Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Най-доброто ръководство при избор на LED лента

led lenta rukovodstvo

Преди да напишем тази статия, разгледахме какво съдържат други източници на информация по същата тема. За съжаление съдържаха доста пропуски, конкретика и невярна информация по тематиката.

Затова си поставихме цел с това ръководство да ви поведем по пътя от пълен начинаещ до почти експерт със знания как да изгради и завърши своя проект.

Ще ви покажем как да изберете и инсталирате правилните LED ленти за вашите нужди. Ще научите още и как да изберете и инсталирате подходящите контролери и захранвания, за да съответстват на вашите LED ленти. Ще отговорим и на често срещани въпроси относно лед лентите.

Видове чипове върху LED лентата

Ако вече сте търсили LED светлинни ленти, е вероятно да сте попаднали на всякакви комбинации от букви и цифри, които трябва да описват лентата, която гледате.

Какво означават буквите?

Буквите в описанието се отнасят до изходния цвят (цветовете) на LED чиповете на лентата.

Ако буквите са разделени с „+“ или интервал, това обикновено означава, че те са отделни чипове. Ако няма интервал, обикновено това означава, че всички те са интегрирани в един чип.

Когато светодиодите са на отделни чипове, това означава че по-малко светлини могат да бъдат инсталирани в лентата със същата дължина.

RGB – червено, зелено, синьо

RGB LED съдържа три диода (LED произлиза от Light Emitting Diode) на един и същ чип: по един за всеки цвят. Всеки цвят е свързан към собствен канал. Чрез регулиране на мощността, доставена на всеки цвят (с помощта на контролер), може да се създаде всяка комбинация от цветове.

W – White – Бял

Обикновено единичен “W” се отнася до чисто бяло (6500K). Няма зададен стандарт, така че не забравяйте да проверите колко Келвина е температурата на осветеност.

WW – Warm White – Топло бяло

Топло бялото обикновено е 2700К, подобно на цвета на крушка с нажежаема жичка.

CW – Cold (or cool) White – Студено (или хладно) бяло

Студеното бяло е в обхвата 6500K, но проверете, за да сте сигурни.

CCT – Color Correlated Temperature – Цветова температура

CCT обикновено означава, че лентата включва два канала от бяло. Едното е топло бяло, а другото е хладно бяло. Чрез регулиране на мощността, доставена на всеки бял канал, лентата може да генерира всяка бяла светлина, равна на или между двата светодиода. CCT светодиодите могат да бъдат както на един и същ чип, така и на отделни чипове.

IC – Independence Control – Независим контрол

RGBIC означава, че лентата е снабдена със специален чип, който позволява изобразяване на множество цветове едновременно.

Прочетете повече тук за видовете RGB означения.

Примери за често срещани конфигурации на LED чипове:

RGB Единичен 3-канален чип с RGB светодиоди
RGBW Единичен 4-канален чип с RGB и бели светодиоди
RGB+W 3-канален чип с RGB светодиоди и отделен едноканален чип с бял LED
RGB+CCT Един 3-канален чип с RGB светодиоди и отделен 2-канален чип със студено бели и топли бели светодиоди
RGBCCT Единен 5-канален чип с RGB, CW и WW светодиоди

Какво означават числата?

Описанието на LED лентата често включва 4-цифрено число като 5050 или 2835. Номерът обикновено описва размера на чипа.

Например, 5050 LED чип е с размери 5,0 мм ширина и 5,0 мм височина. По същия начин чип 2835 е с размери 2,8 мм ширина и 3,5 мм височина.

размер на лед чипове

Ако гледате цифрова адресируема лента, вероятно ще видите четири цифрено число (например WS2812B или SK6812). Но в този случай няма нищо общо с размера на чипа. Вместо това номерът е името на интегрирания чип на LED контролера.

размер на лед чип

Има ли значение размерът?

Въпреки че повечето чипове с еднакъв размер имат сходни характеристики, не всички от тях са произведени с равни показатели. Следователно няма гаранция, че чиповете от един и същ размер от различни производители имат подобна производителност.

Като цяло по-големият чип е по-ярък, но не е задължително. В крайна сметка няколко фактора определят общата яркост, включително дизайна на схемата на чипа, консумираната мощност и използваните материали.

Например по-долу е дадена таблица с основни спецификации за три различни чипа, направени от Epistar (популярен светодиоден производител).

LED Площ на чипа (мм) Светлинен поток (лумен) Консумирана мощност (ват)
2835 9.8 мм2 22-24 lm 0.2 W
5054 27 мм2 45-55 lm 0.5 W
5630 16.8 мм2 50-60 lm 0.5 W

Забележете как 5630 излъчва повече светлина от 5054, въпреки че има по-малка площ. Също така, той успява да излъчи повече светлина, като използва същото количество мощност (т.е той е по-ефективен).

