветяване. Колкото по-широк е ъгъла на осветяване, толкова дължината на лъчите е по-къса.

Пейзажните светлини се използват за подчертаване на флорални градински пространства, големи индустриални площи и други с цел декорация или повече сигурност. Ъгъла на осветление на тези прожектори е над 100°. Най-често те се монтират директно върху земята.

външни прожектори пейзажни

Спот / Насочен

Най-близкият тип осветително тяло до наводнената светлина е точкова светлина. Точковите светлини също се използват на закрито и на открито, но за разлика от пейзажните прожектори, те имат много по-малък и концентриран обхват на светлината.

спот точкови прожектори

Спот прожекторите са малки по размер осветителни тела. Обикновено формата им е като фенер. Точковите светлини са чудесни за осветяване на едно място, но не могат да се използват за осветяване на цяла зона.. Насочват се към архитектурен акцент, дървета, басейни, маркиране на пътеки и други. Ъгъла на осветление на тези прожектори е под 90°.

разлики между насочена и пейзажна светлина

Линеарен / Линеен прожектор

Линейното осветление се определя като осветително тяло с линейна форма (за разлика от квадратно или кръгло). Тези прожектори са продълговати и се монтират чрез окачване на тавана, монтирани към стена, таван или вдлъбнатини в стена или таван.

линейни прожектори

Прожектор с лупа

Прожекторите с лупа се използват най-вече за акцентно осветление. Целта е светлината да се съсредоточи в дадена точка, а не да се разпръсква и разсейва на 90° или 120°.

прожектори с лупа приближение

Видове прожектори според възможностите и екстрите


RGB Прожектор

RGB Прожекторите използват само LED диодно осветление. Цветните прожектори могат да светят в различни цветни нюанси и да се димират. Според броя на LED чиповете, изборът на цветове може да достигне до 16 милиона.

RGB прожектори

Прожектор с датчик за движение

Прожекторите с вграден сензор се включват само когато бъде засечено движение. Те засичат движението чрез вграден PIR датчик / фотоклетка.

PIR  означава пасивен инфрачервен приемник. За разлика от микровълновите детектори, PIR няма да реагира на всяко листо, което духа през двора, но ще се задейства от хора или животни.

Датчикът се състои от малки електронни сензори, които откриват инфрачервени вълни от движещи се тела. Когато датчикът за движение открие значително количество топлинна радиация, която присъства в хора, животни, той автоматично включва светлините.

След засичане на движение, прожекторът ще освети пространството пред него и след 10 секунди (според потребителската настройка) ще се самоизключи.

Прожекторите с датчик за движение са най-икономичните прожектори, от гледна точка на електрическото потребление. Те се работят само когато са необходими за осветяване на алеи, гаражи, жилищни входове и други пространства, а не светят постоянно. Могат да бъдат калибрирани така, че да не се включват при ненужни обстоятелства, например през светлата част на денонощието.

различни прожектори с датчик за движение

Прожектор с Дистанционно управление

Прожекторите с дистанционно управление могат да се включват и изключват от разстояние до 10 метра. Те са отлично решение, когато прожекторите са захранени директно от електрическата инсталация и нямат изнесен осветителен ключ за управление.

Дистанционното управление може да бъде инфрачервено (изисква насочване към прожектора) или радио-честотно RF (не изисква насочване – работи на 360°).

Ако прожекторът поддържа RGB цветове, освен включването и изключването, ще се управлява и цвета на светлината.

прожектори с дистанционно

Интелигентен прожектор

Смарт прожекторите са с вграден интелигентен модул за управление. Той може да бъде WiFi, Zigbee, Z-wave или Bluetooth Mesh. Чрез този смарт модул / протокол смарт прожекторите могат да се управляват от мобилно приложение за телефон, гласово управление или автоматизация за включване и изключване.

Интелигентните прожектори са най-ново поколение прожектори, като използват най-новите технологии за икономично, но мощно осветление. В тях са вградени редица функции и са с добри характеристики и параметри.

Някои производители на смарт прожектори, вграждат и камери за видеонаблюдение в тях.

WiFi смарт прожектори

Видове прожектори според целта на осветление


Прожектори за спортни събития

Спортните арени на открито се възползват особено от прожекторите, тъй като често е необходимо спортните събития да се провеждат вечер или при условия на слаба светлина. Ето защо е наложително да има достатъчно висококачествено изкуствено осветление, което да замести естествената дневна светлина.

Прожекторите също позволяват събитието да се излъчва успешно по телевизията, тъй като е жизненоважно нивата на осветление да са достатъчно високи, за да отговарят на нивата за качествено излъчване.

