Безплатна доставка при поръчка над 150 лв

0876757830 - Делнични дни 10:00 - 16:00ч

Търсене

5G мрежата – Страх от неизвестното или безкрайни възможности

МОНТАЖ НА 5G МРЕЖА

Вече може да сте виждали статии и конспиративни теории в социалните медии, форуми и онлайн блогове относно навлизането на 5G мрежите и тяхната потенциална опасност. Твърди се че, 5G е опасна ескалация на традиционната клетъчна технология, съчетана с по-високо енергийно излъчване, което осигурява потенциално вредно въздействие върху човешките същества.

Някои експерти твърдят, че новата мрежа генерира радиочестотна радиация, която може да увреди ДНК и да доведе до рак. Също така да доведат до оксидативни увреждания, които могат да причинят преждевременно стареене, нарушават метаболизма на клетките и потенциално да доведе до други заболявания чрез генериране на стрес-протеини. Някои статии цитират проучвания и мнения от уважавани организации като Световната здравна организация.

През Ноември 2018г се разпространи клип в социалните мрежи, как в Холандия тест на 5G мрежите е довел до смъртта на 300 птици.

мъртви птици от 5g

Всъщност клипчето се оказа недостоверно и манипулативно. В онлайн пространството има групи на активисти и анти 5G организации, които си обменят информация как да повреждат новите станции (защото е много трудно и времеемко за доставчика, първо да намери проблема и след това да го отстрани).

Може би най-забележителният активист в анти-5G движението е Джон Куйлс – холандски изследовател на НЛО, който основава Facebook групата “Stop5G” през 2018 година. и други теории, включително една, която предполага, че калифорнийските горски пожари през ноември 2018 г. са били наказание от „управляващия елит” заради неуспеха на държавата да разгърне 5G. През септември 2019г има конференция на анти-5G групи.

 Но как едно постепенно обновяване в мобилните мрежи се превърна в любимата нова теория на конспирацията в интернет? 

Какво представлява 5G мрежа?

5G бележи 5-то поколение мобилни и безжични комуникационни мрежи, обещаващи супер-бързи връзки (50-100 пъти по-бързи от 4G) и ниска латентност (lag), наред с други ползи.

Подобно на настоящите мрежи, той разчита на радиовълни – част от електромагнитния спектър – за предаване и получаване на данни чрез базови станции и устройства, за свързване на потребителите към мобилни комуникационни мрежи. Вижте на какво са способни предходните технологии 1G, 2G, 3G и 4G.

Частта от електромагнитния спектър, която се използва за комуникации, се нарича радиочестотен спектър. Той е разделен на честотни ленти, а 5G ще използва по-високи честотни ленти от по-ранните мрежи, за да позволи по-добра производителност.честота на електромагнитните вълни

5G вълните ще имат честоти в микровълновата област на спектъра, като микровълните са специфична категория радиовълни, обхващащи честотния обхват от 1 GHz до приблизително 100 GHz. От какви елементи се състои една такава мрежа, може да прочетете тук.

Сигналът на новата мрежа може да достигне до няколко километра, но много лесно се блокира от обекти, и по отношение на 4G, повече 5G кули ще трябва да бъдат въведени, за да се постигне ефективност:

5G ще изисква хиляди от тези малки клетки (тип базова станция) да бъдат инсталирани, за да се създаде гъста мрежа, която ще бъде различна от сегашните поколения на мрежата, където сигналите се предават главно чрез големи антени.

Клетките на 5G е нужно да се разположат много на гъсто, през 1-2 жилищни сгради, по билбордове, електрически стълбове и т.н. за да се гарантира качество на сигнала. В САЩ се монтират и върху електрически стълбове, което кара хората да негодуват, защото променя естетиката на града. Някои компании при монтажа се грижат за камуфлажа на тези антени, като ги вграждат в изкуствени дървета и скриват зад рекламни пана.

Внедряване на 5G мрежите по света и поддръжка от технологиите

За 5G се говори от няколко години, но това е годината, през която телекомуникационните доставчици започнаха процеса на въвеждане на новия безжичен стандарт. AT&T, Verizon и Sprint започнаха да разгръщат мрежите си през първата половина на годината, макар че широкото разпространение е все още далеч. 5G ще получи опора в малко повече от една шепа градове тази година, поради протестни действия от организации и обществото.

Кой решава къде ще отидат тези 5G антени?

Това е голям въпрос, който се задава към редица правителства на държавите по света. Въпреки това, интернет и доставчиците на мобилни телефони имат лобисти, които работят с държавните законодатели, за да ограничат доколко местната власт има глас за това къде и кога ще бъдат поставени клетъчните кули на мрежата 5G.

Това не пречи на производителите на устройства и доставчиците на услуги да са в готовност за 5G мрежи. Samsung Galaxy S10 и Galaxy Fold например са готови за 5G (5G ready), заедно с модели от LG, Huawei, Motorola, ZTE и други.

