Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Каква Интернет Скорост е Необходима за Ефективен Интелигентен Дом?

скорост на Интернет в интелигентният дом

В света на бързо развиващите се технологии, концепцията за интелигентен дом става все по-популярна. В такъв дом, разнообразни устройства и системи са свързани и автоматизирани, предлагайки комфорт, ефективност и сигурност.

Един от ключовите компоненти, който позволява на тези устройства да функционират безпроблемно, е Интернет връзката.

Но колко Интернет скорост е наистина нужна на един интелигентен дом? В тази статия ще разгледаме различните аспекти на тази тема.

интернет скорост на сваляне

Скорост на интернет – обяснено

Представете си, че сте на магистрала. Колкото повече ленти има, толкова повече автомобили могат да пътуват едновременно, което прави пътуването ви по-бързо и по-лесно. Сега заменете магистралата с вашата интернет връзка, броя на платната с честотната лента (Bandwidth) на рутера и автомобилите с цифрови данни – така работи скоростта на Интернет.

Интернет скоростта обикновено се измерва в Мегабита в секунда (Mbps) или Гигабита в секунда (Gbps). И точно като магистралата, данните пътуват в две посоки (download и upload).

Скоростта на изтегляне се отнася до това колко бързо могат да се прехвърлят данни от Интернет към вашите устройства, докато скоростта на качване е скоростта, с която можете да изпращате данни към интернет.

сравнение на магистрала с честотна лента

Вашият интелигентен дом и неговата нужда от скорост

В интелигентните домове, различните джаджи имат различен апетит за скорост.

Може да се изненадате да научите например, че вашата бдителна интелигентна камера за видеонаблюдение “изпива” около 2 Mbps, за да поддържа дома ви защитен, докато гласовият асистент (било то Alexa или Google Home) е напълно доволен само от 1 Mbps, за да отговори на всяко ваше запитване.

Но тук е уловката. Тъй като продължавате да добавяте повече смарт устройства към вашата мрежа, тези нужди от скорост започват да се натрупват бързо.

Нека направим бърз преглед на някои изисквания за скоростта на интелигентен домашен интернет:

  • Интелигентните звънци и вътрешните камери – нуждаят се от 2-3 Mbps качване на камера, за да функционират гладко;
  • Интелигентните термостати – изискват 2 Mbps скорост на качване;
  • Смарт телевизори – нуждаят се от голяма скорост на интернет от 5-25 Mbps, в зависимост от качеството на разделителната способност на видеото;
  • LED интелигентните крушки препоръчителна минимална скорост от 1-2 Mbps. Те са доста пестеливи, когато става въпрос за използване на данни. Средно те използват само около 2-3 MB на месец, за да изпращат и получават сигнали през вашия WiFi рутер към вашето смарт приложение на вашия телефон. Изискват сравнително малко интернет скорост, тъй като те обикновено изпращат малки пакети данни за включване/изключване, промяна на цвета или яркостта.

Повечето продукти с видеообмен изискват честотна лента за качване от 2-4 Mbps. Средното месечно използване на данни може да варира значително: от 50MB до 300GB.

Повечето технически експерти са съгласни, че трябва да имате средно около 5 Mbps за всеки 12 устройства.

интернет скорост в умният дом

Като цяло интелигентните домове не използват много честотна лента, но има няколко изключения.

Повечето интелигентни домашни устройства използват вашия интернет само на бързи импулси, когато имате нужда от тях, за да изпълните команда.

Например, ако помолите Alexa на Amazon да намали светлините в кухнята, устройството Echo, което получава командата, ще използва за кратко Интернет, за да изпрати заявката до интелигентните крушки в кухнята. След това тези интелигентни крушки ще използват за кратко интернет, за да получат съобщението. Но след като сигналът бъде получен и крушките са затъмнени, интелигентните крушки няма да използват никаква честотна лента до следващата команда или планирано събитие.

По същия начин неактивният високоговорител Echo ще използва само минимална честотна лента, ако има такава.

управление с глас на смарт устройства

Определяне на Необходимата Скорост

За да определите колко интернет скорост ви е необходима за вашия интелигентен дом, трябва да анализирате нуждите на всички свързани устройства. Това включва разбиране на минималните и оптимални скорости за всеки компонент и сумирането на тези стойности, за да получите обща представа за необходимата скорост.

Първо направете списък на всички свързани устройства и определете тяхната индивидуална нужда от скорост. След това сумирайте тези стойности и добавете допълнителна резерва от около 10-20% за максимално използване и потенциално добавяне на нови устройства. Този метод осигурява, че общата скорост на вашата интернет връзка е достатъчна за ефективната работа на всички умни устройства във вашия дом.

Като обща препоръка заделете около 5 Mbps към вашия Интернет план за всеки десет или повече смарт устройства и още 5 Mbps, ако планирате да инсталирате камери. Това трябва да ви даде добра отправна точка и можете да коригирате оттам.

WiFi свързаност на умен дом

Заключение

Скоростта на Интернет, необходима за един интелигентен дом, е динамична величина, която зависи от редица фактори, включително броя и вида на устройствата, които използвате, начина, по който ги използвате, и вашите очаквания за производителност.

Важно е да се разбере, че всяко умно устройство има свои специфични изисквания за интернет скорост и честотна лента.

Правилното планиране и подбор на интернет връзка ще осигурят, че всички устройства в интелигентния дом работят ефективно и безпроблемно.

С увеличаването на броя на устройствата, нуждите от скорост на интернет също растат, така че внимателният анализ и планиране са от съществено значение за осигуряване на надеждна и ефективна мрежа в дома.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.