Размерът играе роля при определянето на това колко светодиоди могат да бъдат монтирани на лента:

1. Чиповете с по-малка площ, позволяват да се монтират към лед лентата по-близо едни до друг. По този начин се създава по-равномерна светлина.

2. Върху чип с по-голяма площ  може да се поставят множество диоди. Това може да позволи по-добро разстояние между многофункционалните (променящи цвета си) ленти.

видове лед ленти

Например, RGBCCT чип има 5 диода общо на един чип. Един и същ чип се използва непрекъснато в цялата лента. Всеки чип може да създава всички цветове плюс бели цветове.

Сравнете това с RGB + CCT лента. Използват се два различни чипа. Единият създава цветове, а другия създава бели. Подреждат се последователно.

Разстоянието между всеки подобно оцветен светодиод е по-голямо на лентата RGB + CCT в сравнение с лентата RGBCCT. На практика по-голямата празнина може да направи светлината по-малко равномерна.

Как да изберем правилната LED лента

На пръв поглед има безкрайни вариации на многоцветни LED ленти, които се продават в широк ценови диапазон. Какви са разликите между евтино и скъпо? И кое е най-доброто за вашия проект?

Яркост

Яркостта или светимостта обикновено се измерва в лумени. За LED лентите въпросът, който ви интересува, е колко светла е моята лента на единица дължина?

Така че вместо общата сума на лумена, трябва да търсите лумени / фут или лумени / метър.

Ето някои насоки за избор на ниво на яркост в зависимост от ситуацията.

Приложение Препоръчителни показания  lm/ft
Акцент / Осветление за настроение 150-350
Осветление под шкафове 175-525
Работно осветление за близко разстояние (четене, писане…) 275-450
Работно осветление за отдалечено разстояние (готвене…) 350-700
Индиректно / Непряко осветление 375-575
Основно осветление / Подмяна на флуоресцентна тръба 500-950

Добре е да закупите ленти с по-голяма яркост за проекта си. След това вземете димер, за да намалите яркостта до желаното ниво.

Използването на димер ще намали работната температура на светодиодите, което ще удължи живота им.

Освен това, с течение на времето светодиодите губят част от светимостта си. Това означава, че ако се сдобиете с лента с по-голяма яркост, то вие ще компенсирате загубите/разликите през годините използване.

Ефективност

Светимостта не винаги разказва пълната история. Можете да получите повече яркост от всеки светодиод, ако изпомпате достатъчно мощност през него, но това не винаги е добро нещо.

Производител на LED лента може да увеличи отчетения изход на лумена, като пресили светодиодите. Това ще накара те да светят по-ярко, но също така ще им стане по-горещо и ще работят по-малко ефективно. Тъй като топлината е основната причина светодиодът да угасне преждевременно, има вероятност свръхмощните светодиоди да не издържат толкова дълго, колкото биха могли иначе.

Поради тази причина е добре да зададете въпроса колко светлина се излъчва в сравнение с използваната мощност?

Това съотношение се нарича светеща ефикасност (Luminous efficacy). Светлинната ефективност е мярка за това колко добре един източник на светлина произвежда видима светлина.

Често се посочва в спецификациите на продукта. Ако не е видимо, можете да изчислите ефективността, като разделите броя на получените лумени на колко мощност (във ватове) използва.

Имам ли нужда от висока CRI светлина?

Индексът за цвето предаване (CRI – Color Rendering Index) е мярка за това колко точно изкуствен източник на светлина репликира (възпроизвежда и разкрива вярно цветовете на различни обекти) естествената светлина. Отчита се като число от 0-100.

CRI по-голяма от 80 е приемлива многоцветна лед лента за повечето приложения.

CRI по-голям от 90 се счита за висок CRI и се използва главно в търговията на дребно, изкуството, филми или фотографията. Някои от най-качествените LED ленти имат CRI 97-99.

Защо CRI е важен?

Обектите при слабо CRI осветление могат да изглеждат тъпи или сурови в зависимост от светлината и цвета. Цветовете ще бъдат по-малко живи и цялостният ефект на осветление ще изглежда по-малко ярък.

12V или 24V?

LED лентите най-често се предлагат в 5V, 12V или 24V.

За аналогови ленти повечето хора ще изберат или 12V, или 24V. По принцип 12V е идеален за малки инсталации, но за големи инсталации може да е по-добре да изберете захранване с 24V.

За проекти с цифрови ленти понякога може да бъде удобно да използвате 5V ленти. Повечето цифрови контролери работят на 5V, което позволява на контролера и лентите да работят от едно и също захранване. Освен това, на 5V ленти всеки отделен светодиод може да бъде независимо контролиран.

