Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Фейсбук Мета Портал и Портал Плюс – Струва ли си Допълнението

фейсбук портал и портал плюс

Много малко се говори за най-новото устройство на Фейсбук – “Портал” и “Портал Плюс”.

Главната причина са миналогодишните скандали свързани с компанията “Кеймбридж Аналитика“, които пряко засегнаха Поверителността на личните данни на потребителите в Мета (Фейсбук). А тези устройства бяха планувани да излезнат на пазара точно 2 седмици след скандала и така останаха на заден план в презентирането им пред широката публика. Към момента също не са особено голям хит на пазара.

Какво е Фейсбук (Мета) Портал

Мета създаде нов начин за видеочат с вашите приятели в тяхната мрежа. Това не е приложение, нито пък е някакво неудобно устройство от типа очила за виртуална реалност.

Това е устройство, наречено Portal и е предназначено да стои във вашия дом и да служи като двупосочен канал за разговори с приятели и членове на семейството. Facebook Portal има 12-мегапикселова камера отпред и голям, ярък HD екран, така че можете да видите с кристално качество лицето на другия участник в разговора. Той използва вградения AI софтуер (софтуер с изкуствен интелект), за да направи разговорите по-добри от тези на конкурентни устройства, а от тях както знаем има много.

Порталът на Фейсбук се предлага в два размера. По-големият Portal+ струва $349 и има 15.6” екран с резолюция 1080p или 1920×1080 (FHD), който се върти в портретен или пейзажен режим с лек натиск. По-малкият Portal струва $199 и има 10.1” екран с резолюция 720p или 1200×800 (WXGA), който остава неподвижен.

фейсбук портал видео разговори

Мета също продава устройствата “Портал” в пакет (50$ отстъпка на брой), т.е. ако купите 2бр, спестявате $100 от общата сума. Това е пакетно ценообразуване, което е насочено към целевата аудитория на портала: семействата – особено тези с малки деца и баби и дядовци, които живеят на стотици километри един от друг. Купете Портал за вас, купете Портал за баба и дядо, а възрастните Фейсбук потребители могат да пеят на внучката си утринна песен, да й прочетат приказка, или просто да я гледат по време на първите й стъпки. Готино!

Можете да се обадите на всеки от вашите Facebook контакти на устройството, независимо дали имат Портал. Докато те имат Facebook (Meta) Messenger на телефона или таблета си, можете да започнете видеообаждане.

Когато Portal е спящ, той обслужва снимки от вашата Facebook библиотека и може да възпроизвежда музика от Spotify и Pandora или видеоклипове от Facebook Watch. (Повече приложения и повече съдържание идват скоро, казват от Facebook.) Можете също така да го използвате, за да се обърнете към интернет или да контролирате вашия умен дом, тъй като той идва с Alexa, защото Alexa е навсякъде.

Видео разговорите на “Портала” се инициират не с Алекса, а с уникална събуждаща фраза, “Hey Portal” -“Ей портал”. Кажете на “Портала”, на кого искате да се обадите, и “Портала” (или телефона) в другия край на линията, който позвънява и показва подкана за свързване. Всеки “Фейсбук Портал” идва с пластмасов клипс, който можете да приплъзвате по екрана и да закриете камерата по всяко време. Също така има опция с един бутон веднага да се изключи камерата и микрофона.

фейсбук портал закриване на камерата

На пръв поглед устройствата “Портал” работят много подобно на Amazon Echo Show или смарт дисплеите на Google Асистент. Преносимите компютри, интелигентните телевизори и таблетите също могат да приемат видеочатове. Всъщност, влязохме в някакъв вид възпроизвеждане на видеочат, като производителите решиха, че видео разговорите по телефона не са и никога няма да бъдат достатъчно добри за всеки, въпреки факта, че те са достатъчно добри за почти всички.

И двата модела “Портал” работят със следните протоколи на свързване Wi‑Fi (802.11a/b/g/n/ac) 2.4GHz и 5GHz, поддържа Bluetooth 4.2

Камера и Аудио на Мета Портала

Камерата в предната част на “Портала” работи със софтуер и се нарича Smart Camera (Смарт/Умна Камера). Обективът има зрително поле от 140 градуса и както казахме по горе тя е 12 мегапиксела и при двете устройства. Достатъчно широк, за да се обгърне почти цялата стая. Но когато софтуерът на Smart Camera разпознае човек в рамката, той изрязва изображението и увеличава мащаба му, и го прави гладко, както би направил опитен оператор.

Станете и се разхождайте, а камерата ще ви следва, оставайки увеличена. Ако има повече от един човек в стаята, Portal ще намали мащаба и ще повтори, за да паснат всички хора в кадъра.

Ако искате да увеличите мащаба само на един човек, докоснете екрана и изберете „Режим на прожекторите“, който заключва камерата на Портала върху едно лице и тяло, като държи човека в центъра на кадъра без значение кой друг идва и отива. Характеристиките са умни и правят портала по-добър от останалите специално предназначени видеочат устройства.

Фейсбук казват че Смарт Камерата им не поддържа лицево разпознаване и хората не трябва да се притесняват за тяхната поверителност. Вместо това, “Порталът” използва компютърно зрение, за да разпознае човешки форми, да намери лицето в горната част на тази форма, след което следва тази форма около рамката.

От Фейсбук също твърдят, че вашето видео не се излъчва към център за данни, където да се анализира от ферма на AI сървъри, след което се изпраща обратно в метаданни (това е конспиративно твърдение вероятно).

фейсбук портал +

“Порталът” използва и AI аудио алгоритъм , който се нарича Smart Sound (Смарт/Умен Звук), за да идентифицира човешката реч. След това я изчиства от фонов шум и вие чувате ясно събеседника си. Фейсбук казват че не слушат и не записват нищо от разговорите. Всички команди, които сте задали на Портала може да се изтрият ръчно от Portal’s voice history вашия лог(Facebook Activity Log). Малкият портал е снабден с 10W говорител, а големия с 20W. Микрофоните и на двете устройства са по 4 на брой – по 2 броя отпред и отзад.

Заслужава ли Фейсбук Портал Цената си

Независимо от това как се чувствате относно Facebook и как те използват вашите данни, същото е валидно и за всяка друга смарт джаджа във вашия дом.

Компанията твърди, че няма да слуша, преглежда или запазва съдържанието на видеообажданията на вашия “портал” и че вашите повиквания са сигурни, тъй като те се осъществяват през Messenger и са криптирани при транзит.

Порталът предлага и възможност за изтриване на историята на гласа ви в дневника на активността на Facebook толкова често, колкото искате. Можете да закупите Фейсбук Портал от Амазон, Best Buy и официалния сайт. Съдейки по ревютата в Амазон е доста харесвано устройство.

И все пак, разпространението на тези интелигентни устройства със сензори продължава да предизвиква безпокойство сред онези, които не искат никакви умни устройства около тях.

Семействата, които използват Facebook като ценен инструмент за поддържане на връзка, ще видят “Портала” като безсмислена покупка. Други могат да го видят като нищо повече от домашна инвазия. А като се има предвид настоящата дискусия за стойността, злоупотребата, предпазването и сигурността на потребителските данни, кой може да ги обвинява?

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.