Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Системи и Методи за Контрол на Достъпа: Разбиране на Вашите Опции

системи за контрол на достъпа

Вашият бизнес прави ли достатъчно, за да защити активите си?

Някогашните магнитни карти и жетони с ниска честота, които бяха революционни заместители на стандартните ключове, вече се считат за остарели. Всъщност вече има инструменти, достъпни онлайн за по-малко от 50лв, които могат да копират тези идентификационни данни.

Това е огромен риск за сигурността и трябва да накара много собственици на фирми да преосмислят своите системи за контрол на физическия достъп.

В следващите редове ще разгледаме текущите опции за контрол на достъпа и ще ви насочим през процеса на вземане на решения, акцентирайки на ключови аспекти, които трябва да вземете предвид.

Как работи системата за контрол на достъпа?

Системата за контрол на достъпа работи, като предотвратява достъпа на хора без „идентификация“ до дадена зона. Това може да бъде в определени часове на деня или 24/7.

Идентификационните данни са идентификатор, използван за достъп до зона чрез взаимодействие със системата за контрол на достъпа. В по-старите системи това може да бъде код, ключодържател или карта за достъп, но по-новите системи използват биометрични данни като пръстови отпечатъци или лицево разпознаване.

системи за вход в сграда

През 2023 г. наистина няма извинение за инсталирането на остаряла технология за физически контрол на достъпа. Изминахме дълъг път от времето на клавиатурите и листовете с подпис за влизане при рецепционистите. Остарялата технология може да отвори вашите помещения за всякакъв вид рискове, вариращи от заплахи за киберсигурността като хакване до физически щети, които могат да направят вашата система безполезна. Не забравяйте, че професионалните престъпници знаят за какво да внимават.

Но с широк набор от движещи се части и потенциално стотици потребители, докосващи бутони за изход или сканиращи четци ежедневно, има много неща, които могат да се объркат с контрола на достъпа.

Видове системи за контрол на достъпа

Има два основни вида системи за контрол на достъпа, самостоятелни и мрежови.

Самостоятелна система

Самостоятелните системи са базови и работят така, че всяка точка на достъп функционира независимо от останалите. Това на практика означава, че за добавяне или премахване на потребители към дадена точка трябва да се извършва ръчно и отделно.

Този тип система е идеален за помещения с ограничен брой потребители, където целта е въвеждане на базов контрол на достъпа без големи инвестиции.

От друга страна, при обекти с голям обем от служители или честа смяна на персонала, това би било кошмар за поддържане. Системният администратор ще трябва да обикаля сградата по всяко време на деня, добавяйки и премахвайки потребители от точки за достъп един по един ръчно.

Мрежова система

Мрежовият контрол означава система, при която всички точки на достъп са интегрирани с централна управляваща система. Този вид контрол на достъпа може да бъде разделен на две подкатегории: „локално базиран“ и „облачен“.

На място (локално базирани)

При локалните системи управляващият сървър, отговорен за мрежата от точки за достъп, е разположен директно в сградата или на определеното място. Това означава, че всички точки за достъп могат да се администрират от един или повече компютри. Потребителите могат да бъдат добавяни или премахвани от точки за достъп наведнъж. Това се прави или чрез промяна на индивидуалните потребителски разрешения, или чрез присвояване на потребители на роли, които имат зададени разрешения.

Обикновено тази система не е свързана с Интернет, което осигурява допълнително ниво на сигурност, тъй като това означава, че не може да бъде достъпна от разстояние от хакери.

Облачно базиран

Облачните системи за контрол на достъпа функционират подобно на локалните, с основната разлика, че централният управляващ сървър е разположен в облака, а не на конкретно място. Това позволява на потребителите да управляват системата от всяка точка на Света чрез Интернет и с помощта на различни устройства като таблети, компютри или смартфони.

Както при локалните системи за контрол на достъпа, на потребителите могат да се присвояват разрешения поотделно или разрешенията могат да се основават на длъжността им.

Видове удостоверители за достъп

Удостоверители за достъп представляват средства за потвърждение на идентичността. Може да ги възприемете като ключа за електронна ключалка. Те варират от прости, като въвеждане на ПИН код, до комплексни, като биометрично разпознаване на лице или отпечатък на пръст.