Аналогова Лед лента Цифрова Лед лента
Цветове всички диоди светят в един цвят в LED лентата можете да управлявате всеки LED диод поотделно, създавайки различни цветове в една LED лента
Сегмент при рязане 3 или 6/7 броя чипа 1 брой чип
Брой на Лед чипове на метър 32, 60, 80 30, 32, 42, 60, до 144
Волтаж 12V, 24V, 220V 5V
Ампераж на метър 1A при 12V, 0.5A при 24V 1.2A при 5V
Инсталация лесна сложна
Приложение декоративно вътрешно и външно осветление декоративно осветление за сцена, клубен интериор, ТВ студия

По-високото напрежение означава по-дълъг живот

Лед лентите с по-високо напрежение обикновено ще бъде в състояние да имат по-дълъг живот, без да страдат от ефекта на спад на напрежението (voltage drop).

Какво е спад на напрежението?

Спадът на напрежението кара LED лентите да губят своят светлинен интензитет, когато лентата става по-дълга (удължава се). Светодиодите в началото на лентата (най-близо до захранването) ще светят ярко. Докато светодиодите в края на лентата ще имат затъмнен вид.

Пример за спад на напрежението

led лента спад на напрежението
Това е типичен пример при текущ спад на напрежението.
Пример: Искате да сложите лед осветление в спалнята си. Използвате 3 броя 12V ленти и ги поставяте в ниша по тавана, обхождайки стаята и използвате един източник на захранване.

Ярката светлина ще бъде в началото на лентите. Светлините обикалят стаята и завършват точно до началото. Светлините в края страдат от падане на напрежението и ще са много по-малко ярки.

Защо това се случва?

Всяка дължина на проводника има определено количество електрическо съпротивление. Колкото по-дълъг е проводника, толкова по-голямо е съпротивлението. Електрическото съпротивление причинява спад на напрежението, а спадът на напрежението води до затъмняване на вашите светодиоди.

Следователно светодиодите в края на лентата винаги ще получават по-малко напрежение, отколкото светодиодите в началото. Ако направите лентата достатъчно дълга, спадът на напрежението ще стане значителен, за да причини видима разлика в яркостта.

Обикновено 12V ленти осветяват еднакво до 7 метра, а 24V до 11 метра.

Има два начина за захранване на повече метри лед лента с цел да се избегне текущия спад на напрежението:

 • с усилвател, поставен след  седмия, респективно 11 метър;
 • с двустранно захранване (захранване на лентата директно от трансформатора и от двете страни).

Как по-високото напрежение намалява ефектите от спада на напрежението?

Първо, трябва да имате основно разбиране за това как са свързани всички компоненти на LED лента.

Повечето отделни LED чипове работят на 3V постоянен ток, независимо дали са монтирани на 12V или 24V лента. Всъщност същият LED чип, който работи на 12V лента, може да бъде монтиран и на 24V лента. Това, което прави разлика е как е проектирана схемата на лентата.

LED чиповете се свързват последователно в групи. Всяка група съдържа LED чипове и резистор. Общият спад на напрежението в групата трябва да бъде равен на общото напрежение на лентата (вижте диаграмите по-долу).

12v лед чип спад на напрежение 24волта спад на напрежението

След това всяка от групите се свързва паралелно и се подрежда по дължината на лентата.

За сега обърнете внимание (по-горе на диаграмите), че размерът на групата на 24V лента е 7 светодиода в сравнение само с 3 светодиода за 12V. Ще обясня защо това е значително по-долу.

Всеки проводник/лента има определено съпротивление на електричество, което преминава през него. Колкото е по-голяма дължината на проводника, толкова по-голямо съпротивление (и спад на напрежението) се получава. В крайна сметка ако съпротивлението е голямо, това ще повлияе на яркостта на LED.

Пример за това как може да се случи на 12V лента.

съпротивление и спад на напрежение при дълга лента

Забележете на горната диаграма, че напрежението в светодиодите е спаднало от 3.0V на 2.75V.

Когато преминем на 24V, се случват две неща, които намаляват количеството спад на напрежението.

Когато напрежението стане двойно (12V до 24V), токът се намалява наполовина (закон на Ом). Това води и до намаляване на спада на напрежението от дългия проводник/лента наполовина. Така вместо 1V капка става 0,5V капка.
Ефектът от спада на 0.5V се разделя между 8-те останали компонента на веригата (в сравнение с 4 на 12V).

24v съпротивление и спад на текущо напрежение

Забележете тук, че напрежението в светодиодите е спаднало само до 2,9375V в сравнение с 2,75 V при лентата 12V.

Ако вашият проект/нужди изисква дълга лента, е добра идея да използвате такава с 24V захранване.

