Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Какво е RGBIC в LED осветлението?

rgbic срещу rgb сравнение

Купуването на светодиодни ленти може да се окаже неочаквано трудна задача.

Само на нашия сайт ще откриете че има над 10 различни комплекти лед ленти за вътрешна употреба, без това да включва различните опции за дължина. И всички те се наричат LED ленти!

Разликата между тях е, че някои са RGB ленти, а други са RGBIC ленти. Но какво означава това?

RGB лентовите светлини могат да светят само в един цвят едновременно.

Отделните чипове на RGBIC светлинната лента, могат да светят в различни цветове едновременно.

RGB лентите могат да се режат, докато производителите на повечето RGBIC ленти не препоръчват рязане.

RGBIC лентите пък са по-ярки.

RGB и RGBIC лентите имат различни предимства и недостатъци. Трябва да сте наясно с плюсовете и минусите, за да изберете най-добрата лед лента за нуждите си.

В тази статия обсъждам разликите между двата вида лентови светлини. Надяваме се, че това ще ви помогне да вземете информирано решение.

Какви са разликите между RGB и RGBIC светодиодните ленти?


RGB означава червено, зелено и синьо (red, green, blue). LED чиповете на RGB светлинна лента могат да светят само в един цвят наведнъж.

Например, всички светлини ще бъдат сини едновременно или всички светлини ще бъдат зелени. Това още се нарича аналогова лед лента.

RGB без адресиране (аналогова) е типична RGB LED светлинна лента, където всеки отделен LED чип не се управлява независимо. Не можете конкретно да адресирате определен LED чип, за да включите или промените цвета сами.

Понятието RGBIC произлиза от производителя Govee, който за пръв път го използва в продуктите си.

RGBIC лентите могат да светят в много различни цветове едновременно. Това е така, защото имат специален чип.

Светлинните ленти RGBIC имат IC чип върху тях, което означава независим контрол (Independence Control).

Всъщност много LED светлинни ленти имат чипове на интегрална схема. Те позволяват на светлинните ленти да бъдат адресируеми. Това означава, че различните LED чипове на лентата могат да светят в различни цветове едновременно.

Не е нужно да се притеснявате за чиповете на интегрална схема, освен ако не искате да свържете две адресируеми ленти. Ако двете ленти имат различни IC чипове, няма да можете да ги свържете успешно.

Какво е адресируема LED лента?


Адресируемите (програмируемите) LED ленти са светлинни ленти, които имат уникални чипове, позволяващи да управлявате отделни светодиоди или групи от тях.

сравнение на адресируема, RGBIC и RGB лед ленти

Това допълнително условие за контролиране на конкретна част от лентата е причината те да се наричат „адресируеми“. Тя ви позволява да създавате различни ефекти върху различни части на LED лентата наведнъж или на интервали. Той е идеален за изобразяване на анимации и подобни динамични дисплеи.

Как се разпознава адресируема лед лента от не адресируема?

Адресируемите лед ленти се разпознават по интегрирания чип в самия LED диод.

За целта е необходимо да погледнете от много близо и внимателно LED чипа. Ако в него забележите миниатюрен чип (малка точица, най-често в черен цвят), то това означава че лентата е адресируема.

чип в адресируема лед лента

Разбира се, за обикновения потребител е най-лесно и удобно да се снабди с RGBIC лед лента комплект, защото всичко е изичислено и е готово за работа.

Как се разпознава RGBIC лед лента?

IC (независим контрол) чип в RGBIC лентови светлини може да създаде много светлинни ефекти. За това е и проектирана.

Сега, когато изяснихме това, ето разликите между RGB и RGBIC лентовите светлини.

RGBIC лед лента с чип

1. RGB лентови светлини могат да се режат, RGBIC в повечето случаи не могат.

IC (независим контрол) чипът на RGBIC лед лента е програмиран да управлява определен брой чипове. Ако лентата бъде отрязана на неправилно място, в повечето случаи тя вече няма да функционира коректно. Така че сте ограничени в това къде можете да поставите RGBIC лентова светлина.

RGB лентовите светлини, от друга страна, имат маркировки отпред или на гърба, които показват къде трябва да ги отрежете. Това е определено предимство, защото можете да поставите лентово осветление в повече пространства.

2. RGBIC лентите могат да създадат повече светлинни ефекти от RGB лентовите светлини.

IC (независим контрол) чип на RGBIC лентата позволява на светодиодите да светят в различни цветове едновременно. Например, една част от лентата може да бъде розова, докато другата част може да бъде синя. Това може да създаде много красиви светлинни ефекти.

Един популярен начин за използване на тази функция е музикалния синхрон с вашата озвучителна система. С изключително чувствителен микрофон, светлините на RGBIC LED лентата могат да танцуват заедно в ритъма на музиката (или пляскане с ръце).

rgbic лед лента от govee

Някои модели RGBIC позволяват свързване към телевизор, така че лентата да свети в същите цветове като на вашия екран. Ако лентата е залепнала на гърба на вашия телевизор, това създава невероятен ефект на стената зад телевизора.

