Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Технологията срещу изолацията: Умните устройства като мост към света за възрастните и хората с увреждания

възрастни и хора с увреждания илюстрация

Технологията за интелигентен дом не е само за младите хора. По-възрастните също могат да се възползват от предимствата на дом, контролиран с глас или приложение, включително сигурност на дома, удобство, комфорт и връзка.

Ще обясним всички предимства на интелигентния дом за възрастни и хора с трайни увреждания. Ще посочим и най-добрите продукти, които да обмислите за вашия любим човек.

Колко всъщност са тези хора?

Знаете ли колко хора с увреждания има по света?

Според ООН и СЗО има 1.3 милиард души с някаква форма на увреждане.

Може да е шокиращо да научите, че това представлява 16% от световното население или 1 на всеки 6 от нас. По-изненадващо бе да открием, че 1/4 от хората с увреждания съобщават, че често нямат никакъв избор и контрол върху ежедневния си живот.

 • 253 милиона души са засегнати от някаква форма на слепота и зрителни увреждания . Това представлява 3.2% от световното население. Това е два пъти повече от населението на Мексико!
 • 466 милиона души имат инвалидизираща глухота и загуба на слуха . Това представлява 6% от световното население, тоест всички жители на Европейския съюз!
 • Около 200 милиона души имат интелектуално увреждане (IQ под 75). Това представлява 2.6% от световното население. Покрива броя на жителите на Бразилия!
 • 75 милиона души се нуждаят от инвалидна количка ежедневно. Това представлява 1% от световното население. Това е два пъти повече от населението на Канада!

жена в инвалидна количка

Хората с увреждания са разнообразна група и фактори като пол, възраст, полова идентичност, сексуална ориентация, религия, раса, етническа принадлежност и тяхното икономическо положение влияят на техния опит в живота и техните здравни нужди.

Хората с увреждания умират по-рано, имат по-лошо здраве и изпитват повече ограничения в ежедневното функциониране от останалите.

От другата страна е застаряващото население.

Хората по света живеят по-дълго.

Днес повечето хора могат да очакват да доживеят до шестдесетте си години и след това. Всяка страна в света преживява растеж както на размера, така и на дела на възрастните хора в населението.

От 1970 г. делът на възрастните хора в населението не спира да се увеличава, дори драстично за някои страни като Япония, Германия или Южна Корея. Всъщност Япония е дом на най-бързо застаряващото население в света, като повече от 26% от населението е на 65 или повече години. И с все по-слаба раждаемост, уравнението е лесно: Япония и Корея се пренасочват към сребърно общество със светкавична скорост.

Възрастна жена, която изглежда объркана, държейки дистанционно управление

Освен че броят им нараства с всеки изминал ден, все повече и повече възрастни хора живеят сами според ООН.

За много от нас, да имаме умен дом лукс.

Харесваме удобството и ни харесва да си играем с новите технологии.

Но това не важи за възрастните хора и хората с увреждания. За тях инструментите и продуктите за интелигентен дом не са лукс. Те са основно средство за поддържане и овластяване на живота им и им осигуряват независимост и свобода от много неща.

Много от хората се сблъскват с проблеми, когато изпълняват скучните задачи от ежедневието си и мисълта, че не можем да ги изпълним, го прави наистина трудно. Но когато са в състояние да правят тези неща сами, за тях е наистина голяма разлика да могат да живеят самостоятелно и да не се нуждаят от помощ у дома.

Ние го наричаме „помощна технология“.

Свобода и безопасност за хората с увреждания и възрастните

Домовете, построени с мисъл за възрастните хора, както и технологията за модернизиране на нашия съществуващ жилищен фонд, биха могли не само да позволят на хората да живеят в домовете си по-дълго, но и значително да намалят разходите в системата за социални грижи.

Простите и евтини модификации на дома като инсталиране на перила, външно осветление и устойчиви на хлъзгане повърхности са показали, че водят до 39% спад в нараняванията и 26% намаление на медицинското лечение.

