Меню Затваряне

Разлики между 1G, 2G, 3G, 4G и 5G Технологиите

1g 2g 3g 4g 5g мрежови стандарти

Буквата “G” произлиза от “Generation” (Поколение). 

1G се отнася до първото поколение безжична клетъчна технология, 2G се отнася за второ поколение технологии, и така нататък. Както може би очаквате, следващите поколения са по-бързи и съдържат подобрени или нови функции. Повечето безжични оператори в момента поддържат както 4G, така и 3G технология, което е удобно, когато местоположението ви позволява на телефона ви да работи само на 3G скорости (обикновено отдалечени от големите градове райони).

Скоростта се увеличава и технологията, използвана за постигане на тази скорост също се променя.

Например, 1G предлага 2.4 kbps, 2G предлага 64 Kbps и е базиран на GSM, 3G предлага 144 kbps-2 Mbps, докато 4G предлага 100 Mbps – 1 Gbps и се базира на LTE технологията.

1g 2g 3g 4g 5g разлики

Целта на безжичната комуникация е да осигури висококачествена, надеждна комуникация, точно както кабелната комуникация (оптично влакно) и всяко ново поколение услуги представлява голяма крачка (скок) в тази посока. Това еволюционно пътуване започна през 1979 г. от 1G и продължава да продължава до 5G.

Всяко от поколенията има стандарти, които трябва да бъдат изпълнени, за да може официално да се използва терминологията “G”. Всяко поколение има изисквания, които определят неща като пропускателна способност, скорост, забавяне и т.н., които трябва да бъдат изпълнени, за да бъдат считани за част от това поколение.

1G – Първо поколение

Това е първото поколение технология за мобилни телефони. Тя е въведена през 1987 г. от Telecom (известен днес като Telstra). 1G е аналогова технология и телефоните обикновено имат малък живот на батерията и качеството на гласа е лошо. При тази технология е възможно да се осъществяват само гласови повиквания, не поддържа SMS, MMS и т.н. Максималната скорост на 1G е 2,4 Kbps.

2G – Второ поколение

Мобилните телефони получиха първия си голям ъпгрейд, когато преминаха от 1G на 2G. Основната разлика между двете мобилни телефонни системи (1G и 2G) е, че радиосигналите, използвани от 1G мрежата, са аналогови, докато 2G мрежите са цифрови. Основен мотив на това поколение беше да осигури сигурен и надежден комуникационен канал. Тя внедри концепцията за CDMA и GSM. Предоставена малка услуга за предаване на данни като SMS и MMS. Второ поколение 2G клетъчни телекомуникационни мрежи бяха пуснати в търговската мрежа на GSM стандарта във Финландия от Radiolinja (сега част от Elisa Oyj) през 1991 година.

Напредъкът в технологиите от 1G до 2G въведе много от основните услуги, които ние все още използваме днес, като SMS, роуминг, конферентни разговори, задържане на повикване и фактуриране на базата на услуги, напр. такси, базирани на междуселищни разговори и фактуриране в реално време. Максималната скорост на 2G с General Packet Radio Service (GPRS) е 50 Kbps или 1 Mbps с Enhanced Data Rate for GSM Evolution (EDGE).

2.5G и 2.75G – Поколения

2.5G и 2.75G не са определени официално като безжични стандарти. Те служеха най-вече като маркетингови инструменти за популяризиране на нови функции за мобилни телефони пред обществеността. 2.5G въвежда нова техника за превключване на пакети, която е по-ефективна от 2G технологията. Това доведе до 2.75G, което осигури теоретично трикратно увеличение на скоростта. AT&T е първата GSM мрежа, която поддържа 2.75G с EDGE в САЩ.

3G – Трето поколение

Това поколение поставя стандартите за повечето от безжичните технологии, които познаваме и обичаме. През трето поколение бяха въведени уеб браузър, електронна поща, видео изтегляне, споделяне на снимки и други технологии за смартфони. 3G e открита през 1998г, а е въведена в търговската мрежа през 2001г.

Стандартът 3G използва нова технология, наречена UMTS, като нейната основна мрежова архитектура – Универсална система за мобилни телекомуникации. Тази мрежа съчетава аспекти на 2G мрежата с някои нови технологии и протоколи, за да достави значително по-бърза скорост на предаване на данни. Терминът “мобилна широколентова връзка” за първи път се прилага за 3G клетъчната технология.

Максималната скорост на 3G се оценява на около 2 Mbps за неподвижни устройства и 384 Kbps при ходене или когато устройството се намира в превозно средство.

1g 2g 3g 4g 5g мрежа поколение

4G – Четвърто поколение

4G е много различна технология в сравнение с 3G. Целта при създаването й през 2008г. е да осигури на потребителите висока скорост, високо качество и висок капацитет, като в същото време подобрява сигурността и намалява разходите за гласови и информационни услуги, мултимедия и интернет през IP. Потенциалните и настоящите приложения включват изменен мобилен уеб достъп, IP телефония, игрални услуги, мобилна телевизия с висока разделителна способност, видеоконферентна връзка, 3D телевизия и облачни услуги.

Ключовите технологии, които са направили това възможно, са MIMO (Multiple Input Multiple Output) и OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing). Двата важни 4G стандарта са WiMAX (вече е изчерпан) и LTE (широко разпространено). LTE (Long Term Evolution) е поредица от подобрения на съществуващата UMTS технология.

4G не е същото като 4G LTE.

Максималната скорост на 4G мрежата, когато устройството се движи е 100 Mbps. Скоростта е 1Gbps за комуникация с ниска мобилност, например, когато повикващият е неподвижен или върви. Латентността намалява от около 300ms до по-малко от 100ms.

По-нови поколения телефони обикновено са проектирани да бъдат съвместими и с по-старите технологии, така че 4G телефонът може да комуникира чрез 3G или дори 2G мрежа.

5G – Пето поколение

5G е поколение мрежа, която в момента се разработва и все още не е внедрена технология. 5G обещава значително по-бързи скорости на данни, по-висока плътност на връзката, много по-ниска латентност, наред с други подобрения.

Очакваната теоретична скорост на 5G връзките е до 10 Gbps в секунда. 5G ще може да коригира проблемите с честотната лента. Понастоящем има толкова много различни устройства, свързани към 3G и 4G мрежите, че те не разполагат с инфраструктура, която да се справи ефективно. 5G ще могат да се справят с настоящите устройства и ново възникващите технологии като автомобили без шофьори и свързани домашни продукти.

Това е кратък преглед на технологиите, които имаме през годините и те са се развили според изискванията на индустрията. Тъй като интелигентните технологии стават все по-търсени и привлекателни, се очаква 5G мрежата да бъде основен двигател.

Сподели, ако ти е харесала статията:

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *