Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Geofencing – Умният Дом винаги знае къде сте

geofencing умен дом

В последните две статии говорихме за създаване и настройване на сцени (scenes) и рутини (routines).  Сцените са много полезни като елемент от интелигентния дом, но изобщо не са умни. Те са просто предварително настроени команди, които включвате или изключвате.

Рутините от своя страна добавят малко повече „ум“ към вашия интелигентен дом, поради разнообразието от настройки, които можете да използвате, за да включите или изключите тези сцени.

Те могат да се задействат в даден час от деня, ръчно чрез натискане на бутон или гласова команда. Може да използвате редица критерии и параметри към задействането на дадена рутина – например автоматично стартиране в делнични дни, но само ако няма (или има) никой вкъщи…. откъдето идва GEOFENCING.

Какво означава Geofencing?

Това всъщност е сравнително нова дума. Произлиза от geo (земя) и fence (ограда). Гео оградата е виртуален периметър за реална географска зона, като ресторант или място на дейност. Тя може да бъде окръжност (радиус 50m до 50 000m) или полигон около целевото място.geofencing circle

Представете си например домът ви на географска карта, ограден от окръжност с диаметър 100м. Може да срещнете и понятията геофенсинг, геофазиране и геофиниране, но всички те означават едно и също нещо.

Първоначално геофенсингът е бил използван в животновъдството, където стадата са били оборудвани с GPS устройства. Ако стадото или дадено животно излезе извън зададените граници от фермера (геозона), то той ще бъде оповестен (алармиран). Подобни системи са внедрявани и в големи фирмени автопаркове – ако превозното средство напусне зададената зона, мениджърите ще бъдат уведомени.

Как работи Геофинирането

С геофинирането (geofencing) създавате виртуална географска граница около местоположение по ваш избор. Системата използва GPS на вашия телефон. Когато вие (телефонът ви) влизате или напускате тази виртуална граница, можете да задействате всяка рутина, която искате. Например рутината “Отивам на работа” или “Прибирам се вкъщи“.автоматизиране на рутина с геофенсинг

Чудесен пример, който може да ви спести пари, е комбинирането на геофинирането с отоплителния ви уред (климатик). Вероятно имате климатик вкъщи. Ако го използвате в комбинация с някой от нашите продукти като смарт контакт/преходник или дистанционно (чрез което настройвате режими, температура и др), може да го изключите или да намалите температурата вкъщи, когато излезете от зададеният периметър. А когато влизате в периметъра, климатикът може да се включи или да повиши температурата.

Това беше пример само с един уред (смарт устройство). А защо да не комбинирате geofencing с цяла рутина – “Отивам на работа“. Задайте например на рутината да се задейства, от Понеделник до Петък, когато вие и вашето семейство напусне гео оградата на вашия дом. Тогава тя ще изпълни вашите автоматизирани сцени.

  • Автоматично заключване на вратата;
  • Цялото осветление се изключва
  • Включва се системата за сигурност (камери и сензори);
  • Отоплителните уреди се изключват или понижават температурата (икономичен режим);
  • Други електроуреди се изключват (ако са забравени), като телевизор, радио, ютия, кафе машина, печка;
  • Прахосмукачката робот се включва за да почисти дома.

Редица мобилни приложения и платформи имат опции за контролиране на устройства по зададени географски периметри. Но и редица популярни, напр. Google Home, нямат такава възможност. Тук на помощ идва отново IFTTT.

Използване на Geofencing и IFTTT

Ако не знаете какво е IFTTT, може да прочетете нашата статия тук.

Говорейки за IFTTT, това е добър начин да добавите геофенсинг към много свързани услуги. Например пускане на прахосмукачката робот, когато всички напуснат дома. Или когато влизате във фитнес залата, автоматично да се прави запис във вашият календар.

Получете съобщение/напомняне със списък от важни задачи, които трябва да решите, когато пристигнете на работно си място. В този линк има вече създадени аплети, които може да използвате, ако ги сметнете за подходящи.

geofencing location ifttt

 Ако не намирате такива, които да са ви от полза, създайте нови според вашите нужди. 

Можете да създадете нов аплет, като докоснете „ако е това“ (If this). За спусъка изберете „Местоположение“ (Location) и след това дали искате той да проследява влизането в дадена зона, напускане на зона или и двете.

На следващия екран въведете адреса за всяко местоположение, което искате. Регулирайте размера на зоната с помощта на окръжността и запазете.

След това можете да добавяте тригер към частта „Това“ (Than That) от настройката на аплета. Изберете приложението, чрез което се управлява вашият уред или сцена за задействане. Много е лесно и забавно – опитайте.

Пример за използване на IFTTT с геофенсинг

 В този пример ще искате да получите имейл, когато детето ви влезе в училище и когато излезе от него .

За целта трябва да инсталирате на неговия телефон IFTTT. Вероятно се питате: нали става въпрос за автоматизации, това възможно ли е. Разбира се че е възможно, IFTTT може доста неща.

Отваряте приложението IFTTT (регистрирате се) и съдавате нов аплет (create your own). Кликате на +This и пишете Location – избирате го.

if this than that

В следващия прозорец като спусък (trigger) избирате You enter or exit an area (Влизане и Излизане от зоната).

избор на действие за задействане в ifttt

След това пишете или намирате ръчно адрес на училището. За примера сме избрали 118 СОУ в Младост, София.

geofencing 118то СОУ Младост

Ограждате училището с окръжност и натискате отметката горе вдясно и натискате Continuе.

геофенсинг маркиране на зона

Сега трябва да изберете как да бъдете уведомени – избирате +That и избирате Email.

получаване на имейл от ifttt

Преглеждате целият аплет и ако всичко е както го искате натискате Finish. Ще бъдете уведомени на имейла си при влизане и излизане на детето ви от зададения периметър.

получаване на имейл уведомление от ifttt

Разбира се може да инсталирате и приложението Life360, но доста от функциите му са платени, има ежедневни натрапчиви нотификации и изтощава бързо батерията на телефона.

Заключение

Има толкова много опции за автоматизация, които се отварят пред вас с използването на geofencing. Не е нужно даже да докосвате телефона си, за да се активира дадена рутина, която е контролирана от геофинирането. Страхотното на тази функция, е че не е необходим никакъв допълнителен хардуер, а само вашият телефон. Рутините могат да станат наистина автоматизирани.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.