Но дори и 24V ленти имат ограничение. Може да се наложи да използвате други техники (вижте раздела за захранването по-долу), за да спрете светодиодите да избледняват в края.

По-ниско напрежение има по-близки линии за рязане

Както споменахме, LED лентите са свързани в групи от светодиоди. Размерът на групата зависи от напрежението на лентата. 5V лента ще има само един светодиод за група, 12V лента има 3, а 24V лента има 7.

Линиите на среза са разположени между групите чипове. Следователно, колкото по-малка е всяка група светодиоди, толкова по-близо една до друга могат да бъдат линиите на рязане.

Например, вижте диаграмите на 12V и 24V ленти по-долу.

лед чипове 3бр в група 24v лед група срязване

Ако вашата инсталация има много ъгли с къси дължини между тях, лентата с по-ниско напрежение с по-близки линии на рязане може да бъде добър избор. Това може да помогне за минимизиране на „мъртвите“ петна в ъглите.

По-високото напрежение може да бъде по-ефективно

Всеки път, когато има напрежение през резистор, това означава, че енергията се превръща в топлина вместо в светлина. Следователно, резисторите в горните диаграми са необходими, но те също са източник на загуба на енергия.

Колко се губи?

Изчислението е доста просто. Всичко, което трябва да направим, е да разделим количеството напрежение през резистора на общото напрежение:

Общо напрежение на лентата Напрежение през резистор % Мощност „губена“ върху резистори
5V 2V 40%
12V 3V 25%
24V 3V 12.5%

Лесно е да се види, че лентите с по-високо напрежение страдат от по-малко изхабена енергия. LED използват толкова малко количество енергия, че това не добавя много за малки инсталации. Но за цялата стая или за търговски инсталации разликата в потреблението на енергия може да стане значителна.

Колко дебела е медта?

Гъвкавата лента, на която са монтирани светодиодите, всъщност е платка. В рамките на лентата има слой мед, който осигурява електрическата верига и по-голямата част от разсейването на топлината.

Поради тези причини дебелината на медния слой има значение.

По-дебел слой мед означава, че електричеството може да протича по-лесно (по-малко електрическо съпротивление). Това ще създаде по-малък спад на напрежението и ще позволи по-дълга работа.

Освен това ще разсейва топлината по-бързо. Светодиодите ще останат по-студени, което в крайна сметка ще помогне да се увеличи максимално техния живот.

Количеството мед в LED лента обикновено се измерва в унции на квадратен фут. Типичните стойности за LED лента са 1oz-4oz. По-високата мощност изисква повече мед.

За съжаление, много малко търговци на дребно изброяват това на страницата с информация за продукта. Ако планирате малък проект с няколко ленти на ниска цена, не би следвало да се притеснявате особено за този детайл.

Ако обаче планирате голям проект с висококачествени ленти, струва си да се свържете с производителя, ако не е посочен на страницата с спецификации.

Как да инсталирате LED ленти

Най-добрият начин да монтирате LED ленти е в алуминиев профил (На този линк може да прочете всичко свързано с LED Алуминиевите профили).

Каналите се предлагат скосени под ъгъл или са плоски, могат да бъдат с дифузьор (дифузер за разсейване на светлината) или прозрачен капак. Те идват с различна ширина, така че се уверете, че каналът ще пасне с ширината на лентата.

Можете да изрежете меките алуминиеви профили (канали) с ножовка или с електрически тример. Ако ще режете с ръчен трион, трябва да използвате карбидно острие (ножовка) с много зъби.

След като бъде нарязан на дължина, каналът може да бъде здраво монтиран към стена, таван, мебел с помощта на винтове.

Предимства от инсталирането на LED ленти в канал:

 • Осигурява гладка повърхност за залепване на лентата, за да образува сигурна и дълготрайна връзка;
 • Алуминият действа като радиатор и помага за разсейване на топлината за по-дълъг живот на LED;
 • Пластмасовият капак (дифузьор) ще разсейва светлината. Това ще направи светлината от светодиодите да изглежда по-равномерна;
 • Капакът също ще помогне да се защити лентата от прах и повреди.
 • Ако светодиодните ленти са видими (не са скрити), чистите линии на каналите помагат да се придаде на инсталацията по-елегантен вид.

Въпреки всички големи предимства на канала, има инсталации, при които допълнителните разходи за каналите просто не си струват.

Най-големият проблем, който ще имате при инсталирането без канал, е лепилото на лентата да не държи. Обикновено ще се залепи първоначално. Но понякога седмица или месец по-късно, лепилото може да не издържи и лентата да се отлепи.

За да сте сигурни, че лепилото няма да ви предаде, препоръчваме да използвате горещо лепило на всеки 50см.

Рязане на LED лента

Лентите имат няколко медни контакта, където можете да режете. Указанията на всеки производител е различно, но почти винаги е обозначено с чертичка и ножици, където може да се реже.

