Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Избор на Преносим Високоговорител – За Какво да Гледаме?

bluetooth портативни колонки

Качествения звук е от съществено значение за да се насладите на слушането на любимата си музика. Мобилните телефони и таблетите са най-удобните устройства за възпроизвеждане на музика навсякъде, но в повечето случаи те не осигуряват качеството и мощността на звука, което искаме.

Преносимите колонки са идеални за всеки, който търси високоговорител за многофункционални устройства. Те са лесни за носене, нямат кабели и са най-ефективното решение, когато пътувате или прекарвате времето си на открито (например на пикник) за слушане на музика. Високоговорителите ви позволяват да осъществявате достъп до музиката си или да слушате аудиокниги и подкастове от всяко устройство с Bluetooth, като телефон, таблет или лаптоп.

Нашите 13 съвета ще ви помогнат да изберете най-добрия преносим високоговорител, който отговаря на вашите нужди.

Какви безжични високоговорители има?

Преди да започнем със съветите, искаме да обясним накратко какво представлява безжичният високоговорител и какви типове съществуват, за да знаете предимствата и недостатъците на всеки от тях.

Безжичните високоговорители ви позволяват да свържете музикалния си плейър без нужда от кабели, т.е. безжично. За да направите това, трябва само да сдвоите устройството (мобилен телефон, таблет или компютър) с високоговорител, като използвате една от съществуващите технологии за свързване: Bluetooth, собствена безжична мрежа, Wi-Fi или NFC. В зависимост от избрания високоговорител, той ще има една от предишните възможности за свързване и въпреки че тази статия е посветена на тези, които се свързват чрез Bluetooth, ще ви разкажем накратко за разликите между всеки тип. Имайте предвид, че при малките колонки, качеството на звука e недоловимо при различен тип на свързване.

 • Bluetooth свързаностВсички устройства поддържат блутут / Качествен звук / Безжично свързване без нужда от електричество
 • WiFi свързаностПо-качествен звук / Нужда от електрическа мрежа / Ограничена среда на използване
 • NFC свързаностМного бързо сдвояване / Стабилна свързаностТрябва и двете устройства да го имат / По-скъпи колонки
 • Собствена безжична мрежаСтабилна свързаност / По-качествен звук / Нужда от електрическа мрежа и понякога допълнителен хъб за свързване

За много хора идеалният безжичен протокол ще бъде Bluetooth, а други все още си мислят че Bluetooth технологията е стара отживелица, но дълбоко грешат. Новите протоколи за Блутут свързаност като 4.0 и 5.0 са на светлинни години от своите предшественици. Макар че обхвата и до днес е останал до 10 метра, Блутут чипове се вграждат във все повече и повече безжични устройства, компютри и автомобили. Bluetooth не изисква мрежа за свързване, което означава, че ще работи навсякъде по планетата. Също така е много лесна технология за ползване, изискваща само секунди за свързване.

13 съвета при избор на Bluetooth високоговорител

И сега, когато видяхме предимствата на Bluetooth високоговорителите пред други видове безжични високоговорители, нека да видим няколко съвета, които да ви помогнат да изберете най-добрия за вашите нужди.

1. Лек и компактен високоговорител

Преносимостта може да бъде първи избор за много купувачи. Нали така наричаме колонките – портативни. Те трябва да бъдат малки, лесни и леки за пренасяне.

мини блутут колонка

Много модели са ултра-леки и компактни Bluetooth високоговорители, които ще се поберат навсякъде в багажа ви. Можете да ги вземете навсякъде, без да мислите за това, че няма да имате място за тях. Ако възнамерявате да имате преносим високоговорител, който можете да взимате със себе си, където и да отидете, изберете такъв, който е не по-голям от 15 см.

2. Качество на звука. Но как да знаем без да тестваме?

Няма съмнение, че това е един от най-важните параметри. В крайна сметка, ако искаме да купим високоговорител, то е защото искаме да слушаме музиката много по-добре, отколкото обикновено правим с мобилния си телефон. Добре, но как се разбира, че устройството е с добро качество на звука?

Има четири параметъра, които могат да ни помогнат да разберем, че високоговорителят ще звучи добре, дори и да не сме го е чували: изходна мощност, честотен диапазон, звукова система и импеданс.

