Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Смарт контакти – Заслужават ли си инвестицията?

Смарт контакт приложение и предимства

Какво е смарт контакт?

Вместо да включвате директно Вашата лампа или вентилатор в контакта, Вие поставяте първо преходник с WiFi връзка. Негова основна функция е да контролира кога лампата или вентилаторът ще се включват, ползвайки за връзка домашния Ви интернет. В България и по света е общоприето (макар и грешно), с понятието “Смарт контакти” да се наричат преходниците, които се включват в електрическия контакт. 

За кого е подходящ умния контакт?

Интелигентни преходници и контакти превръщат обикновените уреди в смарт с възможност за отдалечено управление и мониторинг.

Чрез тях лесно може да свържете: бойлер, въздухо пречиствател, вентилатор, електрическа печка, нощна лампа, осветление на аквариум, електрическо одеяло, поливна система, водна помпа, градинско осветление, кафеварка, коледни лампички и много други.

Умният контакт е изключително полезен, когато имате уреди, които трябва да включвате и изключвате всеки ден – например, електрическа печка. С приложението за телефон можете да настроите контактът да включи печката час преди да станете от леглото, за да Ви е топло в стаята.

Интелигентният контакт е подходящ и за места, които са трудно достъпни. Така, вместо да правите сложни гимнастически упражнения, само с няколко клика ще управлявате уредите си. Ако често отивате на работа с усещането, че сте оставили котлонът или пресата за коса включени, ще можете да ги изключите дори от работното си място.

график смарт контакт

Инсталиране

Лесно е като детска игра – слагате смарт преходника директно в контакта на стената, а след това включвате към него уредът, който желаете да контролирате. Трябва да синхронизирате смарт устройството с домашния си Интернет (WiFi мрежа). След това изтеглете безплатното приложение, измислете име за умния контакт (може да го кръстите на „климатик“, ако работи с климатик).

Таймер

Ако въведете команда в телефона си след колко време вашият интелигентен контакт да се изключи или между кои часове да работи, той ще запомни това и ще изпълни заданието, дори след това интернетът да спре.

Смарт инвестиция

В сравнение със смарт ключовете и смарт крушките, смарт контактите са най-разумната инвестиция, тъй като са най-достъпни като цена и само за шест месеца „изработват“ парите, вложени в тях. Една от функциите на тези модерни контакти е да Ви показва разходът на енергия, който ползва устройството, с което работят.

Контактът може да прави графики и сравнения с предишни месеци, за да Ви покаже откъде идва по-голямото потребление на енергия и как можете да спестите в бъдеще.

графика електричество смарт контакт

Икономия на електроенергия

Проучване доказва, че електроуредите, които са свързани с контакт, изразходват ток дори да не са включени. За една година това ви струва доста лева над обичайната сметка за електричество. Със смарт контакт бързо ще си възстановите тези суми, защото при изключване през тях не преминава ток.

Примерни идеи за използване на умен контакт

 • Следете изконсумираното електричество на климатика или друг уред, включен в смарт контакт;
 • Създайте график за изключване на уреди, които не се използват за да спрете “вампирската” консумация (много видове уреди се считат за „вампирска електроника“ и увеличават сметката ви за електро енергия, телевизор, пералня, климатик, зарядно за телефон и т.н.);
 • Направете нощната лампа интелигентна – използвайте гласови команди, създавайте графици или добавете сензор за движение;
 • Ако сте барман, загрейте кафемашината 30 минути преди да отидете на работа за да пуснете горещото кафе веднага;
  Включете автоматично лампичките на коледното дърво, когато се приберете у дома;
 • Поливайте градината или оранжерията, като автоматизирате водната помпа;
 • След зареждане на телефона, контакта да се самоизключи за да се избегне презареждане (ако зареждате телефона през нощта, достигайки 100 процента той ще спре да се зарежда и автоматично ще бъде подаден ток когато стане 99 процента. Това постоянно дозареждане може да повлияе неблагоприятно върху живота на батерията)
 • Настройте лампата на аквариума да се включва и изключва по график;
 • Задайте таймер за работа на електрическата печка.

Вижте още 25+ идеи за използване на интелигентни контакти.

Други ползи от един умен контакт

Помощ в кухнята – благодарение на днешните смарт контакти, можете да настроите таймер, който да включва Вашата кафе машина или чайник, за да бъдат готови преди да станете от сън.

Обезопасяване на уредите – ако имате електроуреди, които са пожароопасни, например електрически печки, можете да настроите Вашият умен контакт да ги изключва при опасност от прегряване.

