Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Как да Изберете Перфектната Камера за Видеонаблюдение Сигурност и Охрана?

видове камери за видеонаблюдение

От тази статия ще научите как да подберете подходящата интелигентна охранителна камера за своя дом или офис и за какво да гледате.

Защо се фокусираме върху “умните” камери, ще попитате?

Най-напред, това е основната тематика на нашия сайт/фирма.

На второ място, интелигентните камери са бъдещето.

Не е необходимо някой да следи постоянно екраните или да преглежда записите на следващия ден. Интелигентната камера може да ви изпрати сигнал на мобилния телефон, ако открие непоканен гост или шум, и може да активира различни автоматични функции.

Пазарът е препълнен с множество модели, типове и марки камери. Това прави намирането на перфектния вариант за вас доста предизвикателство.

Всяка камера, която ще срещнете, ще има свои уникални предимства и недостатъци. Затова е критично да изберете правилната камера, която отговаря на специфичната роля, която трябва да изпълни, както и на вашите индивидуални предпочитания и изисквания към устройството.

Предлагаме ви няколко полезни указания, които от една страна ще ви представят ключовите характеристики на съвременните камери за сигурност, а от друга – ще ви подпомогнат при избора на най-подходящия модел за вашите потребности.

Сега, нека започнем обзора на различните модели, които са налични на пазара.

Видове камери според условията за употреба

Камера за вътрешна употреба

Видеокамерата за вътрешно наблюдение, както подсказва името, е създадена с цел да се използва в затворени помещения. Основни фактори при избора на такова устройство са размерът на камерата, леснотата на инсталиране и работа с нея.

Особено важно е да се обръща внимание на безопасността и начина на монтаж, ако в дома има деца или домашни любимци. Наред с това, при избор на камера за вътрешна сигурност е важно да се вземат предвид качеството на изображението, особено при слаба осветеност, както и функцията за детекция на движение, което би подобрило нивото на сигурност.

Камера за външна употреба

Камерите за външно видеонаблюдение трябва да бъдат оборудвани така, че да са водоустойчиви и да издържат на разнообразни метеорологични условия. Безжичната инсталация и висококачествен Wi-Fi рутер са ключови компоненти при настройката им.

Освен това, тези камери за сигурност трябва да имат функции като висока резолюция и инфрачервена визия за нощно наблюдение, за да гарантират непрекъснато наблюдение и защита на вашата имот.

На практика, много от тези камери са оборудвани и с функция за детекция на движение, която автоматично активира запис при регистриране на движение в рамките на определена зона.

Видове камери според системата за видеонаблюдение

По принцип, камерите могат да бъдат подразделени на две главни групи: аналогови и IP базирани, като всяка от тях може да бъде предназначена за интериорна или екстериорна употреба.

Особености на IP базираните камери.

Това са технологии за видеозаснемане, които се базират на IP (Internet Protocol – Интернет Протокол), т.е. използват Интернет връзка за запазване на записите в отделен сървър, намиращ се извън самата камера.

ip камери

Тези системи функционират по следния начин: “запис-компресия-изпращане към сървъра за съхранение-предоставяне на клиента при необходимост”.

Съвременните интелигентни камери могат да бъдат захранвани с интернет кабела – POE (Power Over Ethernet – това е 2-в-1 кабел, който служи за пренос на данни и за захранване на съвместимото устройство). Това намалява нужните кабели от два до един за две операции – захранване на устройството и пренос на данни до и от него.

POE система за видеонаблюдение

Такава функционалност позволява на обикновения потребител да се справи сам с инсталирането на своята охранителна камера. Но дори и ако нямате POE кабел и съвместим модел, можете да използвате камери с Wi-Fi връзка.

В съвременните условия, WiFi моделите са най-често избираните и предпочитани устройства за видеонаблюдение.

Освен това, web професионалните камери с висока разделителна способност се отличават с върхово качество на картината, прецизност в детайлите (дори в условия на слаба осветеност), както и възможността за проследяване в реално време. Допълнително – преглеждането на записите е възможно от почти всички устройства, които имат достъп до интернет.