 • Един от тези параметри е изходната мощност (Ватове – Watts). Тази стойност се отнася до вълните, излъчвани от високоговорителя, които са тясно свързани със звуковото налягане в децибели, тоест обема. Много малките високоговорители не могат да свирят силно поради малкия си размер. Между 3 и 5 вата би било достатъчно, за да достигне около 80 dB, достатъчно голям, за да слушате добре в открити среди. Имайте предвид, че няма да използваме високоговорителя до пълната му мощност, тъй като може да се появят изкривявания на злука. Обикновено използваме максимум 80% от възможностите.
 • Друго нещо, което показва качеството на звука, е обхватът на честотите, в които устройството е в състояние да излъчва. Звуковият спектър или звуците, които могат да се възприемат от човешкото ухо, варират между 20 Hz до 20 kHz. Ако един безжичен високоговорител не е в състояние да излъчва в целия обхват на звуковия спектър, ще има звуци, които ще ни липсват. Поради това колкото по-голям е обхватът на честотите, обхванати от Bluetooth високоговорителя, толкова по-ясно ще бъде възприемането на звука.
 • Следващата точка, която трябва да разгледате, е типът на използваната звукова система. Всяка система се състои от определен брой канали. Тези канали са всеки един от говорителите, които ще излъчват звука. Чували сте за 5.1, 2.1 и т.н., което означава, че 5 пълни тонколони и един бас за суббуфер (sub woofer). Повечето високоговорители с Bluetooth се състоят от система 2.0 (две пълни тонколони) или 2.1 система (плюс една под), която е с най-високо качество.
 • И накрая, имаме импеданс. Съпротивлението (Ом) е свързано с преминаването на електрически ток,  напрежението и силата. Колкото по-висока е съпротивлението, толкова по-ниска е мощността, с която говорителят излъчва. Да не се усложняват нещата, просто помнете, че по-нисък импеданс, толкова по-добро е качеството на звука.

3. Капацитет на батерията и бързо зареждане

Някои модели портативни високоговорители имат батерии, които позволяват до 10 часа възпроизвеждане на музика с едно зареждане. Обикновено средния клас колонки поддържат от 4 до 6 часа възпроизвеждане. Времето за зареждане е друго нещо, което трябва да гледате. Някои модели предлагат бързо зареждане, докато други не.

4. Свързване

Абсолютно всички нови колонки поддържат свързване с Bluetooth. Разбира се, Bluetooth връзката я има, но опитвали ли сте свързване с NFC? Това прави задачата за сдвояване на устройствата още по-лесно. Просто като приближите телефона си и го задържите за секунда или две, двете устройства ще се свържат автоматично. Разбира се, необходимо е и двете да имат системата NFC, както телефонът, така и високоговорителя. Друг начин на свързване е с WiFi, това донякъде ограничава възможностите за използване на колонката, но звукът става още по-добър.

И накрая още един начин за свързване на преносима колонка с устройства на Apple – чрез Airplay – но тук отново ни трябва помощта на електрическата мрежа както при WiFi.

За да се свържете със старите колонки, които нямат Bluetooth, използвайте помощния вход от 3,5 мм, който ще ви позволи да свържете посредством кабел.

5. Съвместимост

Модерните високоговорители са оборудвани с най-новите версии на Bluetooth (Bluetooth 4.0 или 5.0). Ако телефонът ви има по-стара версия, е възможно да срещнете проблем със свързването. Уверете се, че високоговорителите са съвместими с по-ниските версии на Bluetooth за да избегнете разочарование.

Много марки оборудват своите устройства с USB или микро USB връзка, които се използват за зареждане на колонката и в някои случаи за инсталиране на актуализации и избягване на проблеми със съвместимостта.

6. Функция за свободни ръце

Слушате музика на високоговорителя, свързан към смартфона, и изведнъж получавате обаждане. Какво става? Ако високоговорителят има вграден микрофон, можете да говорите през него. Музиката е на пауза, отговаряте на обаждането, като натиснете върху бутона на високоговорителя и когато приключите разговора и затворите – музиката продължава. Полезно?

7. Свържете няколко високоговорителя

Тази опция може да се намери в много малко безжични високоговорители с WiFi свързаност и по-скоро е екстра, отколкото нужда. Представете си, че имате стая, в която искате да създадете по-обкръжаващ звук. Една колонка няма да ви позволи това, защото източникът на звука идва от едно и също място. Ако можете да поставите 2 и повече високоговорителя на няколко места в стаята, ще постигнете обкръжаващ (surround) звук.

