Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

10 Причини, Поради Които Крушките Изгарят Твърде Бързо

изгоряла електрическа крушка

Всички сме били там – включвате светлината и крушката изгаря.

Това може да бъде доста раздразнително, но знаете ли какво точно причинява този проблем?

В тази статия ще обсъдим десет основни причини за бързото изгаряне на крушките.

Какво означава когато крушката изгаря бързо?

Когато крушката “изгаря”, това означава, че нейният живот е приключил преди очакваното. Обикновено това се дължи на проблеми със самата крушка или с условията, при които тя работи.

А ето и десетте най-често срещани причини за това:

Причина 1: Използване на крушки с ниско качество

Една от най-честите причини за бързото изгаряне на крушките е некачественото им производство.

Често нискокачествените крушки са проектиране от материали които не разсейват ефективно генерираната топлина при светене. Това може да доведе до натрупване на топлина и повреда на компонентите на крушката.

Крушките от по-нисък клас често са произведени с по-евтини материали или лошо изградени електрически компоненти, което може да доведе до неправилна работа и по-кратък живот.

3 светещи и 1 изгоряла крушка

Основната причина за изгаряне на евтините крушки обикновено е липсата на драйвер. Този компонент стабилизира колебанията на напрежението, което е особено важно при монтиране на лампата в осветителното тяло.

Китайските производители обаче, стремейки се към пестене на средства и увеличение на печалбите, често монтират баластно захранване вместо драйвер. Основният недостатък на този подход е, че баластното захранване не стабилизира тока, което често довежда до изгаряне на лампата.

Причина 2: Прекомерно висока мощност

Ако крушката има по-висока мощност от максималната, която лампата (осветителното тяло) може да поеме, това може да причини прегряване и по-бързо изгаряне.

В такава ситуация е препоръчително да се използва крушка с подходяща мощност, съобразена с максималната мощност, посочена от производителя на лампата.

изгоряла основа на крушка

Причина 3: Непостоянно напрежение в електрическата мрежа

Ако в дома ви има проблеми с напрежението, това може да доведе до бързото изгаряне на електрическите лампи. Променливото напрежение може да създаде условия, при които крушката работи на по-висока или по-ниска температура, отколкото е предназначена, което води до по-кратък живот.

Освен бързото изгаряне на лампите, проблемите с напрежението могат да предизвикат и други проблеми в дома, като неправилно или неефективно работене на електрически уреди.

В съответствие с БДС EN 50160 при нормални условия на работа, средната стойност на основната честота, измерена над 10 секунди, трябва да бъде в обхвата:

  • 50 Hz ± 1% (49,5 – 50,5 Hz) по време на 99,5 % от годината;
  • 47-52 Hz през 100 % от времето.

Стандартните стойности за монофазно напрежение в България, както са определени в стандарта БДС EN 60038:2011, са 230 V при честота от 50 Hz. Напрежението в мрежата обаче не винаги се поддържа. Дори нормативната уредба позволява отклонение от 10% в двете посоки.

Електрическите крушки не могат да се справят с такива колебания, което води до ускорено разрушаване на осветителния елемент. Дори минимално отклонение на напрежението с 1% води до намаляване на експлоатационният на устройството с 14%.

Стойността указана върху етикета, трябва да съответства на това напрежение. Предлагат се продукти с обхват 100-240 V, 215-235 V, 220-230 V и 230-240 V.

Затова е важно да се обърне внимание на проблемите с напрежението и да се отстрани причината. Това може да включва използването на стабилизатор на напрежението или извикването на електротехник, за да решите проблема.

Причина 4: Високи вибрации на крушките

Вибрациите могат да причинят механичен стрес върху материалите, които се използват за изработката на крушките. Този стрес може да доведе до поява на микро-счупвания във филамента или в диодите на крушката. Когато тези счупвания постепенно се увеличават и разпространяват, те накрая могат да причинят прекъсване на електрическата верига вътре.

Това води до изгаряне на крушката, тъй като тя повече не може да поддържа необходимия електрически ток, за да свети.

Причина 5: Чести цикли на включване/изключване

По-честите цикли на включване и изключване могат да предизвикат стрес върху материалите, които се разширяват и свиват, допринасяйки за по-бързото тяхно износване.

Съкращаването на живота е по-изразено при крушки с нажежаема или твърда нишка, защото те са по-крехки. Например, ако включвате и изключвате крушка с LED технология, тя обикновено има по-дълъг живот, тъй като LED не се нагрява толкова силно.

Приблизително 95% от енергията, изразходвана от крушка с нажежаема жичка, се превръща в топлина, докато едва 5% се преобразува във видима светлина.

Причина 6: Използване на неподходящи крушки за конкретно приложение

Когато крушката е поставена в лампа, която не е предназначена за нея, може да настъпят няколко проблема, които да доведат до по-бързо изгаряне:

1. Топлината: Крушките предназначени за открито ползване са изработени да се справят с различни атмосферни условия като влага и променливи температури. Когато такава крушка бъде поставена във вътрешна лампа, която често е подложена на затворено пространство и по-висока температура, може да се натрупа топлина и това може да ускори процеса на изгаряне.