В общи линии, удостоверителите могат да се разделят на три категории:

 • Нещо, което притежавате: например карта за достъп или ключодържател с чип;
 • Нещо, което знаете: например ПИН код или парола;
 • Нещо, което сте: биометрични данни като отпечатъци или сканиране на ирис.

ПИН кодове

Това е една от първите форми на електронно удостоверяване, наред с обикновените ключове и рецепционистите. При определени условия те могат да бъдат удобни, но са сред най-уязвимите методи за удостоверяване. Макар и лесни за използване, ПИН кодовете могат лесно да бъдат откраднати или споделени, като не оставят видима следа. Също така са уязвими за споделяне под заплаха от насилие. Такива устройства са подходящи основно за вътрешни помещения, където удобството е по-важно от високите стандарти за сигурност.

 • Предимства:
  • Голямо удобство.
 • Недостатъци:
  • Висок риск от разпространение на паролата;
  • Податливост към атаки с насилие;
  • Липса на интеграционни възможности;
  • Не предоставя проследяване на достъпа.

Данни за достъп на база близост

Удостоверители на база близост представляват едни от най-разпространените средства за идентификация в контрола на достъпа. Те функционират чрез криптирана информация, налична вътре в удостоверител (CSN номер), като картичка или ключодържател, които се приближават до четец, за да осигурят достъп.

вход в сграда с чип ключодържател

Тъй като индустрията за контрол на достъпа напредна успоредно с модерните технологии, някои идентификационни данни, които някога са били смятани за свръхсигурни, сега са много по-застрашени от дублиране. Евтин хардуер за клониране може да бъде закупен онлайн от почти всеки, което прави идентификационните данни за близост далеч по-малко сигурна опция, отколкото в миналото.

RFID удостоверители

RFID удостоверители продължават да бъдат един от основните избори за контрол на достъпа в бизнеса. Те предлагат бюджетен и интуитивен вариант, като са по-безопасни от простите удостоверители на база близост. Типичните RFID карти имат вграден чип, който четецът при вратата сканира.

 • Плюсове:
  • Възможност за проследяване на достъпа.
 • Минуси:
  • Могат лесно да бъдат откраднати или клонирани;
  • Често се губят или забравят.

сканиране на карта за достъп на четец

Мобилен достъп чрез NFC

Тези системи с NFC технология са удобни за конфигуриране, не изискват физически карти или ключодържатели и могат лесно да се променят или обновят, дори без необходимостта от физически мобилен апарат или конкретен потребител. Освен това, те добавят допълнителен слой сигурност, функционирайки като двуфакторно удостоверение – дори и някой да открадне мобилното устройство, трябва да може да го отключи, преди да използва удостоверителя.

 • Предимства:
  • Бърза и лесна конфигурация;
  • Удобно управление на удостоверенията;
  • Намаляване на разходите за физически карти;
  • Допълнителна сигурност с двуфакторно удостоверение;
  • Хигиеничен метод на идентификация.

достъп до сграда с телефон

Биометрична идентификация

Биометричната верификация представлява може би най-надеждния метод за идентификация на основата на физиологични черти. Тя предлага идентификация чрез уникални характеристики като пръстови отпечатъци, сканиране на ириса, разпознаване на лице и анализ на гласа.

По-авангардни системи дори разглеждат възможността за идентификация чрез ДНК.

лицево удостоверяване за вход

Благодарение на този метод, многобройни бизнеси са преминали от традиционните карти и ключодържатели, което облекчава потребителите, които лесно губят или забравят техните удостоверители. Да не говорим, че кражбата на физически биометрични данни, като пръст или око, е практически немислим.

 • Предимства:
  • Върхова сигурност;
  • Без разходи за печат;
  • Липса на нужда от физически предметни идентификатори;
  • Усилена верификация чрез двуфакторна идентификация;
  • Хигиеничен метод за проверка;
  • Съвместимост със системи за управление на достъпа;
  • Възможност за отчитане на посещенията.
 • Недостатъци:
  • По-висока стойност на инвестицията.

Нива на сигурност: Анализ на потенциалните заплахи

Преди да изберете конкретен метод за сигурност от гореспоменатите, е важно да оцените потенциалните рискове, на които е подложена вашата сграда. Точките за регулиране на достъпа следва да бъдат оценени в зависимост от характера на бизнеса и уязвимостта на пространствата.

