Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Какво е Mesh Мрежа

Mesh Мрежа

За Mesh мрежата накратко

Вероятно ви се е случвало вкъщи, когато сте отдалечени от рутера си, връзката ви с Интернет да прекъсне. Или виждате само една чертичка от пълните четири, когато сте близо до рутера. Това е така, защото вкъщи имате един рутер (маршрутизатор), който трябва да ви осигури мрежово / интернет покритие на целия дом. Колкото и скъп рутер да притежавате, отново има зависимост от това, сигнала през колко стени, врати, друг етаж и т.н. ще трябва да премине.

Mesh мрежа (решетъчна мрежа) е съвкупност от устройства (възли), които използват общ език, за да комуникират помежду си, като действат като ретранслатори, които предават сигнал на следващото устройство, вместо да говорят само с централен рутер. Това означава, че Mesh мрежата нараства, както и нейният обхват и устойчивост, преодоляване на проблемите, свързани с дистанцията. Възлите работят (комуникират) помежду си, за да предоставят мрежово / Интернет покритие в широка област, нещо, което традиционната домашна мрежа не може да осигури. Звучи сложно, но всъщност не е.традиционна мрежа срещу mesh мрежа

Резултатът е една мрежа, която има много по-добро покритие от един рутер (маршрутизатор). Mesh мрежата може да предостави достъп до интернет навсякъде, където могат да достигнат възлите, например през триетажна къща или дори в няколко градски блока.

Къде се използват Mesh мрежите

Като технология, Mesh мрежи съществуват от дълго време, най-вече от военните, болниците и големите търговски обекти. Тези мрежи могат да работят с различни видове радиосигнал и позволяват на различни видове устройства да го препращат един на друг. Така например когато датчика за движение засече движещ се обект, незабавно ще алармира безжично охраната, която отстои на 500м от този датчик.

WiFi Mesh мрежите са сравнително нови в потребителското пространство, но технологията работи по същия начин.

Как работи една Mesh мрежа

Можете да мислите за Mesh мрежа като верига от връзки. Всяка връзка (възел на Mesh мрежа) е свързана с другите, така че цялата верига (Mesh) може да достигне далечно разстояние.

Така че, за да превърнете стандартната си WiFi в Mesh мрежа, трябва да имате поне един основен възел (Например Хъба на Xiaomi), който ще бъде свързан директно (безжично) към вашия рутер. От там нататък, всяко ново устройство, което добавяте, ще свързвате към Хъба, а не към рутера. Всяко ново устройство ще разширява вашата мрежа и ще служи за ретранслатор за препредаване на сигнал и комуникация. Резултатът е мрежа с голямо покритие и отлична свързаност.

 Устройствата  ще работят в тандем по подразбиране, така че нямате нужда от специални познания за това как да конфигурирате възлите. 

Използване на Mesh мрежа за дома

Ако имате жилищно пространство от 70кв.м. може би не се нуждаете от такава мрежа. Но ако имате по-голямо и забелязвате неравна интернет свързаност, е добре да инвестирате в ретранслатори. Така ще имате повече точки за достъп и няма да забележите слаба свързаност и слаб интернет. Правете разлика между Mesh мрежа и устройства за разширяване на обхвата на мрежата.Mesh Мрежа и WiFi Мрежа

Плюсове и минуси на Mesh мрежата

Това са основните причини, поради които може да искате да инвестирате в безжична мрежа, вместо просто да купувате следващия най-добър безжичен рутер:

✅По-добро покритие

Една от основните ползи на Mesh мрежите, е способността да се покриват много по-големи площи. Това е особено вярно, ако имате многоетажно жилище или по-голям дом със значителна площ за покриване. С мрежова система, вие не сте принудени да разчитате на един единствен рутер, за да ви осигури сигнал в целия ви дом. Вместо това, ще можете да поставите възли на стратегически места и да елиминирате потенциалните „мъртви зони“.

✅По-добра надеждност

Решетъчните мрежи имат значително предимство пред една мрежа, изградена от един рутер. Ако някога сте имали един рутер, знаете че при проблем вероятно ще трябва да рестартирате рутера. Тъй като Mesh мрежата разчита на няколко възли, за да достави сигнал във вашия дом, ако някой не успее, той няма да прекъсне напълно вашата мрежа. Тя просто ще свърже устройствата с възел, който е активен и работещ.

✅По-добра скорост

Независимо къде се намирате и с какво устройство работите, то ще се свърже с ретранслатор, който има най-добра връзка към момента. Това ще ви осигури бърза и сигурна връзка. Това е така, защото мрежата има само едно SSID име, а прехвърлянето към по-добра точка става автоматично.

Но нека да разгледаме какво липсва на Mesh мрежите и с какво традиционните рутери са по-добри по отношение на производителността, свързаността и разширените функции:

🔺Цената

Най-големият недостатък, свързан с тези мрежи, е високата цена. За съжаление, тези системи могат да бъдат много скъпи. По този начин ще трябва да направите голяма първоначална инвестиция и обикновено е повече от дори най-добрите безжични рутери.

🔺Липса на разширени функции

Друг проблем, свързан с решетъчните мрежи е, че техният дизайн обикновено води до липса на разширени функции. Тъй като те са проектирани така, че да са лесни за употреба и в по-голямата си част „plug and play“, производителите обикновено не допускат достъп до разширени функции, които може да искат и / или се нуждаят потребителите. Ако искате напреднали DMZ зони, родителски контроли и QoS системи, може да е по-добре с добър традиционен рутер, особено за игри.

Заключение

Като цяло, има много ползи от използването на мрежови WiFi продукти. Те ги правят единствена възможност за онези потребители, които страдат от „мъртви точки“ или „мъртви зони“ в домовете си. Чрез инвестиране в безжична Mesh мрежа, вие ще инвестирате предимно в удобство и лекота на използване. Тези системи са проектирани така, че да се инсталират лесно и обикновено “просто работят.” За да определите коя опция е подходяща за вас, просто разгледайте зоната си на покритие, разберете дали е достатъчно едно решение за маршрутизатор и основавайте решението си от вида на разширени функции, от които се нуждаете от вашата настройка.

Както винаги, бихме искали да чуем вашите мнения, а също и повече предимства и недостатъци на решетъчните мрежи над рутерите в коментарите!

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

2 коментара за "Какво е Mesh Мрежа"

  1. Благодаря за статията!
    Не разбирам все още дали за Mesh мрежата всяко Zigbee устройство например върши работата си на предавател на сигнала или това е функция, която само някои устойства я имат и трябва да се съобразявам, когато подбирам у-ва?

    1. Само някои устройства имат функция ретранслатор на сигнала, т.е. чрез тях да може многократно да се увеличи обхвата на мрежата. Обикновено в повечето случаи това са устройства свързани към електрическата мрежа, а не безжични. Такива например са смарт контакти, ключове за осветление, жични сензори, пречистватели и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.