Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Какво се означава с RGB, RGBW, RGBIC, RGBWW, RGBCCT и други в Осветлението?

видове RGB осветление

Каква е дефиницията на означенията на LED светлините RGB, RGBW, RGBIC, RGBWW, RGBCCT и други? Защо са толкова много?

Изглежда ни така, сякаш всяка година на пазара излиза нов тип RGB осветление. Предимно се наблюдават ъпдейти в смарт осветлението (крушки и лед ленти). Това, което преди беше прост избор между няколко вида LED светодиодни ленти или интелигентни крушки, сега е безкраен списък, пълен с опции.

Има ли разлики в светенето на тези различни RGB светлини с допълнителен символ в края или е просто маркетингов трик?

Ще разгледаме всички подробности и ще се уверим, че до края на тази статия вие ще сте почти експерт по означенията на RGB осветление.

RGB осветление


За да разберете какво представлява RGB осветлението, първо трябва да научите значението на RGB.

RGB е процесът на изобразяване на цветове чрез използване на Червено, Зелено и Синьо (red, green, blue). RGB има диапазон от 0-255 за червено, зелено и синьо поотделно. Това означава, че смесването на RGB цветове може да създаде 16 777 216 цвята (255 х 255 х 255).

RGB LED лентови светлини използват 3-в-1 чипове (червено, зелено и синьо), които генерират над 16 милиона цвята теоретично. Но RGB LED светлините са трудни за производство на някои цветове.

rgb лед лента за осветление

Ограничение 1

Най-забележителното ограничение е, че тези „RGB“ светлини не са толкова добри в производството на бяла светлина. Вашата стандартна RGB LED лента може да произвежда бяла светлина, но това е много ограничен и груб тип бяла светлина. Тази LED светлина произвежда белия цвят, като задейства червени, зелени и сини светлини едновременно. Това е много по-сурово, отколкото би могла да произведе специална бяла светлина RGBW.

Ограничение 2

RGB светлините също са лоши при производството на пигментни цветове. Те може да са в състояние да произвеждат цветове, които са подобни на определени пигментни цветове.

В света на науката за цветовете има подкатегория цветове, известни като пигментни цветове. Кафявото и розовото са два страхотни примера за цветове, които се появяват само като пигменти.

Ограничение 3

RGB светлините работят в това, което е известно като цветен триъгълник (цветова гама). Триъгълникът е направен от червено, зелено и синьо, като всички пресичащи се точки създават над 16 милиона различни цвята. Въпреки това, има цветове, които съществуват извън този триъгълник.

rgb триъгълник цветова гама

Цветовата гама се дефинира като диапазон от цветове, които дадено устройство може да произведе или запише. Обикновено се показва чрез затворена област от основните цветове на устройството на диаграмата на цветността.

Описанието и кодът на цветът се състои от три компонента: нюанс, наситеност и яркост. Всеки индивидуален цвят е смесица (колекция) от цветове.

Има различни стандарти за RGB цветовото пространство. Въпреки това, има няколко цвята, които обикновено попадат извън всеки даден RGB триъгълник. Те могат да включват интензивно ярко зелено, ярко магента и различни нюанси на циан.

Интелигентните RGB LED ленти, известни също като променящи цвета си ленти, предлагат стотици цветови опции. За повече цветови опции, RGB LED лентови светлини имат функция за цвят „Направи си сам“ за избор на лични предпочитания.

Резюме: RGB LED лентите са универсални, защото хората могат да режат, променят цветовете и дистанционно да управляват LED лентите.

Аналоговата RGB LED лента може да промени цвета само за цялата лента. Основното предимство на аналоговите LED ленти е, че те са много по-евтини от цифровите (адресируемите) LED ленти и работят перфектно за осветление на стая или стена.

RGBW светодиодни ленти


RGBW (RGB + White / Бяло) LED лента използва 4 в 1 LED чип, съставен от Червено, Зелено, Синьо и Бяло.

rgbw лед лента за осветление

Има две конфигурации за RGBW. Първият е вземане на стандартния RGB LED и добавяне на бял диод, излъчващ светлина в RGB възела, а вторият е създаден чрез добавяне на отделен бял диод, който е свързан към самата LED светлина. И двата подхода имат същия ефект.

RGBW LED светлината е в състояние да произвежда по-чисти нюанси на бялото. Тези бели са по-ярки и имат по-точна цветова температура. RGBW светлините обикновено имат студени ярки бели, които са над 5000 Келвина.

RGBW лентовата светлина има същите характеристики като RGB лентовата светлина, като персонализиране на цветовете, може да се реже, дистанционно управление и т.н.

Защо някои хора искат допълнителен бял чип? Те желаят по-чист бял тон и по-ярък цвят. RGBW LED лентите са по-скъпи, тъй като съдържат допълнителен чип и осигуряват по-истински цвят на бялото.