Тази оценка ще се отнася директно към вашите места за контрол на достъпа, а не към използваната от вас система или технология. Това ще ви даде ясна представа за нивото на защита, което ви е необходимо, и за най-подходящата технология за вашата сграда. Това е ценна информация за бизнес собственици, инсталатори и архитекти, които искат да изпълнят своите задължения ефективно и според своя бюджет.

Ниво 1 (ниска степен на риск)

Това ниво често се прилага за вътрешни пространства или места, които трябва да бъдат защитени от произволно влизане от общественото пространство, като лекционни зали в университет или работни помещения в библиотеки.

Предложена система: Независима заключваща система (чрез код, ПИН или жетон) или офлайн система, управлявана от общодостъпна зона, подходяща за обстановки с нисък риск.

RFID сканиране на карта

Ниво 2 (от нисък към умерен риск)

Тази степен на защита често се използва в комерсиални офиси, малки предприятия и хотели. Традиционните ключови карти и ключодържатели не са препоръчителни за такива места поради увеличената вероятност за клониране и копиране.

Предложена система: Онлайн устройство, което работи с RFID жетони или ПИН кодове, за ограничаване на достъпа до отделни помещения. Дейностите се регистрират на живо от софтуера за мониторинг.

Ниво 3 (умерен до висок риск)

Това ниво често се използва за особено чувствителни зони в търговския бизнес, като сървърни стаи, центрове за обработка на данни или складове, където се съхраняват ценни стоки.

Предложена система: Онлайн решение, което използва двуфакторно удостоверяване или биометрична проверка за ограничаване на достъпа до пространствата. Дейностите се регистрират непосредствено и се следят през софтуера за мониторинг.

достъп с пръстов отпечатък

Ниво 4 (изключително висок риск)

Областите, попадащи в тази категория, обикновено са места с критична важност като правителствени институции, центрове за обработка на информация или специализирани обекти, които са обект на риск от кражба или други опасности.

Предложена система: Онлайн платформа, която изисква удостоверяване през две или повече стъпки, като една от тях задължително трябва да е биометрично потвърждение или разпознаване на лице, с цел ограничаване на достъпа до пространствата. Всички действия се записват в реално време и се мониторират през софтуерната система за наблюдение.

двуфакторно удостоверяване

Въпроси, които да си зададете за да изберете правилната система

Всеки бизнес ще има своя собствена причина да инсталира система за контрол на достъпа. Но с разнообразието от опции, налични на пазара, намирането на правилнита може да бъде предизвикателство.

Когато проучвате правилната система за вас , трябва да оцените текущата си ситуация и това, което искате да постигнете. Няма универсален контрол на достъпа. Като отправна точка, преди да се свържете с монтажник, попитайте се:

Колко врати искам да защитя?

Това зависи от размера и структурата на вашата сграда. Ако имате множество помещения или секции, които изискват различни нива на сигурност, може да искате да защитите всички тези врати. Може да сложите електронна брава или самостоятелен терминал за достъп.

терминал клавиатура с карта и биометрия

Какво се опитвам да защитя?

Чувствителна информация, активи в сградата, офисно оборудване, данни, персонал и т.н.

Какви са основните предизвикателства за сигурността на моя бизнес?

Оценете и разберете нивото на риск, свързано с вашите помещения. За складове, съхраняващи скъпи стоки или бутиков търговец на скъпи бижута, заплахата от кражба с взлом ще бъде много по-голяма от повечето стандартни помещения и ще изисква по-сериозно разглеждане на усъвършенствана технология за контрол на достъпа, като биометрични идентификационни данни.

Искам ли да знам колко души има в сградата за поименна проверка?

Това би било полезно за да знаете кой и кога се е явил на работа. Също така е особено полезно при спешни ситуации или извънредни обстоятелства.

Искам ли компютърно-базирана система, за да мога да изтегляте одитни пътеки и да добавям и премахвам потребители от едно място?

Алтернативата е някой да обхожда сградните входове за да променя кодове или да добавя и изтрива потребители.

Компютърно-базираната система улеснява управлението на потребителите и предоставя гъвкавост при промени.

Колко идентификационни данни ще ми трябват?