Какво тревожи хората относно 5G излъчването

Подобно на предишните поколения, 5G мрежата също ще генерира електромагнитно излъчване. Някои членове на обществото изразиха загриженост относно възможното въздействие върху здравето, което това би могло да има.

През 2013 г. Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация (СЗО) обяви класификацията на радиочестотните електромагнитни полета като “възможно канцерогенни за хората” (група 2Б).

 Други неща, които попадат в класификацията на група 2Б, включват мариновани зеленчуци, докато преработените меса, тютюнопушенето и алкохолът имат по-високи класификации. 

СЗО е създала програма за оценка на въздействието върху здравето от експозиция на електромагнитни полета в диапазона от 0 до 300 GHz – доста над планираната честотна лента за 5G мрежи (която днес се планира около 3.5 GHz и 25 GHz и 28 GHz ленти) , също известен като mmWaves).

Според организацията, всички проведени досега прегледи показват, че експозициите в този честотен диапазон не предизвикват известни вредни ефекти върху здравето. Въпреки това, организацията добави, че все още има пропуски в знанията, които трябва да бъдат запълнени „преди да бъдат направени по-добри оценки на здравния риск“.

По същия начин професор М Пракаш Ханде от Медицинския университет на Националния университет на Сингапур каза, че някои здравни опасения могат да бъдат валидни:

Вярвам, че опасенията са валидни. За 4G е известно, че продължителното излагане може да произвежда топлина и окисляване в тъканите. Проучванията за безопасност бяха проведени върху животни, човешки клетки, насекоми и бактерии, където 4G изглежда показва някои вредни ефекти. Изненадващо, доколкото знам, все още не е направен тест за безопасност за 5G.

Какъв точно е рискът от 5G мрежите и радиочестотните вълни

Радиацията е емисия на енергия от всеки източник. Това означава, че дори топлината, която идва от вашето тяло, се брои за радиация. Но някои форми на радиация могат да ви накарат да се разболеете.

Видове радиация чрез техните нива на мощност върху електромагнитния спектър, могат да се категоризират по следния начин: По-големите дължини на вълните с по-ниска честота са по-малко мощни (нейонизиращи), докато по-малки дължини на вълните при по-високи честоти са по-мощни (йонизиращи).

Йонизиращите лъчения, които включват ултравиолетови лъчи, рентгенови лъчи и гама лъчи, са вредните форми. Енергията от йонизиращо лъчение може да разкъса атомите и е известно, че счупва химическите връзки в ДНК, които могат да увредят клетките и да причинят рак. Ето защо FDA предупреждава за ненужни рентгенови лъчи. Затова и излагането на слънце може да причини рак на кожата.

Нейонизиращата радиация има по-ниски честоти и по-големи дължини на вълните. Той не произвежда достатъчно енергия, за да разкъса химическите връзки на ДНК. Примерите включват радиочестота или радиочестотно излъчване като FM радио, телевизионни сигнали и мобилни телефони, които използват традиционна 3G и 4G услуга.

Микровълновото и милиметровото лъчение с дължина на вълната, което е един от ключовите блокове на спектъра, които 5G услугата ще използва, също се счита за нейонизиращо (както е видимата светлина) и не произвежда вида енергия, която директно уврежда клетките. Често използвани устройства, като например Wi-Fi рутери, сензори на гаражни врати, скенери за сигурност на летищата и радиостанции, използват нискочестотни микровълни.

Означава ли това, че излъчването от 5G мрежите и телефона ни не причинява рак?

Някои експерти подозират, че радиацията от тези устройства може да увреди клетките чрез друг биологичен механизъм, като окислителен стрес в клетките, което води до възпаление и е установено, че причинява рак, диабет и сърдечно-съдови, неврологични и белодробни заболявания. От хилядите проучвания, проведени през последните две десетилетия, резултатите са смесени. Повечето от проучванията, публикувани досега за използването на традиционните услуги за мобилни телефони в радиочестотния спектър, не са открили връзка с развитието на тумори, според Американското общество за борба с рака.

Организацията също така посочва, че ако такава радиация се абсорбира в достатъчно големи количества от материали, съдържащи вода (например храна или телесна тъкан), тя може да произвежда топлина. Това може да доведе до изгаряния и увреждане на тъканите.

 Но групата признава, че по-голямата част от тези проучвания са имали значителни ограничения, което оставя известно съмнение. 

Мини 5G клетъчна кула в дома ви

Много хора не осъзнават, че вече имат мини клетъчна кула, излъчваща високи нива на RF радиация в домовете и офисите си в момента. Някои дори имат 5G мини клетъчна кула. Ние ги наричаме WiFi рутери (маршрутизатори). Точно като клетъчна кула, WiFi рутер излъчва с пълна мощност 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата или толкова дълго, колкото сте го включили. Той обхваща целия ви дом и извън него. Радиацията е точно същата RF радиация, която излъчва клетъчна кула, или вашата микровълнова фурна използва за приготвяне на храната ви.