Пести време – ако имате уред, който загрява бавно, можете да го включите през телефона си на път за дома и дори да настроите осветлението да се включи автоматично преди да се приберете.

смарт контакт настройки

Видове смарт контакти

За дома

 • Размер – стандартният умен контакт е голям и заема пространство. Имайте това предвид, когато избирате гнездо, в което да го включите. Някои компании обаче са разрешили този проблем и са създали смарт контакти, които са достатъчно малки и икономични, за да бъдат поставени един до друг в разклонител.
 • Външен вид – някои умни контакти се отличават значително, виждат се отдалеч, други са по-модерни и с изчистен дизайн, но има и такива, които напълно имитират обикновения стенен контакт.
 • С кабел – повечето умни контакти се включват директно, докато други, най-вече тези за градината и гаража, са снабдени с къс кабел.
 • С USB порт – не всички, но някои модели имат портове, с които можете да зареждате своя таблет, смартфон и дори лаптоп. Тези модели се наричат още „мулти функционални“.
 • С дистанционно – ако управлението през телефон Ви се струва твърде мъчно, компаниите са създали смарт контакт с дистанционно. Цената му е значително по-ниска от тази на безжичните модели. Ако често губите дистанционното си, някои от умните контакти имат бутони и дисплей, така че можете да ги управлявате ръчно.
 • Алекса и Гугъл – най-известните виртуални асистенти имат на пазара собствен умен контакт, който да управляват директно.
 • Различни цветове – повечето контакти се предлагат в бяло, но ако потърсите сериозно, ще откриете разнообразие от цветове – небесно синьо, ярко розово и др.
 • Гнезда – повечето видове интелигентен контакт се предлагат само с едно гнездо за уред. Ако искате да използвате няколко, на пазара има модели с две до осем гнезда, включително USB портове. Така можете да зареждате телефона си и да работите на компютъра си. Единственият недостатък на тези модели е, че не можете да следите с точност кое от устройствата Ви изразходва най-много енергия. Колкото повече гнезда има смарт контакта, толкова бутони за управление са поставени – така всеки уред се управлява самостоятелно.
 • Разклонител – създаден специфично за европейските стандарти, този смарт разклонител замества три и повече смарт контакта, като има напълно същите функции. Всяко гнездо работи индивидуално и има свой бутон за включване и изключване, което предпазва от прегряване. Има и двуядрен процесор.

Извън дома – контактите са подходящи за външното осветление в градината или на алеята. Тези модели са малко по-скъпи от останалите, защото са проектирани да издържат на всякакви температурни условия, включително дъжд и сняг.

Съвети при покупка

Тъй като смарт контактите са сравнително нови на пазара, по-голямата част от моделите се предлагат по американски стандарт – с три извода. Моделите по европейски стандарт не са така разнообразни, но пак можете да намерите умен контакт, който да отговаря на нуждите Ви.

Относно това какви функции би могъл да изпълнява вашият умник, избирате сами спрямо изискванията си към него и финансовите си средства. Колкото повече функции може да изпълнява един контакт, толкова по-скъп ще е. Но това важи за всеки един уред.

Вижте тукнашия каталог от смарт контакти и преходници.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

2 коментара за "Смарт контакти – Заслужават ли си инвестицията?"

 1. Здравейте и Бкагодаря!

  ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ЗАЩО СЛЕД КАТО НЕ СЪМ ЗАДАЛ ПРОГРАМА И НЕ Е АКТИВНА ТАКАВА!
  МИ СЕ ВКЛЮЧВА ЛАМПАТА-ПРОЖЕКТОР 150W
  И… СВЕТИ ПО ЦЯЛ ДЕН И ЦЯЛА НОЩ-ДОКАТО РАЗБЕРА И ИЗКЛЮЧА!!!
  КОЕ ГО ЗАДЕЙСТВА!?
  (НУЖДАТЯ МИ Е ДА ОСВЕТИ ЗА 5-6 МИН И ИЗКЛЮЧВАМ! ПОСЛЕ КОГАТО ЗАСПЯ СЕ ВКЛЮЧВА САМ И… БЕЗПОЛЕЗНО!!!)
  БЛАГОДАРЯ!

  1. Здравейте,
   някои смарт контакти не са с функция памет на последното си състояние.
   Други трябва да се включат за да се свържат отново с WiFi мрежа. Ако имате от тези видове и е спирало електричеството и след това се възобнови, те се включват.
   Какъв е Вашият контакт и от къде е закупен?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.