Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Наводнение в Дома? Ето Най-Добрият Начин да го Предотвратим

предпазване от наводнение в жилище

Една английска поговорка гласи “По-добре е да бъдем предпазливи предварително, отколкото да се опитваме да разрешаваме проблема след възникването му.”

Всеки, който е имал течове на вода в дома си или се е сблъсквал с последици от наводнение, знае че това е истина.

Това, което е по-малко известно, е как да защитите дома си от теч на вода.

По-надолу ще разглеждаме някои интелигентни практики за избягване на течове и някои страхотни устройства, които могат да помогнат, ако имате спукана тръба или дефектирал уред.

Защо е важно да предотвратим теча и да не неглижираме първите признаци?

Съществуват два вида течове – катастрофални течове на вода , които съсипват дома, и скъпи течове на вода , които увеличават сметките за вода.

Катастрофални течове

В домовете се случват катастрофални течове на вода по-редовно, отколкото бихте очаквали всъщност.

Едно на всеки петдесет и пет жилища преживява катастрофален теч на вода всяка година.

Тоалетните се спукват, тръбите замръзват, ваната протича, тръбите на бойлера или пералнята се пукат – възможностите са безкрайни. Тези течове причиняват средно 8 000лв щети на домакинството. Редовно обаче те могат да причинят щети за 20 000лв или повече в средностатистически дом.

наводнение от тръба на канализация

Представете си ако изтича вода, когато отсъствате за уикенда – лесно може да наводни дома ви, като по същество го „разруши“.

Ако ви се случи, няма да се изразява само в пари – това също означава, че трябва да освободите дома си за да извършите саниране на ВИК инсталацията. Премахването на мухъл, подмяната на подови настилки, разрушени мебели и други трябва да се осъществят, за да се върнете в дома си.

Скъпи течове

От една незабелязано протекла тоалетна (или блокирало копче на казанче) може да изтече 1-2 кубика на ден. Подземен теч от напояване може да остане незабелязан с месеци, увеличавайки общите сметки със стотици. Маркучът може да бъде оставен да прави същото.

Ранното разбиране за тези видове течове и внимаването за тях може да ви спести в дългосрочен план!

Статистика за честотата и разходите от водни щети

 • 90% от мазетата изпитват щети от вода в даден момент – Мислите, че не може да се случи на вас? Течовете на вода не са изключение от правилото – те са норма.
 • 20% от собствениците на жилища са претърпели загуби поради щети от вода – Дори ако вашата застрахователна компания покрива щетите от вода 100%, застраховката не може да върне безценни семейни реликви и сантиментални предмети, унищожени от водата.
 • Средният иск за щети от вода в САЩ е $6965 – Някои течове на вода струват по-малко, други струват повече, но всички можем да се съгласим, че всички пари, похарчени за отстраняване на щети от вода, са твърде много пари.
 • Средностатистическият захранващ маркуч за пералня се поврежда само след 8.7 години – Направете бързо умствено изчисление наум: дали вашата пералня е бомба със закъснител?
 • 75% от бойлерите се повреждат в рамките на 12 години – същото важи и за вашия бойлер. Един ден може да е добре, но на следващия да излива вода.
 • 1 кубик вода могат да бъдат загубени за един ден от 3мм пукнатина в тръба – със сигурност една малка пукнатина не може да бъде твърде лоша, нали? Погрешно! Необходима е само една протекла или замръзнала тръба, за да превърнете едно приятно бягство през уикенда в бедствие.
 • Дом, наводнен с 2 см вода, струва приблизително 18 000лв за ремонт – подмяна на настилки, килими, обработка на мухъл, нови мебели, съсипани дрехи, книги и електроника…всичко се събира.
 • Делът на имуществените полици в България за 2022г е 14% от всички сключени застраховки. Само 10% от жилищата и земеделските земи са застраховани от наводнения, пожари и природни бедствия.

Общи източници на водни течове в дома

Малкият теч може да се превърне в голям проблем, ако остане незабелязан или игнориран.