Предимства:

 • Инсталацията е лесна и не изисква специализирани технически умения;
 • Висока разделителна способност и качество на изображенията и видеозаписите;
 • Бърз достъп до архивирани записи;
 • Монтажът изисква минимално количество кабели;
 • Защита на записите с криптираща технология;
 • Съвременна технология, която позволява откриване на най-малкото движение в зоната, както и разпознаване на лица. Също така, предлага реагиране при прекосяване на предварително зададени граници, IR нощно виждане, както и оптимално увеличаване на дигиталната картина за детайлно представяне на записите;
 • Осигурява покритие на значително по-големи области – до 3 пъти по-големи от тези, които покрива аналогова камера.

Недостатъци:

 • Необходимо е повече дисково пространство за съхранение на записи;
 • По-висока цена, съответно допълнителни разходи за инсталация.

Особености на аналоговите камери

Специфичността на тези видео заснемащи устройства е, че записите от тях се съхраняват и предават на потребителя в аналогов формат. Това се извършва чрез трансфер на цифров рекордер с помощта на специален коаксиален кабел.

Цифровият рекордер има задачата да конвертира аналоговите файлове в стандартни дигитални и след компресирането им да ги съхранява в сървъра. Има съвременни варианти, чиито рекордери могат да бъдат свързани с интернет кабел, което позволява преглед на записи на живо и от разстояние.

Предимства:

 • По-ниска цена, което е удобно, ако са ви нужни множество устройства за наблюдение;
 • Лесена инсталация;
 • Малко количество данни за прехвърляне;
 • С развитието на технологиите, аналоговите камери непрекъснато подобряват качеството на своите изображения, достигайки резолюция до 5 мегапиксела.

Недостатъци:

 • Необходимостта от два кабела за едно устройство – захранващ и коаксиален;
 • По-ниско качество на изображенията и кадрите в секунда;
 • Ограничената възможност за покриване на големи площи, което изисква закупуването на допълнителни устройства при голяма площ;
 • Липса на криптиране на данните, което води до по-ниска защита на личните данни и записите.

Какво трябва да знаем за безжичните камери за видеонаблюдение?

Безжичната камера за сигурност в основата си е аналогична на смарт камерите за видеонаблюдение, с основната разлика, че комуникацията със сървъра се извършва безжично, а не посредством кабел.

Важно е да отбележим, че WiFi свързаността не винаги премахва необходимостта от захранващ кабел за захранване на устройството. Съществуват модели камери, захранвани с батерии или със соларно захранване.

Видеокамери, работещи с батерии, предлагат голяма гъвкавост и мобилност. Те са идеални за употреба на места, където няма лесен достъп до електрическа мрежа. Често са дизайнирани да бъдат портативни и напълно безжични, което ги прави идеални за временно видеонаблюдение или за използване на места, където стабилно захранване не е възможно.

Някои от тези камери са оборудвани със зареждащи се батерии, които могат да издържат месеци на едно зареждане, в зависимост от използването. Други са с обикновени батерии, които трябва редовно да се сменят.

WiFi безжични камери

Соларно захранваните камери са изключително удобни и устойчиви на условията на околната среда. Те използват силата на слънчевата енергия за своето захранване, което ги прави идеални за места, където електричеството е ограничено или не е достъпно.

Какво да изберем – безкабелна камера или традиционна с ethernet кабел/WiFi?

И жичните и безжичните WiFi камери имат свои предимства и слабости. За да определите подходяща камера, от която наистина имате нужда, прегледайте предимствата и недостатъците на безжичната и кабелната връзка.

Безжични IP – предимства:

 • По-удобен монтаж, без нужда от проводник за осъществяване на връзка между сървъра и камера за видеонаблюдение;
 • Възможността за лесно преместване на камерата. Такива устройства са идеални за хора, които живеят под наем или често променят местоположението си;
 • Компактен размер, позволяващ камерата да остане незабелязана;
 • Изключително лесна за настройка и употреба.

Безжични IP – недостатъци:

 • Въпреки безкабелната връзка, при инсталацията все още е нужен захранващ проводник (при повечето модели);
 • Потенциално нестабилен сигнал, особено при неблагоприятни метеорологични условия;
 • Правни рискове. В България е задължително да се постави предупреждение за наличието на скритите камери. Използването на камера без предупреждение, може да доведе до правни проблеми;
 • По-ниска степен на сигурност, тъй като е по-лесно хакерите да получат достъп до данните ви;
 • Възможни проблеми с връзката, които могат да бъдат преодолени чрез придобиване на допълнителен усилвател или разполагане на камерата в област с надеждна безжична връзка.

