Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Интелигентно Осветление: Трансформирайте Дома си в Интерактивен и Енергоспестяващ Оазис

интелигентни многоцветни крушки и гласови асистенти

От един век връзката ни с нашето осветление е изключително проста.

Включи – Изключи,  Включи – Изключи, Включи.

След това по-късно: Затъмнете малко. Затъмнете още малко. Изключи.

Само в рамките на няколко кратки десетилетия опциите за осветление на домакинствата избухнаха на сцената.

Почти изчезнаха онези прости, енергоемки крушки с нажежаема жичка (според директива на ЕС от 2012г, тези крушки са забранени за продажба), заменени от привидно безкраен набор от енергийно ефективни интелигентни осветителни устройства.

замяна на крушка с нажежаема жичка с ЛЕД крушка

LED осветлението не само драстично намали потреблението на енергия в домакинствата в цялата страна, но и отвори цял нов набор от уникални, персонализирани опции за осветление за собствениците на жилища.

Според един скорошен анализ, пазарът на интелигентно осветление има приблизителна стойност от 16.2 милиарда щатски долара през 2020 г. и се очаква да достигне 74.30 милиарда щатски долара до 2026 г. Това се равнява на почти 30% комбиниран годишен темп на растеж през следващите пет години. Нарастващата популярност и приемането на технологията за интелигентен дом със сигурност спомагат за стимулирането на този впечатляващ растеж.

Правителствените разпоредби, задължаващи използването на светодиоди, повишават търсенето на пазара в няколко региона.

Например, в Съединените щати, тъй като законът изисква енергоспестяването да бъде 45 лумена на 1 ват за най-често срещаните видове електрически крушки.

Типичната 60-ватова крушка с нажежаема жичка излъчва около 15 лумена на ват, халогенната крушка предлага около 20 лумена на ват, CFL крушката предлага 65 лумена на ват, а LED излъчват 80-100 лумена на ват с част от енергията.

лумени за 1 ват осветление

В допълнение, спадът на цените на светодиодите доведе до допълнително увеличаване на приемането на интелигентно осветление.

Технологията за интелигентен дом продължава да намира иновативни начини за интегриране с нашите системи за домашно осветление. С това новите възможности за уникални, персонализирани, функционални и енергийно ефективни схеми за домашно осветление ще продължат да се появяват на пазара.

Тази синтезирана статия ще представи пълноценно ръководство за многобройните възможности за умно осветление, които са на разположение на домакинствата и бизнесите днес.

Какво е интелигентно осветление?

Умното осветление е система от устройства, свързани посредством безжична мрежа, които може да контролирате дистанционно чрез смартфон, таблет или дори гласови команди. Това включва LED крушки, контролери, димери и др., които обикновено работят съвместимо с домашната ви WiFi мрежа или посредством други протоколи като Zigbee или Z-Wave.

Умното осветление не само прави вашето ежедневие по-лесно, но и създава нови възможности за контролиране на светлината в дома ви. То може да ви помогне да създадете уютна обстановка, да намалите консумацията на енергия, да повишите сигурността на вашето имущество и дори да подобрите качеството на съня ви.

контрол на умна крушка от мобилно приложение

Думата „SMART“ (self-monitoring, analysis, and reporting technology) в технологията се отнася до „технология за самонаблюдение, анализ и докладване“.

Интелигентната технология наистина позволява на осветителните тела във вашия дом да увеличат своя обхват и функционалност.

На най-основното ниво интелигентните осветителни системи могат да се управляват дистанционно, най-често чрез мобилно приложение, което управлявате на вашия смартфон или компютър.

Други опции за интелигентно осветление включват сензори за движение и осветеност, които автоматично ще се включват и изключват, като се има предвид количеството открита светлина или присъствието на хора и движение в дадено пространство. Тези прости функции могат да намалят загубата на енергия, която идва от случайно оставяне на светлини включени, когато домът не е обитаван.