Освен да вдигне сметката за вода, течът може да доведе до повреда на вашата водопроводна система, двора или дома ви. За щастие, много течове могат да бъдат предотвратени – и то лесно!

Ето как да се справите с няколко често срещани проблеми, така че да сте сигурни, че водопроводът ви работи безпроблемно и домът ви е защитен.

Течове от пералня

През една пералня минава много вода, а това може да доведе до корозия на елементите ако не се поддържа.

За да предотвратите течове от перална машина, сменяйте маркучите й на всеки пет години и проверявайте връзките поне веднъж годишно.

Ако маркучите или връзките на вашата перална машина протекат, обадете се на водопроводчик, за да отстрани проблема.

теч на вода от перална машина

Течове от климатична система

Влагата във вашия климатик трябва да се отстранява чрез дренажна тръба.

Ако забележите влага около вътрешното тяло (при сплит система), това може да е знак че кондензната линия на вашия климатик е запушена или съдът събира вода. Това запушване обикновено се причинява от мръсотия, прах или мухъл.

теч на климатик вътрешно тяло

Най-добрият начин да предотвратите това е климатикът ви да се проверява и почиства всяка година от специалист.

Профилактиката, която може самостоятелно да извършите е почистване на въздушния филтър на всеки един до три месеца (според указанията на производителя или запрашеността в помещението).

Течове от дренажи и тръби за мръсна вода

Ако вашият канализационен канал е запушен или тече, това може да причини сериозни проблеми, като например санитарни и здравни проблеми или имуществени щети.

Корозия във вашите тръби също може да причини течове.

Избягвайте да изсипвате химически почистващи препарати за отводняване или отстраняване на запушвания на канализацията – това може да доведе до още по-лоши последици за вашите тръби.

теч на вода от тръба

Ако засаждате дървета в двора се уверете, че са далеч от тръбите.

Дърветата с по-агресивни корени трябва да се засаждат на поне 3 метра от фундамента на вашия дом и водопроводните тръби. В противен случай техните корени могат да повредят тръбите или основите, причинявайки сериозни щети.

Течове от тоалетна

Тоалетните могат да текат незабележимо бавно или бързо ако се скъса входяща връзка. Но могат и да прелеят ако бъдат запушени.

За да предотвратите подобен вид течове, проверявайте всяка година съединенията и елементите около и във вътрешността на тоалетното казанче.

Не изхвърляйте предмети в тоалетната или канала, които трябва да отидат в кошчето.

теч на вода от тоалетна

Течове от съдомиялна машина и хладилник

Тъй като тези уреди все по-често се вграждат в кухненските мебели е много трудно да се следи за евентуални течове от тях.

Проверявайте отдолу и зад тези уреди от време на време, за да сте сигурни, че всичко е наред и няма течове.

Друг начин да разберете дали има потенциален теч е да потърсите признаци на обезцветяване под вашите уреди. Странна миризма, като мухъл, също може да бъде индикатор.

теч от съдомиялна машина

Течове от основи

Течове от плочи са течове, които възникват във водопровода под основата на вашата къща.

Много от тях са причинени от:

 • неправилно строителство или небрежно поставена изолация;
 • промени в налягането на водата;
 • движение на почвата, причинено от промени в метеорологичните условия (от горещо към студено и влажно към сухо);
 • природни бедствия, като земетресения.

изолиране на стена от къща против наводнение наводнение от стената на къщата

Загледайте се във водомера. Ако никъде не сте пуснали вода, но водомерът отчита, значи имат теч.

Гледайте сметката си за вода. Ако видите необичайно високи суми, може да имате незабелязан теч някъде.

Течове от покрив или таван

След буря или силен дъжд може да откриете теч в някое помещение от тавана.

Можете да предотвратите това, като редовно проверявате покрива си, особено преди пролетния дъждовен сезон. Всички необходими ремонти трябва да се извършват без отлагане.