Ако разглеждаме традиционните системи за видеонаблюдение, те също предлагат своите положителни и отрицателни страни. Нека разгледаме кои са те.

Кабелни IP  – предимства:

В повечето случаи са по-евтини Предлагат по-голяма надеждност, особено при отношение към кабелния интернет, който обикновено осигурява по-стабилна връзка от безжичната Позволяват монтиране на множество устройства едно до друго в едно и също помещение

Кабелни IP  – недостатъци:

Монтажът е по-сложен и отнема повече време, тъй като изисква провеждане на кабели Не са подходящи за хора, които често променят своята локация, а по-скоро са предназначени за тези, които имат постоянен адрес на живеене.

Съвет: Преди да се решите за смарт или традиционна система за видеонаблюдение, обмислете своите специфични изисквания и предпочитания, както и нивото на сигурност и комфорт, които желаете. Сравнете плюсовете и минусите на всяка система и вземете решение, коя е правилната камера за вашите нужди.

Какви типове камери за охрана ще срещнем на пазара?

При избора на подходяща камера, можете да се сблъскате с няколко основни типа. Внимателното им разглеждане ще ви помогне да определите най-добрия избор за вашите специфични нужди от видеонаблюдение.

Съществуват три основни типа камери в зависимост от техния дизайн – куполни, търрет, булет и PTZ.

При определянето на най-подходящия тип камера за вашия дом или работно място, трябва да вземете предвид предимствата и недостатъците на всяка от тях.

Какви са предимствата на булет камерите за сигурност?

Тези видеонаблюдаващи устройства са по-забележими поради собствената си форма, която напомня на патрон (откъдето идва и името им “булет” от английски означава “патрон”). Те обикновено са по-големи от стандартните видео записващи устройства, тъй като са оборудвани с по-големи лещи. Това обаче позволява на булет камерите да предоставят голюм ъгъл на виждане и широк диапазон на заснемане.

булет камери

Булет камерите са идеални за външно монтиране, особено на стени!

Те са подходящи за тази цел, защото обикновено са водоустойчиви, издръжливи и устойчиви на силни метеорологични условия като силен вятър или ярко слънце. Вграденият им инфрачервен сензор (светлина, невидима за човешкото око) осигурява отлично видеонаблюдение през нощта. Един от другите им плюсове е възможността лесно да се префокусират за промяна на зоната на наблюдение. Важно е да се отбележи, че булет камерите могат да бъдат монтирани и вътрешно в зависимост от нуждите.

Какви са предимствата на куполната камера?

Тези видове устройства са по-компактни по размер и дискретни по дизайн. Лещите на обектива са добре скрити в купола, което означава, че посоката на фокусиране на камерата е трудна за забелязване.

Куполните камери често са рейтинговани по IK10 стандарта, което ги прави трудни за манипулация или унищожаване. Имат компактен и неинтрузивен дизайн, което ги прави подходящи за монтаж вътре в помещения или на места, където външният вид е важен. Освен това, куполният дизайн обикновено е с висока степен на защита от влага и прах, което ги прави подходящи и за външна употреба.

куполни камери

Куполните камери осигуряват значителна защита срещу физически натиск и актове на вандализъм.

Те са особено подходящи за вътрешна употреба, най-вече за монтаж на таван. Въпреки това, много от моделите могат да се инсталират и на открито, като гарантират устойчивост срещу екстремни условия като силен вятър, обилни дъждове и интензивна слънчева светлина, благодарение на рейтинга им IP67.

Ако търсите скрито устройство за видеонаблюдение, което позволява неопределена посока на наблюдение, това е вашата камера!

Какви са предимствата на търрет камера?

Те са компромис между булет и куполни камери, комбинирайки предимствата на двете. Те се отличават със своя уникален външен вид – овална форма, която се интегрира безпроблемно с базата на камерата, и осигуряват голяма гъвкавост по отношение на настройката на фокуса на лещата.

