Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

COB LED Лента – Всичко, Което Трябва да Знаете Преди да Купите

различни модели COB лед ленти

LED лентите представляват модерно решение за осветление, което се използва в разнообразие от приложения от много години.

Това обяснява и огромното вълнение и интерес към най-новата технология в областта – гъвкавото осветление с COB LED ленти.

Какво е COB?

COB означава “Chip On Board”.

Това е технология в областта на електрониката, която включва монтиране на микроелектронните чипове директно върху печатна платка (PCB). Методът се състои в монтиране на дребни полупроводникови чипове в директен контакт с печатната платка, вместо да се използват традиционни методи, като увиване на жици или флип-чип технологията.

В контекста на LED (Light Emitting Diode) технологията, COB означава светодиоден модул, в който множество LED чипове (флип-чип) са монтирани директно и свързани на печатната платка. Тази конфигурация позволява на LED модулите да генерират висока светлинна плътност и равномерно разпределение на светлината.

Всеки LED чип в COB конфигурацията е независим и няма отделни оптични елементи, но все пак светлините от всички чипове се смесват заедно, преди да излязат от светлинния източник. Това води до много по-еднородно осветление и малко или никакво отклонение на цветовете, което често е проблем при други типове LED осветление.

какво е COB чип

Какво е COB LED лента?

COB LED лента е вид LED осветление, което използва технологията Chip-on-Board (COB). Тази технология включва директното монтиране на множество LED чипове на печатна платка (PCB). В резултат на това, светодиодите са по-близо един до друг, което позволява по-плътно и равномерно осветление без видими петна на светлината.

COB чиповете използват девет или повече диода. Неговите контакти и схема не зависят от броя на диодите. Всъщност те винаги имат една верига и два контакта.

диаграма на COB и SMD лента

COB LED лентите обикновено предлагат по-висока светлинна ефективност и по-добро топлоотдаване в сравнение с традиционните LED ленти. Те генерират по-малко топлина, което удължава техния живот и ги прави по-ефективни.

Освен това, поради високата плътност на чиповете, COB лентите имат и висока светлинна мощност при малък размер, което ги прави идеални за различни приложения – от домашно осветление до автомобилни фарове и индустриално осветление.

Заради гъвкавостта и компактните размери на COB LED лентите, те са идеални за различни приложения, включително декоративно осветление, архитектурно осветление, осветление за рекламни табели, осветление за изложбени зали и домашно осветление.

разлики между COB и SMD лента

Основни разлики между COB и SMD LED ленти

SMD (Surface Mount Device) и COB (Chip on Board) са два основни типа LED технологии, които се използват в лентовото осветление. Въпреки че и двете технологии предлагат ефективни решения за осветление, има някои значителни разлики между тях:

ПЛЪТНОСТ НА СВЕТОДИОДИТЕ

COB LED лентите обикновено имат по-голяма плътност на светодиодите в сравнение с SMD LED лентите. Това означава, че COB лентите могат да предоставят по-равномерно осветление без видими петна от светлината.

безточкова COB лента

ТОПЛООТДАВАНЕ

Поради по-високата плътност на светодиодите, COB LED лентите обикновено имат по-голямо топлоотдаване в сравнение с SMD LED лентите.

ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ

COB LED лентите обикновено са по-енергийно ефективни в сравнение с SMD LED лентите, особено когато се използват за осветление с висока яркост.

ИНТЕРВАЛ НА РЯЗАНЕ

Chip On Board лентите позволяват рязане на по-близки интервали.

Това позволява да изрежете лентата до персонализиран размер.

правилно рязане на COB лед лента

ИЗДРЪЖЛИВОСТ И НАДЕЖДНОСТ

COB LED лентите са известни с тяхната издръжливост и надеждност, тъй като технологията им позволява да издържат на по-големи термични натоварвания.

ЪГЪЛ НА ЛЪЧА

COB LED лентите обикновено имат по-широк ъгъл на лъча (около 180 градуса), докато SMD LED лентите обикновено предлагат ъгъл на лъча от около 120 градуса. Това означава, че COB LED лентите могат да осветят по-широка област в сравнение с SMD LED лентите.

180 градуса ъгъл на осветление на COB

ГЪВКАВОСТ

Поради начина, по който светодиодите са монтирани, COB LED лентите обикновено предлагат по-голяма гъвкавост в сравнение с SMD LED лентите.