теч на вода от тавана

Почистването на улуците, ремонтът на комина и поставянето на изолация също могат да помогнат за предотвратяване на големи течове от горния етаж и в целия ви дом. Насочете водосточните тръби далеч от дома си, за да запазите основата на къщата си структурно здрава.

Ако виновникът е съседът, незабавно го уведомете и се уверете че е взел мерки.

наводнение от съсед отгоре таван

Течовете не са никак забавни! И ако бъдат оставени без надзор, те могат да причинят по-големи проблеми.

Но предотвратяването на течове е възможно! Проверявайте редовно вашата водопроводна инсталация и практикувайте някои прости неща, които трябва и не трябва да правите.

Устройства за предотвратяване на течове на вода

Мнозина собственици на имоти приемат водните щети като неизбежна част от ежедневието, свързана с употребата на съвременни водопроводни системи. Протичащи тръби, повредени бойлери и запушени тоалетни са съществуващи проблеми и са част от реалностите на живота.

Не бихме изброявали всички тези страшни статистики за щети от вода, без да завършим с щастлива нотка, че има решение за голяма част от тях.

Ето три устройства, които определено трябва да обмислите да добавите към дома си като превантивна мярка срещу увреждане от вода:

WiFi сензори за теч на вода

Тези малки устройства работят с дълготрайни батерии, могат да открият теч само от няколко капки вода и са в готовност 24/7.

Свържете датчиците за наводнение към наличната WiFi мрежа и след това поставете сензорите на стратегически места, които е най-вероятно да бъдат докоснати от вода: под бойлера, зад пералнята, под мивката в банята и т.н.

Ще разберете незабавно, ако се случи изтичане, дори ако не сте вкъщи по това време.

поставяне на сензор за наводнение

Главен спирателен вентил за вода

И така, какво се случва, ако получите известие от сензора за течове, че има спукана тръба или течаща пералня?

Ако сте вкъщи, вероятно ще се втурнете към водопровода и ще го изключите, докато се опитвате да отстраните проблема. Ако не сте вкъщи, нямате късмет… освен ако нямате смарт устройство, което се свързва към водопровода и го изключва вместо вас.

Точно това прави този WiFi спирателен вентил.

Ако се открие теч, сензорът изпраща незабавна команда към спирателния вентил и изпраща нотификация до вашият телефон. Кранът автоматично спира водата за около 10 секунди, за да сведе повредите до минимум.

спиране на теч на вода с умен кран

WiFi алармена сирена

Ако живеете в апартамент или нямате достъп до водопровода, алармената сирена е чудесно устройство, което допълва сензорите за течове. В края на краищата, може да телефонът ви да не е винаги около вас.

След като течът бъде открит, сирената ще активира звукова аларма, уведомявайки ви, че има проблем.

WiFi безжична аларма със сирена

Можете да използвате приложението, за да видите статуса на устройствата и да контролирате водоснабдителната мрежа от разстояние.

Имам ли нужда от сензор за теч на вода?

Нека го кажем така. Много хора се страхуват от неща като пожар, взлом, кражба, удар от мълния и предприемат много превантивни мерки, за да сведат до минимум щетите, причинени от тези неща. Тези превантивни мерки често включват усъвършенствани алармени системи, обезопасяване на уредите и т.н.

За разлика от гореизброените, щетите от вода са вторият най-често срещан тип застрахователен иск на собствениците на жилища със средни разходи от около 8 000 лева.

Водопроводът е по-вероятно да повреди дома ви, отколкото пожар, мълния или кражба с взлом. Много малко жилища обаче разполагат с аларми и сигнализатори за теч на вода.

наводнение на плочки

Щетите от вода обикновено започват с малко, но когато бъдат пренебрегнати, могат да се превърнат в приливна вълна от проблеми за собственика на жилище, което води до скъпи ремонти и замени.

Ако забележите теч или всякакъв вид подозрителна повреда, не забравяйте да го поправите незабавно и/или се обадете на доверен изпълнител.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.