Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Как Да Смените Своя Wi-Fi Рутер, Без Да Се Налага Да Преинсталирате Всичките Си Смарт Устройства?

смяна на рутер с нов

Не трябва да ви обхваща паника, когато дойде време да смените WiFi рутера си.

Независимо дали сте сменили доставчика на Интернет услуги или просто искате нещо по-стилно, по-мощно и по-надеждно от настоящото, актуализацията на рутера не трябва да бъде тежка и сложна задача.

Ако имате смарт дом с немалко устройства, вероятно се притеснявате от перспективата да актуализирате ръчно всяка електрическа крушка, превключвател за осветление и охранителна камера в дома си към новата мрежа.

Макар въвеждането на нова парола в лаптоп или телефон да е сравнително лесно, когато става въпрос за смарт домашни устройства, ще трябва да отворите всичките. Едно по едно всяко интелигентно устройство трябва да премине през рестартиране и първоначално сдвояване към новата WiFi мрежа. Да не забравяме и сцените за автоматизация, които също ще трябва да се настроят отново.

Това може да представлява сериозно предизвикателство за устройства като интелигентни камери, прожектори, смарт електромери, които вероятно са монтирани на височина от 3 метра.

5 Стъпки за смяна на рутер с нов и запазване на свързаните устройства

Ето как бързо и удобно да прехвърлите всичките си умни устройства и другите свързани устройства в дома ви към новия рутер.

В същността на нещата е: запазете същото “Име” на WiFi мрежата (SSID) и парола (PSK).

За тези от вас, които не знаят и не са сигурни как да направят това, ето стъпките, които трябва да следвате:

Стъпка 1

Запишете името и паролата на текущата Wi-Fi мрежа (безжичен SSID) ако са трудни за запомняне.

записване на име и парола на wifi мрежа

На етикета на рутера ви трябва да има отбелязана “администраторска парола” (и вероятно “администраторски URL”). Ако ги няма, направете Google търсене с “[модел на рутер] фабрични административни данни”, тъй като някои рутери идват с един и същи URL адрес и потребителско име/парола.

етикет на рутера с MAC адрес, име и парола на WiFi мрежа

Някои рутери (като например TP Link) използват мобилно приложение за настройка, освен опцията за настройка чрез уеб браузър на адрес 192.168.0.1 или 192.168.1.1. Ако тези IP адреси не функционират при вас, правилният за вашия рутер може да бъде намерен в мрежовите настройки на компютър, свързан към мрежата.

Намерете IP адреса на рутера в Windows

  • Първо отворете команден ред, като напишете „run“ в полето за търсене на менюто „Старт“ и изберете Команден ред.
  • Или просто натиснете клавиша Windows на клавиатурата си едновременно с „R“ и след това въведете „cmd“, след което натиснете Enter.
  • В новия прозорец, който се отваря, въведете „ipconfig“ и натиснете Enter. Ще видите списък с мрежовите адаптери във вашия компютър.

конзола cmd run ipconfig

Намерете IP адреса на рутера на Android или iOS

В iOS отворете приложението Настройки и след това:
  • Докоснете Wi-Fi;
  • Уверете се, че телефонът ви е свързан към Wi-Fi мрежата на вашия рутер;
  • Докоснете „i“ вдясно от името на мрежата;
  • IP адресът на вашия рутер се показва до „Рутер“.

изображение на IP адрес на рутер от iphone

В Android менютата с настройки варират от телефон на телефон, но след като намерите настройките за Wi-Fi:
  • Уверете се, че телефонът ви е свързан към Wi-Fi мрежата на вашия рутер;
  • Докоснете името на мрежата;
  • Скролнете надолу и вижте IP адресът.

Стъпка 2

Следвайте указанията на производителя за настройка на вашия нов рутер.

настройка на нов рутер

Стъпка 3

Когато настъпи моментът да създадете мрежово име и парола, използвайте същите, каквито сте ползвали за предишната си мрежа.

Проверете дали няма излишни (или липсващи) интервали в името на SSID и уверете се, че паролата/PSK е написана точно.

задаване на ново име и парола на wifi мрежа

В допълнение, обърнете внимание на следното – някои по-нови рутери имат подобрена Интернет защита.

Може да имат деактивирана функцията WPS (бутонът, който се натиска, за да се добавят нови компоненти) или може да са премахнали поддръжката на някои по-стари версии на WPA2 в полза на WPA3. Поради тази причина, някои по-стари Wi-Fi устройства могат да срещнат проблеми при свързване с напълно нов рутер с усъвършенствана/подобрена защита.

Стъпка 4

Изключете стария си рутер.

Всичките ви устройства би трябвало автоматично да се свържат с новия ви рутер, използвайки същото мрежово име и парола.

Стъпка 5

Проверете дали всички ваши устройства работят коректно. Ако някои не са активни, просто ги рестартирайте (изключете и включете отново).

Готово!

Изключения

Както Google, така и Amazon предоставят функция за съхраняване на вашите WiFi пароли, която обикновено се активира при конфигуриране на ново интелигентно устройство.

Звучи идеално, нали?

За съжаление, не всичко е толкова розово. Цитираме извадка от страницата за поддръжка на Amazon:

Какво да правя, ако променям паролата на моя WiFi?

Amazon – “Можете да съхраните актуализираните си WiFi пароли в Amazon, като преминете през процедурата по настройка на WiFi отново за всяко съвместимо устройство. След като устройството ви се свърже отново с WiFi мрежата ви, актуализираната парола ще бъде автоматично запазена в Amazon.”

Това означава, че ако притежавате 10 устройства от Amazon Echo и смените WiFi паролата си, ще се наложи да конфигурирате отново всеки едно от устройствата.

свързаност на Amazon echo към WiFi

Въпреки че това може да бъде неприятно, има своя обосновка от техническа перспектива: при промяна на WiFi паролата ви (или рутера), връзката с всяко Echo устройство се прекратява. Устройството не е свързано към вашата мрежа и по този начин няма достъп до интернет. Следователно, вашето Echo устройство не може да “се информира”, че Amazon има за него нова WiFi парола.

Дали Matter ще има решение?

С голямо очакване се надяваме, че Matter ще представи решение на този проблем. Matter е единствената платформа, която обещава да предостави работещо решение на този въпрос.

Протоколът Matter събира значителна популярност в сферата на смарт домовете, като предлага обещаващо решение за проблемите на изолирани екосистеми като Alexa, Google Home, HomeKit и други. Огромно количество потребители с въздигнати надежди следят развитието на тази платформа, в очакване на подобрена комуникация между разнообразни умни домашни устройства, включително тези, които обикновено не са съвместими.

протокол matter и връзка с рутер

Тази подобрена свързаност потенциално може да отмени изискването за настройване на устройствата поотделно чрез различни приложения. В идеалния случай, това би дали възможност на потребителите да настройват своите смарт домашни устройства през един универсален център, преодолявайки така предизвикателствата, свързани с промяна на Wi-Fi мрежи.

Остава обаче неясно как конкретно Matter ще функционира на практика. Оптималното решение би предполагало предоставяне на единен механизъм за пренос на информация и данни към всички устройства чрез един централен хъб.

Това обаче все още е лишено от конкретика предположение.

Технологията за умни домове премина дълъг път от началните си етапи, когато инсталирането и управлението бяха доста сложни и неинтуитивни. Въпреки това обаче, остава още доста работа, преди малките, но досадни проблеми да бъдат окончателно преодолени.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.