прожектори за спортни събития

Прожектори за театрално и музикално осветление

Концертите и пиесите също се възползват от прожекторите, тъй като лъчът на светлината може да бъде насочен там, където е необходимо. Това е особено важно при събития на открито.

прожектори за музикално и театрално осветление

Прожектори за кинематографско осветление

Фотографи и осветители на филмови сцени задължително използват този тип прожектори за да могат да осветят продукта, модела или филмовата сцена.

Прожектори за спешни и аварийни ситуации

Мощният лъч, излъчван от прожектори, също го прави полезен инструмент за операции по търсене и спасяване, тъй като лъчът може да бъде насочен за претърсване на широки области от разстояние.

Подобен тип прожектори се използват и за къмпингуване, лов и риболов.

Прожектори за сигурност

Домовете и офисите се възползват от прожектора като мярка за сигурност, тъй като те могат да бъдат ефективно възпиращо средство за кражбите.

Понякога тези светлини могат да бъдат управлявани от сензор и да светят само ако нарушител влезе в зоната, като алтернатива те могат да останат включени.

Това често се наблюдава на обществените паркинги, за да се гарантира, че зоната е силно осветена през цялото време.

прожектори за сигурност

Работни прожектори

Работният прожектор е с включена регулируема стойка и дръжка. Той е мобилен и обикновено може да работи с постоянно електрическо напрежение или на акумулаторни батерии за кратко време. Използва се на места, където няма постоянно електрическо захранване.

Акумулаторните прожектори са с една или две осветителни глави за по-добро ярко и насочено осветление. След изтощаване на батерията, тя отново може да бъде заредена след включване в тока.

работни прожектори с акумулаторна батерия

Прожектори за празнично и декоративно осветление

Нощни клубове, барове, зали за събития, частни домове използват този вид прожектори за да създадат атмосфера и откроят акценти от декора.

Този вид прожектори обикновено са LED RGB с музикален синхрон и светят в разнообразни режими и цветове.

Видове прожектори според вида на светлинния източник


Халогенен прожектор

При тези светлини електричеството активира халогенния газ и волфрама в кварцовите халогенни крушки.

Поради висококачествените си характеристики халогенните крушки се превърнаха в един от най-добрите решения, що се отнася до прожекторите. Халогенните крушки са ярки и подходящи за почти всякакви външни цели.

Халогенният газ и волфрамовата нишка в крушката се активират от електричество, създавайки стабилен, силен и много интензивен лъч бяла светлина. Освен това интензивността на халогенните прожектори е значително по-висока, отколкото при другите видове крушки със същата мощност.

Халогенните крушки обаче са много неефективни и имат кратък живот, което прави други видове прожектори като LED прожектори по-добър вариант за райони, където светлината трябва да свети за дълги часове.

Халогенните светлини имат тенденция да се нагряват повече от техните конкуренти и са по-малко ефективни от натриевите или високоинтензивните разрядни светлини.

Разряд с висока интензивност (HID)

Тези светлини използват вътрешен баласт вътре в крушката. Когато се създаде електрическа дъга, тя свети и произвежда светлина, която се излъчва от крушката.

Те предлагат най-дълъг живот и най-висока ефективност – 3 пъти по-голямо от халогенните крушки. Те са оценени от Energy Savers като 75% до 90% по-ефективни от нажежаемите прожектори.

Повечето HID лампи произвеждат UV лъчение и затова са необходими UV-блокиращи филтри, за да се блокира индуцираното от UV разграждане на всички части на приспособлението.

Излагането на осветление от HID лампи с дефектни UV-блокиращи филтри може да причини рискове за здравето на хората и животните поради токсичния живак, използван за тяхното производство. В HID лампите се използват различни видове и комбинации от химикали и следователно има много видове HID лампи, от които можете да избирате:

