Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

Струва ли си да имаме смарт устройства у дома?

смарт устройства за умен дом

Тук няма да ви убеждаваме, че всеки трябва да изгражда Умен Дом. В тази статия ще разкрием основните преимущества на интелигентния дом, които го правят привлекателен за все повече хора. А ето според нас кои са те:

Удобство

Истинската магия на един Умен Дом са автоматизациите. Нещата, които се случват автоматично в къщата ви, без да се налага да правите нищо сами. Не да извадите телефона и да включите или изключите осветлението, а то да се включи или изключи само.

Много от нас използват ежедневно определени електроуреди в един и същи диапазон от време. Колко хора имат някакъв уред, който контролират по график (routine, schedule)? Това е най-основната автоматизация. Програмирате точно това, което искате.

Например: Температурата на дома ви през деня, докато сте навън да е една и друга вечер, докато сте вкъщи. Или да се включи пералнята/съдомиялната всяка вечер в 23:30ч.

Вземете тази функционалност и добавете още една способност за да има още по-голяма координация между вашите нужди и дома. Вместо да изготвяте график за промяна на циклите на отопление и охлаждане, вашият дом може да използва телефона ви (чрез geofencing), за да разбере дали сте вкъщи за да промени температурата.

датчик за движение за лампи

Може също така да използвате и сензори за движение, по които домът ви ще се информира дали има някой вкъщи.  Програмирайте кои лампи искате да включите, когато къщата установи, че сте наоколо (в нея или на 100-500 метра от нея).

Това че не се ограничават автоматизациите с конкретен график, ви дава възможност за управление на множество функции само с натискането на един бутон.

Например: Активирайте сцена „Гледане на филм“ (Watch Movie) и по сценарий: телевизорът се включва, превключва на правилния HDMI вход и светлините на вашия хол се променят до предварително конфигуриран интензитет на светлина, аудио уредбата също се включва.

Активирайте сценарий “Вкъщи” (I’m Home) – отключва се входната врата, включва се осветлението, спускат се автоматичните щори, включва се климатикът.

включване на автоматизирана сцена

Едно натискане на бутон. Не че не можете да обикаляте и да включвате всички лампи или да използвате множество дистанционни, за да включите телевизора, аудио система и цифровия приемник. Но всичко това постигате с едно просто натискане на бутон.

Изпадали ли сте в ситуация да разместите мебелите в дома си или да направите ремонт и да се окаже, че ключът за осветление вече не е на удобно място или се закрива от новия гардероб. Или просто искате да контролирате осветлението си и от леглото, но не искате да къртите стената и тавана, за да прекарате нови кабели?

И за това има решение. Просто добавете безжичен ключ за осветлениеможе да го монтирате, където ви харесва, защото не му е необходим електрическо захранване. 

Сигурност

Камерите за сигурност отдавна не са новост, но възможността да ги интегрираш в автоматизацията на интелигентния дом си е новина и то от най-добрите.

Представете си камерите ви автоматично да се включват и записват, когато няма никой у дома и да се изключват, когато някой се прибере (ако решите да уважите личното си пространство, разбира се). Или ги настройте да записват само ако се установи движение или звук, а не да пълните паметта им излишно.

Тук можете също да добавите допълнителни автоматизация .

камера засича движение и звук

Например: Ако камерите засекат движение вкъщи или на двора, осветлението автоматично да се включи, гласовият асистент да произведе някакъв алармен сигнал и много други.

Но сигурността на дома и семейството се простира повече от просто да се опитвате да отклоните крадците.

Често се притесняваме, особено когато сме извън дома от потенциални аварии (пожар, наводнение…), но не намираме решение как да ги предотвратим или поне спрем в зародиш.

Случвало ли ви се е, да се върнете от ваканция и да влезете в наводнения си дом? На нас да! Дали наводнението е причинено от съседа, незатворен прозорец или спукано водно съединение е без значение, защото последствията обикновено изискват ремонт и немалка сума пари.

Тук отново може да заложите на някоя смарт джаджа като сензор откриващ наличие на вода, датчик за температура/дим/газ и други. Тези устройства ще ви помогнат да минимизирате щетите или в най-добрия случай няма да допуснат да се случат.