Търрет камерите са дискретни като куполните, но предлагат по-широк диапазон на заснемане, като булет моделите. Могат да се завъртат 360 градуса, което осигурява огромен диапазон на заснемане.

търрет камери

Освен това, те са обикновено устойчиви на атмосферни влияния и могат да се използват както вътре, така и навън.

Употребата, поддръжката и почистването на търрет моделите е лесно! Те не подлежат на проблеми с паяжини, което е обичайно препятствие за купол моделите, но не предоставят необходимата защита при риск от вандализъм и механични удари.

Какво трябва да знаем за PTZ камерите?

Първо, е важно да разберем какво представлява абревиатурата PTZ: Pan-Tilt-Zoom, или в превод – въртене, накланяне и приближаване.

Тези, които не са запознати с термина, би трябвало да знаят, че главата на такива камери може да се мести хоризонтално и вертикално, както и да приближава изображението. Това води до факта, че не са необходими множество такива камери, за да обхванат обширни области!

PTZ камери

Подвижният режим дава възможност за наблюдение на голям терен, с опция за аларма при засечено движение. С други думи, камерата проследява движещия се обект, докато той не излезе извън периметъра. Всичко това е възможно благодарение на висококачествения инфрачервен сензор, който функционира безгрешно и в тъмни условия, с диапазон от 1 до 300 метра (вариращ според модела и функционалностите).

Важно е да се отбележи, че тази възможност води до по-висока цена. Въпреки това, Pan-Tilt-Zoom камерите предлагат един от най-високите нива на сигурност и използват последни технологии.

Записващи устройства за камери за сигурност

В света на устройствата за запис на видеозаснемането, съществуват два типа – DVR (Digital Video Recorder) и NVR (Network Video Recorder).

Те служат за съхраняване на записите и снимките, направени от видеонаблюдението, като резолюцията на записите може да варира. Въпреки че и двата типа устройства имат същата основна функция – съхраняване на записи от камерите, те поддържат различни типове камери за сигурност.

Основната разлика между DVR и NVR системите е начина, по който те обработват записите.

DVR аналогова кабелна система за видеонаблюдение
DVR аналогова кабелна система за видеонаблюдение.

В DVR устройствата, обработката се извършва в самото устройство, докато в NVR устройствата, тази обработка се осъществява в самата камера!

Тъй като обработват информацията по различни начини, те са съвместими с различни видове камери.

Например, Digital Video Recorder системата изисква кабелна връзка с камерата и обикновено е съвместима с аналогови устройства, докато NVR системата може да работи с IP камерите, да използва безжична връзка, но и да се свърже с кабелни аналогови камери.

NVR система за видеонаблюдение
NVR система за видеонаблюдение.

Резюмирахме, че NVR устройствата поддържат WiFi безжични и жични камери, докато Digital Video Recorder устройствата са съвместими само с аналогови кабелни камери!

Въпреки различията, DVR и NVR устройствата имат и общи черти. И двете могат да бъдат настроени да поддържат 4, 8, 16 или 32 канала. Броят на каналите представлява максималния брой камери, които могат да бъдат свързани към устройството – например, 8-канална система поддържа до 8 камери.

Потребителите често избират 16-канални системи, започвайки с по-малко камери, и по този начин оценяват дали им е нужно да увеличат броя до максималните възможни.

Необходимо окабеляване за Видеокамера

Важно е да знаете двата основни типа кабели – за аналогови устройства и за IP камери.

За смарт камери

Ако имате жична IP камера, която работи с NVR записващо устройство, ще се нуждаете от CAT5E, CAT6 или CAT7 мрежов кабел, ако искате бърз пренос на данни.

Тези проводници са известни като мрежови кабели – синият кабел, използван за свързване на компонентите в компютърна мрежа.

Каква е разликата между CAT5E, CAT6 и CAT7?

CAT5E поддържа скорост до 1000Mbs, докато CAT6 – до 1Gbs. В повечето случаи CAT5E е достатъчен по отношение на скоростта. Въпреки това, ако имате HD система с минимум 8MP камери (включително 4K камери), CAT6 е по-подходящ избор.

За CAT5E и CAT6 максималната дистанция за пренос е съответно 67 и 91 метра.