гъвкава COB лента

ПРИЛОЖЕНИЕ

SMD LED лентите са често използвани за цветно осветление и RGB приложения, докато COB LED лентите обикновено се използват за приложения, които изискват висока яркост и равномерно осветление, като например в индустриалното осветление. Има и RGB COB ленти.

Въпреки тези разлики и SMD и COB LED лентите предлагат ефективни и гъвкави решения за осветление, които могат да се адаптират към различни приложения и изисквания.

Как се произвежда гъвкавата LED лента COB?

Ето как се извършва сертифициран производствен процес на COB LED лента:

 • Подготовка на чипове и дънна платка: Тази платка обикновено е от медна основа (много рядко алуминиева) и служи за подобряване на топлинното управление на светодиодите. Светодиодните чипове се подготвят и разделят/разширяват в подходящ формат за монтиране.
 • Залепване на матрица: След това, чиповете се залепват чрез матрица на подходящата платка. Това обикновено се извършва чрез автоматизирани машини за залепване. Залепват се на много близки разстояния.
 • Резистори: На печатната платка се монтират и резистори. Те служат за регулиране на тока, който преминава през светодиодите.
 • Високо температурно преформатиране: Печатната платка със светодиодните чипове и резистори преминава през процес, наречен “reflow” (преформатиране), при висока температура над 65 градуса. Целта е да се осигури добро електрическо и механично съединение между чиповете, резисторите и платката.
 • Смесване на флуоресцентно прахообразно лепило: Подготвя се фосфорна смес, която преобразува сината или UV светлина, генерирана от светодиодите, в желаният бял светлинен спектър, се приготвя.
 • Нанасяне на фосфорна смес: Сместа се нанася върху светодиодните чипове и резистори чрез машина за автоматично лепене.
 • Завършващи стъпки: След като фосфорната смес е нанесена, цялата структура се защитава с прозрачен силикон (това е опция) или епоксидна смола, за да предпази чиповете от външни влияния.
 • Изсушаване: След като сместа е нанесена, светодиодната лента се поставя във фурна за сушене и кристализация.
 • Междинен тест за контрол на качеството: След охлаждане, светодиодната лента се подлага на контрол на качеството
 • Запояване на печатната платка: Печатната платка се запоява, като се добавят връзки между светодиодните модули, ако е необходимо. Това обикновено се извършва в дължина на 5 метра на ролка или според индивидуалните изисквания на клиента.
 • Тест за стареене: След това LED лентите се подлагат на тест за стареене. Това включва използване на светодиодите за дълъг период от време, за да се уверят, че те ще продължат да работят надеждно през очаквания си живот.
 • Финален тест за контрол на качеството: След теста за стареене, светодиодните ленти се проверяват отново за качество. Това може да включва проверка за електрически дефекти, неправилности в светлината и други потенциални проблеми.
 • Опаковане и изпращане: Накрая, готовите COB светодиодни ленти се опаковат и подготвят за изпращане до клиентите.

Важно е да се отбележи, че този процес може да варира между различните производители и модели на COB LED ленти. Процесът на производство включва и етапи на строг контрол на качеството, за да се гарантира, че всяка светодиодна лента отговаря на стандартите за производство.

машина за производство на COB лед ленти

Предимства и недостатъци на COB лента

Сега, след като имате основно разбиране за това как се произвежда тази нова LED COB лента, е време да видите нейните предимства и недостатъци.

ПРЕДИМСТВА НА COB LED ЛЕНТАТА

БЕЗ СВЕТЛИННИ ТОЧКИ

Един от главните проблеми при традиционните LED ленти е наличието на светлинни точки по цялата дължина на лентата. Тези точки представляват области, където светлината излиза от лентата, което може да бъде досадно за човешкото око.

Вместо това, COB LED лентите излъчват равномерна и непрекъсната светлина, създавайки по-приятно впечатление.

COB срещу SMD лента

ПО-ГЪВКАВИ

Поради малката големина на диодите и равномерното им разпределение, COB LED лентите са значително по-гъвкави от другите типове LED ленти. Тази гъвкавост улеснява инсталацията на лентите, особено в тесни пространства или там, където се изисква повече маневреност.

ПО-ВИСОКА ПЛЪТНОСТ НА СВЕТОДИОДИТЕ

По-голямата плътност на светодиодите в COB LED лентите означава, че те могат да излъчват по-силна светлина от традиционните LED ленти.

