Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

15 Съвета За Защита На Дома, Когато Сте Във Ваканция

съвети за защита на дома при почивка

Да отидеш на почивка е винаги вълнуващо.

Сега, когато всичко е уредено и платено, багажът ви е готов и вече сте на път, можете ли да бъдете уверени, че сте предприели всички необходими мерки за защита на дома си, докато сте отсъстващи?

Прилагането на няколко допълнителни мерки за сигурност, докато домът ви е необитаем, ще ви даде допълнително усещане за спокойствие и ще ви позволи да се насладите безпрепятствено на заслужената си ваканция.

Най-новите статистически данни за кражби показват, че ваканционният сезон (лято, национални празници, коледни празници) все повече се превръща в най-подходящото време за крадци.

Според годишните данни на Европейският съюз всяка година се случват средно 269 кражби с взлом на 100 000 души население. Нежелани натрапници могат да бъдат навсякъде: в големите градове, предградията и на село. За да влоши ситуацията, има шокиращо ниски проценти на разкриване на кражби и сериозни дългосрочни психологически последствия за жертвите.

Ето 15 добри съвета за подсигуряване на дома ви и спокойствието ви

Последна обиколка на дома преди тръгване

Преди да тръгнете на ваканция, обиколете апартамента или къщата и проверете дали всички врати и прозорци са здраво заключени – проверете и мазето и гаража.

затваряне и заключване на прозорец

Дръжте ваканционните си планове далеч от социалните медии

Публикуването на снимки на вас и семейството ви, които се припичате на стотици километри от дома, е открита покана към бъдещите крадци и онези, които не възнамеряват да ви направят нищо добро.

Да се чекнете от летището може да изглежда като страхотен начин за отбелязване във Facebook, но в действителност това просто казва на хората, че домът ви ще бъде празен през следващата седмица.

Внимавайте да не публикувате незабавно снимките си от ваканцията публично във Facebook или Instagram.

Съхранявайте вашите снимки и спомени, за да ги споделяте лично. Ако държите да споделите, направето го само сред приятелският си списък.

не споделяйте във фейсбук и инстаграм

Не казвайте на всички

Ваканциите са вълнуващи и може да бъде изкушаващо да кажете на целия свят, че е ваш ред да си вземете почивка.

Разбира се, ще трябва да кажете на работата и близките на семейството си, но вероятно няма нужда да казвате на фризьора си, на касата в магазина, на всички майки пред вратата на училището и на всички останали, които видите.

Това може да звучи малко злобно, но когато се върнете, ще имате шанса да им разкажете колко страхотна е била почивката ви.

не казвайте на никого

Помислете за пердетата и щорите си

Колкото и странно да звучи това, вашите завеси и щори разказват собствена история на всеки, който наблюдава дома ви с цел да влезе.

Обикновено оставяте завесите си отворени или щорите вдигнати. Ако внезапно ги затворете всички, ще придадете на къщата си заключен вид, който ще крещи „свободен“ на всеки, който се интересува.

Доколкото е възможно, дръжте завесите, щорите и щорите си в позиция, подобна на това, в което биха били обикновено.

Ако имате моторизирани пердета или електрически щори – дръжте ги на таймер/график, така че да са отворени през деня.

крадец гледа през отворени пердета

Помислете за инвестиране в интелигентно осветление

Интелигентните LED крушки могат да се управляват от мобилно приложение, което ви позволява да автоматизирате вашите светлини или да ги управлявате дистанционно.

Много марки интелигентни крушки предлагат функции като включване по график с цикличност или на случаен принцип.

Те са страхотно средство за възпиране на кражба, което ще включва и изключва светлините, за да имитира обичайното поведение на собственика на дома.

Също така е страхотно да можете да включвате и изключвате осветлението си от всяка друга точка на света!

контрол на умна крушка от мобилно приложение

Кажете на съседите си

Да уведомите съседите си, че сте на почивка, е полезен начин да се уверите, че някой следи дома ви вместо вас, дори и да го прави подсъзнателно. Може дори да му поверите поливането на цветята.

Ако съседите знаят, че сте далеч и виждат нещо или някой необичаен, това ще ги накара да бъдат малко по-бдителни. Трябва също да им оставите номер за връзка (ако нямат), за да могат да се свържат с вас, ако имат подозрения или притеснения, за които трябва да сте наясно.

съсед наблюдава къщата

Не крийте ключа си

За някои живеещи в сравнително безопасни общности, заобиколени от доверени приятели и съседи, може да бъде изкушаващо да оставите скрит ключ извън имота си, в случай че някой трябва да влезе вместо вас.

Не правете това – и особено не го правете, когато заминавате за продължителен период от време.

Саксиите, изтривалките и дори улуците са лесна плячка за потенциални престъпници и няма скривалище, за което да се сетите, което да не разследват, когато се опитват да проникнат в дома ви.

Вместо това оставете ключовете си при приятел, съсед или член на семейството.

скриване на ключ под изтривалка

Заменете обикновената брава с интелигентна

Ако се притеснявате да предадете физически ключовете от дома си на вашите съседи, приятели или членове на семейството, помислете за инсталиране на интелигентна брава вместо това. Тези полезни малки допълнения предоставят временен достъп до вашия дом чрез изтичащи кодове (предварително настроена валидност).