RFID системите могат да станат финансово обременяващи.

За компании с голям персонал, мобилните идентификационни решения са изгодна и сигурна алтернатива на традиционните методи. Те ще бъдат също толкова сигурни, с много по-малък риск от кражба или дублиране – и без физически разходи за печат.

контролиране на достъпа с мобилен телефон

Удобството по-важно ли е от сигурността?

Трудно е да си представим ситуация, в която удобството надделява над сигурността, но за места с нисък бюджет, които искат само да предотвратят влизането на хора, може да откриете, че четецът на ПИН кодове или ключалката са достатъчни. Тъй като нивата на престъпност нарастват, при почти всички търговски обстоятелства бихме препоръчали да инвестирате в нещо по-съществено.

Какъв е бюджетът ми?

Както споменахме по-рано, бюджетът ще играе огромна роля за типа система, която можете да инсталирате. Въпреки че е много ефективна, биометричната сигурност не е евтина. По същия начин, фирмите с огромна работна сила често се борят да оправдаят разходите за производство на хиляди пластмасови RFID токени и карти.

Обсъдете бюджета си с вашият монтажник, той трябва да може да ви посъветва за най-добрите опции за вашата сграда.

Ще трябва ли да мащабирам през следващите няколко години?

За бързо развиващите се бизнеси е препоръчително да се обмисли облачна инфраструктура, която лесно може да се адаптира към промените.

Търся ли интеграция с други системи за сигурност?

Интеграцията е ключът към безкомпромисна сигурност. Инвестирайте в технология, която включва отворени API. Така ще можете да свържате технологията за контрол на достъпа към своите аларми за нарушители, системи за видеонаблюдение или всяка друга сградна технология, според изискванията на бизнеса.

Когато контролът на достъпа е интегриран с други системи за сигурност, можете да изградите мрежа, която работи заедно, за да поддържа сградата безопасна, вместо набор от независими технологии.

Например, чрез сдвояване на контрола на достъпа с противопожарни аларми, вратите и портите могат да реагират бързо при пожар, което позволява на персонала бързо да евакуира сградата.

Друга възможност е интеграция с интелигентни камери за видеонаблюдение, които могат да наблюдават проактивно заплахите за сигурността по всяко време. Освен това можете да активирате автоматизирана видео проверка, при която Изкуствен интелект (AI) ще идентифицира визуално човек или автомобилен регистрационен номер, преди да му бъде предоставен достъп.

Как възнамерявам да инсталирам тази технология?

Избягвайте да правите компромиси в качеството на сигурността. Разчитайте на професионалисти и избягвайте евтини решения тип “направи си сам”, които могат да компрометират надеждността на системата. Специалистите в областта имат опит и знаят как да предложат оптимални решения за вашите нужди.

Къде ще бъде инсталирана системата?

Местоположението на системата е от изключително значение, независимо дали се монтира на закрито или на открито.

Ако се монтира навън, трябва да може да издържа на резки промени във времето и екстремни температури. Ето защо системите за контрол на достъп, направени с материали като пластмаса, не са най-доброто решение, тъй като тяхната издръжливост е ниска и изискват много поддръжка.

Най-добрият вариант е да изберете системи от алуминиева или цинкова сплав или ултраустойчиво закалено стъкло. Освен това се препоръчва също така IP рейтингът да бъде висок, за да се гарантира, че електронното оборудване е защитено срещу навлизане на външни агенти като прах или вода.

Какво изиква като поддържка и колко често се прави?

Eдно от основните ви изисквания в системата за контрол на достъп е минималната поддръжка. Трябва ви решение, което гарантира безопасността и работоспособността на монтажа 365 дни в годината. Изберете система, в която софтуерът и хардуерът са разработени от един и същ производител, за да се избегнат несъвместимости.

Заключение

Никога не е твърде рано да помислите за контрол на достъпа за вашия бизнес. Всъщност проактивността и работата в реално време е ключът към гарантиране на безопасността на вашите помещения и хората вътре.

Ако сте загрижени за надеждността и сигурността на вашите точки за достъп, моментът за надграждане е сега.

Пренебрегването на предимствата, които съвременният контрол на достъпа може да предложи на вашия бизнес, може да причини скъпи проблеми със сигурността в дългосрочен план.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.