Всички светодиоди на неадресируема RGB лента ще светят в същия цвят по едно и също време. Това ограничава RGB лентовите светлини по отношение на потенциалните ефекти.

Трябва да имате предвид, че има и адресируеми RGB лентови светлини. Това означава, че участъците от лентата могат да блестят в различни цветове едновременно. Това не е точно същата технология като чипа IC (независим контрол). Но ефектите могат да бъдат много сходни.

3. RGBIC лед ленти са по-ярки от RGB лентите.

RGB светлинните ленти не са непременно скучни. При максимална яркост те обикновено са повече от достатъчни за вашите нужди.

Но RGBIC светлинните ленти са ултра ярки. Може да са твърде ярки за някои употреби. Например, дори при минимална яркост, те са твърде ярки, за да се използват като нощна светлина.

4. RGBIC светлинните ленти са по-скъпи от RGB лентите – обикновено.

Когато се сравняват светлинни ленти от същата марка, RGBIC светлинна лента ще бъде по-скъпа.

5 метра комплект RGBIC светлини струват около 70 – 90лв, докато RGB еквивалентът струва около 50лв. Разликата не е огромна, въпреки че може да се увеличи, ако искате да закупите няколко ленти.

10 Светлинни ефекти с RGBIC светлинни ленти


Има много различни вградени ефекти, които можете да постигнете с адресируеми осветителни ленти. Тези ефекти могат да бъдат създадени и с RGBIC светлини. А ако си поиграете и с настройките и ги направите според вашите предпочитания, броят им ще бъде неограничен.

1. Мигане (Flash)

Мигащ ефект се получава, когато светлините се включват и изключват бързо. Светлините могат да мигат в различни цветове или един и същи цвят.

2. Преследване (Chase)

Ефектът на преследване се постига чрез бързо включване и изключване на съседни чипове. Създава се илюзията, че светлината се движи по лентата. Можете да направите така, че да изглежда, че различни светли цветове се движат непрекъснато по лентата.

3. Скачане (Jump)

Ефектът на скачане се отнася до бързи промени в цвета. За разлика от мигането, светлината не се изключва между цветовете

4. Ефект от конни надбягвания (Horse racingp)

В осветлението ефектът от конни надбягвания е, когато светлинна лента блести в много различни цветове едновременно. Изглежда, че цветовете се движат по лентата. Това е така, защото различните участъци от лентата продължават да променят цвета си.

Например: Секция 1 може да бъде зелена, Секция 2 жълта, Секция 3 оранжева, Секция 4 розова и Секция 5 синя. След няколко секунди Секция 1 може да бъде лилава, Секция 2 зелена, Секция 3 жълта, Секция 4 оранжева и Секция 5 розова.

Има различни версии на ефекта на конните надбягвания:

5. Конни надбягвания по часовниковата стрелка (Clockwise)

Цветовете изглеждат така, сякаш се движат по посока на часовниковата стрелка.

6. Конни надбягвания обратно на часовниковата стрелка (Counterclockwise)

Цветовете изглеждат така, сякаш се движат обратно на часовниковата стрелка.

7. Монохромни конни надбягвания (Monochrome)

Лентата е едноцветна и след това се придвижва втори цвят, заместващ първия цвят.

8. Единично преследване от главата до опашката (Single chasing)

При този ефект само една част от светлините свети наведнъж. Останалата част от лентата не блести. Така изглежда, че една светлина се движи по лентата.

9. Преследване в цветовете на дъгата (Rainbow)

Може би това е най-зрелищния ефект за наблюдение с показване на няколко цвята в един ред едновременно.

10. Други ефекти

Можете също да симулирате ефекти като течаща вода или мълния. Според функциите на лентата, може да има вградени сцени и режими като: Романтика, Симулиране на свещ, Енергичен, Дишане и много други.

Имам ли нужда от RGBIC лентова светлина?


В повечето случаи RGBIC лентовата светлина е ненужна. Въпреки това, ако обичате ярки, цветни светлинни ефекти, това може да е за вас.

Ако искате да закупите лентово осветление под кухненския шкаф или като нощно осветление, не купувайте RGBIC лента. Ако искате да използвате лентовата светлина само за осветяване на повърхност, RGBIC е излишен.

Но ако искате да създадете парти сцена или се интересувате от цветни ефекти във вашата игрална зала, RGBIC е за вас. Ярките цветове ще паснат идеално.

RGBIC светлините също могат да бъдат добър вариант за празнично осветление. По-специално ефектът на преследване може да създаде красива атмосфера според празника (особено на Коледа).

Просто се уверете, че купувате външна версия на лентовите светлини, ако искате да ги окачите навън.

Кои RGBIC лентови светлини да купя?


Ако сте решили, че RGBIC лентовите светлини са правилният избор за вас, имате няколко възможности.

RGBIC лентови светлини за вътрешна и външна употреба от Novostella / Ustellar. Технологията е една и съща във всички. Те се различават по дължината си, влагозащитеност и начинът им на контрол.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.