  • Металохалогенни лампи (керамични MH) – това е електрическа лампа, която произвежда светлина с електрическа дъга чрез газообразна смес от изпарен живак и метални халогениди (съединения на метали с бром или йод). Това е тип газоразрядна лампа с висок интензитет.
  • Лампи с живачни пари – Лампата с живачна пара е газоразрядна лампа, която използва електрическа дъга чрез изпарен живак, за да произвежда светлина. Дъговият разряд обикновено се ограничава до малка стопена кварцова дъгова тръба, монтирана в по-голяма крушка от боросиликатно стъкло. Външната крушка може да бъде прозрачна или покрита с фосфор.
  • Лампи с натриеви пари – Натриевите пари се използват в натриевите лампи с ниско налягане. Тази пара свети, когато е изложена на електрически ток. Тези светлини са най-енергийно ефективните и с най-ниски разходи за поддръжка от петте вида наводнени светлини, споменати тук.Цветът, произведен от натриевите лампи е жълтеникав. Някои хора смятат цвета за неестествен. Тази технология отнема и повече време за производство на светлина, след като включите прожектора. Светлините с натриеви пари обикновено не работят ефективно в системите за сигурност.
  • Ксенонови лампи с къса дъга – Ксеноновата дъгова лампа е високоспециализиран тип газоразрядна лампа, електрическа светлина, която произвежда светлина чрез преминаване на електричество през йонизиран ксенонов газ при високо налягане. Той произвежда ярка бяла светлина, която имитира отблизо естествената слънчева светлина. Намира приложение в кинопроектори в кината, в специализирани прожектори в индустрията и изследвания за симулиране на слънчева светлина, често за тестване на продукти.

Ако времето за загряване е важен фактор за вас, трябва да вземете предвид, че след включването на светлините с висока интензивност за разреждане е необходимо повече време, за да светне на 100% осветлението. Поради тази причина те обикновено няма да работят адекватно с детектори за движение.

Нажежаема жичка

Елемент вътре в крушката се поставя във вакуум и се нагрява от електрически ток. Първоначалната цена на нажежаемите прожектори е по-ниска. Имат по-кратък живот на консуматива. Най-често намират приложение като подвижни работни лампи.

Флуоресцентен прожектор (CFL)

Флуоресцентните крушки съдържат живачен газ и фосфоресциращо покритие от вътрешната страна. Тези крушки ако не се изхвърлят и рециклират правилно, може да навредят както на вашето здраве, така и на околната среда. Когато електрически ток премине през това покритие, крушката започва да свети.

Основните предимства на флуоресцентните прожектори са фактът, че те са енергийно ефективни и техният живот е сравнително дълъг. Флуоресцентните лампи са доста скъпи, но все пак са по-евтини от LED и HID крушките и това е основното предимство.

Недостатъците обаче са доста забележими и основният недостатък на използването на CFL във вашата наводнена светлина се крие във факта, че флуоресцентните крушки съдържат живак, който ако не се изхвърли и рециклира правилно, може да навреди както на вашето здраве, така и на околната среда. Плюс флуоресцентните крушки имат доста дълъг период на загряване и техният живот зависи много от тяхната употреба и поддръжка.

Ако редовно ще включвате и изключвате лампата (какъвто е случаят например с прожекторите на датчика за движение), продължителността на живота на крушката ще намалее значително.

Инфрачервен прожектор (IR)

IR прожекторите или инфрачервените светлини могат да се използват денем и нощем и с черно-бели камери за осветяване на зона, т.е. за специализирано оборудване. Предимството на използването на IR светлина е, че тя е невидима за човешкото око. Камерата вижда, натрапникът не!

Светодиоден прожектор (LED)

Ако се анализира в такива аспекти като енергийна ефективност, продължителност на живота, физически качества и характеристики, LED се оказва най-добрият от всички варианти за външни прожектори.

На първо място, светодиодите консумират приблизително същото количество или по-малко енергия от флуоресцентните крушки и те могат да издържат много дълго (до 50 000 часа), ако се използват и поддържат правилно. Това ще има много положително въздействие върху месечната ви сметка за електричество.

Друго голямо предимство е, че отнема много малко време, докато LED крушките достигнат максимална яркост. Освен това, в сравнение с всички изброени по-горе опции, те са много екологични и не могат да причинят значителни щети нито на околната среда, нито на вашето здраве.

LED прожекторите използват 3030SMD или 2835SMD LED чипове за постигане на осветеност с голяма интензивност.

Въпреки че изглежда най-добрият от всички варианти, трябва да се отбележи, че LED крушките са и най-скъпите. Ако обаче имате нужда от най-добрия тип крушка и сте готови да инвестирате във вашите външни наводнителни светлини, LED крушките със сигурност са опция, която трябва да изберете.

LED прожекторите са най-масово разпространените осветителни тела на пазара.

Характеристика на светлината

Лумени (Lm)

Използва се за измерване на яркостта на светлината – колкото по-висок е луменът, толкова по-ярка е светлината. Когато избирате прожектор, колкото по-голямо е пространството, толкова повече лумени ще ви трябват.

Келвини (K)

Използва се за измерване на цветната температура, измерена в Келвин (k) от „топло“ до „студено“ бяло. Колкото по-голям е броят на Келвин, толкова по-студена е светлината.