Например, ако имате 5 GHz WiFi маршрутизатор, той излъчва както на честоти от 5 GHz, така и на 2,4 GHz. Микровълнова фурна използва честота 2,45 GHz за приготвяне на храна. Новите 5G WiFi рутери, които са на разположение сега, използват честотите от 60 GHz, 5 GHz и 2.4 GHz. Така че като се сдобиете с един от тези рутери е наистина като да има 5G мини клетъчна кула вътре в дома ви.

Важно: 5G и 5 GHz WiFi не са едни и същи неща. С толкова близко име, лесно е да се объркате. 5G е клетъчна услуга, която вашият смартфон използва. А 5 GHz се отнася за безжичния спектър, който вашият WiFi рутер може да използва.

Теоретичното ограничение за 5G услуга е 10 Gbps. В момента повечето някои интернет доставчици достигат скорости до 1 Gbps. Това ще е невероятен скок в скоростта на пренос на данни. Но за да се възползвате от тази скорост, вашето устройство, рутер и мрежа трябва да са 5G.

 Към момента цените на 5G рутерите варират около 1500$, затова по-добре не бързайте да купувате такъв, защото вероятно услугата ще идва и с рутер. 

Новата технология често е вълнуваща. И обещанието за значителни увеличения на скоростта, особено в селските райони, привлича вниманието. Но подобно на почти всички нови технологии, най-добре е да се изчака за да се доразвие и тогава да се направи обоснован избор.

Какво бъдеще очаква 5G

Бъдещето е тук и компаниите по света изграждат инфраструктурата, необходима за създаването на 5G. Битката за това кой да е първи е ожесточена. Huawei бе готова да изгради 5G мрежа в Америка, но бе потърпевш от техническата война/надпревара между Китай и САЩ и получи забрана на предоставя свои услуги и устройства.

AT&T е водеща в това голямо усилие да направят градовете 5G съвместими. През юли технологичният гигант обяви плановете си да изгради инфраструктурата на 5G и да бъде готова да отиде в 12 града до края на тази година. Verizon и T-Mobile също планират ограничени внедрявания на 5G през следващата година. През май Verizon обяви, че Лос Анджелис ще бъде един от първите градове в Америка, които ще направят прехода към 5G. AT&T провежда 5G изпитания в Уако, Тексас и Далас.

 А1 в България са първите, които започнаха да добавят 5G инфраструктура в големите градове. 

Южна Корея, Швеция, Турция, Япония и Китай също работят усилено, за да създадат плавен преход към 5G. Някои специалисти от индустрията наричат 5G мрежите технологична революция. Информацията, данните и прозренията, направени от 5G, ще променят начина, по който хората си взаимодействат и как работят предприятията.

За разлика от предшествениците си, 5G е технологична промяна на парадигмата, подобна на преминаването от пишеща машина към компютъра. И това не е просто мрежа. 5G ще се превърне в основната тъкан на цялата екосистема от напълно свързани интелигентни сензори и устройства, способни да преразгледат икономическите и бизнес политики, и по-нататъшно замъгляване на географските и културните граници. Той ще бъде в състояние да доставя на всяко стъпало на стълбата на екосистемата и ще осигури безпроблемно, непрекъснато свързване за бизнес приложения. Всички индустрии ще усетят ефекта от преминаването към 5G. По-специално, от автомобилостроенето, здравеопазването и интернет на нещата (IoT) се очаква да доведат до драматични трансформации в нашето ежедневие.  Technology review

Ще ми трябва ли нов телефон / таблет?

Да, най-вероятно ще трябва да закупите нов телефон, за да се възползвате от скоростта и надеждността, обещани от 5G. Ако обаче харесвате телефона си и не искате да харчите допълнителните пари, сегашният ви 4G телефон ще продължи да работи добре.

Може да се наложи да плащате повече за услугата 5G. Не е ясно какво ще струват новите планове, но вероятно всички основни доставчици ще бъдат конкурентоспособни, за да пазят клиентите от скачащия кораб. Като цяло ще получавате това, за което плащате. По-добрата услуга ще означава, че ще трябва да платите повече, отколкото в момента.

5G и Вие

Няма съмнение, че 5G ще промени нашия физически и виртуален пейзаж. Ясно е обаче, че тази технология идва и със сериозни опасения за здравето.

Повече изследвания и проучвания трябва да бъдат завършени, преди пълното внедряване на 5G. Потенциалните последици за здравето, свързани с инфраструктурата на 5G, са твърде големи, за да бъдат пренебрегнати. Трябва да подходим към тази нова технология с уважение и предпазливост.

Сподели, ако ти е харесала статията:

Свързани Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Чрез използване на формата, Вие се съглсявате с нашата Политика за поверителност.