Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Защо следващата ви крушка трябва да бъде Смарт крушка?

видове смарт крушки

С изобретяването на умните/смарт крушки и лампи управлението на осветлението в дома ни буквално бележи светлинен скок във времето, макар от изобретяването на обикновената електрическа крушка да са изминали едва около 140 години.

Ако се върнем накратко в историята на електрическата лампа ще установим, че след появата на първата крушка с нажежаема жица, около 50-те години на миналия век вече сме разполагали с кварцови и халогенни крушки, а 40 години по-късно и с луминисцентни лампи.

Днес вече имаме LED осветление, което е много по-енергоспестяващо от всички гореизброени варианти. Дори се предполага, че именно то ще се наложи като единствен вариант за осветление, оставяйки зад гърба си традиционната електрическа крушка, която макар и все още да може да бъде намерена по магазините.

Всъщност традиционната крушка с нажежаема чижка е забранена за производство от ЕС още през 2012г. Всички умни крушки използват само светодиодно LED осветление.

Положителните страни на LED лампата е, че има дълъг живот и е екологична. Отрицателните страни са, че е по-скъпа и не издържа на високи температури или промяна в напрежението. За сравнение, един качествен светодиод може да работи средно десет години, докато една обикновена крушка – само година.

Свето диодите почти напълно изместиха от пазара крушката с нажежаема жичка.

Какво е смарт крушка?

Наричат се смарт крушки на първо място, защото техните функции не се ограничават само с това да включват и изключват осветлението. На външен вид напомня енергоспестяваща LED лампа, която позволява да бъде настройвана, да работи по график и с дистанционно управление.

Тези модели обаче могат не само да се свързват с домашния Интернет и да се контролират от приложение на смартфона. Самите крушки днес са станали много по-ярки, компактни, предлагат се в различни цветове, като за сметка на това цената им пада всеки ден.

Всяка крушка има вграден приемник и димери. Eто и още една положителна страна – вие сами определяте яркостта и цветната температура на умната крушка.

LED крушки и обикновени крушки

Ако сте фен на кехлибарена светлина от добрата стара крушка, можете да изпитате първоначален дискомфорт от смразяващо бялата ярка светлина на обикновените LED крушки.  Причината е, че тези модели са изградени изцяло върху основата на LED (идва от английското light-emitting diode) осветлението. Известно е още като „светодиод“ и се използва първоначално в коледните лампички.

Истинският цвят на светодиодите е синза да стане бял, се поставя бяло покритие от вътрешната страна на крушката.

лед крушка и крушка с нажежаема жичка

Филипс – първи на пазара

Компанията, която за пръв път предлага смарт крушки, е именно Филипс. От 2012 г. насам компанията предлага модели в различни форми и размери, понякога в комплект със смарт ключове за осветление.

Видове смарт крушки

Основно умните крушки се делят на два типа – такива, които се нуждаят от Хъб (център), за да се свържат към Интернет, и такива, които се свързват директно към рутера. Освен това, смарт крушките могат да се делят на:

  • цветни – тук не става дума за един определен цвят, а за 16 милиона възможности. Най-новите модели умни крушки се предлагат с три основни цвята и приложение, което ще Ви помогне да изберете най-подходящият за Вас. Инсталира се по същия начин като обикновена крушка. Мощността е 7W и се препоръчва за детски стаи. Преди покупка, проверете стойностите на волтажа и лумените. Отзивите на потребителите са положителни, като някои от тях предпочитат цветните смарт крушки, защото могат да синхронизират през тях настроението си.смарт крушка цветове
  • с високоговорител – представлява самостоятелна крушка с повече от 16 милиона цвята, която има в центъра си високоговорител. Може да се свързва с Вашия телефон директно чрез WiFi или Bluetooth. Високоговорителят излъчва всякаква музика, има бас и кристално чист звук. Крушката използва съвсем малко електричество. В никакъв случай не бива да я инсталирате с ключ за регулиране на яркостта (димер) и да я покривате или затваряте, защото всяко повишаване на температура може да е фатално.смарт крушка с високоговорител
  • с форма на купа – макар да изглежда като предмет, в който да си държите ключовете, тази самостоятелна смарт крушка всъщност е и универсално дистанционно. Праща сигнал на 360 градуса в помещението, можете да зареждате смартфона си с нея, а и да я използвате като нощна лампа. Купата се свързва с мобилно приложение и има възможност да се използва като хъб. С него можете да включвате телевизора, климатика, кафеварката, радиото и всичко останало, което е включено към Вашия домашен интернет.
    смарт купа крушка
  • за празници – умни крушки се предлагат и в добре познатия им вариант – под формата на лампички за украса, като тях също можете да контролирате през телефона си. Отрицателната им страна е, че дължината не е особено голяма.
  • с фигурка – представлява малък статив с някаква фигура или изображение върху пластмасова повърхност. Крушката е във вътрешността и когато се активира, може да сменя цвета си, да прожектира с различен ритъм и да кара изображението да изглежда триизмерно.

За какво могат да се използват смарт крушките?

Ако изберете умни крушки за дома си, те ще са идеални за добавяне на колорит, парти, коледна украса или за подводно осветление на басейн, дори на джакузи. Ако имате дълга алея, водеща до входната Ви врата, можете да сложите лампички от двете страни.

Ако имате кабинет с рафтове за книги, сложете подсветка, за да намирате по-лесно любимото си заглавие. Умни крушки са подходящи за антрето и кухнята – особено за шкафовете под мивката и около печката, където никога нищо не си е на мястото.

смарт крушка управление

Но, както се казва, във вече станалите ни досадни вечно излъчвани реклами на Телешоп Изненадите не спират дотук!

Необичайни приложения на смарт крушките.

  • като аларма – само трябва да свържете Вашата смарт крушка с виртуален асистент. Ако сте със слушалки или в отдалечена стая, можете да пропуснете да чуете, че някой звъни на вратата или че любимото Ви предаване започва. Тогава се включват умните крушки, които Ви алармират визуално. Засега тази опция е възможна единствено с Алекса.
  • приглушаване – нещо подобно на алармата можете да направите с осветлението в спалнята си – ако имате затруднения със събуждането, лампата ще се включи сама в точен час и то не внезапно и изненадващо, а в продължение на половин час, имитирайки изгряването на слънцето. Така няма да изпитате стрес, когато отворите очи. Същата технология можете да използвате, ако заспивате и светлината ще се изключи постепенно сама и няма да Ви изненада.

Персонализирани смарт крушки

Това са крушки, които са създадени специално по Ваши предпочитания. Обикновено наблягат на онова, което обичате най-много – музика, забавления или тишина и спокойствие. Някои компании предлагат дори да направят за Вас лично приложение, с което да ги контролирате.

Инсталиране на умна крушка

Случва се за секунди и не са Ви нужни инструкции или познания. Смарт крушките се завиват в цокъла на лампата като обикновените крушки. Някои производители съветват да изключите електричеството преди това.

След това добавете смарт крушката в едно от следните безплатни приложения за телефон (освен ако не е описано друго в ръководството на потребителя) Smart Life, Smart Things, Tuya, Google Home.

Някои моделите умни крушки изискват хъб (hub), към който трябва да свържете крушката, за да може да се управлява мобилно. Най-често те използват протоколите Zigbee, Z-wave или Bluetoot. При WiFi крушките не се изисква хъб – те се свързват директно към домашния рутер.

Когато избирате крушки, непременно обърнете внимание как се свързва и управлява! Интелигентните крушки се предлагат в различни размери, така че няма да се налага да купувате нови осветителни тела, за да приютите крушките.

Умните крушки са чудесен избор и незаменима част от един съвременен интелигентен дом.

Вижте нашия каталог от смарт осветление тук.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.