рязане на лед лента

Само там и никъде другаде  LED лентата може да се среже и да се намали дължината й. Ако все пак отрежете не на правилното място, няма да повредите цялата лента, а само модула от три (при 12V ленти) или съответно шест диода (при 24V ленти).

На същото място, където сте отрязали LED лентата, можете също така и да я удължите, като я свържете с друга.

Как да свържете LED ленти

Запояването обикновено е най-надеждният метод за свързване на две LED ленти. Но също отнема време, изисква специално оборудване и изисква малко умения.

Бързите връзки (клипсове, конектори) са по-бързи и не изискват никакви умения. Поради тази причина препоръчваме да използвате конектори.

Връзките, направени от клипсовете обаче, не са толкова постоянни, колкото спойка. Те са уязвими от корозия и разкачване при движение.

Затова ако имате умения в запояването, препоръчваме да използвате спойка, ако лентите ще бъда подложени на следното:

 • Времето – всяка инсталация на открито или отопление и охлаждане, които могат да причинят конденз;
 • Движение – всякакъв вид гъвкав канал или местоположение, което може да изпита вибрации.

Как да се справим с ъглите

Предизвикателството с ъглите е да завиете ефективно ъгъла, без да оставяте „лека пролука“ и без да отделяте много време чрез рязане и свързване.

Нежен завой

Най-добрият начин е да направите лек завой зад ъгъла.

За този метод не е необходимо да режете лентата или да имате специален свързващ хардуер. Можете да правите завои, дори ако компонентите на лентата “кацнат” точно на ъгъла.

led лента огъване при завой

Проводете лентата около ъгъла и я оставете да придобие своя форма. Резултатът ще бъде малко “ухо” в ъгъла.

Един проблем при този метод е, че с времето лепилото в ъгъла може да поддаде. За да предотвратите това, използвайте горещо лепило от всяка страна на ъгъла. Не разчитайте само на стандартната самозалепваща повърхност на лентата.

Ако инсталирате лентите вътре в канал, извитата зона може да не се побере вътре. Това важи особено за лентите с плътно инсталирани чипове и компоненти. В такъв случай препоръчваме да изрежете лентата и вместо това да използвате ъгловите конектори.

Ъглов конектор

Можете също да изрежете лентите в ъглите и отново да ги съедините с конектори. Въпреки това, LED лентите трябва да бъдат изрязани по линиите на рязане. Следователно, ако разликата между линиите на рязане е голяма, може да се получи малка празнина без светлина в ъгъла.

ъглов конектор за лед лента

Това е пример, при който инсталирането на лентите в канал с дифузьор ще бъде полезно. Без дифузера вероятно ще имате малко прекъсване или тъмно петно.

Можете да закупите твърди пластмасови ъглови конектори на 90 градуса, но препоръчваме типа с проводници. Гъвкавите проводници могат да бъдат регулирани под всеки ъгъл.

Метод за сгъване на Лед лента 

Можете да опитате да сгънете лентите, но само ако нямате друга алтернатива. Ако сте решили да сгънете лентата, имайте предвид следното.

Платките и силиконът на повечето LED ленти са доста гъвкави. Уверете се, че завоят/сгъването ви няма да натоварва райони с компоненти. Едноцветните ленти с ниска плътност на инсталирани чипове са най-подходящи, защото има повече „чиста“ зона за сгъване.

Първо огънете лентата под прав ъгъл в обратна посока на завоя.

След това направете втори завой, като сгънете огънатия край към себе си.

сгъване на лед лента

Отстраняване на LED ленти

След като LED лента е здраво залепена на повърхността, може да изглежда почти невъзможно да я премахнете, без да разрушите лентата.

Не дърпайте лентата в никакъв случай. Ще рискувате да разкъсате лентата или да повредите отделни LED връзки.

Вместо това използвайте сешоар за да я нагреете лепилото или най-добре конец за зъби.

Подпъхнете конеца под лентата и с равномерни движения в ляво и дясно приплъзвайте конеца по дължината на лентата.

Как да захранвате LED ленти

LED чипове се захранват с адаптер DC (постоянен ток). Поради това не можете да включите LED лента директно в контакта на стената AC (променлив ток). Вместо това се нуждаете от захранване (трансформатор/траф) за преобразуване на променливо токовото захранване от стената в постоянен ток, който светодиодът може да използва.

Как да изберете LED захранване

Това е област, която често се пренебрегва особено сред любителите. Ако ще харчите пари, вероятно искате да ги похарчите за някои супер ярки, висококачествени светодиоди. Ето защо е изкушаващо да изберете евтино захранване. Но отделяйки бюджет за добро захранване, често цената му ще се изплати с течение на времето.