Това означава, че те могат да произвеждат по-силна светлина от малко пространство, което ги прави подходящи за приложения, където е необходима по-ярка светлинна.

cob лента в алуминиев профил

ИКОНОМИЯ НА ЕНЕРГИЯ

COB LED лентите са по-енергоефективни. Това се дължи на по-високата ефективност на светене на светодиодите в COB конфигурация, което означава, че излъчват повече светлина на ват, отколкото традиционните LED светлини.

ПО-ДЪЛЪГ ЖИВОТ

COB LED лентите обикновено имат по-дълъг живот в сравнение с традиционните LED ленти. Това се дължи на факта, че светодиодите в COB лентите са по-малки и по-близо един до друг, което намалява термичното натоварване и подобрява дисипацията на топлината. По този начин те остават по-хладни и работят по-ефективно за по-дълъг период от време.

ПО-СТАБИЛЕН, С ПО-МАЛКО ПРОБЛЕМИ

Сърцевината на COB лентата е чип, който е директно приложен върху гъвкавата печатна платка (FPCB), без да се нуждае от проводник (златна, медна или сребърна жица). В традиционните SMD LED ленти, много проблеми произтичат от проводника в LED елементите. Тъй като проводникът е изключително тънък, лесно може да се счупи, което води до неправилно осветяване на чипа.

Схемата на COB лентата е конструирана така, че три чипа са първо паралелно свързани в група, след което всяка група е последователно свързана, формирайки отделен сегмент. Дори ако два чипа в група не функционират, сегментът все пак ще свети. С всеки метър от COB лентата има около над 300 чипа (има модели с 480, 520, 800+), така че дори ако 1-2 чипа не светят, това няма да създаде тъмни зони и няма да пречи на общото използване. Обратно, при традиционната SMD лента, ако има дефектни LED елементи, целият сегмент няма да свети, създавайки очевидна тъмна зона.

ПО-ШИРОК ЪГЪЛ НА ОСВЕТЛЕНИЕ

Традиционните SMD LED ленти обикновено имат светлинен ъгъл от 120 градуса, докато COB LED лентите излъчват светлина под ъгъл от 180 градуса.

ПО-СИЛНА АНТИСТАТИЧНА СПОСОБНОСТ

COB LED лентите показват значително по-висока антистатична способност в сравнение с традиционните SMD LED ленти. Антистатичната способност е важна, защото може да предпазва електронните компоненти от повреди, причинени от електростатично разреждане.

НЕ ПОЧЕРНЯВАТ

Традиционните SMD светодиоди имат в себе си ел. проводни жици (злато, сребро, мед), свързани към електродите. С течение на времето, те почерняват от реакцията със сулфидите и светлинният поток намаля.

Ефектът почерняване не се наблюдава при COB лентите, защото нямат нямат ел. проводими жици.

ПО-ДОБРА ЕФЕКТИВНОСТ

Благодарение на уникалния си дизайн, COB LED лентите имат по-висока ефективност на светлинния изход в сравнение с традиционните LED ленти.

Това означава, че те произвеждат повече светлина за единица дадена мощност, което ги прави по-енергийно ефективни и икономични за експлоатация.

ПО-ДЪЛЪГ ЖИВОТ

В сравнение с традиционните LED ленти, COB LED лентите имат по-дълъг работен живот.

Това се дължи на факта, че те са по-стабилни и надеждни, и по-малко вероятно е да се счупят или повредят. Дългият работен живот означава, че те ще трябва да бъдат заменяни по-рядко, което намалява общите разходи за поддръжка и замяна.

НЕДОСТАТЪЦИ НА COB LED ЛЕНТАТА

ПО-НИСКА ЦВЕТНА ТОЧНОСТ

COB LED лентите обикновено имат по-нисък индекс на цветопредаване (CRI) в сравнение с традиционните LED ленти. Това означава, че те могат да възпроизведат цветовете на обектите по-точно и естествено.

СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА СВЕТЛИННА ЕФЕКТИВНОСТ И МОЩНОСТ

Въпреки високите си нива на яркост, COB LED лентите може да имат по-ниска светлинна ефективност от другите LED технологии.