А изграждането или адаптирането на домове, за да отговарят на застаряващото население, може да им помогне да избегнат необходимостта от намаляване, което често изостря проблемите с мобилността и появата на слабост.

В днешно време тези помощни технологии са лесно достъпни и способни за хора, които искат да ги използват, но по-важното е, че са за тези, които наистина се нуждаят от тях.

подкрепа за инвалидите

Използвайки помощната технология, ние можем да овластим и позволим на хората с увреждания, инвалидите и възрастните хора да поддържат определено ниво на контрол върху заобикалящата ги среда и ежедневните си дейности и да предложим по-положително качество на живот, като им позволим да запазят своето достойнство.

С целия емоционален стрес, от който е трябвало да страдат, и ограничения поради физически увреждания, интелигентният дом може да им помогне да им даде добра сила и надежда за по-добър живот и в замяна по-добро бъдеще.

Що се отнася до безопасността, много системи за сигурност вече предлагат услуги за гласово активиране и дори има активирани с WiFi или Bluetooth ключалки на вратите, ключове за осветление и различни други видове уреди, които могат да предложат безопасност само в дланта на ръцете им.

Сега можете лесно да контролирате всички аспекти на къщата си с помощта на вашия смартфон.

Вижте тук креативни идеи за използване на смарт технологии в умният дом.

Докато някои биха твърдели, че такива устройства може да нарушат личната неприкосновеност, за човек който иска да живее самостоятелно, но има нужда от ежедневно наблюдение на своето здраве, напомняния за лекарства и проверка на жизненоважни здравни показатели, помощната технология действително може да му позволи да се радва на свободата и да се отпусне в дома си, като същевременно предоставя спокойствие на близките си.

жена контролира температурата в хола

Грижи за самотно живеещите възрастни хора

Тъй като с напредването на възрастта идва и намалянето на мобилността, когнитивните и сетивните способности, както и отслабването на тялото, което е по-сериозно повлияно от заобикалящата го среда, животът сам може постепенно да стане небезопасен за някои възрастни хора. Те са все по-малко способни да осигурят своето благополучие ежедневно.

И така, какво трябва да се провери, когато възрастните хора живеят сами?

 • Психично здраве – самота, забравяне (за ядене на лекарства, плащане на сметки или ходене на срещи), деменция, депресия…;
 • Физическо здраве — зрение, мобилност, благосъстояние…;
 • Социална изолация — независимо дали лицето е интегрирано в общност или редовно се проверява от неговите/нейните роднини или лице, което се грижи за него;
 • Хранене — дали човекът се храни редовно;
 • Околна среда — Възрастните са по-силно повлияни от заобикалящата ги среда, като внезапни и тежки температурни промени.

Тези точки трябва да се проследяват възможно най-често, в противен случай животът на възрастните хора може да бъде изложен на опасност.

личен асистент помага на мъж

Следователно на възрастните хора трябва да се дадат решения, които да им помогнат да осигурят своето благополучие ежедневно.

Семействата също трябва да разполагат с полезни инструменти за подпомагане и наблюдение на своите по-възрастни членове от разстояние, доколкото могат, без да навлизат прекалено в личното им пространство.

И това е моментът, когато интелигентните технологии и особено интелигентните сензори могат да покажат целия си потенциал.

Технологии в помощ на възрастните и хората с увреждания

След като по-възрастните възрастни се настанят в любимия си фотьойл, те обикновено обичат да стоят на място. (Вие също бихте го направили, ако имате артрит, дископатия или подагра.) И ако живеят сами, няма кой да им помогне с дребни промени – като включване на осветлението, пускане на щори, регулиране на температурата и други.

Поне така беше. Сега интелигентните джаджи позволяват на възрастните ви родители да изпълняват всякакви задачи от всяко място в дома, което им позволява да опростят живота си, без да се чувстват безпомощни.

Ето как работи всичко.

Контрол с помощта на Гласов асистент

Един от тези невероятни помощни продукти, които са на пазара, e гласовият асистент Amazon Echo с Alexa.