2. Електрическо натоварване: Вътрешните осветителни тела са обикновено проектирани за по-ниска мощност на крушките, като например 40W или 60W. В случай, че поставим крушка за открито ползване с по-висока мощност, като например 100W, може да надвиши натоварването на лампата и да причини прегряване, повреда на корпуса и изгаряне.

3. Съвместимост на дизайна: Външният дизайн на крушките за открито ползване може да не се вписва добре в интериорните лампи. Това може да доведе до лош контакт между крушката и основата на лампата, което в крайна сметка може да доведе до нестабилност на светлинния източник и да ускори неговото изгаряне.

Причина 7: Неизправни фасонки

Ако крушките непрекъснато изгарят в едно и също осветително тяло и при включване имате периодично жужене или пукане, а яркостта на осветлението варира, трябва да проверите дали фасонките са в добро състояние.

В повечето модерни осветителни уреди максималната мощност на крушките с нажежаема жичка обикновено е ограничена до 40 вата.

Това се дължи на факта, че голяма част от фасонките са изработени от пластмаса или керамика, която при прекомерно загряване може да изгори или да се разтопи. Ако контактите отслабнат или изгорят, цокълът на крушките се прегаря, което води до бързото им повреждане.

При откриване на неизправности, контактните елементи трябва да се почистят или поправят. Ако пластмасата е обгоряла, фасонката трябва да бъде сменена.

изгоряла фасунга

Причина 8: Проблеми с околната среда

Атмосферните условия, като екстремно горещо време или висока влажност, също могат да намалят продължителността на живот.

Изключително високата температура може да доведе до прегряване на крушката и нейното прекъсване преди очакваното време. Влагата може да проникне под корпуса и да предизвика корозия или оксидация на елементите.

Причина 9: Електрически проблеми

Проблеми в електрическата инсталация, като късо съединение или заземяване, могат да причинят прекомерно натоварване на електрическата мрежа, което води до повишаване на тока, преминаващ през крушката.

Проблеми като неправилно инсталирани или повредени проводници, неизправни захранващи устройства или несъответствие във волтажа също могат да предизвикат изгарянето на крушките.

Ако искате да разберете причината за честото изгаряне на LED крушките, може да се консултирате с електротехник, който да извърши проверка. Също така е полезно да се проверят и електрическите ключове за осветителното тяло.

проверка на електрическите ключове

Ако определена лампа често се поврежда в същата стая, вероятно проблемът е свързан с електрическата инсталация. Първото, което трябва да се провери, е свързването на кабелите в разклонителната кутия.

разпределителна кутия за електрически кабели

Затова е важно да поддържаме и редовно проверяваме електрическата инсталация, за да предотвратим подобни технически проблеми.

проверка на електрозразпределително табло

Причина 10: Неправилна инсталация

Ако крушката не е правилно инсталирана: закрепена или не напълно затворена във фиксираното й място, това може да причини задържане на топлина, окъсяване, проникване на влага и други.

Поради това е изключително важно да се уверите, че лампата е правилно поставена, според указанията на производителя.

Ако не сте сигурни как да я монтирате правилно, препоръчително е да потърсите помощ от специалист или да прочетете инструкциите за монтаж, приложени към продукта.

завиване на крушка към фасунга

Съвети за предотвратяване бързото изгаряне на крушките

Можете да предотвратите това, като:

  • изберете качествени крушки;
  • проверите мощността на крушките, които използвате;
  • инсталирате ги правилно;
  • уверете се, че не са изложени на прекомерни вибрации или неблагоприятни климатични условия;
  • използване на LED крушки, които имат 10 кратно по-дълъг живот.

замяна на крушка с нажежаема жичка с ЛЕД крушка

Има много причини, които могат да доведат до бързото изгаряне на крушките. За щастие, много от тези проблеми могат да бъдат предотвратени чрез избирането на качествени крушки, правилната им инсталация и поддръжка.

При избор на крушка е важно да се отдаде предпочитание на качествени марки, които са известни с надеждността и дълготрайността на своите продукти.

В света на съвременните технологии, осветлението в дома или офиса може да бъде значително подобрено с помощта на смарт крушки. Те предлагат удобство, енергийна ефективност и възможност за персонализация на осветлението според вашите предпочитания.

Смарт крушките са все по-разпознаваем продукт на пазара. Те предлагат несъизмеримо удобство и възможности за контрол от разстояние, автоматизация и дори интеграция с други умни устройства в дома ви. Например, можете да настроите крушките да се включват и изключват автоматично в определени часове, да реагират на движение или дори да сменят цвета си в зависимост от музиката, която слушате.

В SmartArena.bg можете да намерите разнообразие от смарт крушки, които могат да отговорят на различни нужди и предпочитания.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.