Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Колко Максимално Устройства Могат Да Се Свържат Към Рутер Едновременно?

максимален брой устройства към един рутер

Според данни на Statista, 87% от домакинствата в България имат Интернет свързаност през 2022г. Също според тях, средно в тези домакинства има 8 броя свързани устройства.

Броят на устройствата, които се свързват към Wi-Fi, бързо ще се увеличава, тъй като все повече продукти, от интелигентни високоговорители и охранителни камери до перални и дори кафемашини, вече имат вграден Wi-Fi.

Разбира се, може да се чудите колко устройства може да поддържа вашият широколентов рутер и какво ще се случи, ако свържете прекалено много устройства.

Краткият отговор е, че зависи от вашия рутер, тъй като някои могат да се справят с повече от други.

Повечето рутери могат да поддържат 250 (или повече) устройства/връзки

Теоретично един домашен рутер може да има 254 свързани към него устройства. Това се дължи на ограничението в IP адресите, които може да присвои на устройства, от 192.168.1.0 до 192.168.1.255.

Не всички адреси от 0 до 255 обаче са налични.

За начало, самият рутер се нуждае от IP адрес и обикновено е настроен да предоставя ограничен набор от IP адреси, като запазва някои за устройства, които изискват статичен адрес. Това означава, че устройството получава същия IP адрес всеки път, когато рутерът или самото устройство се рестартират.

Нещата стават по-сложни, ако започнете да говорите за по-новия стандарт IPv6, но поне засега домашните рутери използват IPv4.

смарт устройства свързани към едни рутер

Какъв е реалният брой устройства, които можете да свържете към един и същ рутер?

Безжични устройства

Теоретично, един рутер може да поддържа до 255 устройства, но в реалността повечето рутери са в състояние да обслужват значително по-малък брой връзки.

За по-подробна информация, препоръчително е да се свържете с производителя на рутера, тъй като той може да посочи специфично число за поддържани устройства, което може да варира от 10 (което е много необичайно, но съществуват такива модели) до 150.

Обърнете внимание, че мрежовите Wi-Fi системи все още имат същото теоретично ограничение за устройства, тъй като всички те работят в една и съща мрежа с един и същ обхват на IP адреси.

Но когато един рутер може да се справи с 32 устройства, три рутера (възела) в мрежеста система могат да се справят всеки с 32, което води до почти 100.

Кабелни устройства

От гледна точка на кабел, рутерите могат да поемат малък брой (обикновено между един и четири) кабелни Ethernet клиенти.

рутер с LAN портове

Можете да свържете Ethernet хъб към всеки или всички тези портове, което ще ви даде четири или повече допълнителни порта на хъб. Това представлява ефективен, евтин и лесен начин за свързване на допълнителни кабелни устройства, когато изчерпате свободните портове на рутера.

Теоретично можете да свържете 250 кабелни устройства към един рутер, защото ще има достатъчно IP адреси за обикаляне.

свързване на ethernet хъб към рутер

Каква ще бъде скоростта на мрежата?

Рейтингът на скоростта на рутерът и точките за достъп представлява максималната теоретична мрежова честотна лента, която всяка може да поддържа.

Wi-Fi рутер с оценка от 300 Mbps със 100 свързани устройства, например, може да предложи средно само 3 Mbps за всяко (300/100=3).

равно разпределяне на скорост от рутер

Дори и най-технологично напредналите интелигентни домове едва ли ще имат толкова много устройства за доста време напред.

Въпреки това, ако разполагате с над 100 устройства, всички изискващи Wi-Fi връзка, съществуват домашни рутери, които могат да се справят с тази задача. Linksys, например, утвърждава, че нейната Wi-Fi 6 Velop мрежова система може да обслужва до 50 устройства на възел, докато Amazon’s Eero твърди, че поддържа до 128 устройства на възел.

Важно е да отбележим, че типът Wi-Fi, който вашият рутер и устройства поддържат, ще влияе на това колко добре те могат да работят заедно. По-новите поколения Wi-Fi, като Wi-Fi 5 и Wi-Fi 6, са проектирани да обслужват по-голям брой устройства, които работят едновременно.