Това е устройство с гласово управление, което действа като нещо като личен асистент, като предоставя на потребителя всичко – от температурата и текущата прогноза за времето до включването на превключвателите за осветление и настройването на аларми. Всичко може да се направи само с помощта на глас.

Echo не предоставя само информационни услуги, когато е свързан с други интелигентни домашни устройства. Echo може също да осигури гласов контрол на потребителя над системите в къщата. Този вид технология може да бъде наистина полезна за хора, които са приковани към инвалидна количка или с ограничени движения, за да могат да контролират много аспекти от заобикалящата ги среда.

Гласовите команди работят най-добре за хора, които имат сравнително висок глас и могат да чуят обратната връзка от центъра. Не поддържа Български език!

Интелигентно осветление

Интелигентното осветление е ключов елемент от смарт дома, което предлага комфорт, енергийна ефективност и сигурност. За да реализирате такова осветление, на разположение стоят различни устройства и опции:

 • Смарт ключове: Това са устройства, които се монтират директно на стената вместо стандартните превключватели. Те позволяват дистанционно управление на светлината чрез мобилно приложение или гласови команди.
 • Смарт модули за ретрофит: Тези модули се монтират зад съществуващите превключватели или контакти и ги превръщат в “умни”. Те позволяват да се запази оригиналният дизайн на ключовете, но да се добави функционалността на интелигентното осветление.
 • Смарт крушки: Това са LED крушки, които могат да се свързват директно към домашната Wi-Fi мрежа или чрез специален мост. Те позволяват регулиране на яркостта, цвета и дори създаване на различни сценарии. Някои модели могат да се управляват чрез гласови команди или автоматизирани рутини.

Когато избирате подходящо решение за интелигентно осветление, е важно да вземете предвид вашите индивидуални нужди, бюджета и техническите характеристики на дома ви. Всеки от горепосочените варианти има свои предимства и може да бъде подходящ за различни приложения и предпочитания.

димиране на осветлението от мобилно приложение

Ето как хората с увреждания или възрастните могат да използват тези устройства за подпомагане на ежедневието си:

 • Гласов контрол: Много умни ключове могат да бъдат свързани с говорещи асистенти като Amazon Echo или Google Home. Хората, които имат трудности с движението или зрението, могат лесно да регулират осветлението чрез гласови команди.
 • Дистанционно управление: Чрез мобилно приложение, потребителите могат да контролират осветлението от всяка точка на дома си или дори отвън.
 • Автоматизация: Може да се настрои автоматично включване или изключване на светлината в определени часове или при определени условия, като например при залез или изгрев на слънце.
 • Сензори за движение: Умните ключове могат да бъдат свързани със сензори за движение, така че светлината да се включва автоматично, когато някой влезе в стаята. Това е особено удобно за хора с ограничена мобилност.
 • Регулиране на интензитета: Позволява на потребителите да регулират яркостта на светлината според нуждите и предпочитанията си, което може да бъде полезно за хора с проблеми със зрението.
 • Сценарии: Потребителите могат да включват предварително зададени “сценарии” или комбинации от настройки за осветление, които отговарят на конкретни нужди или ситуации.
 • Енергоспестяване: С автоматизацията и регулирането на интензитета, умните ключове могат да помогнат за намаляване на консумацията на електроенергия.

В крайна сметка, интелигентното осветление наистина предлага голям комфорт и удобство на хора с увреждания или възрастни, като предоставят лесен и интуитивен начин за контрол.

Управление на естествената светлина

Затъмнители за прозорци са важен аспект от умния дом, особено когато става дума за хора с увреждания и възрастни.

Отдалеченото управление на щорите и пердетата осигява комфорт, уединение, ефективно регулиране на естествената светлина.

жена управлява електрически щори

Затъмнителите могат да бъдат автоматизирани да се отварят и затварят в определени часове на деня или при определени условия, като например при изгрев или залез на слънце. Също така могат да се настройват специфични сценарии, като “вечерен режим” или “сутрешен режим”.