Кабелът категория 7 (Cat 7), познат още като Class F кабел, позволява предаване на данни със скорост до 10 Гигабита в секунда на разстояние до 100 метра. Той поддържа честоти до 600 MHz, което е значително повече от по-старите стандарти, като Cat 5e и Cat 6.

сравнение на кабели cat5e cat6 и cat7

Ако имате IP система с POE поддръжка.

Свързването се осъществява чрез свързване на единия край на кабела към камерата и другия – към NVR устройството. Един кабел може да захранва камерата и да предава записи от нея към записващото устройство.

За аналогови камери

Аналоговите камери с DVR записващо устройство изискват RG59 или RG6. И двата са сиамски коаксиални кабели.

Сиамският коаксиален предлага възможност за трансфер на HD видео, тъй като има отлични канали за захранване и пренос на данни. Ако захранващото устройство е на по-голямо разстояние от камерата, можете да го разделяте без проблеми.

Сиамският коаксиален позволява предаване на видео формати до 457 метра. Обаче има ограничение: разстоянието между камерата и захранването не трябва да надвишава 76 метра.

Това означава, че може да се нужен допълнителен източник на електроенергия, който трябва да бъде разположен наблизо до устройството за видеонаблюдение, ако искате да ползвате по-голяма дистанция от камерата.

RG59 и RG6 коаксиални кабели

Местоположение на камерата

Тази стъпка е също така от ключово значение и трябва да се размисли внимателно за мястото на инсталиране на камерата за видеонаблюдение преди окончателното й закрепване. Ето някои от факторите, които трябва да се вземат под внимание:

Видимост и обхват

Изберете място, което предлага най-добра видимост за камерата, така че да обхване целевата зона. Това може да се осъществи, като се постави камерата на подходяща височина и под правилния ъгъл. Важно е също така да се вземат предвид разстоянията от камерата до обектите, които ще се движат пред нея.

Осветеност

Качеството на записа на камерата зависи силно от осветеността на местоположението, където е монтирана. Ако има прекалено много или недостатъчно светлина, може да се окаже необходимо избирането на камера с повишена или намалена светлочувствителност.

Съветваме ви да монтирате камерата на височина между 2,5 и 3 метра. Така осигурявате едновременно широк обзор и адекватна защита от вандалски актове.

Резолюция и мегапиксели

HD форматът подобрява качеството на изображението, правейки го по-детайлно, което улеснява разпознаването на лица, автомобилни номера и др.

Всяка снимка се състои от голяма мрежа от хиляди пиксели. Когато броят на пикселите се увеличава, качеството на картината също се подобрява.

HD камери

Например: 1080p FHD разделителната способност има 1080 пиксела на вертикалата и 1920 пиксела на хоризонталата. Умножавайки тези две стойности, получаваме общия брой пиксели за този тип снимка или видео, което е 2 073 600 пиксела.

Тъй като пикселите са малко над два милиона, това означава, че снимката е заснета с устройство с 2 мегапиксела.

Повечето IP системи правят изображения с резолюция от 0.5 до 5 мегапиксела. Първата стойност сочи DVD качество, а втората – по-високо, или HD качество. 4K UHD качеството се асоциира с изображения с резолюция поне 8 мегапиксела.

 • VGA резолюция (640 на 480 пиксела);
 • HD резолюция (1280 на 720 пиксела);
 • Full HD резолюция (1920 на 1080 пиксела);
 • Full HD+ резолюция (2048 на 1536 пиксела);
 • 2K QHD резолюция (2500 на 1600 пиксела);
 • 4K Ultra HD резолюция (3840 на 2160 пиксела).

HD камерите с по-висока резолюция и детайлни изображения обикновено са по-скъпи.

Обаче, обикновено устройствата за видеонаблюдение с 4-5 мегапиксела са достатъчно добър избор, тъй като предоставят снимки с добра детайлност, осветеност и яснота.

Не забравяйте, че с увеличаването на качеството на снимките (и видеата) се увеличава и общото свободно място на диска, което е необходимо за съхранението им.

Съхранение на видеозаписите

Кадрите, заснети от камерите, могат да бъдат съхранявани локално на вградените твърди дискове на записващото устройство или на външни носители, обикновено сървъри.