Колко мощност ви е необходима?

Първо, трябва да знаете колко мощност ще използват вашите ленти, така че да можете да изберете захранване с подходящ размер.

Всеки производител трябва да представи консумираната мощност на своите LED ленти. Той може да бъде посочен като консумация на енергия на отделен LED чип или като мощност на дължина на лентата. Така или иначе, просто умножете мощността на единица дължина с общата дължина на лентата, която планирате да използвате.

Не се притеснявайте, не е необходимо да получавате напълно точно число.

След като прецените потреблението на енергия на лентата, препоръчително е да добавите още 20% (мощност на лентата / 0.8). След това изберете захранване, което може да осигури по-голямо или равно на това число.

Допълнителният капацитет ще ви помогне да осигурите дълъг живот на захранването. Често срещана причина за прекъсване на захранването е топлината. А пускането на захранване с пълен капацитет (без резерв) ще го загрее.

Напрежението за захранване трябва да съответства на светодиодите

Захранването трябва да е със същото напрежение като LED лентата.

Например, ако се опитате да използвате 24V захранване на 12V лента, светодиодите ще светят много ярко (надмощно) за кратък период от време. А скоро след това, те ще прегреят и изгорят.

И обратното, ако се опитате да използвате 12V захранване на 24V лента, слабо захранваните светодиоди няма да светят изобщо.

Водоустойчивост или не?

Водоустойчивостта на лед лентата или захранването обикновено се оценяват чрез IP система за класификация. Първият номер на IP класа е защита срещу твърди предмети (например пръсти, мръсотия, прах). Второто число е защита срещу течност (например капене, пръскане, потапяне).

Водоустойчивост

Ако търсите водоустойчиво захранване, препоръчваме да гледате за сертификат IP67 или IP68. От тях се очаква да не пропускат вода, дори и потопени.

Можете също така да намерите захранващи устройства с рейтинг IP65, продавани като водоустойчиви. Те са защитени срещу водна струя (пръскане), но не и потопяване.

Разликата в цената между IP65 и IP67-68 обикновено е незначителна, така че допълнителната защита си заслужава.

Прахо устойчивост

Дори и да не се притеснявате от вода, може да искате запечатан захранващ блок за защита от прах.

Всяко захранване с IP степен, което започва с „IP6“, ще бъде запечатано срещу прах.

Ако захранването е отворено за въздуха, върху вътрешните компоненти може да се натрупа прах. Това допринася за натрупването на излишна топлина, което може да съкрати живота на захранването.

Ефективност на захранването

Ефективността на вашето захранване може да доведе до голяма разлика в общото потребление на енергия. Типичната ефективност на захранването е между 70% и 90%.

Например:

Ако имам LED лента, която използва 100W, захранването с 70% ефективност ще черпи 100W / 0.70 = 143W електроенергия.

Когато имате захранването с 90% ефективност, то ще черпи 100W / 0.90 = 111W.

В по-голямата си част, ако искате повече ефективност от вашето захранване, трябва да платите за него. Дали има смисъл да плащате за по-голяма ефективност, обикновено зависи от големината на вашия проект.

Инсталиране на захранването

Ако планирате просто да включите LED захранването си в съществуващ контакт и кабелите не ви пречат/дразнят сте ОК.

Ако обаче правите голяма инсталация, вероятно не искате проводници да се мотаят навсякъде. В този случай, за чиста инсталация спазвайте следните стъпки:

 • осигурете си скрит източник на електричество (контакт);
 • осигурете ниша за скриване на проводници и захранването;
 • използвайте окабеляване, отговарящо на изискванията на проекта;
 • НЕ инсталирайте захранването вътре в стената без панел за достъп. Това трябва да се подразбира, но винаги има такъв човек. Захранванията изгарят и ако това се случи вътре в стената, най-вероятно ще причини големи главоболия.

Как да захранвате много дълги ленти

Ако имате дълги LED ленти, вероятно ще усетите спад на напрежението. Можете да намалите този проблем, като използвате ленти с по-високо напрежение (както е обяснено по-горе), но това няма да реши проблема напълно. В крайна сметка, ако пробегът е достатъчно дълъг, дори 24V лента ще претърпи последиците от спада на напрежението.

За щастие има начини да разширите обхвата на лентите си без много проблеми.

Инсталирайте захранването в средата

Най-простият начин да удвоите ефективната дължина на лентите е да поставите силата в средата на две ленти. По същия начин, ако лентата прави обиколка и се връща в началото, може да свържете двата края към захранването.

свързване на захранване за лед ленти

Използвайте инжектиране на енергия

Разбира се, понякога ще бъдете ограничени от мястото, където можете да инсталирате захранването си. В други случаи ще имате толкова дълги лед светлинни ленти, че дори поставянето на мощността в центъра няма да е достатъчно, за да избегнете падането на напрежението.