Максималната мощност на най-разпространените COB ленти е до само 15 W/м. Тъй като броят на чиповете на метър е твърде голям, ако мощността надвишава 15 W/м, топлината на чипа ще бъде трудна за разсейване. Разбира се, винаги има и изключения и производители предлагащи ленти с по-големи мощности.

Също така трябва да се съобрази и светлинна ефективност на светодиодната лента COB. Може да откриете ленти с максимална осветеност само около 120Lm/W. Обърнете внимание на сравнението за светлинният поток дали е на метър или на 1 ват.

ПО-ВИСОКА ЦЕНА

COB LED лентите обикновено са по-скъпи от SMD LED лентите, тъй като техният производствен процес е по-сложен, използват по-иновативна и съвременна технология, което в крайна сметка води до по-висока цена.

ПО-МАЛКА ДЪЛЖИНА

Обикновено нисковолтовите COB ленти се произвеждат в само 5 метрови макари. За разлика от 220V COB ленти и SMD лентите, където се срещат разфасовки с по-голяма дължина.

ЗАТРУДНЕНО ОТСТРАНЯВАНЕ НА ДЕФЕКТИ

Поради високата плътност на светодиодите в COB лентите, ако един или повече светодиоди откажат, цялата лента може да стане неработеща или да има смущения в осветлението. Това може да бъде по-трудно за отстраняване в сравнение с SMD лентите, където отделните светодиодни групи могат да бъдат заменяни.

Къде намират приложение COB лентите?

COB LED лентите са изключително гъвкави и могат да бъдат използвани в разнообразие от приложения. Някои от тези приложения могат да включват:

 • Архитектурно осветление: COB LED лентите могат да бъдат използвани за да се акцентира архитектурни детайли на сгради или в интериорния дизайн.
 • Атмосферно осветление: Те са чудесен начин за добавяне на настроение или атмосфера в дома или офиса, създавайки уникално осветление в дадена стая.
 • Рекламно осветление: COB LED лентите могат да бъдат използвани за осветяване на рекламни табели или за акцентиране на продуктите в магазин.
 • Търговско осветление: COB LED лентите се използват широко в търговския сектор за осветление на витрини и изложбени площи.
 • В градината: Тези ленти могат да се използват за осветление на пътеки, градински пространства или дори като част от ландшафтния дизайн. Не забравяйте, че при външна употреба, лентата трябва да има сертификат за устойчивост IP65.

В крайна сметка, COB LED лентите могат да се използват навсякъде, където е нужно качествено, непрекъснато и енергоспестяващо осветление.

приложение на COB лед лента

Как да инсталирате светодиодната лента COB? (стъпка по стъпка)

Ето някои общи стъпки, които може да следвате, когато инсталирате COB LED лента. Обърнете внимание, че тези стъпки могат да варират в зависимост от конкретната марка и модел на лентата.

 • Планирайте разположението: Преди да започнете, трябва да определите точно къде искате да поставите LED лентата. Планирайте как ще прекарате захранващия кабел до лентата.
 • Подгответе повърхността: Почистете и изсушете повърхността, където ще поставите LED лентата. Това ще гарантира добро залепване на лентата. Същото важи и ако ще поставяте профил за лента.
 • Измерете и режете лентата: Измерете дължината на повърхността, където ще поставите лентата, и режете лентата на нужната дължина, като използвате маркировките за рязане.
 • Свържете лентата с захранването: Преди да поставите лентата, уверете се, че тя работи правилно, като я свържете с захранващия източник.
 • Отстранете лепящата лента: Отстранете защитното покритие от лепящата страна на LED лентата.
 • Поставете лентата: Прикрепете лентата към желаната повърхност, като се уверите, че е здраво прикрепена.
 • Проверете работата: Свържете LED лентата с захранването и проверете дали всички светодиоди работят правилно.

Не забравяйте да следвате инструкциите на производителя, които са приложени към конкретния продукт, за да гарантирате правилната и безопасна инсталация. Винаги изключвайте електричеството, преди да започнете инсталацията, за да предотвратите електрически удар.

Често задавани въпроси за COB ленти

Разбираме, че може да имате някои въпроси относно COB LED лентите, докато преценяте дали те са най-добрият избор за вашия проект. Нека разгледаме често задаваните въпроси!