Ако избирате прожектори за осветяване на градинските характеристики, може да искате да изберете по-топла, по-приветлива цветна температура с нисък рейтинг на Келвин, като топло бяло. По-хладно бяло с по-висок рейтинг на Келвин осигурява по-ясна светлина, идеална за практически или целите на сигурността.

Цветът, който хората избират, може да зависи от техния личен избор или от целта, която ще служи в дадено пространство.

3000K: Това е топъл цвят, който се използва главно в домове или ресторанти;
4000K: Този е с естествен цвят, който е подходящ за работни зони и дори заседателни зали;
5000K: Този е най-често срещаният хладен бял цвят, смятан за дневна светлина. Препоръчва се за големи пространства и на открито.

температура на светлината

Индекс на цветопредаване (CRI)

Индексът на цветопредаване (CRI) е количествена мярка за способността на източника на светлина да разкрива достоверно цветовете на различни обекти в сравнение с идеален или естествен източник на светлина.

Всеки тип осветление има своето място в така наречената индексна диаграма на цветопредаването. Тази диаграма измерва скала от 0 до 100, в зависимост от това колко точно може да произвежда светлина, която съответства на естествен източник на светлина, като слънцето.

Като цяло крушките в горния край на скалата (над 80 CRI) ще създадат по-точно цветопредаване на обектите около него. Това може да бъде жизненоважно за използване в неща като фотография или осветление, използвани в музейна обстановка.

Най-добре е да изберете крушки, които ще направят заобикалящата ви среда ясна, ярка и възможно най-близка до това, как биха изглеждали в естествена обстановка на открито.

cri индекс на свето предаване

Часове живот (h)

Животът на осветителната крушка или диоди е от голямо значение. Започвайки от 2 000 часа и стигат до 50 000 часа експлоатационен живот. Колкото е по-малък, толкова по-често ще се налага да подменяте консуматив.

  • Обикновено крушките с нажежаема жичка имат най-кратък живот. Средният обхват на крушката с нажежаема жичка е приблизително 750 -2 000 часа. Въпреки това много хора все още ги намират за привлекателни заради отпускащия и естетически привлекателен оттенък.
  • Флуоресцентите са дълготраен вариант, който работи от 24 000 до 36 000 часа. Най-добре се използват на места, където ще останат включени за продължителни периоди от време.
  • На CFL енергоспестяващите крушки им отнема малко време, за да се затоплят и да постигнат пълна яркост. Животът им обикновено с продължителност между 8 000 и 20 000 часа. Тези крушки са изминали дълъг път от своето изобретение и сега предлагат разнообразие от цветове и форми, от които можете да избирате, включително красиви дизайнерски опции.
  • Халогенните крушки са по-ефективна алтернатива на нажежаемите жички и могат да продължат до два пъти по-дълго, като същевременно запазят своята свежа, бяла светлина до края. Те консумират най-много електричество.
  • LED Светодиодните са най-дълготрайните крушки, работещи с години по-дълго от своите колеги. Средният живот на LED крушката е около 50 000 часа. Те се предлагат в различни стилове, нюанси и форми, което ги прави идеална енергийно ефективна и трайна опция.

Мощност (W)

Мощността на крушката определя силата на светене. Колкото е по-голяма, толкова по-силно ще може да осветява. Това води и до по-високи сметки за електричество.

В миналото яркостта на крушката се измерваше във ватове (W). Сега обаче енергоспестяващият характер на LED осветлението означава, че изчисляването на мощността не ни дава достатъчно информация.

За да се измери правилно мощността, използвайте лумени, а не ватове.

Една 150-ватова крушка с нажежаема жичка може да произведе около 2600 лумена. От друга страна, 150-ватовата LED крушка може да произведе над 21 000 лумена, около 8 пъти по-ярка.

Ватовете измерват мощността, използвана от лампата, докато лумените измерват количеството светлина, произведено от лампата. Колкото по-висока е стойността на лумена, толкова по-ярка ще бъде крушката!

Например:

10w LED прожектори са еквивалентни на 100w халогенни прожектори с увеличена мощност на лумена от 900

20w LED прожектори са еквивалентни на 200w халогенни прожектори с увеличена мощност на лумена от 1800

30w LED прожектори са еквивалентни на 300w халогенни прожектори с увеличена мощност на лумена от 2700

Колко прожектора трябва да купите?

Най-важното нещо, което трябва да определите когато купувате прожектори е, каква е целта на тези светлини.

След като знаете вида на осветлението, от което се нуждаете, въз основа на вашата цел, тогава можете да определите височината и разстоянието на светлината. Така ще получите необходимия брой прожектори.