Нека разгледаме по-подробно и двете възможности, за да получите представа коя от тях би била най-подходяща за вас.

Запис на твърди дискове

Те са специално предназначени за видеонаблюдение и не са стандартни. Това е така, защото са проектирани да издържат по-голямо натоварване поради непрекъснатата си активност. Затова те са подходящи за локално съхранение на данни.

Тези твърди дискове обработват данните по-бързо от обикновените твърди дискове и изразходват по-малко електроенергия. Твърд диск за системи за видеонаблюдение може да поддържа записите от до 64 камери, работещи едновременно.

Твърдият диск може да бъде лесно монтиран както към NVR, така и към DVR устройства за записване.

хард диск за камери

Облачно съхранение на данните

Облачното съхранение предполага запазването на видеозаписите на външен носител, като сървър. За да използвате съвременни облачни услуги, обаче, е необходимо да разполагате с подходящо устройство за видеонаблюдение. Не всяка камера може да съхранява данни на външен сървър.

Между другото, съществуват устройства за видеонаблюдение с вграден сървър или такива, които позволяват допълнителна конфигурация за съхранение на данни в облак.

облачно съхранение на видеозаписи

Съхранение на данни на карта-памет

При разглеждане на видеонаблюдение ще се сблъскате и с устройства, които разполагат със слот за карта-памет, в която могат да се съхраняват записите. Това е добър резервен вариант, особено при риск от прекъсване на връзката между записващата система и камерата.

Имайте предвид, че капацитетът на такива камери със слот за карта-памет има определени ограничения. Въпреки това, те предлагат и своите предимства, като лесен достъп до тях и възможността за физическо пренасяне, включително и трансфер на записаните данни към друг носител.

поставяне на карта памет в камера

Обикновено камери с Full HD резолюция (1920 х 1080), които записват и звук и изображение на SD карта, могат да напълнят:

 • 16GB карта памет за около 2 до 3 дни при непрекъснат запис;
 • 32GB карта памет за около 4 до 6 дни при непрекъснат запис;
 • 64GB карта памет за около 9 до 14 дни при непрекъснат запис;
 • 128GB карта памет за около 24 до 30 дни при непрекъснат запис.

Допълнителни функции в безжична камера за наблюдение

Видеонаблюдаващите регистратори могат да имат множество допълнителни опции. Ето някои от най-распространените:

Нощна видимост

Ако търсите камера, която да работи 24/7, е необходимо тя да притежава тази опция, за да функционира добре и в тъмни условия. За тази цел препоръчваме камера с инфрачервени светодиоди, което позволява видимост при пълна тъмнина.

Обикновено, нощното виждане е възможно до 30 метра разстояние от обектива.

камери с нощно виждане

Отдалечен достъп през компютър или мобилно устройство

Тази функция ви дава възможност да гледате картина в реално време от разстояние, независимо от вашето местоположение. Обикновено това става чрез приложение за мобилен телефон, таблет или директно в браузъра.

Всеки производител предлага различен софтуер и приложения за осигуряване на достъп до записите в реално време.

Сензори за нарушения

Много от иновациите в сектора на системите за сигурност са свързани с тази функция. Съществуват разнообразни интелигентни решения, които засичат нарушители, било то със сензора за движение или звук.

Накратко, тази опция позволява потребителите да бъдат уведомени при определено предварително зададено събитие. В такива случаи, потребителят получава известие в реално време чрез съобщение или нотификация в приложението.

Възможност за добавяне на допълнителни камери

Препоръчваме ви да изберете система, която ви дава възможност да добавяте допълнителни камери според бъдещите си нужди. Така ще избегнете покупка на допълнителна система за сигурност.

Използване на POE (Power Over Ethernet) за захранване

Ако предвиждате да монтирате системата самостоятелно, е добра идея да изберете IP опция с POE кабел. Той ви позволява да го използвате едновременно за свързване с NVR устройството и за захранване на камерата.

С други думи, двете връзки се осъществяват само с един проводник, което улеснява монтажа, намалява броя на кабелите за подреждане и съответно разходите за тях. Обаче, имайте предвид, че това е възможно само за IP камери, а не за аналогови.