RGBWW LED ленти


RGBWW (RGB + Warm White / Топло бяло) LED лентата използва 4 в 1 или 5 в 1 LED чип с Червено, Зелено, Синьо, Бяло и Топло Бяло (или само Топло Бяло) за смесване на цветове. Единствената разлика между RGBW и RGBWW е топлината на белия цвят.

rgbww лед лента за осветление

RGBWW светлините имат бял светлинен възел, който е в състояние да произвежда по-топли нюанси на светлината. Тези бели LED възли произвеждат цветови температури от 5000 Келвина и по-ниски.

Това позволява на тези LED светлини да произвеждат по-топли нюанси на бялото. Той също така подобрява RGB цветовото пространство, като прави цветната светлина по-богата и й придава повече текстура. Подходяща е за декориране на уютни пространства като спалня.

RGBCW LED лентови светлини


RGBCW (RGB+Cool + Warm) е съкращение за Червено, Зелено, Синьо, Студено Бяло (cool white) и Топло Бяло (warm white). Има случаи, когато дадени производители използват това съкращение за RGB+Cool White (студено бяло).

Тези 5-в-1 чипове могат да се използват за редица нужди, поради факта че температурата на белият цвят е регулируема. Цветовата температура е обикновено в порядъка между 2700K до 6500K.

 

rgbcw led лента за осветление

Какви предимства дава това на ентусиаста на интелигентното домашно осветление?

Ще откриете, че RGBCW светлините са едни от най-добрите, когато става въпрос за светлина във вашия дом. Голямото предимство тук е, че можете да изберете цветната температура, която искате да бъдат вашите светлини. Докато другите два вида LED осветление са заключени в хладни или топли цветови температури, тези светлини могат да променят температурата си навсякъде по скалата на Келвин.

Една снимка казва повече от всичко.

rgb крушка rgbw и rgbcw сравнение

Ето основните разлики между RGB и тези с допълнителен или инкрустиран специализиран чип за бяла светлина.

видове чипове в лед лентите

RGBCCT светодиодни ленти


Терминът RGBCCT се състои от RGB и CCT (Корелирана цветова температура). Тук цветната температура на светлината на LED лентата / крушката може да се регулира, за да се променя между топло бяло и бяло.

rgbcct лед лента за осветление

Това е различен стандарт за RGB осветление, което управлява бялата светлина по малко по-различен начин от нормалното. Той прави това по два начина – чрез LED конфигурация и управление на софтуера.

По отношение на светодиодите, те съдържат два бели диода, излъчващи светлина с диапазон на цветова температура между 2700K и 5600K.

Някои  RGBCCT интелигентни светлини имат отделно колело за управление за цвят и бяло, което означава, че понякога трябва да изберете своя цвят и след това отделно можете да превключите, за да управлявате температурата на бял цвят.

RGBIC светодиодни ленти


RGBIC (RGB+IC) LED светлините имат независим контролен чип, вграден точно в LED лентата. Това им позволява да имат много по-фин контрол върху своите цветове, както и специални ефекти. Има същите цветови опции, над 16 милиона цвята, като RGB и RGBW лентова светлина.

rgbic лед лента за осветление

Единственият голям компромис с тези LED светлини е, че повечето светодиодни ленти не могат да се режат. Скъсяването на тези светодиодни ленти би счупило веригата на независимия контролен чип и би причинило отказ на LED светлината.

RGBIC лентата може да показва няколко цвята върху лентова светлина едновременно. RGB, от друга страна, може да показва само един цвят в даден момент.

RGBIC LED светлините са чудесен вариант за хора, които търсят по-динамична и енергична LED осветителна система. Чрез тези светлини могат да се наблюдават най-зрелищните ефекти като като дъга, преследване на светлини или полярно сияние.

RGBIC понятието е патентовано от производителя Govee.

Повече за RGBIC осветлението прочетете тук.

RGBA лед ленти


RGBA (Amber / Кехлибар) лента използва Amber LED чип – чудесен за смесване на жълто и портокал. RGBA LED включва Червени, Сини, Зелени, Кехлибарени или Жълти LED чипове.

rgba лед лента за осветление

Допълнителният кехлибарен LED чип позволява отлично смесване и точност на цветовете с по-добри жълти и пастелни цветове.

Това е фантастичен продукт, използван за студийни, архитектурни и декоративни цели — практически всеки проект, който изисква пълна дъга от опции за LED цветове!

Какво да изберем?

По-добрият избор наистина зависи от приложението, в което ще се използва осветлението.

Ако всичко, което търсите, са основни RGB цветове без изискване за чисто бяло, тогава основната RGB LED осветление (лед ленти или крушки) обикновено е по-рентабилна и ефективна. За тези, които търсят опцията за бяло и RGB цветове, както и комбинация от двете, тогава RGB+W е по-добър залог.

А тези, които търсят и различни ефекти, тогава RGBIC е техният избор.

Заключение

Съществуват и други означения, които най-често се поставят от различните производители. Но те все още не са достигнали използване в световен мащаб и не си заслужава да им обръщаме още внимание. Ако искате да научите повече за осветление с лед лентите, вижте тази статия, където сме маркирали всички стъпки за информиран избор преди покупка.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.