Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Как да Монтирате Смарт Ключ за Осветление в 5 Стъпки?

как се инсталира смарт ключ за осветление

Интеграция и контрол на интелигентно осветление

Съвети за инсталиране на умен ключ за осветление

Умното осветление е едно от най-добрите места за начало, когато става въпрос за изграждането на умен дом.

Ако искате да модернизирате осветлението в дома си, така че да може да се контролира от мобилно приложение, гласов асистент Alexa / Google Assistant или автоматично – само от вашето присъствие, не е нужно да сменяте всичките си крушки с умни крушки.

Вместо това можете просто да инсталирате умни ключове или модули за осветление, за да контролирате съществуващите осветителни тела.

Макар първоначалният ви инстинкт, че това трябва да бъде направено от електротехник, инсталирането на умен ключ за осветление не е особено сложно, и може би ще можете да го направите сами, ако следвате тези прости стъпки.

мъж се чуд дали може да инсталира ключ

Как да инсталирате правилно смарт ключ за осветление?

Стъпка 1: Определете конфикурацията на ключа

Преди да преобразувате съществуващ ключ в умен ключ, първо трябва да определите какъв вид имате и колко осветителни кръга управлява.  Ако имате единичен “тъп” ключ, трябва да купите единичен смарт ключ (или еднично модулно реле).  Двоен “тъп” ключ (сериен) се заменя от двоен смарт ключ или двойно смарт реле, троен “тъп” – от троен смарт и т.н.

Да не се бърка броят на крушките/осветителните тела с осветителните линии!

Стъпка 2: Определете типа на кабелите във вашата електрическа инсталация

За да проверите електрическото окабеляване (електропроводката), следвайте стъпките:

 • Първо трябва да изключите захранването от електрическия табло, тъй като определено не искате да рискувате електрически удар, докато ровите там.
 • След това, опитайте с ключа за осветление в същата стая да светнете осветлението 2-3 пъти, за да сте абсолютно сигурни, че захранването е изключено.
 • С изключено захранване, премахнете капачето на ключа и развийте винтовете, които държат стария ключ на място.
 • Преди да докоснете жиците, извадете фазомер и отново проверете за наличие на ток, като докоснете всяка една от тях по оголеният проводник.
 • Вече може да спокойно да огледате цветовете и преброите кабелите зад ключа.

смяна на ключ за осветление

Според НАРЕДБА № 3 от 9.06.2004 г. за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии, Чл. 1679. (1) Изолацията на проводниците за електрическите инсталации е маркирана за лесно разпознаване по цялата си дължина с цветове, както следва:

 • светлосин цвят – за неутрален (N) или среден проводник (М);
 • жълто-зелен (на ивици) цвят – за защитен проводник (PE);
 • жълто-зелен (на ивици) цвят – за проводник РЕN;
 • кафяв или друг цвят – за фазов проводник L:
  • ако има жълто-зелено жило – кафявото е L.
  • ако няма жълто-зелено жило – кафявото е PE.
  • допуска се L фазов проводник да бъде в кафяв или сив цвят.

Ако видите само 2 проводника в кутията на ключа, както биха видяли 90% от собствениците на жилища, означава че нямате N нулев проводник, а имате само прекъсната L фаза.

Ако нямате нулев проводник (типично за стари домове), трябва да закупите умен ключ (или смарт реле) за осветление, който не се нуждае от такъв проводник.

Стъпка 3: Свързване на умен ключ

Демонтирайте стария ключ, като му откачите проводниците, и пристъпете към монтажа на умния ключ.

При свързването на кабелите към новият електрически ключ, използвайте отвертка и следвайте схемата на производителя. Обикновено смарт ключовете, не изискващи нулев проводник, изискват монтаж на кондензатор към осветителната линия.

смарт ключ за осветление с кондензатор

Стъпка 4: Включете захранването и тествайте

На този етап можете да включите захранването отново от електрическия табло, за да тествате новия си ключ/модул. Ако се включи, сте готови, но ако не, изключете отново захранването и проверете всички връзки и кабели.

смарт модул за осветление

Преди монтажа към кутията, проверете инструкциите. Може да трябва да натиснете бутон за синхронизация или рестартиране под превключвателя, за да започнете безжичния процес на настройка към мобилно приложение.

След това монтирайте ключа на място, поставете капачката и включете захранването. Почти сте готови!

Стъпка 5: Свържете умния ключ към Интернет

След като завършите монтажа, е време да свържете умния ключ с Wi-Fi. Изтеглете приложението, асоциирано с ключа. Следвайте инструкциите в приложението за бързо и лесно свързване с Интернет.

Ключът, който сте закупили, ще може да бъде управляван отдалечено чрез различни системи, в зависимост от неговата съвместимост. След успешната му настройка, той може да бъде интегриран и управляван чрез платформи като Tuya Smart Life, Alexa, Apple Homekit или Google Home. Ще можете да го включите в групи с други смарт устройства в дома ви и да го управлявате удобно.

Красотата тук е как превключвателят ще работи точно като стария традиционен ключ – чудесно за членове на домакинството, които не са запознати с командите към Alexa да включи светлините.

димиране на осветлението от мобилно приложение

Често задавани въпроси

Въпрос: Мога ли да инсталирам умен ключ сам?

Отговор: Да, разбира се. Просто се уверете, че сте запознати с това как работят обикновените ключове за осветление в имота си първо. Непременно изключете захранването преди да започнете. Това беше първият ми опит за смяна на ключ за осветление (или за справяне с каквато и да е домашна електропроводка) и след няколко минути изследване нямах проблем да сменя стария си ключ с умен.

Въпрос: Изискват ли умните ключове хъб?

Отговор: Както и при другите умни устройства за осветление, това ще зависи от системата, която сте избрали. В този случай умният ключ Tapo на TP-Link изисква един от хъбовете на компанията, за да работи. Настройката беше просто включване на хъба в контакт, добавяне към нашата съществуваща система Tapo и настройка на ключа според собствените му инструкции.

Въпрос: Интелигентните превключватели работят ли без Интернет?

Отговор: Да, работят. Ако нямате WiFi, няма да можете да управлявате интелигентните превключватели отдалечено, но все още ще можете да ги включвате и изключвате ръчно. Те ще продължат да функционират като обикновени превключватели, докато интернет връзката не се възстанови.

Въпрос: Работят ли умните ключове с обикновени крушки?

Отговор: Да, обикновените крушки могат да бъдат управлявани от умен ключ за осветление.

Заключение

Замяната на традиционен стенен ключ с умен може да изглежда като предизвикателство, но процесът често е прост и директен. Инсталирането на умни ключове прилича много на поставянето на стандартен ключ за осветление, като обикновено отнема около десет минути.

Въпреки че оборудването може да изисква само малка отвертка и фазомер, трябва да сте наясно, че може да има някои несъответствия.

Например, различните организации на жиците или ограниченото пространство в задната кутия могат да представляват предизвикателство при монтажа.

В някои ситуации, наемането на професионален електротехник може да бъде най-доброто решение. Той дори е възможно да прекара нулев проводник от близък контакт, ако е необходим.

Въпреки потенциалните предизвикателства, умните ключове предлагат иновативни функции, запазвайки основната функция на стенния ключ, като добавят допълнителен комфорт и модернизация в дома.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.