Като просто изпратите кода на вашия гледач на домашен любимец, съсед или друг гост, можете да им позволите да влязат, без да се притеснявате за ключовете и по всяко време можете да отмените (изтриете) кодовете, когато отново сте у дома.

По този начин можете да наблюдавате кой и кога е бил в дома ви и да сте сигурни, че няма да могат да се отбият без предупреждение, когато се върнете.

оторизиране на еднократна парола за достъп на смарт брава

Инсталирайте безжичен видеозвънец

Тези забавни малки джаджи също са наистина полезни за добавяне на допълнителен слой сигурност на дома. Интелигентните видео звънци ви позволяват да видите кой звъни на вашия звънец, независимо къде се намирате по света.

Ще получите предупреждение на мобилния си телефон и ще можете да говорите с посетителя в реално време – кажете му да да се върне по-късно, да ви свърши някаква работа или друго. Не им казвайте обаче, че сте на почивка, очевидно!

Някои дори идват със сензори за движение, които ще ви предупредят, когато някой се мотае около входната ви врата и дори ако загубите покритие на мобилен телефон, пак ще можете да наваксате чрез видеозаписите по-късно. Кадрите, които записват, могат да бъдат изключително полезни, ако трябва да съобщите за престъпление след завръщането си, а също така могат да бъдат предадени на полицията за допълнително разследване.

обаждане по видео звънец

Проверете вашите устройства за сигурност, преди да тръгнете

Може да имате система за сигурност, настроена да съперничи на Форт Нокс, но ако вашите безжични детектори за движение или сензор за врата са с изтощени батерии, те може изобщо да ги няма.

Планирайте бърз преглед на всички ваши камери и устройства за сигурност няколко дни, преди да планирате да тръгнете, което ви дава достатъчно време да смените батериите или да отстраните дефекти ако е необходимо.

ипращане на известие при засичане на крадец

Защитете дома си от наводнения

Говорихме по-горе и сме говорили много за заплахата от външни влияния като крадци и вандали, но е важно да запомните, че някои битови бедствия се случват вътре в самия дом.

Понякога нещата просто се объркват. Това може да се случи, докато сте у дома или също толкова вероятно, докато сте далеч. За да предотвратите повреда от спукване на тръба и последващи течове и наводнения, спрете водата преди да тръгнете.

Разбира се всичко това може да бъде и автоматизирано чрез сензори за вода и автоматичен спирателен кран. Тази система ще спре водата автоматично още при първия контакт на сензора с водата и ще бъде в готовност 24/7 за 365 дни в годината (не само когато сте на почивка).

спиране на теч на вода с умен кран

Защита срещу пожар

Пожари могат да възникнат дори когато домът е без надзор и затова е изключително важно да тествате димните си аларми, преди да тръгнете.

За да намалите риска от електрически пожари, докато домът ви е празен, изключете и извадете щепселите на всички ненужни електрически уреди, включително телевизори, бойлери, кафемашини, вентилатори и нощни лампи.

Трябва също да затворите вътрешните врати, когато е възможно, за да забавите разпространението на дим и огън, ако се случи най-лошото.

аларма от детектор за дим

Скрийте или преместете ценностите си

Трябва да съхранявате ценности като бижута, пари и документи в сейф или на друго заключено място.

Уверете се, че имате снимки на важното имущество за целите на застраховката и съхранявайте тези изображения, както и други документи и касови бележки, достъпни извън дома.

Не оставяйте ключовете на колата (ако сте тръгнали без нея) окачени на портмантото в коридора.

криене на пари в книга на библиотека

Проверете застрахователната полица за жилището

Преди да избягате към кътчето си за забавление и веселие, проверете дали застраховката на дома ви е валидна и в срок. Ако нещо се случи, докато сте далеч, ще искате да можете да се обадите на вашите застрахователи, за да помогнат за отстраняването на проблема при завръщането ви.

Повечето застрахователи не трябва да бъдат информирани, ако просто отивате на кратка ваканция, но ако оставяте дома си без надзор за повече от 30 дни, трябва да ги уведомите, тъй като това може да повлияе на условията на вашата полица. Проверете за това условие в договорът си.

срок на годност на застрахователна полица

Пазете дигиталната информация

Крадците много лесно крадат компютри, лаптопи или таблети.

За целите на защита на данните, трябва да съхранявате резервните копия на файловете си в облачна услуга или на външен твърд диск далеч от жилището, т.е. в офиса или при родителите ви.

направете бекъп на информацията

Последни мисли

За да се насладите на всяка секунда от добре спечелената си почивка, уверете се, че разполагате с достатъчно системи, които да се грижат за дома ви, докато сте далеч от него.

Независимо дали просто ще помолите съседа си да наблюдава или сами ще се постараете да инсталирате система за сигурност, гореописаните прости предпазни мерки преди да  тръгнете, ще ви позволят да се върнете и да намерите дома си точно както сте го оставили.

Считайте съветите за валидни не само през вашата отпуска, но и когато сте в командировка, болница и отсъствия по други причини.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.