Някои от най-напредналите системи за интелигентно осветление също включват определени видове техники за машинно обучение. Светлините автоматично наблюдават и научават ежедневните модели на осветление на хората, които живеят в дома. Това „обучение“ позволява на светлините автоматично да се включват и изключват в определени часове от деня, като се имат предвид ежедневните навици на обитателите.

Как работи системата за интелигентно осветление?

Системата за интелигентно домашно осветление работи чрез свързване на интелигентни осветителни продукти към приложение на смарт устройство чрез WiFi, Zigbee, Z-Wave или Bluetooth. Те позволяват на собственика да контролира свързания интелигентен осветителен продукт чрез смартфони, таблети или интелигентни високоговорители, като Alexa или Google Assistant. И когато са свързани чрез мрежов протокол, те могат да бъдат контролирани от всяка точка на света.

Компонентите за интелигентно осветление включват интелигентни електрически крушки, интелигентни светодиодни LED ленти, интелигентни PIR светлини за сигурност и интелигентни ключове.

За да преобразувате нормалните светлини в интелигентни, просто заменяте обикновените осветителни тела, ключове и крушки с интелигентни версии. Можете да започнете само с една интелигентна крушка или да разширите системата и да добавите допълнителни смарт осветителни продукти в дома.

Повечето продукти за умно осветление не изискват да бъдат свързани към интелигентен хъб. Изискват само тези, които са с протокол, различен от WiFi.  Повечето марки интелигентни хъбове работят само със собствената си марка компоненти, така че винаги проверявайте съвместимостта, преди да купите.

Когато става въпрос за интелигентни превключватели, важно е да се отбележи, че те не трябва да се използват с интелигентни крушки или други смарт осветителни тела.

Гъвкавостта на интелигентното осветление означава, че можете да контролирате отделни електрически крушки, групови електрически крушки или дори светлините в цяла сграда. Можете да зададете теми за осветление, така че когато гледате филм, например, светлините в стаята да затъмняват, с изключение на задното осветление около вашия телевизор.

Видове интелигентни системи за осветление

Предлагат се различни видове интелигентно осветление, за да се създаде интелигентна осветителна система. Някои продукти могат да се използват самостоятелно, а други могат да се използват заедно.

Интелигентни електрически крушки

Инсталирането на интелигентни крушки е най-лесният и евтин начин за вграждане на интелигентно осветление в дома. Подобно на традиционните крушки, интелигентната крушка е безжична крушка, която се вписва във всяко съществуващо осветително тяло. Крушката е свързана и управлявана от приложение на смартфон, таблет или Гласов асистент Alexa или Google Assistant.

видове смарт крушки цветни

Интелигентните крушки могат да работят независимо от всеки друг интелигентен осветителен продукт. Те обикновено се използват във вторично осветление, като лампи и акцентни светлини, а не в основно осветление над стаята. Това е така, защото основните светлини могат да се включват и изключват от стенен ключ, т.е. ако превключвателят е изключен, всяка автоматизация, настроена за крушката, ще се провали (защото електрическата верига ще бъде отворена).

Предлагат се много видове смарт крушки. Някои се свързват със смарт устройство чрез Wi-Fi, а други се свързват само чрез Bluetooth.

Свързана с Bluetooth крушка не може да се управлява, когато сте далеч от дома, защото смарт устройството трябва да е близо до крушката, за да работи.

Интелигентните крушки могат да се димират, а цветовете на светлината варират от топло и студено бяла цветна температура до многоцветни светлини. Те също се предлагат във всички обичайни форми на крушки, от стандартни крушки до крушки тип свеш, луничка и други.

Интелигентни луни и спотове за вграждане

Тези осветителни тела обикновено се монтират във вдлъбнатина в тавана и трябва да бъдат свързани към електрическата мрежа, точно както всяко осветително тяло. Веднъж инсталирана, луничката се свързва и управлява от приложение на смартфон, таблет или интелигентен високоговорител.

Интелигентните спотове за вграждане могат да работят независимо от всеки друг интелигентен осветителен продукт. Но те също могат да работят в групи или с други интелигентни осветителни тела. Някои интелигентни осветителни тела изискват интелигентен хъб, за да ги управляват.