Видеонаблюдение

Видеонаблюдение може да играе критична роля в подобряване на сигурността и удобството на инвалидизирани хора и възрастни, особено когато живеят самостоятелно.

Ето как тези системи могат да бъдат използвани за подпомагане на тези групи:

 • Мониторинг на входове и изходи: Камерите могат да бъдат поставени на входове и изходи, за да помогнат на потребителите да виждат кой идва и тръгва от дома им. Това е особено полезно за хора с ограничена мобилност.
 • Смарт звънци с камера: Позволяват на потребителите да виждат и комуникират с посетители чрез мобилни устройства, без да се налага да отварят вратата.
 • Детекция на движение: Някои камери имат вградени сензори за движение, които могат да изпращат известия при разпознато движение.
 • Автоматично записване: В случай на засечен нарушител, камерите стартират запис.
 • Комуникация: Някои смарт камери предлагат двупосочна аудио комуникация, което позволява на потребителите да комуникират с отсрещната страна.
 • Нощно виждане: Много модели имат вградени инфрачервени светодиоди, които позволяват на камерата да “вижда” дори през нощта.
 • Интеграция с други умни устройства: Камерите могат да бъдат интегрирани с други умни устройства в дома, като сигнални системи, осветление и др.
 • Подпомагане на грижовници: В случай че възрастен човек или личност с увреждание живее с личен асистент или има роднина, който го наблюдава, камерите могат да помогнат на този грижовник да следи за благосъстоянието на своя подопечен.

обаждане по видео звънец

Използването на видеонаблюдение може да предостави на хора с увреждания и възрастни по-голямо чувство за сигурност и самостоятелност, като същевременно предоставя на техните роднини спокойствие относно тяхното благосъстояние.

SOS Уведомяване на близките

WiFi SOS бутонът е устройство, което предоставя на потребителите възможността да изпращат бързо и лесно сигнал за помощ чрез интернет вързка. Този инструмент може да бъде особено ценен за възрастни хора, хора с увреждания или всеки, който може да има нужда от бърза помощ в дома си.

SOS бутон за възрастни хора

Ето как работи и предимствата му:

 • Лесен за използване: Обикновено тези бутони са проектирани да бъдат максимално интуитивни. Само едно натискане може да активира сигнала за помощ.
 • Моментални известия: След като бутонът е натиснат, изпраща сигнал чрез Wi-Fi мрежата, който уведомява предварително зададени профили (например близки, съседи или грижовници).Портативност: Много модели са достатъчно малки, за да могат да бъдат носени като медальон около врата или като гривна, което ги прави идеални за постоянно носене.
 • Батерия с дълъг живот: Повечето устройства са проектирани да работят продължително време с едно зареждане или сменяеми батерии, което намалява нуждата от чести зареждания.
 • Издърпване на шнур: Някои модели SOS алармени сигнализации с вградена сирена могат да се монтират на стена, което ги прави подходящи за използване в баня, до легло и друг в случай на инцидент.

Интелигентните SOS сигнализатори са отличен инструмент за предоставяне на допълнителна сигурност и спокойствие на хора, които живеят сами или имат потребност от постоянен мониторинг.

Добавяне на интелигентност чрез FingerBot

Винаги ще съществува уред или устройство, който не може да бъде по никакъв начин модернизиран и от там да се получи отдалечен контрол.

Тук на помощ идва FingerBot.

FingerBot е иновативно устройство, което предоставя възможността да добавите “интелигентност” към почти всяко традиционно устройство в дома ви.

Това е малко роботизирано устройство, което имитира действието на човешки пръст, за да активира бутони или превключватели. Ето как можете да използвате FingerBot, за да направите вашите устройства по-умни:

 • Традиционни светлинни ключове: Монтирайте FingerBot до светлинния ключ в стаята и контролирайте осветлението чрез мобилното приложение;
 • Стари радиоапарати или музикални системи: Поставете FingerBot на бутона за включване/изключване и управлявайте устройството дистанционно;
 • Кафемашини с бутони: Задайте FingerBot да включва кафемашината ви всеки ден в определен час, за да имате готово кафе, когато станете;

fingerbot управлява кафе машина

 • Мобилно приложение: Приложението позволява на потребителите да настройват автоматизации, да създават графици и да контролират устройствата дистанционно;
 • Батерия с дълъг живот: FingerBot Plus е оборудван с батерия, която може да издържа дълго време преди да се изчерпа, намалявайки нуждата от чести смени.