Въпрос: Какво е предпочитано – LED ленти с или без COB?
Отговор: Изборът между двете опции в значителна степен зависи от желанията ви за завършен вид: с COB LED лентите получавате ефект на обгръщаща светлина, без да се виждат отделни светещи точки. Това е идеално, особено ако работите с отразяващи повърхности.

Въпреки това, е важно да обърнете внимание на качеството на избраната LED лента. Нискокачествените ленти могат да се счупят при опит за огъване, за да се адаптират към определено пространство.

В: Как да установя дали COB LED лентата е добро качество?
О: Трябва да вземете под внимание три основни фактора:

 1. Дебелината на лентата: тя трябва да има най-малко два слоя, а идеално – три. Така се гарантира, че съдържа достатъчно мед и няма да прегрява.
 2. Марката на лентата: проверете дали лентата е на добре позната и надеждна марка, за да гарантирате, че ще бъде здрава и няма да се счупи при удар.
 3. Качеството на чиповете: те трябва да са правилно капсулирани.

В: Каква е енергийната консумация на COB LED лента?
О: За да определите колко енергия използва COB LED лентата, трябва да проверите нейната мощност. Типът й (COB) няма влияние върху това. Стойността на параметърът трябва да е изписан от производителят.

В: Колко е продължителността на живота на COB LED лентите?
О: Продължителността на живота отново ще зависи от качеството на лентата и от посочените данни на производителя/търговеца. Обикновено са около 50 000 часа.

В: Какъв волтаж използват COB LED лентите?
О: COB LED лентите обикновено работят на ниско напрежение – 12V, 24V или 36V, в зависимост от модела и приложението. Има модели и на 220V. За да работят, те изискват съответен захранващ източник или преобразувател, който да преобразува стандартното 220V напрежение до напрежението, на което работи LED лентата.

В: Как мога да регулирам яркостта на COB LED лентите?
О: Можете да използвате LED димер, за да регулирате яркостта на COB LED лентите. Тези устройства се свързват между захранващия източник и LED лентата и позволяват на потребителя да настройва яркостта според нуждите си.

В: Какъв вид захранване трябва да използвам за COB LED лентите?
О: Видът захранване, който трябва да използвате, ще зависи от волтажа на COB LED лентата. На пазара са налични различни видове захранвания за LED ленти, които могат да преобразуват стандартното 220V напрежение до 12V, 24V или 36V, в зависимост от нуждите на лентата.

В: Мога ли да използвам COB LED лентите на открито?
О: Някои COB LED ленти са предназначени за използване на открито и са водоустойчиви. Те обикновено имат IP рейтинг, който показва степента на защита срещу проникване на прах и вода. Ако планирате да използвате COB LED лента на открито, трябва да се уверите, че тя е с подходящ IP рейтинг. Винаги следвайте инструкциите на производителя за правилна и безопасна инсталация.

В: Загряват ли COB LED лентите?
О: Всички видове LED ленти, включително COB, са създадени с цел да предпазват осветителните системи от излишна топлина. Печатната платка (PCB) действа като термичен радиатор, отвеждайки топлината от отделните LED чипове и пренасяйки я към повърхността, на която е монтирана лентата. Така COB LED лентите са безопасни за използване дори в околности чувствителни към температурата благодарение на ефективното си разсейване на топлината. Тук отново обърнете внимание на слоевете и дебелината на медната подложка.

За някои по-мощни LED ленти може да се наложи монтаж на допълнителен радиатор, като алуминиева шина, за да се осигури най-ефективното отвеждане на топлината.

В: Могат ли COB LED лентите да се режат?
О: Да, COB LED лентата може да се отреже на указаните места за рязане.

Заключение

COB LED лентите представляват иновативен подход към LED осветлението, който предлага редица предимства, включително повишена плътност на светлинните чипове, по-равномерно разпределение на светлината и улеснено управление на топлината. Те могат да осигурят ефективно осветление във всякакви приложения, особено когато се изисква по-плавен светлинен ефект.

Въпреки всички тези предимства, важно е потребителите да избират COB LED лентите със съответното внимание. Важни фактори за вземане под внимание включват дебелината на лентата, марката и качеството на чиповете. Има много варианти на пазара, и качеството може значително да варира.

Крайният избор между COB и други видове LED ленти винаги ще зависи от конкретните нужди и предпочитания на потребителя. Но за много приложения, COB LED лентите предлагат ефективно, функционално и естетически приятно решение за осветление.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.