Двупосочно аудио

Някои камери предлагат двупосочно аудио (снабдени са с микрофон и говорител), което ви позволява не само да слушате звука от обекта, но и да комуникирате с хората там. Това може да е полезно при определени ситуации, като например ако искате да разговаряте с някого на входа на вашата сграда или да успокоите детето си от разстояние.

Защита от атмосферни условия

Ако камерите ще бъдат монтирани на открито, е важно те да са защитени от атмосферни влияния като дъжд, сняг и вятър. Търсете камери, които имат подходяща степен на защита (IP класификация), за да гарантирате, че ще издържат на тези условия.

Системи с аналитичен софтуер

Някои системи за видеонаблюдение са оборудвани с аналитичен софтуер, който може да анализира записаните данни и да идентифицира определени събития или действия. Това може да бъде полезно за автоматизирано откриване на нарушения или за извличане на информация за поведението на посетителите в магазин, да разпознава лица и други.

Възможност за интеграция с други системи

В зависимост от вашите нужди, може да е полезно да разгледате системи за видеонаблюдение, които могат да се интегрират с други системи за сигурност или автоматизация на дома.

Това може да включва връзка с алармена система, контрол на достъпа или интеграция със смарт устройства, като умни заключващи системи, осветление и климатични контролери. Интеграцията може да ви позволи да контролирате и управлявате всички системи от едно място, което улеснява управлението на вашата сигурност и комфорт.

Техническа поддръжка и актуализации

Важно е да изберете производител, който предлага добра техническа поддръжка и редовни актуализации на софтуера. Това ще гарантира, че вашата система ще продължи да работи надеждно и да се адаптира към нови технологии и заплахи.

Съхранение на данни

Преди закупуването на система е важно да вземете предвид възможностите за съхранение на данни. Някои системи предлагат локално съхранение на записите на NVR устройство или SD карта, докато други използват облачно съхранение. Облачното съхранение може да предлага по-голяма гъвкавост и достъпност, но може да изисква месечна такса.

Компресия на видео потокът

Системите за видеонаблюдение използват различни видео компресии, за да оптимизират качеството на записите и да намалят размера на файловете. Някои от най-распространените видео компресии са H.264, H.265 и MJPEG. При избор на система, разгледайте качеството на записите и възможностите за компресия, които ви предлага системата.

Осветеност:

Качеството на записа на камерата зависи силно от осветеността на местоположението, където е монтирана. Ако има прекалено много или недостатъчно светлина, може да се окаже необходимо избирането на камера с повишена или намалена светлочувствителност.

Инфрачервени камери

Това са мощни инструменти за наблюдение и контрол на обекти през нощта или при недостатъчна осветеност. Те работят чрез излъчването на инфрачервени лъчи, които отразяват се от различните повърхности и обекти и се конвертират обратно в изображение. Този процес позволява на камерите да измерват топлината, за да открият предмети и хора, които в противен случай не биха били видими с други методи за наблюдение.

Те са предпочитани от множество индустрии, включително сигурността и наблюдението на паркови зони, планински райони, промишлени обекти, летища и пристанища, където високата безопасност е от решаващо значение.

инфрачервени камери

Важна информация за вашият краен потребителски избор

Ако решите да закупите цяла система за видеонаблюдение, имате възможността да изберете готов комплект или да създадете своя собствена конфигурация в зависимост от вашите предпочитания и нужди. В случай, че решите да съставите системата сами, ще ви са необходими кабели, камери и отделно записващо устройство, като след това ще трябва да ги свържете помежду си. Във всякакъв случай, преди да направите покупката, е хубаво да си отговорите на следните въпроси:

 • Какъв тип камери ви са необходими? (Това зависи от обекта, който ще се наблюдава);
 • Колко камери ще ви трябват? (Броят зависи от периметъра на обекта);
 • Къде ще монтирате камерите? (Камерите за външен монтаж изискват устойчивост на атмосферни условия);
 • Къде предпочитате да се съхраняват записите? (Можете да изберете между локално съхранение на твърд диск или облачно съхранение);
 • Имате ли нужните кабели за инсталация на системата? (Включително дължината на всеки проводник);
 • Каква е осветеността на периметъра, който ще се наблюдава? (Това е важно, тъй като може да ви е нужна камера с инфрачервени светодиоди).

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.