Чрез FingerBot, дори старите и традиционни устройства в дома ви могат да бъдат превърнати в “умни” устройства без нуждата от замяна или големи модификации. Това предоставя гъвкавост и комфорт, особено за хора, които искат да модернизират своя дом без големи инвестиции.

Интелигентни сензори

Все повече и повече възрастни хора живеят сами и умират сами.

В Япония и Корея социалната изолация на възрастните хора, живеещи сами, е такава, че телата им се откриват дни, а понякога и месеци или години след смъртта им. Това явление, наречено „самотни смъртни случаи“, се разраства през последното десетилетие до точката, в която получи собствено име („kodokushi“ на японски, „godoksa“ на корейски), както и своя собствена индустрия: услугата за почистване на самотни смъртни случаи индустрия. А броят на самотните смъртни случаи расте главоломно.

смарт сензори за интелигентен дом

На пазара има редица интелигентни сензори, които помагат на роднините да наблюдават състоянието на възрастните хора и тези в неравностойно положение:

Контрол на достъпа

Контролът на достъпа в умния дом може да бъде особено полезен за хора с увреждания и възрастни, тъй като предоставя удобство, сигурност и независимост. Ето някои начини, по които технологията за контрол на достъпа може да подпомага тези групи:

 • Безключови врати: Електронни брави позволяват на потребителите да отключват и заключват вратите чрез мобилни приложения, гласови команди или чипове, което е особено удобно за хора с ограничена мобилност.
 • Биометрични системи: Самостоятелни системи за достъп, които разпознават пръстови отпечатъци, лице или глас, предоставят бърз и сигурен достъп без нужда от ключове или кодове.
 • RFID и NFC чипове: Тези устройства могат да бъдат носени от възрастни или хора с увреждания и да предоставят безконтактен достъп до вратите или други зони на дома.
 • Видео входни системи: Те позволяват на потребителите да виждат и комуникират с посетители на входната врата чрез видео връзка, преди да решат дали да ги пуснат в дома.
 • Автоматизация на сценарии: Може да се настройват автоматизирани рутини, като например автоматично заключване на всички врати в определен час вечерта.
 • Известия и история на достъпа: Мобилните приложения могат да изпращат известия при опит за неразрешен достъп или да предоставят история на всички активности на вратата.

възрастен човек получава известия на смарт часовник

 • Отдалечено управление: В случай че роднина или личен асистент трябва да влезе в дома, потребителят може да отключи вратата дистанционно чрез мобилното приложение.
 • Интеграция с други умни устройства: Контролът на достъпа може да бъде свързан с други умни устройства в дома, като системи за сигурност, осветление или автоматизация.

оторизиране на еднократна парола за достъп на смарт брава

Тези технологии за контрол на достъпа предоставят на възрастните и хората с увреждания възможността да управляват своя дом по начин, който е и удобен, и сигурен, като същевременно увеличават тяхната самостоятелност и спокойствие.

Заключение

Технологичният сектор, насочен към грижите за старите хора, предлага иновативни решения, които позволяват на възрастните да останат и да се чувстват комфортно в домовете си колкото се може по-дълго.

Смарт сензорите играят ключова роля в този процес, като предоставят необходимите инструменти както за възрастните, така и за техните близки.

мъж в инвалидна количка вдига победоносно ръце

Смарт технологията отваря врати за повишаване на качеството на живот на възрастните, като се справя с физическите и умствените предизвикателства, свързани с остаряването. Тя не само предоставя средства за повишаване на тяхната безопасност, но и уважава стремежа им към самостоятелен живот.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.