Повечето интелигентни осветителни луни са димируеми и имат променлива бяла светлина. Но има някои налични с многоцветни сменяеми светлини.

осветление за вграждане луни и спотове

Интелигентни LED ленти

Интелигентните светодиодни LED ленти са идеални за създаване на настроение. LED лентата може да се залепи към почти всяка твърда повърхност. Тя може да бъде намалена (отрязана) до необходимия размер и след като е на място, светлините просто се включват в електрическата мрежа. Веднъж инсталирана, интелигентната LED лента се свързва и се управлява от приложение на смартфон, таблет или интелигентен високоговорител.

Светодиодните ленти са много подходящи за осветяване и подчертаване на акцент в помещението. Често могат да бъдат свързани безжично с аудио системи или монтирани зад телевизор или компютърно бюро, за да създадат атмосфера, която съответства на играта, музиката или телевизията.

Интелигентните LED ленти се предлагат в различни дължини. Повечето нови модели, вече предлагат възможност за свързване към мобилно прилочение чрез WiFi или Bluetooth. Всички те имат широка гама от цветови опции, което ги прави отличен избор.

многоцветни смарт светодиодни ленти

Интелигентни Прожектори

Интелигентните прожекторни светлини са външни светлини, обикновено с вградени PIR сензори за движение и възможности за многоцветно осветление.

Те предлагат висока степен на гъвкавост и контрол, като предоставят възможността да управлявате осветлението на вашите открити пространства чрез мобилното си устройство.

Тези прожектори са идеални за използване в градини, дворове или на тераси, като предоставят регулируема яркост и широк спектър от цветове. С вградения WiFi, те могат да бъдат синхронизирани с вашия смартфон или таблет, давайки ви възможността да контролирате и персонализирате светлинния си ефект от разстояние.

осветление с интелигентни външни прожектори

Повечето модели предлагат функции като настройка на таймери, създаване на персонализирани сцени или режими и дори синхронизация с музика. Освен това, много от тях са съвместими с гласови асистенти като Amazon Alexa или Google Home, което означава, че можете да управлявате светлините си чрез гласови команди.

При WiFi PIR прожекторите, сензорът за движение засича активност, което включва автоматично осветлението и изпраща нотификация до мобилен телефон (по желание).

Интелигентните PIR осветителни тела работят независимо от всеки друг интелигентен осветителен продукт. Те не изискват интелигентен хъб и е налично кабелно или безжично осветление.

Интелигентни ключове за осветление

Интелигентните ключове за осветление са важен елемент от системата за умно осветление в дома. Те представляват модернизирана версия на стандартния стенен ключ за светлината, като добавят функционалност и гъвкавост, които ви позволяват да контролирате осветлението в дома си по нов и иновативен начин.

Веднъж инсталиран, превключвателят се свързва с приложение на смартфон или таблет. След това превключвателят и следователно свързаната към него светлина могат да се управляват дистанционно чрез приложението или интелигентния високоговорител. Някои модели могат да се управляват чрез докосване (сензорни ключове), а не чрез натискане на стандартен механичен бутон на ключ за осветление.

Можете да настройвате таймери за автоматично включване или изключване на светлината, да регулирате интензивността на светлината (димиране) или да създадете персонализирани “сцени” за различни ситуации.

Също така, интелигентните ключове ви позволяват да контролирате осветлението ви от всяка точка на света, докато сте свързани с Интернет. Това може да допринесе за повишаване на сигурността на дома ви, тъй като можете да включите и изключите светлините, за да изглежда, че сте у дома, докато всъщност сте на отсъствие.

интелигентни ключове за осветление

Функции за интелигентно осветление

Продуктите за интелигентно домашно осветление се предлагат с много различни функции. Но не всички разполагат с всичко.

Разгледайте възможните характеристики по-долу преди да купите, за да сте сигурни, че получавате интелигентна осветителна система, която отговаря на вашите нужди:

Контрол на яркостта

Повечето интелигентни електрически крушки, лунички, прожектори и LED ленти имат функция за димиране, което означава, че можете да контролирате тяхната яркост.

