Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Смарт Ключове за Осветление – Новото Поколение Интелигентно Управление на Светлината

умни ключове управление

През далечната 1969 г Нийл Армстронг, който е първият човек, стъпил на Луната, възкликва Една малка стъпка за човека- един огромен скок за човечеството!Цитат, който всеки все някъде е чувал.

Но е малко известно изказването му, което прави през 2007 г. в интервю пред The New Space Race, когато споделя, че днешните смартфони са много по-мощни от всички компютри взети заедно, които са били използвани навремето, за да може да бъде осъществена човешката мечта да се стигне до Луната.

луист армстронг стъпка

Да, примера със смартфоните е изключително удачен. Напредъкът на технологиите днес може спокойно да се сравни с огромен скок за човечеството.

Но знаете, ли че освен смартфони, вече има и всякакви смарт устройства, с които можем наистина умно да управляваме дома си. Като смарт крушките, смарт контактите и смарт ключовете.

Чрез тях можем да контролираме осветлението на дома си от всяка една част на Земята. Може би някой ден не би било проблем дори да осъществяваме контрол върху осветителните тела и от Луната, кой знае?!

Но да се върнем към смарт устройствата и да разгледаме по-подробно.

Смарт ключовете за осветление и техните ползи

За онези от вас, които са учили по времето когато се е наблягало на руски и френски език, а не на английски, ще уточним, че думичката “смарт” идва от английското “smart” и означава “умен”. Така че можете да срещнете смарт ключовете за осветление и като умни ключове за осветление. Става въпрос за едни и същи продукти.

Смарт ключовете за осветление са част от съвременните технологии, които допринасят за превръщането на домовете и офисите ни в интелигентни пространства.

Какво е смарт ключ?

Смарт ключовете са превключватели, които могат да бъдат управлявани дистанционно, обикновено чрез мобилно приложение, или чрез вградената възможност за управление от гласови помощници като Alexa или Google Assistant.

Смарт осветителните ключове се инсталират като заместители на традиционните светлинни превключватели. Те се свързват с домашната ви Wi-Fi мрежа и ви позволяват да управлявате осветлението в дома си през мобилно приложение или чрез гласови команди.

управление на лампи през телефон

Умните ключове ви дават възможност да контролирате отдалечено осветлението в дома си ръчно или чрез автоматизация.

Тази технология се е развила през последните години, давайки възможност за създаване на различни сцени и рутини, автоматизиране на светлините в зависимост от времето на деня, присъствие или отсъствие на хора в дома, и дори в отговор на други смарт устройства.

С един ключ можете да контролирате няколко лампи, както и да светнете или изгасите осветлението от долния етаж. Можете да светнете лампата в коридора с ключ, който се намира на нощното ви шкафче или по аналогичен начин пак да изгасите лампата в банята, която сте забравили светната, без да отивате до самата баня. Разполагате с ключ или телефон до леглото си.

Тези устройства се предлагат като решение за по-голяма гъвкавост, комфорт и енергийна ефективност.

Персонализирано Осветление

Едно от най-големите предимства на смарт ключовете за осветление е възможността за персонализиране на осветлението във вашия дом. Можете да създадете сцени и сценарии, които отговарят на вашите нужди и обстоятелства. Например, можете да имате “сцена за филми”, която намалява осветеността в дневната, докато включва меко осветление в кухнята и банята.

Енергийна ефективност

WiFi превключвателите за осветление също така допринасят за по-голяма енергийна ефективност. Те могат да автоматизират изключването на светлините, когато стаята не се използва, или да регулират нивото на осветеност в зависимост от дневната светлина, което намалява консумацията на електроенергия.

Искате по-силно осветление- имате го! По-заглушена светлина – никакъв проблем! И то без необходимост да се разхождате напред – назад из жилището си или пък нагоре – надолу по стълбите. Имате си ключ (или телефон) за тази цел, който сте поставили на най-удобното за вас място.

Удобство и Комфорт

Със смарт ключовете за осветление, можете да контролирате светлините в дома си от всяка точка на света, стига да имате интернет връзка. Това означава, че можете да включите светлините, преди да се приберете в къщи, или да ги изключите, ако сте забравили да го направите преди да излезете.

Безопасност

Интелигентните ключове също могат да помогнат за повишаване на безопасността на дома ви. Можете да програмирате светлините да се включват и изключват в различни времена на деня, за да създадете илюзията, че в къщата винаги има някой, дори когато сте на отпуск.

Някои умни ключове изискват наличието на вече изградена електрическа инсталация. Просто заменяте конвенционалния ключ с нов – безжичен. Можете да се правите с тази дейност и сами, но спокойно можете да извикате и електротехник.

Безжичност

Но има и такива умници, които дори не изискват електрическа инсталация, защото не работят с ток. Това са всякакъв вид безжичен ключ, чийто контролер поддържа WiFi  свързаност (в линка може да прочетете статията ни за видовете безжични ключове).

Безжичните превключватели, които не изискват нито кабели, работят със или без батерии (кинетични). От което следва, че могат да бъдат поставяни абсолютно навсякъде – върху бюрото ви, до тоалетната чиния, дори и върху пода (ако намерите някакъв смисъл в подобно действие). Закрепват се или с винтчета или с лепенка, както ви е по-лесно.

безжичен ключ обхват

Гласов контрол с Alexa и Google Асистенти

Управлението на осветлението във вашия дом чрез гласови помощници като Alexa и Google Assistant е един от най-лесните начини да интегрирате смарт технологии в ежедневието си. Вместо да трябва да използвате приложение на смартфона си или да трябва да използвате физически превключвател, може просто да кажете гласова команда, за да контролирате осветлението.

След като смарт устройствата са настроени и именувани, можете да използвате гласови команди за управление на осветлението. Например, може да кажете “Alexa, включи кухненската светлина” или “Hey Google, изключи светлините в хола”.

Освен това, може да използвате гласовите си помощници и за създаване на рутини, които включват управлението на светлината. Например, може да имате рутина “добро утро”, която включва включване на светлината в кухнята.

смарт ключове гласово управление

Бъдещи тенденции в областта на смарт осветлението

Все повече домове и офиси се превръщат в интелигентни пространства, като смарт осветлението е ключова част от тази трансформация. Бъдещите тенденции в областта обещават още по-голяма персонализация и автоматизация. С развитието на Интернет на нещата (IoT), смарт ключовете за осветление ще могат да комуникират с още повече устройства, като например смарт щори, климатични системи и домашни алармени системи, за да създадат по-съвършен и удобен домашен или офис опит.

Интегрирането на интелигентно осветление вече не е въпрос на бъдещето, а на настоящето. С възможността да улеснят живота ни, да подобрят енергийната ефективност и да добавят допълнителен слой на сигурност, те стават все по-популярни.

Докато обществото продължава да приема умните технологии, смарт ключовете за осветление ще продължат да играят важна роля в тази трансформация. Подкрепата за тази технология от страна на потребителите, производителите и законодателите е ключова за нейното устойчиво развитие и успех.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.