В тези случаи ще трябва да прокарате повече проводници до местата, които се нуждаят от захранване. Това се нарича инжектиране на енергия.

Инжектирането на мощност може да се извърши с едно захранване или няколко захранвания. Прави се по различен начин за аналогови и цифрови ленти.

Инжектиране на енергия за аналогови LED ленти

Аналоговите ленти нямат вградени микроконтролери като цифровите ленти. Това означава, че трябва да се монтира някакъв вид регулатор на напрежението между захранването и лентата при всички връзки.

Една от възможностите е да закупите втори контролер. По същество това би създало втора LED лента с отделно захранване и отделно управление. След това, ако искате, можете да използвате софтуер за автоматизация, за да сте сигурни, че двата контролера остават синхронизирани.

Има обаче по-просто (и по-евтино) решение.

Сигнални ретранслатори

Сигнализатор може да бъде свързан навсякъде, където е необходимо инжектиране на енергия. Ретранслаторът ще предава сигнала така, че всички светодиоди да се синхронизират от един контролер.

Този начин е по-прост за домашната автоматизация, тъй като само един контролер е добавен към приложението/мрежата за Умен дом.

Освен това прави окабеляването за инжектиране на енергия просто. Всичко, което трябва да направите, е да свържете захранването към ретранслатора и да свържете двете ленти към ретранслатора.

едно захранване инжектиране на напрежение

Ретранслаторът може да се захранва от същото захранване като контролера (по-горе). Или може да се захранва от отделно захранване (долу).

две захранвания инжектиране на напрежение

Ако е необходимо, могат да се използват множество повторители. Повторителите черпят собствената си мощност, позволявайки да се използва един контролер за всяка дължина на лентите.

Инжектиране на енергия за цифрови LED ленти

За цифрови ленти напрежението за всеки светодиод се контролира от микроконтролери, монтирани на лентата. Микроконтролерите изискват цялото количество напрежение от захранването, така че инжектирането на енергия се извършва чрез свързване на захранването директно към лентата.

С един захранващ блок, захранването може да се инжектира чрез просто свързване на проводниците за захранване към V+ и V- проводниците, където е необходимо.

ЗАБЕЛЕЖКА: Не всички адресируеми ленти изискват проводник “Clock”, както е показано на диаграмите. Дали е необходимо зависи от вида на микроконтролера, който лентата използва.

цифрова лед лента с едно захранване

При множество захранвания, техниката е една и съща, с изключение на това, че V+ не е свързан между захранванията.

цифрова лед лента с две захранвания

ВНИМАНИЕ: Никога не свързвайте положителните проводници между захранващите устройства. Това може да унищожи захранването и потенциално да възникнат пожари.

Как да изберете правилния размер на проводника

Дебелият проводник ще има по-малък спад на напрежението от тънкия. Следователно, ако трябва да пускате проводници на дълги разстояния, колкото по-дебели, толкова по-добре.

Въпреки това, дебелият проводник е по-скъп. По-трудно е да се скрие И ако се опитвате да ловите/прекарвате проводници през стени, дебелите и твърди проводници могат да направят работата ви доста трудна.

За да изберете проводник с подходящ размер, трябва да знаете:

 • Напрежение на лентата;
 • Ток – За да изчислите необходимия ток, разделете общата необходима мощност на напрежението. Например, 100W 12V лента изисква 100W / 12V = 8.3A;
 • Дължина на проводника;
 • Приемливо количество спад на напрежението.

След това включете стойностите в този калкулатор. Регулирайте размера на проводника и преизчислете, докато получите приемливо количество спад на напрежението.

Добре е да помислите и за поставяне на етикети по проводниците.

Как да контролирате LED ленти

Този раздел обяснява как да автоматизирате или безжично да контролирате LED лентите с помощта на интелигентни домашни продукти или дистанционно управление.

Винаги ли има нужда от контролер?

Ако имате едноцветна бяла LED лента, не е задължително да имате контролер или дистанционно за управление. Можете просто да я свържете директно към захранването.

След това, ако искате да го превърнете в интелигентна светлина, можете да включите захранването в смарт контакт/преходник. Работи, но е много основно.

Въпреки това, дори и да не ви пука за промяна на цветовете, повечето хора поне ще искат способността затъмняване/димиране. И за да направите това, ще ви трябва контролер (трябва да разполагате с димириуема лед лента).

Как да димирате LED ленти

Има два често срещани начина за димиране на LED ленти с помощта на интелигентно управление.

Първият начин е да използвате интелигентен AC димер, инсталиран в стената. За да направите това, окабеляването преминава от димерния превключвател към захранването на светлините.