За да постигнете това, някои колонки имат мобилно приложение, което след настройка, позволява възпроизвеждане на звук на няколко високоговорителя.

8. Дизайн на мини колонката

Мислихте ли вече за това, къде ще поставите високоговорителя у дома? Макар че е малко и просто устройство, което не заема място, ако планирате да го оставите на видимо място, като библиотека или маса, изберете колонка с подходящ дизайн. Ако мислите повече за използването й на улицата, на парти или да отидете с нея на плажа, може да ви харесат колонки с повече цветове, които привличат вниманието. А и защо да се съобразявате с интериора и хората, след като ви допада даден дизайн и цвят?

bluetooth колонки дизайнПовечето марки предлагат няколко комбинации от цветове, изберете този, който най-добре отговаря на вашата индивидуалност.

9. Опростени бутони за контрол

Колкото по-лесна за управление е една портативна колонка, толкова по-добре. Няма да прекарате часове в четене на инструкции за сдвояване и програмиране на високоговорителя. Просто го включете, свържете и се насладете.

Ще са ви е необходими само няколко бутона с основни функции за управление на високоговорителя. Един бутон за включване (изключване), бутон за възпроизвеждане/пауза, контрол на силата на звука, един за приемане на телефонни разговори (ако имате тази опция) и бутон за сдвояване чрез Bluetooth са всичко. Това е абсолютно достатъчно за да имате пълен контрол на устройството.

10. Изберете според вашите нужди

Трябва да помислите защо да изберете даден модел Bluetooth високоговорител, т.е. задайте си въпроса – Къде и за какво ще използвам блутут колонката?

Околната среда, в която планирате да използвате вашия високоговорител, ще диктува параметрите, който трябва да търсите. Примерни въпроси, чрез които може да си помогнете да отговорите на този въпрос са – Ще има ли ситуации, в които колонката може да бъде изпусната, да бъде изпръскана с вода, ще се ползва ли навън (на открито) или само вкъщи, колко време ще слушате музика?

блутут колонка на колелоАко ще използвате портативния високоговорител предимно на открито, изберете модел с добра изходна мощност, който предлага висок звук, така че да можете да го чуете ясно в шумна среда.  Той не трябва да има по-малко от 85 децибела максимална мощност. Друго нещо, което трябва да вземете предвид в този случай е батерията – ще ви трябва поне 6 часа възпроизвеждане. Ако говорителят е голям, ще оцените дали има дръжка, така че да можете да го носите удобно в ръката си или да го закачите примерно на велосипед. Също така помислете, дали не е добре, за всеки случай, да си вземете такъв с водоустойчивост.

11. Устойчивост

Ако сте един от онези, които винаги изпускат неща (като автора на статията), ще бъде полезно говорителят да е издръжлив и да устои на евентуалните удари. Някои устройства са с алуминиеви корпуси, които са по-устойчиви от обикновената пластмаса. Ако го изпуснете, може да се одраска или да се размине с лека вдлъбнатина, но няма да се счупи и впоследствие да го изхвърлите на боклука. блутут колонка водоустойчивост

12. Екстри

Екстрите, които можем да получим при избор на даден Bluetooth високоговорител са следните:

 • FM Радио възпроизвеждане
 • Възможност за слушане на музика от флашка, т.е. USB връзка
 • Възможност за слушане от карта с памет, т.е. слот за карта
 • Вграден микрофон за използване като Свободни ръце – Handsfree
 • Водоустойчивост
 • Свързване с WiFi или NFC

13. Цена

И на последно място, но не по важност – цената. Не винаги най-доброто е най-скъпото. На пазара се предлагат много качествени модели за по-малко пари. Така че, първия път Ви препоръчваме да не купувате скъп Bluetooth високоговорител . Това са електронни продукти, които са склонни да се повредят. Направете сами проучване. Изберете точния говорител, който отговаря на вашите нужди, като преминете през описания, ревюта и отзиви преди да купите.

Надяваме се статията да е била полезна и да сме направили избора Ви, една идея по-информиран и лесен. Ще се радваме да споделите вашето мнение в коментарите отдолу.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.