Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Могат ли Интелигентните Светлини да Работят с Димерни Ключове?

работа на димерни ключове и смарт крушки

Възможно ли е Интелигентните Светлини да се Съчетаят с традиционни Димерни Ключове?

Отговорът е кратък и ясен: НЕ!

Интелигентните светлини обикновено не са съвместими с традиционните димерни ключове. Това се дължи на факта, че интелигентните крушки са проектирани да работят с постоянно електрическо захранване, за да поддържат своята свързаност и интелигентни функции, като дистанционно управление и гласови команди.

Традиционните димерни ключове, от друга страна, регулират светлината като променят напрежението, което достига до крушката.

димируем ключ с врътка

Това може да причини проблеми като трептене на светлината или дори повреда на интелигентната крушка, тъй като тя не получава необходимото стабилно захранване.

За оптимално използване на интелигентните светлини, препоръчително е да използвате специализирани смарт димери или да управлявате крушките директно през техните съответни приложения или гласови асистенти, които позволяват пълноценен контрол върху функциите на осветлението.

Как се регулира яркостта на интелигентна крушка?

Има пет начина да използвате интелигентни крушки с затъмняване:

  • чрез съвместим смарт димерен превключвател: Интелигентните превключватели са проектирани да работят със съвместими интелигентни крушки и осигуряват гладка и прецизна работа на затъмняването. Тези превключватели обикновено имат бутони или плъзгачи за настройка на яркостта на светлината;
  • чрез ключ за сцени: Може да персонализирате поведението на смарт крушката;
  • чрез мобилно приложениеОтдалечено от своя телефон, може да контролирате всички функции на крушката, включително и димиране;
  • чрез дистанционно управление: Управлявате съвместими осветителни тела или източници, които поддържат дистанционен контрол;
  • чрез гласов асистент: Можете да контролирате яркостта на интелигентните крушки чрез приложение гласов асистент, без да използвате превключвател. Например, можете да кажете “Alexa, затъмни лампата в спалнята до 50%”.

Традиционните димерни превключватели работят, като намаляват напрежението, подавано към крушка. Това намалява яркостта на светлината, но също така може да доведе до трептене и жужене.

Интелигентните крушки имат вграден микроконтролер, който контролира яркостта на светлината. Микроконтролерът променя количеството ток, подаван към крушката, за да постигне желания ефект на затъмняване. Този метод на затъмняване е по-ефективен и надежден от традиционните димерни превключватели. Той осигурява по-гладка и прецизна работа на затъмняването и е по-малко вероятно да доведе до проблеми

С този микроконтролер можете да контролирате свързаността на крушката чрез WiFi или Bluetooth, както и всички функции за RGB или затъмняване, които може да има.

настройка на яркостта на wifi димируеми крушки

Нивата на мощност са критични за работата на микроконтролера.

Тъй като интелигентните крушки изискват минимална мощност, за да функционират правилно, ако към крушката не се изпраща достатъчно мощност поради ограниченията на димируемият ключ, вътрешният чип ще се опита да функционира по различен начин.

Казано с прости думи, димерите могат да доведат до неизправност на вътрешната верига на интелигентна крушка, което да я накара да изгори и да се повреди.

Когато използвате интелигентна крушка с димерен превключвател, двата механизма за затъмняване се “сблъскват”. Това може да доведе до следните проблеми:

  • Трептене: Интелигентната крушка може да започне да трепти, когато превключвателят се използва за затъмняване. Това е особено често срещано при интелигентни крушки, които използват LED технология.
  • Жужене: Интелигентната крушка може да започне да жужи, когато превключвателят се използва за затъмняване. Това е особено често срещано при интелигентни крушки, които използват галогенна технология.
  • Повреда на крушката: В някои случаи използването на интелигентна крушка с димерен превключвател може да доведе до повреда на крушката или да изгори.

Ето защо има интелигентни крушки, които имат етикет върху кутиите си, който казва „не използвайте превключвател с димер“.

Така че, ако сте решили да смените старите си крушки с интелигентни крушки, ще трябва да деинсталирате старите димерни превключватели.

Как функционира димируемият ключ?

Димируемият ключ, известен още като димерен превключвател, е устройство, което позволява регулиране на яркостта на светлината в дадена стая или пространство.

сензорен бутон димируем ключ

Той работи като коригира количеството на електрическия ток, който достига до светлинния източник (крушка).

Традиционните димерни превключватели използват триак, за да намалят напрежението, подавано към крушка. Триакът е полупроводников елемент, който може да се използва за контролиране на потока на електричество.

Когато превключвателят е в положение “ВКЛ”, триакът е отворен и позволява на пълното напрежение да тече към крушката. Когато превключвателят е в положение “ИЗКЛ”, триакът е затворен и блокира потока на електричество към крушката.

За да се постигне ефект на затъмняване, триакът се включва и изключва много бързо. Това намалява средното напрежение, подавано към крушката, което намалява яркостта на светлината.

димиране на осветлението от ключ

Кой е най-добрият начин да димирате интелигентни крушки?

Най-добрият начин да димирате интелигентни крушки зависи от вашите индивидуални нужди и предпочитания.

Ако търсите най-удобния начин, можете да използвате приложение (APP) или гласов асистент.

димиране на осветлението от телефон

Ако искате да имате повече контрол върху затъмняването, можете да използвате интелигентен превключвател.

Едно от многото предимства на използването на интелигентни крушки е, че можете да ги затъмните дистанционно. Можете да създадете настроение за уютна, романтична вечеря с приглушено осветление или да се насладите на семейни филмови вечери у дома при слаба светлина, без да ставате от мястото си.

Всичко, което трябва да направите, е да отворите съответното приложение на вашия смартфон, за да контролирате нивото на яркост на вашата интелигентна светлина.

контрол на умна крушка от мобилно приложение

Различните марки крушки, имат различни нива на яркост и затъмняване

Различни марки на интелигентни крушки предлагат уникални нива на яркост и възможности за затъмняване. Всяка марка има свой специфичен начин на затъмняване, тъй като човешкото око възприема промените в яркостта по логаритмичен начин.

За да забележите значително намаляване на светлината, е необходима съществена промяна в лумените.

Например, когато използвате Alexa за регулиране на яркостта на различни марки интелигентни крушки, резултатите могат да варират значително.

Какво да правите?

Ако искате да използвате интелигентни крушки, за да създадете различни нива на яркост, най-добре е да изберете крушки от една и съща марка. Това ще гарантира, че затъмняването ще бъде равномерно.

промяна на цвета на крушка от телефон

Заключение

Традиционните димерни превключватели са подходящи предимно за обикновени електрически крушки. Тяхната интеграция с интелигентни крушки не се препоръчва поради технологичната несъвместимост.

Въпреки че съществуват и интелигентни димерни превключватели, те обикновено са предназначени за употреба с традиционни крушки.

Свързването на интелигентен димер с интелигентна крушка в повечето случаи е излишно и води до ненужни разходи.

В предходна статия говорихме за дилемата: смарт крушка или смарт ключ. Вижте я – интересно е сравнението на плюсовете и минусите.

Правилният избор и интеграция на тези технологии ще ви позволят да се насладите на комфорта и иновациите, които предлага съвременното интелигентно осветление във вашия дом.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.