В идеалния свят, всичките ви устройства и рутерът биха поддържали най-новия Wi-Fi стандарт, но в реалността вероятно ще имате комбинация от различни стандарти. Вашата задача е да осигурите, че рутерът ви може да обслужва всички тях и да им предостави достъп до интернет.

Много рутери имат възможността да приоритизират (чрез Mu-Mimo) определени устройства, за да осигурят бърза връзка. Стрийминг на видео и игри са два примера за дейности, които могат да изискват приоритизация, тъй като забавянето или прекъсването на тези дейности може да бъде разочароващо. В същото време, времето за изтегляне на файл или зареждане на уеб страница обикновено не е толкова критично.

WiFi 6 рутер с Mu-Mimo функция

Фактори, ограничаващи скоростта на Wi-Fi връзката

Разликата между теоретичната и действителната производителност на Wi-Fi се дължи на фактори като натоварването на мрежовия протокол, радиосмущенията, физическите препятствия на пътя на сигнала и разстоянието между устройствата.

Освен това, когато повече устройства се свързват и комуникират в мрежата едновременно, общата производителност може да намалее. Това не е само поради особеностите на честотната лента, но и поради ограниченията на мрежовото оборудване.

Скоростта на Wi-Fi връзката е определена от най-високата скорост, която могат да поддържат свързаните устройства, наричани още крайни точки.

Например, ако лаптоп с 802.11g е свързан към рутер с 802.11n, връзката ще работи със скорост, съответстваща на 802.11g стандарта. За да се постигне по-висока скорост, и двете устройства трябва да поддържат един и същи стандарт.

теоретични и практически достижими WiFi скорости

Влошава ли се производителността с повече устройства, свързани към рутер?

Да, това е причината повечето производители да съветват не повече от 30 устройства да бъдат свързани към един рутер или точка за достъп.

Спадът в производителността обикновено не е особено забележим, освен ако не разполагате с голям брой активно свързани устройства.

Ключовата дума тук е “активен“: устройства, които са свързани, но не изпращат или получават данни, не влияят на производителността.

Не може да се определи точно каква производителност ще имате с различен брой устройства, тъй като това зависи от типа на вашия рутер или мрежова система, кои устройства са свързани и какво извършват.

Освен това, естествено, структурата и оформлението на вашия дом също ще влияят на скоростта на Wi-Fi.

много WiFi клиенти към една WiFi Мрежа

Обикновено скоростта на вашия домашен WiFi е много по-висока от скоростта на вашия Интернет.

Твърде често тези термини се използват взаимозаменяемо, но това е неправилно.

Изпълнението на тест с помощта на speedtest.net или fast.com, например, ще ви каже колко бърза е вашата широколентова връзка. Но няма да ви каже колко бърза е връзката между вашия телефон и рутер, а може да бъде 10 пъти по-бърза.

проверка на скоростта на WiFi Мрежата

Основното тук е, че практически всеки рутер ще може да се справи с броя на устройствата, които има средното домакинство. Ако имате значително повече от това, вероятно все още ще сте добре, но ще разберете само когато нещата започнат да се забавят до пълзене, че има проблем.

Как да увеличите максимално потенциала на вашата мрежа?

Инсталирането на втори рутер или точка за достъп в домашна мрежа може да помогне за разпределяне на мрежовото натоварване. Чрез добавяне на повече точки за достъп към мрежата могат да се поддържат произволен брой устройства.

различни видове рутери и mesh системи

Някои хора използват мрежови (Mesh) мрежи или WiFi разширители, за да подобрят покритието на безжичната мрежа в домовете си, а други просто сменят рутера си.

Тези мрежи предлагат подобрено покритие, тъй като са изградени от свързани рутери, които осигуряват интернет достъп в обширна зона, нещо, което повечето традиционни мрежи с единствен рутер не могат да осигурят.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.