Има и опции, които се координират с часовете на дневната светлина (т.е. яркостта постепенно се увеличава, когато денят става по-тъмен) и настроението (т.е. затъмняване на светлината за отпускане или отпускане преди лягане).

димиране на интелигентно осветление

Контрол на цвета

Повечето модели смарт крушки и LED лентови светлини имат множество цветови опции и избор за бяла светлина, от студено бяло до топло бяло. Цветът може да се променя дистанционно чрез приложението, за да отговаря на настроението.

По-модерните светлини могат да бъдат свързани към система за забавление (имат вградени микрофони). Цветът на осветлението може да се регулира автоматично, за да съответства на това, което се гледа на телевизора, за поглъщащо изживяване при гледане.

избор на цвят за осветление на смарт крушки

Контрол на времето

Тази функция ви позволява да настроите конкретни времена за автоматично включване или изключване на светлините във вашия дом.

Например, може да настроите светлините в спалнята да се включват автоматично в 7 сутринта, за да ви помогнат да се събудите, и да се изключват в 11 вечерта, когато обикновено сте вече в леглото.

Използването на функцията “График” може да ви помогне да спестите енергия, като изключите светлините автоматично, когато не са ви нужни. Тя също така добавя допълнително удобство към вашия живот, като автоматизира рутинни задачи и ви помага да се справите с динамиката на ежедневието.

автоматично осветление по график

Дистанционно управление

Свързвайки се чрез домашната ви Wi-Fi мрежа или друг протокол за безжична комуникация, може да включвате, изключвате, регулирате яркостта или цвета на светлините, да настройвате таймери или да създавате светлинни сцени дори когато не сте у дома.

Това ви предлага удобство и контрол, независимо дали сте в дома си, в офиса или на път.

Освен това, дистанционното управление може да улесни управлението на светлината в големи домове или в домове с много етажи, като ви позволява да контролирате всички светлини от едно и също място.

димиране на осветлението от мобилно приложение

Гласов контрол

Гласовото управление е една от най-вълнуващите функции на умното осветление, която предоставя ново ниво на комфорт и удобство.

Системите за умно осветление, които поддържат гласово управление, обикновено са съвместими с гласови асистенти като Amazon Alexa, Google Assistant или Apple’s Siri. След като свържете светлините си с гласовия асистент, можете да използвате гласови команди за контрол на осветлението.

Можете да кажете “Alexa, включи светлините в хола” или “Hey Google, затъмни светлините на 50%”.

Гласовото управление на умното осветление не само е удобно, но също така е идеално за ситуации, в които ръцете ви са заети или просто не искате да търсите телефона си. Можете да настроите осветлението докато готвите, почиствате или дори когато сте удобно разположени на дивана и гледате филм.

Също така, гласовото управление може да бъде особено полезно за хора с движителни затруднения, като предлага лесен и достъпен начин за управление на осветлението в дома.

управление на крушка с глас или телефон

Групово управление на светлината

Системите за умно осветление предлагат функцията за групово управление на светлините, която ви позволява да управлявате няколко светлини наведнъж, вместо да ги регулирате поотделно.

Чрез мобилното приложение, можете да групирате различни светлини заедно в “сцени” или “зони”. Можете например да създадете група за всички светлини в хола, спалнята или кухнята и да управлявате тези светлини като едно цяло.

Когато сте създали група, можете да управлявате светлините в нея с едно докосване или гласова команда – включване и изключване, регулиране на яркостта или промяна на цвета на всички светлини в групата едновременно.

Груповото управление на светлините ви дава възможност да персонализирате и оптимизирате осветлението в дома си, в зависимост от вашите нужди и предпочитания. Например, можете да създадете “сцена” за гледане на филми, която затъмнява светлините в хола и включва няколко акцентни светлини за идеална атмосфера.

Също така, груповото управление ви позволява да управлявате осветлението по-ефективно и да спестите време, особено в големи домове с много светлини.