Минуси Плюсове
Трябва да имате захранващо устройство с възможност за димиране. Те обикновено са по-скъпи от обикновените захранвания. Можете да използвате всеки стандартен димер, включително интелигентни димируеми ключове.
Работи само с едноцветни LED ленти. Когато светлините са изключени, захранването се изключва. Това елиминира източник на “вампирско” потребление на ток.

Втори начин е да използвате интелигентен контролер. Тук окабеляването преминава от захранването към контролера до светлините.

Минуси Плюсове
Светлините не се свързват директно към управление на стената. За да има ръчен контрол от стената, ще е необходимо инсталирането допълнителен ключ/превключвател на желаното място за комуникация с LED контролера. Smart контролерите могат да управляват ленти с множество цветове.
Захранването ще консумира винаги малко “вампирско” количество електроенергия. Не се изисква захранващо устройство с възможност за димиране

Как да контролирате цвета на LED лентата

Ако вашите LED ленти са цветни ленти, ще ви е необходим интелигентен контролер.

Уверете се, че вашият контролер има достатъчно канали. Ако имате RGBW лента, имате нужда от контролер с 5 изходни клеми. Един терминал е захранващото напрежение (V +). Останалите четири терминала са за всеки от светодиодите R, G, B и W.

Няма да повлияе негативно ако използвате контролер с много канали. Имайте предвид обаче, че има ограничение за това колко ток може да работи на всеки канал.

Контролерът има ограничение до колко ток може да се прокара през него.

В повечето случаи спадът на напрежението ще доведе до проблеми много преди контролера да изчерпи капацитета си.

Безжични протоколи

Умният LED контролер комуникира с вашия умен дом, използвайки някакъв вид безжичен „език“ (протокол). По принцип имате три протокола за избор: WiFi, Zigbee или Z-Wave.

Ако нямате други устройства за умен дом, препоръчвам да използвате WiFi контролер. Не изисква допълнителен хъб (използва вашия WiFi рутер) и е по-евтин от другите две опции.

Zigbee и Z-Wave са безжични протоколи, създадени специално за автоматизация на дома. С един от тези контролери можете да свържете контролера си към интелигентен хъб като Samsung SmartThings или Philips Hue и възможностите ви за автоматизация ще са безкрайни.

ЗАБЕЛЕЖКА: Ако искате вашият контролер да е съвместим с Hue, трябва да се уверите, че е сертифициран Zigbee 3.0 контролер.

Къде да инсталирате контролера

Контролерите обикновено са много по-малки от захранващите устройства, така че няма да е трудно да се скрият.

В повечето инсталации има смисъл да инсталирате контролера възможно най-близо до лентите.

Ако е необходимо, пуснете дебел проводник от захранването към контролера, за да сведете до минимум спадането на напрежението. След това преминете към по-тънък проводник от контролера към лентите.

Как да контролирате цифрови (адресируеми) LED ленти

За аналогови ленти всички светодиоди от един и същи цвят са свързани към един канал. Един контролер може да регулира мощността на всеки канал независимо, но не може да регулира индикаторите поотделно.

Цифровото управление на лентата е много различно от аналоговото. Далеч сме от експерти в настройката на адресируеми контроли за LED лента. Основните изисквания обаче са следните:

 • За да използвате цифрово управление, първо трябва да имате цифрова LED лента (очевидно).
 • Освен това ще ви е необходим компютър (много хора използват Arduino или Raspberry-Pi), за да обработят код и да изпратят сигнала към LED микроконтролерите, монтирани на лентата.
 • И накрая, ще трябва да снабдите компютъра с програма, която казва на микроконтролерите как да стартират светлините.

Заключeние

Когато нарекохме това „Най-доброто ръководство за LED лентите“, наистина имахме предвид това. Искаме това да е най-доброто и подробно ръководство, което ще ви преведе от нулеви знания до завършен проект.

Но ще признаем, че не знаем всичко което може да трябва да знаете за LED лентите и това ръководство не е идеално (но към момента е най-пълното). Така че, ако имате някакви съвети или неща, които сме пропуснали, моля, уведомете ни в коментарите по-долу и ще ги добавим към ръководството.

Благодарим за четенето!

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

5 коментара за "Най-доброто ръководство при избор на LED лента"

 1. Доста полезна информация. Благодаря ви за отделеното време. Поздрави

 2. Александър Милков каза:

  Ами освен да ви кажа благодаря.Безупречно написано,така че дори и аз от тотален лаик благодарение на по-горе написаното вече свързвам 3-та стая и засега безупречно.
  С две думи вече съм наясно какво означават всички тези цифри и букви

 3. Маргарита Паскалева каза:

  Благодаря ви за информацията. Много е полезна. Мога да кажа, че съм наясно как да си избера желаното от мен LED oсветление. Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.