необходимост от прожектори

За домашни условия е лесно да се прецени къде ще има припокриване на светлина и къде може да има сянка. Но при големи обекти е много важно да се направи фотометрично изследване на площта. Фотометричното изследване е много полезно при определяне на осветлението за големи търговски проекти. Това ще помогне да се определи яркостта, интензивността и равномерността на светлината върху даден имот.

Много е важно да получите правилната яркост и покритие за приложението. Всяка наводнителна светлина е различна, като някои работят по-ефективно от другите.

Грубо изчисленията за прожектор изглеждат по следния начин:

10 x 10 метра площ – 10W LED прожектор
20 х 20 метра площ – 30W LED прожектор
30 х 30 метра площ – 50W LED прожектор
50 x 50 метра площ – 100W LED прожектор
100 х 100 метра площ – 200W + Прожектори

Не трябва да се инсталират повече прожектори с цел повече осветеност. Идеята е да не се открояват твърде много точки. В противен случай сградата например ще бъде прекалено осветена и няма да се постигне търсеният красив ефект.

Основни области за подчертаване включват фасади, дървета, статуи, архитектурни елементи, басейни и алеи.

Как се инсталира прожектор?

Инсталирането на външни наводнителни светлини е чудесен начин да добавите сигурност, безопасност и красота през нощта към вашия дом. Независимо дали имате нужда от допълнителна светлина в тъмните ъгли на двора си, или около алеи или входове, прожекторите са чудесен избор за осветяване и акцентиране на вашия имот.

Когато обмисляте къде да инсталирате прожекторни светлини, имайте предвид, че осветлението трябва да бъде поставено високо – например на линията на покрива или над гаражна врата, за да осигури максимално светлинно покритие.

Също така е важно да се вземе предвид местоположението на най-близкия източник на енергия. Това може да е вътрешен контакт или превключвател във вашия дом или гараж, от който можете да прокарате окабеляване, за да стигнете до външните си прожектори.

Когато избирате веригата, която да включите, помислете какви други тела и превключватели може вече да се захранват през тази верига, така че да не се увеличи максимално нейната товароносимост. Натоварването на веригата, което използвате, не трябва да надвишава 80% от общия капацитет на натоварване, което означава, че с 20-амперна верига трябва да работите само при максимум 16 ампера.

Ако не сте сигурни в електрическите си умения или способността си да прокарате електрическия кабел през стените си, обадете се на професионалист за помощ.

След като сте избрали верига и сте определили, че тя може безопасно да се справи с изхода на новата ви прожекторна система, изключете електричеството на главното табло и можете да започнете инсталацията.

Свържете окабеляването към прожектора, както е указано от инструкциите на производителя. Закрепете го към стената с помощта на предоставения от производителя хардуер чрез бормашина. В повечето случаи стойките на прожекторите са подвижни и позволяват подвижно насочване до постигане на перфектно осветяване според индивидуалните предпочитания.

Добре е да се прецени, лъчите на прожекторите да не се отклоняват и да светят в чужди имоти или прозорци. Това е с цел да не причиняват неуодбство и да не заслепяват живущите в околността.

Захраване на прожектор

Има три ключови начина за захранване на прожектори: ниско напрежение, напрежение от електрическата мрежа и слънчево захранване.

Ниско напрежение

Това осветление работи на 12/24 волта, което го прави енергийно ефективно, но с по-слаба мощност.

Фазово напрежение

Това осветление работи при 220 волта и за външно осветление са необходими електрически проводници за защита на проводниците и разпределителните кутии. Това е най-доброто за прожектори и осветление с висока мощност.

Слънчево захранване

Не се нуждае от окабеляване, но прожекторите трябва да бъдат инсталирани на места, където могат да получат необходимите слънчеви лъчи от соларните панели. Прожекторите със соларен панел са доста лесни за инсталиране и са чудесни за външни зони, където електрическата енергия не е лесно достъпна.

Слънчевата наводнена светлина позволява да се спестят много пари от сметки за ток, защото слънчевата енергия е безплатна за всички. Разбира се, времето за осветяване на този вид захранване не е неограничено.

Заключение

Функционалните характеристики на прожекторите са от съществено значение за избора на подходящо осветление. LED наводнителните светлини са популярни, тъй като се предлагат в уникален дизайн, подобрявайки техните функционални характеристики и помагайки да избирате от редица видове според нуждите.

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да разберете по-добре понятията, видовете и приложенията на прожекторите.

Ако имате въпроси, коментари или допълнения по темата за наводненията, не се колебайте да оставите мнението си в полето за коментари под статията.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.