групов контрол на смарт лампи

Поддръжка на IFTTT

IFTTT (акроним от “If This, Then That”) означава „ако това, тогава това“.

Това е уеб-базирана услуга, която позволява на потребителите да създават “аплети” или мини програми, които автоматизират действия между различни продукти и услуги. Много системи за умно осветление поддържат IFTTT, което ви позволява да персонализирате и автоматизирате светлините си още повече.

Услугата може да ви помогне да интегрирате светлините си с други умни устройства в дома ви, като термостати, алармени системи и др., за да създадете напълно свързан и автоматизиран дом.

IFTTT аплети за интелигентно осветление

Разходи за интелигентно домашно осветление, които трябва да имате предвид

Цената на интелигентното осветление ще варира значително в зависимост от вида, марката и функциите, с които идва.

Размерът на системата също е фактор. Ако обмисляте да смените всички светлини в дома, колкото по-голям е имотът, толкова по-висока е цената. Освен това може да се наложи да закупите интелигентен хъб, ако искате да свържете всички продукти или други продукти за интелигентен дом към една система или са с протокол, различен от WiFi.

Положителната страна е, че някои интелигентни осветителни продукти се инсталират изключително лесно, така че няма нужда да плащате на професионалист.

Инсталирането на интелигентна крушка, например, е толкова лесно, колкото смяната на електрическа крушка. А интелигентните LED ленти просто се залепват върху твърда повърхност и се включват в контакта.

Разгледайте нашата гама от продукти за интелигентно домашно осветление, като започнете с интелигентни електрически крушки тук, за да получите по-добра представа за текущите сделки и цени, които най-добре отговарят на вашия бюджет.

Предимства на интелигентното осветление

Пести енергия

Умните светлини обикновено използват енергоспестяваща LED технология, която е значително по-ефективна от традиционните лампи. Те също така предлагат функции като димиране и автоматично изключване, които помагат да се намали излишното консумиране на енергия.

Чрез програмиране на светлините да работят само по определено време или когато сте в дома, може да намалите още повече енергийната консумация.

Имате възможност да се комбинира с интелигентни сензори и светлините могат да бъдат изключени, когато няма никой в стаята.

лед осветлението спестява пари

Подобрено благосъстояние

Добре известно е, че синята светлина може да наруши нашия циркаден ритъм – естественият процес, през който телата ни преминават, за да регулират цикъла ни сън/събуждане. С течение на времето това може да доведе до здравословни проблеми, свързани с липсата на сън.

Някои интелигентни осветителни продукти обаче са разработени, за да помогнат в борбата с това – те променят цвета си през вечерта в топли нюанси, които могат да помогнат за съня.

осветление за циркаден дневен ритъм

Дълъг живот

Интелигентните електрически крушки използват LED светлини, които са разработени да издържат много години. Повечето издържат между 15 000 и 25 000 часа.

Това означава, че ще трябва да ги сменяте по-рядко, което може да спести пари и време.

Сигурност

Умното осветление може да увеличи сигурността на вашия дом.

Можете да настроите светлините да се включват и изключват на случайни интервали, когато не сте у дома, за да изглежда като има някой вътре.

Също така, можете да настроите светлините да се включват, когато вашата система за сигурност засече движение.

Удобство

Накрая, умното осветление предлага изключително удобство. Можете да контролирате светлините от всяка точка чрез смартфона си, да използвате гласови команди или да ги автоматизирате да работят съгласно вашите ежедневни ритми.

Можете да персонализирате осветлението в дома си по начин, който най-добре отговаря на вашите нужди, да създавате уникални атмосфери и сцени за различни ситуации. Умното осветление също така ви позволява да използвате функции като график за включване и изключване на светлините и групово управление на светлините в различни стаи, което прави управлението на осветлението по-лесно от всякога.

Всички тези функции и предимства правят умното осветление една от най-важните части на умния дом и инвестиция, която може да ви спести време, енергия и пари, докато в същото време повишава комфорта и сигурността на вашето домакинство или офис.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.