Например: Бойлерът/пералнята ви протича. Водата достига до сензорът, който е в непосредствена близост от тези уреди и моментално ви алармира, било то с известие по телефона или включване на аларма. А ако имате електрически/моторизиран HVAC клапан, който е монтиран на основната входна тръба към дома ви, той моментално ще спре и водата.

сензор за наличие на вода

Добавянето на интелигентна брава на входната врата, няма да увеличи значително сигурността ви, но ще ви даде много повече опции, ако имате нужда. Когато отсъствате от вкъщи, чрез умната брава, вие ще разрешавате достъп на определени хора. Ако пък някой от семейството, често забравя да заключва, можете да добавите функцията – заключвай винаги, когато вратата е затворена.

Например: Давате апартамент под наем в AirBnB и гостите ви пристигат късно. Не е нужно да ги чакате, за да им дадете ключ. Просто им кажете кодът за достъп или вие отключете от разстояние.

Пестене на електроенергия

Това е най-голямото предимство на умният дом. Вложените пари за автоматизация и улесняването на някои дейности от ежедневието, постепенно да се възвръщат.

Обикновено най-скъпото устройство в един умен дом е термостатът. Но той доста бързо ще се изплати.

nest термостат инсталация

Според проучвания на два от най-големите производители на умни термостати Ecobee и Nest, средно потребителят спестява 23% от сметките си за отопление и охлаждане. Според Nest само функцията Away/Home (Навън/Вкъщи) на техния термостат, може да спести 10-12% от сметката ви при отопление и 15% при охлаждане.

Забравяли ли сте някога да изключите някоя лампа, ютията, телевизора, бойлера? Е, можете да накарате умната си къща да се увери, че всичко, включително светлини, отоплителни уреди и други са изключени, когато вие или цялото семейство сте навън. Няма да ви икономиса голяма сума пари от спестена електроенергия, но всичко помага.

сценарий вкъщи на умен дом

Това ни довежда до финалното преимущество на умният дом, което има тенденция да се пренебрегва.

Достъпност за хора с увреждания

Това е нещо, което ни се струва толкова очевидно, но не ни мина през ум, докато един от нашите клиенти не ни потърси по тази причина. Той търсеше устройства, които да са в помощ на сина му, който страда от заболяване, силно ограничаващо подвижността му.

Едно от устройствата, които помогнаха много на сина му, бе използването на гласов асистент. Възможността да контролира със своя глас осветлението на стаята си, телевизора, аудио уредбата, климатика донесе на момчето известна независимост. Вече не му се налага да вика някой от семейството за да светне лампите.

умен дом за хора с увреждания

Ако продължите да размишлявате още по тази тема, може да видите куп други възможности.

Например: Интелигентни завеси или щори на прозорците, които можете да контролирате с натискане на бутон или обикновена фраза за гласов асистент. Не всеки може да стигне до шнура или да има нужната сила, за да дърпа тежки щори.

Поставяйки безжичен бутон до леглото на болен човек, който с натискането ще задейства дадена смарт крушка във вашата стая, ще знаете че той има нужда от нещо.

За семейства със специални нужди, независимо дали се грижите за възрастен родител, дете с церебрална парализа или аутизъм или ако вие сами се нуждаете от допълнителна помощ – умните домове не са само за удобство и сигурност. Достъпността и независимостта са ключова част от умният дом.

Заключителни мисли

Често срещано погрешно схващане е, че за да имаш интелигентен дом, трябва да го внедриш по време на фазата на изграждане/ремонта. Отдавна сме развенчали този мит. Независимо дали вашият дом тепърва ще се строи, в процес на ремонт сте или си го имате от дълги години, смарт устройствата могат да се вградят по всяко време. И размерът няма никакво значение: било то малък апартамент или имот на 3 етажа.

В миналото системите за интелигентен дом бяха изключително скъпи, но днес са по-достъпни от всякога. Можете да започнете с интелигентен контакт или крушка. Ако ви допада добавете сензори, камери, универсално дистанционно и ще имате началото на един много способен умен дом.

Не е нужно вашите уреди да са смарт. Можете да създадете автоматизации, което означава, че никога не трябва да използвате смартфон, за да контролирате нещо в къщата си. Действията се случват автоматично, в зависимост от това какво правите. А хората със специални потребности, могат да спечелят повече независимост.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

1 коментар за "Струва ли си да имаме смарт устройства у дома?"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.